رام - بیست و نهم تیر

  • 4 years ago
_ روزشمار ایرانی معنادار _ رخدادهای مهم ایران و جهان _

این روز با درگیری ایران با نیروهای غارتگر خارجی مصادف بوده است. در ۲۹ تیر ۱۲۷۲ شیلات شمال ایران به استفان لیانازوف سرمایه‌دار روسی واگذار شد، در ۱۳۰۸ سید حسن تقی‌زاده والی خراسان به وزیرمختاری دربار لندن منصوب شد، در ۱۳۶۲ عملیات والفجر ۲ آغاز شد و چهار سال بعد از آن (۱۳۶۶) در همین روز قطعنامه‌ی ۵۹۸ شورای امنیت برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق تصویب شد.
در تاریخ جهان باستان این روز با سقوط شهر اورشلیم در برابر نیروهای رومی مصادف است. در سال ۷۰ میلادی سردار رومی تیتوس و سپاهیانش حصار اورشلیم را شکافتند و به شهر وارد شدند و به کشتار مردم روی آوردند. در ۹۷۱ هجری خورشیدی هم تویوتومی هیده‌یوشی و سپاهیان ژاپنی به کره حمله کردند و پیونگ‌یانگ را گرفتند. هرچند نتوانستند در دراز مدت آنجا را نگه دارند.
در قرن چهاردهم خورشیدی چندین رخداد سیاسی مهم در بیست و نهم تیرماه رخ داده است. در ۱۳۲۰ استالین با ادغام دو وزارتخانه‌ی امنیت ملی و امور داخلی سیستم امنیتی مخوف ان.کا.و.د. را ساخت و ریاستش را به لاورنتی بریا سپرد و این همان است که بعدتر به کا.گ.ب. تبدیل شد. در ۱۳۲۳ هیتلر از سوءقصد سپهبدهایش به رهبری کلاوس فون اشتفنبرگ جان سالم به در برد، و در ۱۳۳۹ سیری‌ماوو باندارانایکا نخستین رئیس دولت زنی شد که با انتخابات به قدرت می‌رسید. او در این روز به عنوان نخست وزیر سریلانکا انتخاب شد. در ۱۳۷۸ هم دولت چین تعقیب و شکنجه‌ی پیروان فرقه‌ی فالون گونگ را آغاز کرد و در ۱۳۹۴ آمریکا و کوبا روابط دیپلماتیک خود را پس از پنج دهه از سر گرفتند.
این روز با چندین نوآوری فنی و اجتماعی هم مصادف بوده است. از سویی در ۱۲۲۷ اولین کنوانسیون حقوق زنان که روز پیشش آغاز شده بود در نیویورک خاتمه یافت و از سوی دیگر این روز برای فناوری فضاپیمایی هم فرخنده بوده، چون در ۱۳۴۸ آپولو یازده بر سطح ماه نشست و نیل آرمسترانگ فضانورد آمریکایی نخستین انسانی شد که بر سطح ماه گام نهاد و در ۱۳۵۵ فضاپیمای بی‌سرنشین آمریکایی وایکینگ ۱ بر سطح بهرام نشست. اما فناوری سویه‌های تیره‌ای هم دارد. چنان که در ۱۳۵۶ سیا به حکم قانون آزادی اسناد دولتی مدارکی را منتشر کرد که نشان می‌داد آزمایش‌هایی غیرانسانی برای کنترل ذهن بر زندانیان و بیماران انجام می‌شده است. این آزمایش‌ها که از آن هنگام تا به امروز دستمایه‌ی تولید فیلم‌ها و داستان‌های فراوانی شده به سودای مقابله با آزمایش‌های مشابه روس‌ها انجام می‌شد و انجام کارهایی غیرانسانی و وحشتناک را بر زندانیان و بیماران بستری شده در تیمارستان‌ها روا می‌دانست.
زاده‌شدگان این روز در ابتدای کار به ویژه از دید ایرانیان بسیار بدنام و منفور بوده‌اند، اما هرچه پیشتر می‌آییم وضعیتشان بهتر می‌شود!
در سال ۳۵۶ پیش از میلاد اسکندر مقدونی زاده شد، و در سال ۲۶ هجری خورشیدی نوبت به یزید بن معاویه رسید. بعد در ۶۸۳ نوبت به پترارک نویسنده‌ی ایتالیایی رسید و از اینجا به بعد دیگر شخصیت‌های بزرگ و خوشنامی در این روز زاده شدند.

پژوهش و نگارش: دکتر شروین وکیلی
ویرایش و پردازش: بهنوش عافیت‌طلب
خوانش و تدوین: فرهاد آقابابایی


#دان
#Done
#Sherwin_Vakili
#شروین_وکیلی
#رام
#Ram
#تیر

Category

📚
Learning