• 4 years ago
صبحگاه ششم امرداد سال ۱۲۸۸، به دنبال بر تخت نشستن احمدشاه خردسال و قطعی شدن چیرگی مشروطه‌خواهان بر سیاست ایران و برقراری آرامش در کشور، قیمت گوشت در قصابی‌ها از چارکی ۲۲ شاهی به چارکی ۱۸ شاهی کاهش یافت! با این همه، آشفتگی و انقلاب در سرزمین‌های ایرانی غصب‌شده توسط تزارها همچنان جاری بود و کمی بعد در پیوند با شورش روس‌ها به انقلاب روسیه انجامید. در این راستا بود که یازده سال بعد در همین روز (۱۲۹۷) بلشویک‌ها در انتخابات شورای باکو شکست خوردند و مخالفانشان تقریباً کل آرای مردم را به دست آوردند و این واکنشی بود به کشتار مردم باکو که بلشویک‌ها و پان‌ترک‌ها در آن نقش اصلی را ایفا کرده بودند. چپ‌های غیربلشویک باکو (منشویک‌ها ، داشناک‌ها و حزب انقلابی) کوشیدند با شکستن کاسه و کوزه‌ی گناهِ کشتار مردم بر سر شاهومیان ، خویشتن را تطهیر کنند. به این ترتیب منشویک‌ها و داشناک‌ها هم‌زمان با پیروزی در انتخابات شورای باکو، بر ضد شاهومیان کودتا کردند و کوشیدند با دستگیری و محاکمه‌ی وی، از مردم شهر دلجویی کنند و گناه کشتار اهالی را از گردن خود بردارند. در همان ساعت‌هایی که این وقایع در باکو رخ می‌داد، وثوق‌الدوله رسماً كار خود را در مقام صدراعظم ایران آغاز كرد و از ورود نخست‌وزیر پیشین (صمصام‌السلطنه) و وزيران وي به ساختمان صدارت جلوگيري کرد. واقعه‌ی دیگری که در همین هنگام رخ داد آن بود که قواي انگليس با چند زره‌پوش به رشت حمله كردند و پس از زد و خوردی شديد جنگلي‌ها را وادار به خروج از شهر کردند و ایشان به جنگل پناه بردند.
سی و یک سال بعد در همین روز (۱۳۲۸) در واپسین روز کاری مجلس پانزدهم نمایندگان ملی‌گرا که مهم‌ترین سخنگویشان حسین مکی بود با انجام سخنرانی‌های طولانی وقت مجلس را طوری تلف کردند که وقتی برای مطرح شدن قرارداد شبه‌استعماری گس-گلشائیان باقی نماند و به این ترتیب جلوی قانونی شدن این قرارداد را گرفتند.
در ۱۲۵۹ هم نیروهای افغان به رهبری ایوب‌خان در نبرد میوَند بر سپاهیان مهاجم انگلیسی به رهبری جرج باروز چیره شدند و حدود هزار تن از دو هزار و پانصد انگلیسی مهاجم را کشتار کردند.
زادگان نامدار این روز عبارت‌اند از سلطان مراد چهارم عثمانی (۹۹۱)، لودویگ فوئرباخ اندیشمند آلمانی (۱۱۸۳)، ارنست کاسیرر فیلسوف آلمانی (۱۲۵۳)، مارسل دوشان نقاش فرانسوی (۱۲۶۶)، و آن بوردا ناشر و صاحب مجله‌ی مشهور مد بوردا (‍۱۲۸۸). در قلمرو ایران‌زمین هم سه چهره‌ی نامدار در این روز به دنیا آمده‌اند که تفاوت‌های چشمگیری با هم دارند. یکی‌شان حسین‌خان نخجوانی . او تنها آجودان ژنرال مسلمان ارتش تزاری روسیه بود (۱۲۴۲). دیگری شهیار قنبری خواننده (۱۳۲۹) است و سومی ابوبکر بغدادی خلیفه‌ی خودخوانده‌ی داعش (۱۳۵۰)! رفتگان نامدار این روز هم عبارت‌اند از آنتونیو ویوالدی آهنگساز ایتالیایی (۱۱۲۰)، یوهان سباستیان باخ موسیقی‌دان آلمانی (۱۱۲۹)، سلطان سلیم سوم عثمانی (۱۱۸۷) و صدیقه دولت‌آبادی، روزنامه‌نگار و فعال اجتماعی (۱۳۴۰).

پژوهش و نگارش: دکتر شروین وکیلی
ویرایش و پردازش: بهنوش عافیت‌طلب
خوانش و تدوین: فرهاد آقابابایی


#دان
#Done
#Sherwin_Vakili
#شروین_وکیلی
#رام
#Ram
#امرداد

Category

📚
Learning