رام - بیست و هفتم تیر
این روز در تاریخ ایران با چند رخداد مصادف است. در سال ۹۰ هجری خورشیدی سردار ایرانیتبار مسلمان طارق بن زیاد در جنوب اسپانیا قوای ویزیگوت به رهبری رودریک را شکست داد و اندلس را فتح کرد. یکی که مهمتر از بقیه است آن که در ۷۷۰ هجری خورشیدی تیمور گورکانی تُکتَمیش رهبر اردوی زرین را در جنوب روسیه شکست داد، اما پس از آن به گرانیگاه قدرتش یعنی ایران بازگشت و مقاومتهای محلی را سرکوب کرد. اگر به راهش ادامه داده بود و قلمرو اردوی زرین را که به دست آورده بود نگه میداشت، احتمالاً مسیر تاریخ دگرگون میشد و پسرش شاهرخ قلمرو شمال دریای خزر را هم به ارث میبرد و چه بسا دولت روسیه به شکلی که میشناسیم تشکیل نمیشد و همچون زیرسیستمی در دل سپهر بسطیافتهی ایرانی تعریف میشد. تصمیم تیمور برای رها کردن قلمروهای شمالی که در آن هنگام وحشی و بدوی بود بعدها دوقطبی ایران و روسیه را در منطقه تثبیت کرد.
در تاریخی نزدیکتر به ما، در این روز ماجرای کشته شدن کنسول ایمبری در سال ۱۳۰۳ را داریم. این نماینده با دسیسهای که مخالفان دولت برای سرنگونی صدراعظم چیده بودند برای عکاسی از معجزهای ساختگی به محلهای در تهران رفت و با تحریک مردم متعصب به قتل رسید. این نکته هم جالب است که در ۱۳۲۱ به خاطر آن که متفقین پس از حمله به ایران همهی خودروهای موتوری را برای مقاصد جنگیشان مصادره میکردند، دولت بیانیهای صادر کرد و از مردم خواست برای باربری و ترابری از اسب و الاغ استفاده کنند و در ضمن مذاکره برای وارد کردن سه هزار شتر از هندوستان را آغاز کرد!
بیست و هفتم تیرماه با تاریخ رم نیز پیوندی چشمگیر دارد. در چنین روزی به سال ۴۷۷ پیش از میلاد در جریان فرایند شکلگیری دولت روم -که به خطا به یک قرن پیش از این منسوب میشود- اهالی منطقهی رم به سمت شمال پیشروی کردند اما از اهالی وِئی که یکی از شهرهای پیشرفتهترِ اتروسک بود شکست خوردند. جمعیت سربازانی که در این نبرد با هم جنگیدند حدود سیصد نفر در هر طرف بود! نزدیک نود سال بعد در ۳۹۰ پ.م رمیها همچنان در کوشش برای تأسیس دولتی در ایتالیا بودند. اما همچنان کامیابی چندانی به دست نمیآوردند، چنان که در جنگ آلیا از قبایل مهاجم گل شکست خوردند و رم به دست ایشان غارت شد. دولت رم در واقع پس از فروپاشی دولت هخامنشی و همچون یکی از نظمهای سیاسی پیرامونی این دولت جهانی شکل گرفت و تا قرون اولیهی مسیحی به دولتی مقتدر تبدیل شد. در چنین مقطعی به سال ۶۴ میلادی باز در همین روز بود که آتشسوزی بزرگ رم نیمی از شهر را به خاکستر تبدیل کرد. رمیها میگفتند این حریق عمدی بوده و مسیحیان آن را ایجاد کردهاند، اتهامی که احتمالاً راست بوده است. در ۱۳۲۲ شهر رم توسط پانصد هواپیمای آمریکایی به شدت بمباران شد. بمبافکنهای آمریکایی ۱۱۶۸ تن بمب بر این شهر فرو ریختند و محلههای کارگرنشینی مانند سان لورنزو را با خاک یکسان کردند. دستکم سه هزار شهروند غیرنظامی رم در این حمله کشته شدند. آمریکاییها در جریان جنگ جهانی اول در کل طی ۷۸ روز ۱۱۰ هزار پرواز تهاجمی بر رم انجام دادند و در این جریان شصت هزار تن بمب بر این شهر فرو ریختند که حملهی این روز یکی از بدترینهایش بود. چهار سال بعد در ۱۳۲۶ نخستوزیر برمه بوگیوک آنگ سان (پدر آنگ سان سوچی ) ترور شد و به قتل رسید.
پژوهش و نگارش: دکتر شروین وکیلی
ویرایش و پردازش: بهنوش عافیتطلب
خوانش و تدوین: فرهاد آقابابایی
#دان
#Done
#Sherwin_Vakili
#شروین_وکیلی
#رام
#Ram
#تیر
Category
📚
Learning