رام - بیست و دوم تیر

  • 4 years ago
_ روزشمار ایرانی معنادار _ رخدادهای مهم ایران و جهان _

بیست و دوم تیرماه روزی به نسبت پرازدحام از رخدادهای به نسبت پراکنده بوده است. به عنوان نمونه‌ای از تاریخ باستان ایران‌زمین باید به سال ۵۸۷ پیش‌ از میلاد اشاره کرد که در چنین روزی نبوکدنصر، شاه بابل، پس از دو سال محاصره اورشلیم را فتح کرد و طبقه‌ی حاکم این شهر را که شمارشان به ۴۲۰۰ تن بالغ می‌شد به بابل تبعید کرد. در دوران معاصر هم نمونه‌ای از این واگرایی‌ها آن که در ۱۳۲۱ دکتر محمود حسابی به ریاست دانشکده‌ی علوم انتخاب شد و در همین روز سرهنگ نیرومند رئیس سابق زندان مرکزی به مناسبت آزار واذیت به زندانیان بازداشت شد.
در ۱۲۹۴ روند نامه‌نگاری موسوم به حسین- مک‌ماهون آغاز شد و با تبادل ده نامه تا سال بعد به توافقی انجامید که بر اساس آن حسین بن علی شریف مکه قول داد با عرب‌های زیر فرمانش بر دولت عثمانی شورش کند و در مقابل، هنری مک‌ماهون نماینده‌ی انگلیس قول داد انگلیسی‌ها بعد از پایان جنگ جهانی اول دولت مستقل عربستان را به رسمیت بشناسند.
در ۱۱۶۸ به دنبال عزل وزیر مالیه‌ی فرانسه خبرنگاری انقلابی به نام کامیل دِمولَن سخنرانی آتشینی ایراد کرد که دو روز بعد به سقوط باستیل منتهی شد. حدود نود سال بعد در همین روز (۱۲۵۷) کنگره‌ی برلین آغاز شد و یک روز بعد با توافق دولت‌های مهم اروپایی پایان یافت. نتیجه آن شد که امپراتوری شکست خورده‌ی عثمانی را تجزیه کردند و به صربستان، مونته‌نگرو و رومانی استقلال بخشیدند و بخش‌های بزرگی از آن را کشورهای اروپایی به قلمرو خود افزودند. بیسمارک که شخصیت اثرگذار این کنگره بود ترتیبی داد تا تعادلی میان نیروهای غارتگر سرزمین عثمانی برقرار شود. از این رو روس‌ها بالکان و بسارابی و قفقاز، اتریشی‌ها بوسنی، انگلیسی‌ها قبرس و فرانسوی‌ها تونس را به دست آوردند. حدود صد سال بعد از تدوین این نظم جهانی، (۱۳۵۶) جنگ اوگادِن بین سومالی و اتیوپی آغاز شد.
در ۱۳۵۶ هم در جریان خاموشی نیویورک برق برای ۲۴ ساعت رفت و در نتیجه زنجیره‌ای از جنایت‌ها و غارت و آتش‌افروزی در شهر رخ داد.
این روز سالگرد تولد یولیوس سزار (۱۰۰ پیش از میلاد)، آمادئو مودیلیانی نقاش و مجسمه‌ساز ایتالیایی (۱۲۶۳)، ایساک بابِل نویسنده و ادیب روس (۱۲۷۳) و اینگمار برگمان کارگردان مشهور سوئدی (۱۲۹۷) است. سالروز مرگ فریدا کالو نقاش مکزیکی (۱۳۳۳)، و سید مصطفی عدل منصورالسلطنه (۱۳۲۹) هم در این رو قرار می‌گیرد.


پژوهش و نگارش: دکتر شروین وکیلی
ویرایش و پردازش: بهنوش عافیت‌طلب
خوانش و تدوین: فرهاد آقابابایی


#دان
#Done
#Sherwin_Vakili
#شروین_وکیلی
#رام
#Ram
#تیر