• geçen yıl
SAĞLIKLI YAŞAMIN REHBERİ “HAYAT PUSULASI”

Sağlıklı yaşama dair önemli bilgiler veren program “Hayat Pusulası”, Diyetisyen Aynur Kumsel, Op. Dr. Erman Çekiç, Op. Dr. Defne Dağlar ve Prof. Dr. Meral Kozakçıoğlu Özekici’nin sunumuyla izleyici karşısına çıkıyor. Tıpta gelinen son nokta, doğru teşhis ve en modern tedavi yöntemleri, günlük hayatta sık sık karşılaşılan sağlık sorunları ve bunlara karşı çözüm önerileri “Hayat Pusulası” ile Kanal 7 ekranlarına geliyor.

Alanında uzman isimlerin bir araya geldiği program Hayat Pusulası, sağlıklı yaşamanın sırlarını izleyenleri ile paylaşıyor. Sağlıkla ilgili tüm merak edilenler, uzman konuklar eşliğinde Hayat Pusulası’nda cevaplanıyor. Kadın hastalıkları, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi ve travmatoloji gibi birçok alanda uzman isimlerin anlatımıyla gerçekleşen Hayat Pusulası, tıp alanında en güncel bilgileri ekranlara taşıyor.

Sağlıklı bir yaşam için doğru bilginin adresi “Hayat Pusulası” alanında uzman isimlerin sunumuyla hafta sonu 08.15’te Kanal 7 ekranlarında…
Döküm
00:00:00Herkese günaydın. Mutlu hafta sonları. Ben Dr. Erman Çekiç. Hayat pusulasında yine çok güzel bir konu ve konuklarla sizlerle beraberiz.
00:00:28Evet ben Dr. Hasan Plastik Cereyra'yı uzmanıyım. Hayat pusulası programımız başlıyor. Muhteşem konuklarla sizlerleyiz.
00:00:58Post Bariatrik cerrahi hangi işlemleri kapsar? Obezit ameliyatından ne kadar süre sonra vücut toparlama operasyonu gerçekleştirilebilir? Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı operatör Dr. Hasan Çelik anlatacak.
00:01:14Kök hücre tedavisi nedir? Kök hücreler nasıl elde edilir? Kök hücre tedavisi hangi rahatsızlıklarda uygulanabilir? Kök hücre tedavisinin öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmek gerekiyor? Ortopedi ve travmatoloji uzmanı operatör Dr. Ahmet Özyazgan yanıtlayacak.
00:01:34Bel ağrısı neden olur? Hangi tür bel ağrıları tehlikelidir? Her bel ağrısı bel fıtığı mıdır? Bel ağrısında en yeni tedavi seçenekleri neler? Bel ağrılarında cerrahi müdahale hangi durumlarda gerekli?
00:01:49Ortopedi ve travmatoloji uzmanı operatör Dr. Erman Çekit cevaplayacak. Hepsi ve daha fazlası birazdan hayat pusulasında.
00:01:58Evet, göz hastalıkları uzmanı Sayın Doşan Doktor Asker Bulut hocamla beraberiz. Hoş geldiniz hocam.
00:02:04Hoş bulduk. Teşekkürler.
00:02:05Nasılsınız, iyisiniz?
00:02:06İyiyim. Sizler nasılsınız?
00:02:07Sağ olun. Biz de iyiyiz. Çok teşekkür ederiz.
00:02:08Yine çok gündemde olan bir konudan bahsedeceğiz. Benim de çok muzdarip olduğu hatta kafamda böyle soru işaretle olup ameliyata gidip gitmeme kararını da vermediğim bir konu.
00:02:17Multifokal lens uygulaması. Multifokal lens uygulaması hakkında biraz bilgi başlayalım böyle. Ondan sonra esas benim sorularıma geleceğiz. Olur mu?
00:02:25Nedir multifokal lens uygulaması?
00:02:26Programın sonunda muhtemelen sizinle birlikte hastaneye geçebiliriz.
00:02:30İnşallah bakalım. İnşallah.
00:02:32Şöyle multifokal lensler dediğimiz yani gelişen teknolojiyle birlikte katarak cerrahisiyle gözünün içerisine konulan yapay lensler.
00:02:46Tabii ilk etapta hastalıkla veya ameliyatla alakalı ilk kullanılan mercekler tek odaklı merceklerdi.
00:02:53Teknolojiyle birlikte ve artan ihtiyaçlarla birlikte ARGE çalışmalarıyla gözünün içerisine konulan merceklerin modifikasyonu günbegün değişti.
00:03:04Son jenerasyon lensler, multifokal lensler dediğimiz lensler yakını, uzağı, ara mesafeyi gösteren teknolojik göz içi mercekleri artık ameliyatlarda kullanıyoruz ve hastalığımız çok memnun bu kullanılan merceklerden.
00:03:21Özellikle benim de çok müdürüp olduğum bir konu var. Kırk yaşından sonra ben uzak gözlüğü kullanıyorum.
00:03:26Tabii gözlüğü çıkarmak zorunda kalıyoruz. Hatta şöyle okurken zorlanıyorum. Kırk yaşından sonra yakını görmekte zorlanıyoruz.
00:03:31Bu yakını uzak dengesini korumak için ne yapmamız lazım? Gözlüksüz kullanmak için multifokal lens mi yapmamız lazım ya da nasıl bir uygulama yapmak lazım?
00:03:42Şöyle bizim kendi orijinal lensimiz ilk yaşlarda yani hayatın ilk yıllarında gençliğimizde şeffaf ve elastik olan bir yapıda.
00:03:53Kırk yaşından sonra maalesef bu elastikiyeti yavaş yavaş kayboluyor ve yakında uyum yeteneği bozuluyor ve yakını yavaş yavaş görememeye başlıyoruz.
00:04:04Daha ileriki yaşlarda 60-65'inde ise gerçi bu yaş teknolojinin gelişmesiyle maalesef biraz daha aşağıya çekildi.
00:04:13Say damlanı kaybediyor ve katarak önünde değişimler oluyor.
00:04:17Kırk yaşından sonra maalesef yakını göremediğimiz için hastalar hani yaşlandığını hissediyorlar.
00:04:27Yani bunun çözümü var açıkçası.
00:04:33Son dönem güncel multifokal lensler dediğimiz premium göz içi mercekleriyle katarak cerrahisi gibi gözün içerisinde yerleştirdiğimiz kendi lensimizi alıp yerine yapay premium göz içi lensleriyle yakın ara mesafe ve uzakta keskin net bir görüş elde edebiliyoruz.
00:04:54Yani hocam bunu yapıldığı zaman işlem hastanın hem yakın hem uzak gözlüğünden kurtulabilir diyebilir miyiz? Amaç burada o mu yani multifokal?
00:05:04Aynen. Şimdi günümüzde kozmetik endişeler günbegün artıyor ve gözlük kullanmak kişinin bazen uzak gözlüğünün yanında bir de yakın gözlüğü 40 yaşından sonra olunca taşımak büyük sıkıntı ve kullanmak istemiyorlar.
00:05:21Kozmetik endişelerden ötürü yapılan işlem de gayet sağlıklı ve güvenilir diye kanıtlanmış bir işlem ve yıllardır yapıyoruz bu işlemi.
00:05:31Güncel premium göz içi lensleriyle hastalarımız çok başarılı bir şekilde ameliyatla gözlüklerinden kurtulabiliyor.
00:05:40Yakın ara mesafe de burada çok önemli çünkü günümüzde bilgisayar kullanımı veya mutfakta oda içerisindeki 40 cm ile 2 m arasındaki görüş keskinliği de çok önemli.
00:05:54Yani 3 odaklı merceklerden önce bifokal mercekler kullanılırdı. Onlar yakın 40 cm kadar ve uzak net görüş sağlardı. Ara mesafe biraz örselenmişti ama güncel trifokal merceklerle yakın ara mesafe dediğimiz 40 cm 2 m arası ve uzakta net bir görüş sağlıyoruz.
00:06:13Oldukça konfor sağlıyor muhtemelen. Oldukça konforlu bu işlem. Hastanın konforunu artırıyor.
00:06:18Aynen günlük hayat standartını konforunu artıran bir işlem.
00:06:22Ama ara mesafe dediğiniz çok önemli. Ben şimdi kendimde yaşıyorum. Yakın uzak böyle şey yapıyoruz ama ara mesafeyi çok güzel belirtmekte fayda var.
00:06:31Çünkü yaşarken ara mesafeyi ayarlamak çok zor oluyor. Yakın uzak merceği bile gözlükte bile öyle bir sıkıntı var açıkçası. Ara mesafeyi şey yapabiliyorsak.
00:06:42En önemlisi ara mesafe. Çünkü günümüzde herkes ekran başında. Bilgisayar kullanıyor. Hanımlar evde yemek yaparken işte mutfak, oda görüntüsü çok önemli. O yüzden bu konuda bayağı konfor ve kolaylık sağlıyor.
00:06:56Peki lens cereyaşı nasıl bir cereyaş hocam? Multifokal lens, normal lens cereyaşından farklar var mı? Bir gelişme var mı?
00:07:04Şimdi şöyle bu tabii zamanında ticari endişelerden dolayı biraz kötüye kullanılmış. Farklı isimler adı altında hastalar bilinçsizce ameliyat edilmiş.
00:07:16Yani çok sevmediğim bir tabir. Akıllı mercek olarak biliniyor bu multifokal lensler. Aslında lensin akıllısı olmaz. Bizim buradaki amacımız hastayı gözlükten kurtarmak ve konforlu bir yaşam sunmak.
00:07:30Multifokal cereyaşı aslında katarak gelişmeyen şeffaf lensin alınması. Yani refraktif lens cereyaşı olarak isimlendirebiliriz. Aynı katarak cereyaşı neyse multifokal lens yani premium lens cereyaşı da aynısı.
00:07:46Sadece gözün içerisinde konulacak merceğin modifikasyonu veya özelliği değişiyor.
00:07:51Daha üst düzey bir mercek. Teknolojik faydası olan bir mercek. Peki hocam eski doğal lensimiz alındı. Bu önerdiğiniz lens koyuldu. Bir yere kayabilir mi? Yeri değişebilir mi? O tarz sıkıntıları olur mu?
00:08:07Hastalarımızın en büyük endişesi o. Ameliyat sonrası böyle donuk bir vaziyette geliyorlar. Hocam lensin düşecek mi? Endişesi içerisindeler. Hatta dokunmuyorlar. Denize, yüzmeye, havuza iyileştikten sonra bile endişeyle girmedikleri oluyor.
00:08:23Halbuki gözün içerisinde yerleştirdiğimiz multifokal, premium lensler sağlam bir cepte duruyor. Onların kolay kolay yerinden kayması çok mümkün değil. Çok böyle ciddi darbe almadıktan sonra yerinden kayması mümkün değil. Çünkü ona göre dizayn edilmişler.
00:08:41Tabi darbe halinde kayabilir. Orijinal lensimiz de olsa maalesef ciddi darbelerde o da yerinden kayabilir. Peki ameliyattan sonra dikkat etmemiz gereken şeyler var mı? Kendim için söylüyorum. Çünkü ben gözümü çok kaşırım. Hakikaten muharca kaşırım. Bunlara nelere dikkat etmek lazım ameliyattan sonra?
00:09:01Ameliyat sonrası hekimin önerdiği posyolojide damlaları muhakkak kullanmak lazım. Benim kendi rütünümde 3 gün su vurdurmuyorum ve kesinlikle ovuşturmak yasak. Çünkü enfeksiyon riski ilk günlerde çok daha yüksek oluyor. Onun önüne geçebilmek adına 3 gün yıkamıyorlar. Vücudunu yıkayabilir ilk günden itibaren de yıkayabilir ama gözüne ve yüzüne su değmeyecek. Ovuşturma hareketi de yasak.
00:09:31Onun için özel silme mendilleri var. Belki etrafını silme mendilleriyle temizleyebilir tek kullanımlık. Ama kesinlikle su vurmak, ovuşturmak yasak. Hekimin doktorunun önerdiği posyolojide damlalarını da muhakkak kullanmak çok önemli.
00:09:48Peki hocam aynı zamanda hastalarımızın başka problemleri de olabiliyor. Gözün arka kısmı dediğimiz retinayla ilgili hastalıkları olabiliyor. Mesela bunlardan birisi sarı nokta hastalığı. Hastanın böyle bu tarz hastalıkları da varsa yine de lens ameliyatı olabilir mi ya da bir sıkıntısı olur mu?
00:10:05Şöyle tabi burada hasta seçimi çok önemli. Eğer hastaya multifokal veya hasta o istekle geldiyse ilk önce hastayı iyi bir muayene etmek lazım. Gerçekten multifokal hastası mı? Yani multifokallense uygun mu?
00:10:20İlk önce işte mesleği nedir? Ne işle uğraşıyor? Ameliyat sonrası ışıkla alakalı bazı hassasiyetler olabilir. O hayatını olumsuz etkiliyor mu? Yani multifokalle uygun mu mesleki olarak? Ondan sonra muayene ile teferruatlı tetkikler ve anatomik muayeneye bakıyoruz.
00:10:43Multifokalle uygun mu yine? Retine hastası olan bir hastaya maalesef yani diabetik retinopati veya yaşa bağlamak ile dejeneransı olan sarı nokta hastalığı olan hastalara multifokal çok önermiyoruz.
00:10:56Önermiyorsunuz.
00:10:57Çünkü sonrasında görme ile alakalı çok sıkıntı yaşıyorlar. Işıkla alakalı problemler yaşanabilir.
00:11:06Bir de şöyle bir şey var. Bana gelen sorularda da bazen böyle sorular geliyor. Lens takıldı. Yaş ilerledikçe görme bozukluğu yaşama ihtimali var mı? Ya da derece ilerliyor mu? Tekrar bir ameliyat olmak gerekir mi? Ya da lens değişikliği yapılabilir mi?
00:11:21Yani ben bir derece lens takıldı. İki yıl sonra gözüm ilerler mi? Azalır mı? O konuda böyle bir tereddüt var ama.
00:11:29Tamam. Onu da hemen açıklayalım. Şöyle bizim kendi orijinal lensimiz elastik ve şeffaf demiştik. Katarak yönünde lensin merkezinin sertleşmesi veya saydamlanı kaybetmesi daha doğrusu numaralar değişebiliyor.
00:11:47Ancak katarak cereyasi ile göz içerisine yerleştirdiğimiz lenslerde bu monofokal da olabilir, multifokal da olabilir. Rijit bir materyal olduğu için numaralar ameliyat sonrası sabitleniyor. Değişmiyor onların numarası.
00:12:04O yüzden ameliyat öncesi güzel bir muayene, ölçümler muhakkak yapılmalıdır. Hastanın astigmatı var mı yok mu? Hangi aksıda astigmatı var? Onun pozisyonu falan iyi hesaplanmalıdır. Bunların hepsi ince ayrıntı.
00:12:18Mesela astigmatını iyi hesaplayıp hesaplamayıp daha doğrusu aksını güzel ayarlamadıktan sonra postop ameliyat sonrası maalesef numaralar kalabiliyor. O da hastayı ve hekimi mutlu etmiyor maalesef.
00:12:30O yüzden iyi bir muayene, iyi bir ölçüm ve hasta seçimi hastanın gözünün içerisinde konulacak premium, göz içi merceğin gücünün hesaplanması, astigmatı varsa hangi aksa nasıl yerleştirilmesi onları iyi hesaplamak lazım.
00:12:45Bir ömrü var mı peki? Şu kadar yıl durabilir, şu kadar yıl sonrası hastanın gözünde bir sıkıntı olmasa dahi değiştirelim ya da şu kadar yıl kullanabilirsiniz gibi bu lensin ameliyat yapıldığı konu.
00:12:55Bizim çok mahsup olduğumuz bir konu. Ömürle yan yana plastik bile var.
00:13:00Bizde de meme büyütmede silikonu zorlarlar. Ne sıklıkta kalabilir, değiştirmesi gerekir mi, ömürlülük mü vesaire gibi. Bu da biraz ona benziyor sanırım.
00:13:11Katarak cerrahisiyle gözünün içerisinde yerleştirdiğimiz multifokal merceklerin ya da lenslerin ömrü çok uzun. Bir insan ömrü ona yetmiyor maalesef.
00:13:22O yüzden herhangi bir değiştirilmesi veya yeniden değiştirilmesi gerekmiyor.
00:13:32Peki hocam daha önce katarak olan bir hasta tekrar ameliyat olabilir mi? Katarak geliştirilir mi?
00:13:40Evet var. Öncesinde katarak ameliyatı olmuş, monofokal bir mercek yani tek odaklı sadece uzağa gösteren bir mercek takılan hasta,
00:13:52hocam ben yakında gözlük kullanıyorum ama yakındaki gözlüğümü de kullanmak istemiyorum diyebilir.
00:13:58Evet onun da çözümü var. Göz içerisine konulan monofokal merceğin önüne yakını da gösteren, astigmatı olup olmamasına göre formu değişebilir.
00:14:09Mercekler var. İkinci bir mercek gibi düşünün. Mercek önüne bir mercek koyup yakını da görmesini sağlayabiliriz.
00:14:18Başarısı nasıl? Normal bir multifokal mercekten farklı.
00:14:22Evet. Multifokal mercekler tabii ki baştan o konulsaydı çok daha verimli ve sağlıklı, sorunsuz yaşamını sürdürebilirdi.
00:14:35Ama tabii ki önceden katarak ameliyatı olmuş birisine ikinci bir cerrahi geçirmesi biraz daha komplikasyon risklerini arttırıyor.
00:14:46Peki hocam ameliyat sonrası yıkanmasıyla ilgili öneride bulunduk, damlaları kullanması gerekir dedik.
00:14:53Onun haricinde yemesi, içmesiyle, diyetiyle ya da zararlı alışkanlıkların etkisi vesaire öyle bir önerdiğiniz bir şey var mı?
00:15:00Ya şöyle tabii normal hayatına ertesi gün devam edebiliyor.
00:15:04Kişinin tabii ki kötü alışkanlıkları olabilir sigara, alkol gibi onları her hastaya zaten öne almıyoruz biz de.
00:15:11Ama tabii çok da engel veya olumsuz bir durum yaratmıyor.
00:15:16Yara iyileşmesini falan geciktiriyor o kesin kanıtlanmış zaten.
00:15:19Sigara içilmesini önermiyoruz.
00:15:21Alkol de zaten yara iyileşmesini uzattığı için onu da önermiyoruz.
00:15:27Herkese, bütün herkese önermiyoruz zaten ameliyat.
00:15:29Evet günlük hayatlarına ertesi gün devam edebiliyorlar.
00:15:32Multifokal lens taktığımız hastalar birkaç gün ben istirahat kesin öneriyorum.
00:15:38Ama ertesi gün normal hayatlarına dönebiliyor.
00:15:41Konforlu bir ameliyat.
00:15:42Sonrasında da öyle.
00:15:43Ama tabii kurallara uymak kaidesiyle verdiğimiz postolojide damlalarını kullanması,
00:15:51işte su vurmaması, ovuşturmaması kaidesiyle.
00:15:54Söz tutan bir hasta olması lazım.
00:15:56Uyumlu hasta olması lazım.
00:15:57Benim üstümde en çok istediği şey uyumlu hasta bizim için çok önemlidir.
00:16:01Hocam peki ben geldim mesela yaşım ek hastalık bilmiyorsunuz.
00:16:07Ben gözlükle geldim ameliyat olmak istiyorum.
00:16:09Yani kime neye göre karar veriyorsunuz?
00:16:11Burada önemli olan o.
00:16:12Yani mesela işle alakalı bir şey var.
00:16:14Ben mikroceray yapıyorum ya da ince iş yapıyorum.
00:16:17Burada karar verme faktörlerini biraz açabilir miyiz acaba?
00:16:20Hasta seçimi en önemli kriter.
00:16:22Yani başarılı olmak istiyorsan doğru hastaya doğru lens takmanda fayda var.
00:16:28Çünkü en önemli kriter o.
00:16:30Şimdi hasta yakında çalışan bir diş ekimi, mimar veya yazarsa
00:16:34onun yakını çok iyi görüyor olması lazım.
00:16:37Şimdi bu multifokal lensleri hani ikiye ayırabiliriz.
00:16:41Ortasında halka olan halkalı multifokal lensler.
00:16:44Bir de fokus derinliği arttırılmış lensler var son dönemde.
00:16:48Onlar biraz daha fazla kullanılmaya başlandı.
00:16:51Sayısal olarak 3 odaklı halkalı mercekler çok fazla kullanılıyor.
00:16:56Onların yakın görüşü çok iyi.
00:16:58Ama fotik fenomenler dediğimiz ışık hassasiyeti hastaları ve hekimleri birazcık trifokal yani halkalı merceklerden uzaklaştırabiliyor.
00:17:09Son dönemde teknolojinin gelişmesiyle birlikte fokus derinliği arttırılmış mercekler artık ön plana çıkmaya başladı.
00:17:17Mesela geceleyin araba kullanan bir şoföre 3 odaklı halkalı mercek takarsanız ışık hassasiyeti çok olur.
00:17:25Adamın mesleğinden sıkıntılar yaşayabilir.
00:17:29O yüzden o gibi hastalara mesela fokus derinliği arttırılmış yani 40 santimden öteye çok net görüş sağlayan mercekler var.
00:17:41Onlar tercih edilebilir.
00:17:43Mesleğe bile çok önemli yani tercih.
00:17:45Evet mesleğe de çok önemli.
00:17:47Teknoloji arttıkça da şey olacak demek ki.
00:17:49Farklı seçeneklerimiz oluyor.
00:17:51Peki ben şimdi taktırdım 5 yıl sonra yeni bir teknoloji çıktı.
00:17:55Şöyle şu gündeki teknoloji ile hastalarımız çok mutlu.
00:18:00Çok başarılı ameliyatlar yapıyoruz.
00:18:04Tabi burada hasta seçimi önemli mesela sizin yaptığınız iş de önemli.
00:18:08Yakında çok iyi görmek istiyorsanız eğer onun çözümü halkalı 3 odaklı mercek.
00:18:14Bazen numara tutturulamayabiliyor.
00:18:17Çünkü sonuçta hepsi ölçümle yapılıyor.
00:18:20Ameliyat sonrası sürprizlerle karşılaşabiliyoruz.
00:18:23O kalan rezidü numaraları da lazerle yok ettikten sonra genelde hastalar emetrof yani sıfır değerine ulaştıktan sonra
00:18:31sıfır demeyelim de sıfıra yakın bir numaraya ulaştıktan sonra hiçbir sıkıntı kalmıyor açıkçası.
00:18:37Hocam gitmek yok ben dışarıda sizinle ayrıntılı bilgi alacağım.
00:18:41Teşekkür ederim bilgileriniz için.
00:18:43Ağacıza sağlık.
00:18:44Rica ederim.
00:18:45Beni buraya davet edip konuk ettiğiniz için ben teşekkür ederim.
00:18:48Tekrar görüşmek üzere kendinize iyi bakın.
00:18:50Umarım. Teşekkürler sağ olun.
00:18:54Vücut toparlama estetiği nedir?
00:18:56Hangi durumlarda uygulanır?
00:18:58Post bariyatrik cerrahi hangi işlemleri kapsar?
00:19:01Obezit ameliyatından ne kadar süre sonra vücut toparlama operasyonu gerçekleştirilebilir?
00:19:07Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı operatör doktor Hasan Çelik anlatacak.
00:19:15Kök hücre tedavisi nedir?
00:19:17Kök hücreler nasıl elde edilir?
00:19:19Kök hücre tedavisi hangi rahatsızlıklarda uygulanabilir?
00:19:23Kök hücre tedavisinin öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmek gerekiyor?
00:19:28Ortopedi ve travmatoloji uzmanı operatör doktor Ahmet Özyazgan yanıtlayacak.
00:19:35Bel ağrısı neden olur?
00:19:37Hangi tür bel ağrıları tehlikelidir?
00:19:39Her bel ağrısı bel fıtığı mıdır?
00:19:41Bel ağrısında en yeni tedavi seçenekleri neler?
00:19:45Bel ağrılarında cerrahi müdahale hangi durumlarda gerekli?
00:19:49Ortopedi ve travmatoloji uzmanı operatör doktor Erman Çekik cevaplayacak.
00:19:54Hepsi ve daha fazlası birazdan Hayat Pusulası'nda.
00:19:59Evet Hasan Çelik Hocam, şimdi konuya bakıyorum ama tabii konuyu biraz böyle açıklamak lazım.
00:20:04Çok yeni gündemde olan bir konu.
00:20:07Postbaryatik estetik uygulaması.
00:20:09Postbaryatik estetikten biraz bahsedelim nedir?
00:20:12Bunu bir açmamız lazım hastalarımıza.
00:20:14Postbaryatik estetik, baryatik estetik, baryatik cerrahiden geliyor.
00:20:18Bildiğimiz üzere baryatik cerrahi mideye işlem yapılması sonrası kilo verme süreci durumu.
00:20:25Kilo zayıflatmak için yapılan obeste cerrahisi işlemleri.
00:20:29Bunlar oldukça günümüzde yaygın.
00:20:31Mide balonu, mide küçültme, mide baypası gibi.
00:20:35Dolayısıyla ciddi bir kilo verme süreci yaşatıyor.
00:20:38Bundan sonra da kilo verme sonrası vücutta oluşan deformiteleri düzeltmek için yapılan işlemlere de
00:20:44postbaryatik estetik cerrahi işlemi diyoruz.
00:20:48Peki şimdi tabi burada bir sınır olması lazım diye düşünüyorum.
00:20:51Yani bir kilo sınırı ya da verilmiş bir kilo sınırı hastaya özgün mü geliyor yoksa böyle bir standartımız var mı?
00:20:59Hocam çok güzel bir soru.
00:21:00Çünkü bazı hastalar çok yüksek oranda kilo vermesine rağmen kontrollü vermiş, uzun sürede vermiş.
00:21:08Deformasyonları çok az olabiliyor.
00:21:10Tüm gövdede bir deformite yok.
00:21:13Sadece karında belki bir problem olabilir.
00:21:17Bazı hastalarımızda çok hızlı, 2-3 ay sürede ciddi kilolar, 40-50 kilo vermiş olur.
00:21:23Bu hastada tüm vücutta bir deformasyon söz konusu.
00:21:27Bunlara da tüm vücudu içeren işlemlerin aşama aşama yapılması gerekiyor.
00:21:31Dolayısıyla kişiden kişiye çok değişen durumlar.
00:21:34Peki kilo vermenin durmuş olması mı lazım?
00:21:36Evet.
00:21:37Çünkü bu hastalığımız kilo verdikten sonra tekrar kiloda alabiliyor bu hastalar.
00:21:43Ondan emin olmamız lazım.
00:21:45Ameliyat başarılı olarak geçti.
00:21:47Hastamız kilo verme sürecini yaşadı.
00:21:49Kilosu sabit olmaya devam etti.
00:21:52Sabit olduktan sonra yaklaşık 6 ay beklemekte fayda var.
00:21:56Ondan sonra artık hastamız kilo almıyor.
00:21:59Kilo verip alma verme dalgalanması yok dedikten sonra ameliyatı planlanabilir.
00:22:03Bu sürece 6 ay olarak?
00:22:05Evet. En erken 6 ay öneriyoruz.
00:22:07Ama hızlıca kilo vermiş olur ameliyat sonrası.
00:22:112 ayda hedef kiloya ulaşmış olur.
00:22:13O zaman da hızlı verdiği için yine 6 ay erken olur.
00:22:161 yıla kadar beklenebilir.
00:22:18Tekrar alıp verme süreci olacak mı?
00:22:20Çünkü ondan emin olmak lazım.
00:22:22Anladım. Peki burada işlemlerimiz neler?
00:22:24Yani şimdi tabii hızlı bir kilo vermede her yerde sarkma oluşabilir.
00:22:28Neleri cihaz işlem yapıyor? Neleri düzeltiyor?
00:22:31Çok geniş bir alan bu.
00:22:33En sık karın bölgesi, karın bel bölgesi.
00:22:35Sonuçta kilolu bir hastamızı düşünelim.
00:22:39Kilo verdikten sonra maalesef o cilt tekrar cilt esnekliği olmasına rağmen
00:22:44genç hastalarda dahi tekrar eski haline gelip sıkı bir vücut olmuyor.
00:22:48Bundan dolayı karın bölgesi, karın bel bölgesinde yapılan karın germe işlemleri
00:22:52çoğu hastamız için gerekli oluyor.
00:22:54Liposakşın dediğimiz yağ alma işlemi çok sık olmasa da karın germe işlemiyle başlar.
00:23:00Ondan sonra diğer bölgelere doğru diğer işlemler beraberinde seans seans yapılabilir.
00:23:05İkinci işlem meme işlemleri.
00:23:08Orada da sarkmalar oluşuyor değil mi?
00:23:10Sarkma tabii. Volüm kaybı. Ciddi bir volüm kaybı.
00:23:13Bir meme hacmini oluşturacak bir hacim söz konusu olmaz ve gevşeklik.
00:23:17Meme dikleştirme işlemi.
00:23:18Bazen de hatta hacim kazandırmak için silikonla desteklemek.
00:23:22Meme büyütme ve dikleştirme işlemi.
00:23:24Bu hastaların hemen hemen hepsinde olan problem.
00:23:28Diğeri de yine çok ciddi kilo verdiyse uyluk ve bacakla ilgili gevşekliklere yapılan işlemler.
00:23:33Uyluk germe işlemi, bacak germe işlemi.
00:23:36Bu bölgelerde hastalarımızın konforunu oldukça bozuyor.
00:23:39Kıyafet giyemiyorlar, pişikler yapıyor, yaralar oluşuyor.
00:23:43Ciddi sarkıklık olduğu için.
00:23:46Kol altında da bu kol bölgelerinde de sarkmalar oluşuyor diye biliyorum.
00:23:51Bacaktan daha çok hastalığımızı en çok rahatsız eden kol bölgesi.
00:23:55Çünkü kısa kollu giyemiyor.
00:23:57Birbirine gövdesine temas ediyor gevşek olancı.
00:24:01Terleme problemleri, hijyen problemleri yapıyor.
00:24:04En çok hastalarımız gövdeden sonra kolu işleminin yapılmasını isterler.
00:24:09Normalde az kilo verenlere daha az bir deformit olurken bu hastalarımızda
00:24:14koltuk altına hatta gövdeye uzanan memeye kadar uzanan ciddi bir gevşeklik olur.
00:24:20O bölgeye total bir cerrahi işlem yapmak gerekir.
00:24:23Diğer hastalardan farklı olarak.
00:24:25Peki hocam planlamayı nasıl yapıyoruz?
00:24:27Bunlar hep ayrı ayrı işlemler.
00:24:30Her biri ayrı bir ameliyat konusu olan işlemler.
00:24:32Karın ayrı, meme ayrı, kol altı ayrı.
00:24:35Hastaya göre mi yoksa hepsi bir anda yapılabilir mi?
00:24:38Tabii.
00:24:39Hepsi bir anda yapılamaz.
00:24:41Bir de en önemli bilgi de burada bu hastalarımız için.
00:24:44Bu hastalarımız diğer kilo verme süreci yaşamayan hastalara göre biraz daha riskli hasta grubu diyebiliriz.
00:24:51Çünkü kilo verme süreci ciddi bir vitamin, mineral eksikliği de yapabiliyor.
00:24:56Bu hastalarımızda iyileşme problemleri de olabiliyor.
00:24:59İyileşme riski var, kanama riski var.
00:25:01Bu nedenle mümkün olduğunca ameliyatları bölerek planlamak lazım.
00:25:05Hastalarımızın şikayeti en rahatsız olduğu bölgeye odaklanılabilir ama
00:25:10genellikle karın bölgesinden başlayıp, çünkü gövdemizin merkezi orası.
00:25:14Diğer bölgeleri aşama aşama yapılabilir.
00:25:17Karınla meme planlanabilir.
00:25:19Karın bölgesiyle kol bölgesi planlanabilir.
00:25:21Mümkün olduğunca ayrı ayrı yapılmasında fayda var.
00:25:24Hem riskler minimalize edilir hem de sonraki süreçte konforlu olur.
00:25:29Ameliyathanede beraber çalıştığımız için görüyoruz da.
00:25:3110-12 saat süren ameliyatlar oluyor.
00:25:33Bu hastalarımız hızlıca bir an önce bitmesini ister.
00:25:37Birçok seansın aynı anda yapılmasını ister.
00:25:40Birçok bölgenin.
00:25:41Kesinlikle bu geldiklerinde detaylı bilgilendirme yapılıp
00:25:45bu konuda doğru olanın anlatılması lazım.
00:25:48Tabii ki yapılabilir ama bu riske gerek yok.
00:25:50İyileşme süreci zorlaşacak.
00:25:52Kanama riskleri artacak.
00:25:53Sonraki süreç hayatına dönme süreci zorlaşacak.
00:25:57Onun için bunlara gerek duymadan aşama aşama yapmak en güzeli.
00:26:01Hem de riskleri minimalize edilir.
00:26:03Sonuçta bu hastalarda riski minimalize ederek işlem yapmak en güzeli.
00:26:08Tabii işleme göre yapılan işlem de değişiyor.
00:26:12Karın gelme farklı, cilt gelme farklı.
00:26:14Peki hocam böyle bir hasta geldi.
00:26:16Total ciltle sarkmalar, memeye dikleşecek, karın ayrı.
00:26:20Planlama ne kadar sürer?
00:26:22Sizin dediğiniz gibi aşama aşama yaptığım zaman bu hastayı ne kadar bir süre tanımamız lazım?
00:26:26İyileşme süreci nasıl?
00:26:28Evet hocam işte hasta uygun, kilo vermiş, stabil deyip ameliyat planladığımız zaman
00:26:34en sık rahatsız olduğu bölgeden başlanabilir.
00:26:37Ondan sonra diğer aşamalar en erken 6 ay.
00:26:406 aydan önce yapmak çok doğru olmaz.
00:26:42Hatta 1 yıllık bile yapılabilir ama en erken 6 ay.
00:26:46Çünkü 6 ayda ancak hasta mevcut.
00:26:50Bir önceki ameliyatın olgunlaşması, skarlarının olgunlaşma süreci,
00:26:54kan değerlerinin normale gelme süreci bulur.
00:26:58Bu nedenle 6 ay beklenmesi gerekir.
00:27:006 ayda bir aşama aşama yapılabilir.
00:27:02Bu hasta grubu vücudu çok esnek deforme olduğu için ufak ufak revizyonlar, ufak ufak düzeltmeler gerekebilir.
00:27:09Dolayısıyla diğer seanslarda da bir önceki seans ufak düzeltmeleri de yapılabilir.
00:27:14Amacımız en iyi sonuca ulaşmak olduğu için.
00:27:17Çünkü bu hastalarda ciddi çatlaklar var, ciddi gevşeklikler var.
00:27:22Bence cilt gevşemiyor.
00:27:23Cilt, altı doku, bağ doku hepsi kas yapıları güçlü değil.
00:27:27Ondan dolayı ufak tefek başka işlemlere ihtiyaç duyabilir.
00:27:31Onları da aşama aşama diğer ameliyatlarda ufak ufak ekleyerek planlamak lazım.
00:27:35Ama büyük ameliyatlar arasında anladıkları 6 ay süre.
00:27:38Aynen öyle şekilde.
00:27:396 aydan önce yapmamak daha doğru.
00:27:411 yıl en güzeli tabii ki.
00:27:431 yıllık bir süre geçmiş olması çok daha güvenli olur.
00:27:46Peki hocam ameliyatın riskleri var mı?
00:27:49Cilt, yağ alma bu tarz şeylerde tabii biz de karşılaşıyoruz.
00:27:53Pıhtı atma riski de oluyor, yağ atma.
00:27:56Bu tarz ameliyatlar ne gibi riskleri var?
00:27:58Onlardan biraz bahsedelim.
00:27:59Tabii ki bu ameliyat olduğu için her ameliyatta olduğu gibi riskleri var.
00:28:04Bunlardan en sık sıraladığımızda enfeksiyon, kanama, yarayleşme problemleri diye bu ilk 3'ünü sayıyoruz.
00:28:10Bunlar olmasın diye elimizden giren her şeyi yapıyoruz zaten.
00:28:13Enfeksiyon olmasın diye bütün önlemler alınıyor.
00:28:17Ameliyat ortamı, yattığı odanın ortamı, ameliyat sahasının hazırlanması gibi her şey bunlar olmasın diye zaten.
00:28:23Kanama olmaması için her türlü önlemler alınıyor.
00:28:25Ama hastalarımızın tabii korktukları bu pıhtı atması durumu.
00:28:30Bunda da bilim ne diyorsa, rehberler ne diyorsa onları uygulayıp riskleri minimalize etmeye çalışıyoruz.
00:28:37Tabii ki bunlara rağmen risk var.
00:28:39Pıhtı atmasını engellemek için nasıl bir tedavi düzenleyelim dediğimiz zaman
00:28:45bu rehberde ne öneriliyorsa hastanın durumuna göre bir sürü parametre var burada.
00:28:51Hastanın yaşı, atıyorum doğum kontrol hapı kullanıp kullanmadığı, ameliyatın uzunluğu,
00:28:57hastanın bir ek hastalığı olup olmadığı, zararlı madde kullanıp kullanmadığı gibi bunlar hepsi belli bir parametrede puan veriyor.
00:29:04Ona bağlı olarak da hangi tedaviyi planlayacaksak onu yapıp bu pıhtı oluşma riskini azaltmaya çalışıyoruz.
00:29:12Bunlara rağmen tabii ki risk var ama gerekli yapıldığı müddetçe bu ameliyatlar sık yapılan ameliyatlar.
00:29:18Peki hocam en çok gelen sorulardan bir tanesi diye tahmin ediyorum.
00:29:22Ameliyat sonrası izimiz kalacak mı? İz kalıyor mu?
00:29:26Evet.
00:29:27Bütün hastalarımızın sorduğu soru ama inanın ameliyat istediği olduysa, istediği hedefe ulaştıysa,
00:29:35işte dik bir meme sağlanması, karında sıkı bir karın, düz, sıkı, kavisleri olan bir karın sağlanması gibi amaca ulaştıysa
00:29:43hastalarımızın çoğu izi sorun etmiyor ama tabii ki iz kalacak mı diye soruyorlar.
00:29:48Maalesef bu ameliyatlar insanoğlunda bir yere kesilip yapıldığından dolayı netbeyle sonuçlanır.
00:29:55Bu netbede kalıcı olarak devam eder ancak bunun çok ince, rahatsız etmeyen, dikkat çekmeyen bir şekilde kalması amacımız.
00:30:04Bunun için de yapılacak bir sürü cerrahi yöntemin yanında işte ameliyatı belli bir yere, izi bir yere gizlemek,
00:30:11çamaşırın içinde bırakmaya çalışmak, vücudumuzun doğal kıvrımlarına gizlemek gibi yöntemler uygulamaya çalışıyoruz.
00:30:17Dolayısıyla çok hastalarımızı rahatsız eden bir iz açıkçası olmuyor.
00:30:21Belki umduğumuzun dışında bir iz sonuçlanırsa da ona da yönelik cerrahi, skarre vizyonları olabilir,
00:30:29mezoterapi uygulamaları, lazer uygulamaları gibi skarre daha iyi hale getirmek için işlemler yapılabilir.
00:30:35Bir de şöyle bir soru var, çatlaklar genelde çok sıkıntı hastalarda.
00:30:40Bende de var bu arada, bende 32 yıl önce işbirliği olarak çatlak izleri de bu ameliyatlarla geçirilebiliyor ama kalıcı mı?
00:30:46Bu hastalarımızda çatlakların olduğu yerler genellikle ameliyat sahaları oluyor.
00:30:51İşte meme de olsun, karın da olsun, kol da olsun.
00:30:54Dolayısıyla ameliyatla birlikte çatlakların çoğu gidiyor.
00:30:57Genellikle %80-90'ı gidiyor bu hastalarda.
00:30:59Dolayısıyla cerrahi olarak uzaklaştırmış oluyoruz.
00:31:02Bir miktar kalanlar da artık miktarı azaldığı için, daha görülmez yerlere taşındığı için çok hastalarımızı rahatsız etmiyor.
00:31:09Ama cerrahi dışı da bazı lazer yöntemleri var.
00:31:13Bu çatlakların görünürlüğünü azaltmaya yönelik, maalesef tamamen yok eden bir yöntem yok.
00:31:18Orada esnekliği, kalitesi değişmiş bir cilt söz konusu.
00:31:23Onun eski haline gelmesi mümkün değil ama görünürlüğünü azaltmaya yönelik bazı lazer uygulamaları olabilir.
00:31:28Ama hastalarımızın biz çoğunda cerrahi olarak uzaklaştırıyoruz.
00:31:32Dolayısıyla faydalı oluyor.
00:31:35Şimdi anladıklarıyla obezite, cerrahisi sonrası tabi bu tarz ameliyatlar çok fazla.
00:31:40Çünkü aşırı kilolu ölen hastalardan.
00:31:42Obezite, cerrahisi günümüzde çok çok yaygın.
00:31:44Artık morbid obezite dediğimiz durumda olduktan sonra hastamızın da sağlığında düşünüldüğünden çok yaygın yapılıyor.
00:31:50Dolayısıyla bu durumda oldukça talep edilen bir işlem.
00:31:54Burada fazla kilo vermenin de etkisiyle çok sarkmalar oluyor.
00:31:57Peki obezite, cerrahisi olmamış bir hastakini.
00:31:59Kilo vermiş, kendi çapasıyla sarkmalar oluşmuş.
00:32:02Bunlara da aynı tarz işlemler yapılıyor mu?
00:32:04Bunlara da aynı işlemler yapıyoruz.
00:32:06Çok güzel bir soru hocam.
00:32:07Çünkü geçen hafta iki tane böyle hastamız oldu.
00:32:10Biri imkanlarıyla vermiş 3-6 ayda.
00:32:12Biri 40 kilo, biri 70 kilo.
00:32:14Mide ameliyat olmadan vermiş ama farkları ne bunlarda?
00:32:19Kendi imkanlarıyla verdiği için normalde çok ciddi deformasyon bekleriz tüm vücutta.
00:32:24Sadece belli bölgelerde yoğun.
00:32:26Diğer yölde kabul edilebilir bir gevşeklik.
00:32:28Hasta belki spor yapıp kas kitlesini artırdığında o gevşeklik de gidecek.
00:32:32Yani bunların avantajı kendi imkanlarıyla verince yavaş verdiği için çok vücut deforme olmuyor.
00:32:38Ama onlara da aynı şekilde problemli alan daha çok karın olduğu için karın estetiğiyle ideal bir karın oluşturmaya çalıştık.
00:32:46Onlar da aynı bu ameliyatları olmak zorunda kalabilir.
00:32:50Anladım.
00:32:51Peki ameliyat sonrası süreç genelde ağırlı mı?
00:32:55Ya da böyle süreçte yaşayacağımız şeyler neler?
00:32:58Benim en duyduğum çok ağırı olup olmadığını merak ediyor hastalar o konuda.
00:33:02Hocam bizim bu hastalarda karın ameliyatı kısmen ağırlı olabilir.
00:33:06Neden pek diyeceksiniz?
00:33:08Çünkü bu hastalarda kilo alırken karın kasları da karının büyümesi için karın kasları da birbirinden ayrıldığı için
00:33:16sonradan ameliyatta bu karın kaslarında onarılması gerekiyor.
00:33:20Gebelik sonrası da bunu yapıyoruz ama bu hastalarda kilodan dolayı aynı problem oluyor.
00:33:25Dolayısıyla karın kasları onarıldığı için ağrı bundan dolayı olabilir ama ilk 2-3 gün.
00:33:30Böyle günlerce süren bir ağrı olmaz.
00:33:32Mema ameliyatı oldukça ağrısız bir ameliyattır.
00:33:35Dolayısıyla ağrılı süreç 2-3 gün hastanedeki süreçlik geçtikten sonra
00:33:39birinci hafta kontrolüne çoğunlukla ağrısız bir şekilde gelebiliyor.
00:33:44Ama tek fark bu hasta grubunda dediğimiz gibi riski biraz yüksek olduğu için
00:33:49diğerlerinden biraz da ihtimam göstermek lazım.
00:33:52Uyarmak lazım, dinlenmeleri önemli.
00:33:55Sonraki diyetleri oldukça önemli.
00:33:57Zaten vücut kaloriye aç ve ameliyat daha büyük bir kesi ve daha büyük bir işlem olduğu için
00:34:03ciddi bir gevşeklik söz konusu olduğundan diyetleri önemli.
00:34:07Kanama açısından, onu önlemek açısından direktiflere uyması önemli.
00:34:12Zararlı alışkanlıkları asla kullanmamalı.
00:34:15Ve kontrol süreci de biraz uzun olmasında fayda var.
00:34:182-3 hafta gibi takip iyi olur bu hastalarda.
00:34:21Bir de şey var, korse kullanımı benim aklıma geldi.
00:34:24Yani karın gelmeden sonra, memedlikleştikten sonra bir korse kullanımı var herhalde.
00:34:28Bütün ameliyatlarımızda korse kullanma süreci var.
00:34:31Korsenin amacı liposakşın yapıldıysa veya yapılmasa bile bu ameliyatlarda bir ödem söz konusu, ödem oluşmasını engellemek.
00:34:41Bir kanama riskini, kanama riskini azaltmak.
00:34:44Aynı zamanda hastanın ağrısını azaltmak bir baskı sağladığı için, bir güç hastaya sağladığı için bunu engellemek.
00:34:52Dolayısıyla birçok faydası var.
00:34:54Tüm bölgelerde korse kullanılıyor.
00:34:56Yaklaşık 6 hafta kullanmasını öneriyoruz.
00:35:00Çıkarmadan 7 gün 24 saat olacak şekilde duştan duşa çıkarabilir.
00:35:06Peki bu cilt sakmalarında da mı özel korse verilmiş var?
00:35:09Evet.
00:35:10Kolda da kol.
00:35:11Bandajı gibi böyle.
00:35:13Kol korsesi.
00:35:14Hangi işlem yapıldıysa, kolun hangi bölgesine.
00:35:17O kadar oldukça çeşitli korsemiz var ki.
00:35:19Yani sadece bir çeşit değil, uzun, kısa, memeye ulaşan bir kes olduysa ona göre farklı bir korse giyilebilir.
00:35:27Yelek şeklinde korsede, çorap gibi korseler gibi.
00:35:30Çok çeşitli.
00:35:31Yeter ki ameliyat sahasını kaplasın, korusun ve iyileşmeye katkısı olsun.
00:35:35Bu destek sağladığı için izlere bile, izlerin daha kaliteli iyileşmesini bile sağlıyor.
00:35:391,5-2 ay kadar?
00:35:41Evet.
00:35:42O zaman sizin denizde geliyor.
00:35:43Yani bu hepsini birden yaptığınız zaman hastanın korse kullanması da çok zor olacaktır.
00:35:49Aynı şekilde tüm vücutta korse olmuş oluyor.
00:35:52Zor bir süreç.
00:35:53Bundan dolayı yani yaz aylarını bu sebeple genellikle bazı hastalarımız tercih etmiyor.
00:35:58Çünkü korse giyme süreci biraz zor olabileceği için kış aylarında daha konforlu oluyor.
00:36:03Korseler artık günümüzdeki korseler de diğer ürünler gibi gelişiyor.
00:36:09Çok yumuşak, pamuklu, konforlu, terletmeyen, oldukça rahat korseler var.
00:36:13Böyle hastalarımız endişeleneceği kadar zorlu bir süreç değil.
00:36:18Peki hocam, bana da gelen sorulardan bir tanesi cildi içeren bir ameliyat olduğu için
00:36:25bir kolajen desteği almamız lazım mı?
00:36:28Beslenme tabii ki de önemli.
00:36:30Ama dışarıdan böyle ameliyatlar sonrası destek kullanmamız gerekiyor mu?
00:36:33Tabii.
00:36:34Bu ameliyatlarda iyileşmeyi oldukça etkiliyor beslenmesi.
00:36:38Diğer ameliyat diğer hastalardan farklı.
00:36:41Çok güzel bir beslenmesi.
00:36:42Proteinden zengin diyet önemli.
00:36:44Proteinden zengin diyet alabiliyorsa ne hali?
00:36:47Ama imkan, onda bir kaçak varsa, istenildiği gibi değilse dışarıdan destek,
00:36:52oral olarak proteinler, kolajen ya da diğer protein ürünleri tabii alınabilir diyetisyon kontrolünde.
00:36:59İyileşmeye kesinlikle katkısı olur. Oldukça önemli.
00:37:01Çünkü zaten bu hasta grubunun iyileşmesi biraz yavaş ilerliyor.
00:37:05Yara açılması, iyileşme bunlar risk.
00:37:08Bu hastalarda biraz daha riskli.
00:37:09Bu riskleri minimalize etmek için diyet önemli.
00:37:13Bir de bu hastalar o problemlerden kurtuldum, yeni bir sürece girdim.
00:37:19Psikolojisiyle yemek yemekten de kaçınıyorlar.
00:37:22Tekrar kilo almayayım diye.
00:37:23Bu sonraki süreçte biraz o kadar korkmaya gerek duymadan,
00:37:27proteiden zengin gıda almakta fayda var.
00:37:30Peki yaş önemli mi hocam?
00:37:31Şimdi ciltten bahsettik.
00:37:32Tabii ileriki yaşlarda hep bir cilt problemi yaşama olasılığı var.
00:37:36Yaş aralığı çok geniş.
00:37:40Tabii ki 18 yaş üstünde hastalarımızı ameliyat ediyoruz.
00:37:44Ama 18 yaş altında bir sebeple kilo alıp verme süreci olduysa
00:37:48onlara da yapılabilir ailesinin onayıyla.
00:37:52Çünkü bu deformasyonlar ciddi özgüveni azaltan durumlar.
00:37:57Dolayısıyla hastaya bir katkısı sağlayacaksa 18 yaşın öncesinde bile yapılabilir.
00:38:01Bir de ileri yaş grubu.
00:38:02İleri yaş grubunda da ek hastalığı bizim açımızdan önemli.
00:38:06Ek hastalığı çok fazla değil.
00:38:09Genel anestezi açısından riskleri çok artırmıyorsa
00:38:12bu hasta grubuna da ameliyat planlayabiliyoruz.
00:38:15Hatta riskleri olmasına rağmen, ciddi karın problemi olan hastalara da
00:38:20o riske rağmen ameliyat planladığımız oluyor.
00:38:22Çünkü mevcut o karın zaten hastamıza ciddi bir ek yük getiriyor.
00:38:27Sağlığını zaten bozuyor.
00:38:28Dolayısıyla genel anestezi riskleri, diğer riskleri göze alarak
00:38:32daha konforlu ve sağlıklı bir yaşam sunabilmek için
00:38:35ciddi karın ameliyatları yapabiliyoruz.
00:38:38Bir sorum daha.
00:38:40Aklıma geldikçe soruyorum.
00:38:41Canlı canlı yaşıyoruz.
00:38:43Hastalarımızın sorduğu sorular.
00:38:44Aynen öyle.
00:38:45Şimdi kolejinde konuştuk ya.
00:38:46Şimdi burada açıklamak lazım.
00:38:47Tabi hastaların en çok bana geldiği, sordu.
00:38:50Hangi tip kolejeniz var?
00:38:51Tip 1, tip 2, tip 3, tip 4, tip 5?
00:38:53Bu konuda plastik cilayı, dermatoloji konusunda bizi bir aydınlatırsanız.
00:38:57En sık ciltte olan tip 1, tip 3 kolejenler.
00:39:01Bunları içerenler olursa tabii ki faydası olur.
00:39:04Bu kolejenler de zaten ağız yoluyla alındıktan sonra
00:39:08yine yapı taşlarına ayrılıp vücudumuzdan eminleyecek.
00:39:12Dolayısıyla bunu bu şekilde gıda, ek gıda olarak da alabilir.
00:39:16Normal gıda yoluyla da alabilir.
00:39:18Genellikle cildimizde en yaygın bulunan kolejen tip 1, tip 3 zaten.
00:39:22Bir de doktor kontrolü altında kullanılması lazım.
00:39:25Doktor kontrolünde, diyetisyen kontrolünde.
00:39:27Bunları sonrasında diyetisyen yoluyla kontrol etmek lazım zaten ameliyat sonrası.
00:39:32Bir özgüven oluşup tekrar kilo alma sürecine giren hastalarda oluyor.
00:39:36Aynen. Peki güzel bir konuydu.
00:39:39Bence bir daha açmamız lazım. Bir dahaki programlarda ayrı ayrı konuşmak lazım.
00:39:43Başlık açmak lazım.
00:39:44Çünkü artık bu çok yaygınlaştığı için bu hastalık, hastalık demeyelim durum.
00:39:50Talepler, hastalar çok bilinçli.
00:39:53Mesela karın ameliyatı deyip geçiştirdik.
00:39:55Şimdi o kadar çok çeşidi var ki.
00:39:57Hastalar hangi ameliyat diye soruyor.
00:39:59Onları inşallah diğer programlarda açmaya çalışırız.
00:40:02Elinize sağlık, ayağınıza sağlık.
00:40:04Ağzınıza sağlık diyoruz. Teşekkür ederiz.
00:40:06Bir dahaki programlarda ayrı ayrı konuşalım.
00:40:08Teşekkürler.
00:40:09Teşekkürler.
00:40:32Bel ağrısı neden olur?
00:40:34Hangi tür bel ağrıları tehlikelidir?
00:40:36Her bel ağrısı bel fıtığı mıdır?
00:40:39Bel ağrısında en yeni tedavi seçenekleri neler?
00:40:42Bel ağrılarında cerrahi müdahale hangi durumlarda gerekli?
00:40:46Ortopedi ve travmatoloji uzmanı operatör doktor Erman Çekit cevaplayacak.
00:40:51Hepsi ve daha fazlası birazdan Hayat Pusulası'nda.
00:40:57Değerli konumuz ortopedi uzmanı Ahmet Hoca'mla birlikteyiz.
00:41:00Bugün popüler bir konuyu konuşuyoruz.
00:41:02Hocam kök hücre tedavisi nedir?
00:41:04Nasıl tanımlayabiliriz?
00:41:06Kök hücre tedavisi şu anda modern tıbbın bana göre gelmiş olduğu son nokta şu an itibariyle.
00:41:12Çünkü normal şartlar altında açık ameliyatla narkozlu, bıçaklı, protezli, platinli, kanlı, dikişli bir şekilde iyileşmesi gereken hastaları
00:41:22biz kök hücre tedavisiyle sedasyon altında hastaların kendi vücut hücrelerinden yağları alarak hem zayıflatıyoruz hem şekillendirip inceltiyoruz.
00:41:32Hem de aldığımız bu yağları saflaştırılmış kök hücrelerine getirip ameliyatsız bir şekilde hastalarımıza ince iğnelerle tek tek nakil yapıyoruz.
00:41:40Herhangi bir narkoz yok, bıçak darbesi yok, dikiş yok, protez yok, platin yok.
00:41:47Noninvaziv olarak hastalarımız yanlarında hiç refakatçi olmasa dahi tek başına gelip bu işlemi tek başına yaptırıp aynı gün içerisinde evine dönmenin konforunu yaşıyor aslında.
00:41:59Çünkü insanlar için artık zaman çok değerli biliyorsunuz.
00:42:03İnsanlar trafikte çok zaman kaybediyorlar, çalışma hayatı çok agresif.
00:42:09Vakit nakittir değil mi?
00:42:10İnsanlar bir hafta bile bir nekahat evresi için evinde veya hastanede yatsa bunu kayıp olarak sayıyor aslında.
00:42:17Onun için noninvaziv yöntemler son yıllarda hastaların ve yakınlarının özellikle çok yavaşta bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmakta.
00:42:27Çünkü hastanın yakını da düşünmemiz gerekiyor burada.
00:42:30Hasta yakını hiçbir şey yapmasa hastaya şu suyunu verecek, ilacını verecek bir bakım evresi olacak.
00:42:37Bir de hocam sökücüyü nereden elde ediyoruz?
00:42:39Yani şimdi iki yöntem var benim bildiğim kadarıyla.
00:42:41Bildiğim kadarıyla derken yani elde ettiğimiz iki tane bölge var.
00:42:44Nelerden alıyoruz sökücüyü?
00:42:47Şimdi doktor bey öncelikle hastanın göbek bölgesinden adipoz dokuları alabiliyoruz.
00:42:52Ben özellikle eklem içerisine yaptığım zaman diz eklemine çok sık uyguluyorum.
00:42:58Göbekteki yağları çok sık kullanıyorum.
00:43:00Çünkü göbekteki yağların hem kayganlaştırıcı etkisi de orada bir iyileştirme faktörüne itici güç oluyor.
00:43:08Hem de oradaki stimulatör faktörler daha iyi iletiliyor.
00:43:12Eğer bel ve boyun fıtığı için kullanacaksam kırdak ve kemik iliğini tercih ediyorum.
00:43:18Vücutta üç yerden alabiliyorum ben.
00:43:22Ya göbek bölgesindeki yağlardan alıyorum.
00:43:24Ya kırkırdak hücrelerinden alıyorum ya da kemik iliğinden alıyorum.
00:43:27Kemik iliğini nereden alıyorum hocam?
00:43:29Özellikle tibarestostibya bölgesinde patelerin alt hizasından aspirasyon yöntemiyle kemik iliği almayı tercih ediyorum.
00:43:38Ağrılı bir işlem mi bu?
00:43:39Yani kökü hücreyi almak nasıl bir işlem?
00:43:41Ağrılı bir işlem mi?
00:43:42Normalde ben bunu asla muayenehanemde, klinikte yapmıyoruz tabii ki.
00:43:47Biz bunu sedasyon şartları altında ama narkoz vermeden iyi bir anestezi uzmanıyla çalışıyorum.
00:43:55Hastalarımız 6 saat gibi bir açlık evresini geçerek sedasyonla ağrısız bir şekilde yapabiliyoruz.
00:44:03Yani tabii ki normalde canlı canlı bir insanın karnından yağ almak veya tibyasından kemik iliği almak ağrılı bir işlem.
00:44:10Ama böyle bir kötü tecrübe yaşamasınlar diye hastalarımıza sedasyon veriyoruz.
00:44:15Sedasyon altında yapıyoruz.
00:44:17Hiçbir aşamasında ve işlemden sonra hiçbir ağrısızı yaşamıyor hastalarımız.
00:44:22Tek seans mı planlanıyor yoksa başka bir seans gerekebiliyor mu?
00:44:26Ben tek seansta hallediyorum hocam.
00:44:28Tek seans planlıyorum hastalara.
00:44:30Eklem kireçlenmesi dediğiniz durumda.
00:44:32Evet.
00:44:33Tek seansta yapılıyor.
00:44:34Şimdi halk arasında maalesef PRP ile çok karıştırılıyor bu kökücü.
00:44:38Şimdi PRP hocam ardışık seanslarla işte 2 seans, 3 seans, 5 seans hatta 10 seansa kadar çeşitli endikasyonlarla meslektaşlarım yapabiliyor.
00:44:48Ama insanlar bunu tabi bilmiyorlar hani tıbbi veya bir eğitimleri olmadıkları için kökücüyü PRP ile aynı eşdeğer tutuyorlar.
00:44:57PRP kökücü değildir.
00:44:58PRP kandan alınan bir tedavi yöntemi.
00:45:01Birbirinin alternatifi de değil bana göre.
00:45:04O da bir hücresel orto biyolojik bir uygulama tabii ki.
00:45:08Rejeneratif tıbbın bir parçası ama onu ben daha çok naif endikasyonlarda tercih ediyorum.
00:45:15Daha basit topuk dikeni gibi işte tenis çidirseği gibi daha basit endikasyonlar için kullanılabilir olarak görüyorum.
00:45:22Ama artroz rahatsızlığı için veya lombardis kernesi, servikal disk kernesi için asla kullanmıyorum.
00:45:28Evrede peki uygulanabilirmiş?
00:45:30Hayır.
00:45:31Ben artık grade 4, evre 4'e gelmiş, ankyloza gitmiş hasta.
00:45:36Sonuçta ben bir cerrahım.
00:45:38Hastaya diyorum ki hayır sen ameliyat olmalısın.
00:45:41Böyle bir hastaya kökücü ne ben yaparım ne de yapılmasına müsaade ederim.
00:45:48Çünkü hastanın fayda görmeyeceği bir işlemde ben yokum yani.
00:45:53Peki hocam şunu açalım.
00:45:54Kileçlenme ve kökücü çok birbirine beraber kullanılan kelimeler artık son yıllarda.
00:46:00Siz de farkındasınız.
00:46:01Biz hep görüyoruz.
00:46:02Kileçlenme ve kökücüyü biraz aşağı değil mi?
00:46:04Hangi evlerde yapıyoruz?
00:46:05Nasıl yapıyoruz?
00:46:06Hangi evlerde ne kadar faydası var?
00:46:08Diz kileçlenmesi mesela.
00:46:09Bu yoldan gidelim.
00:46:11Ağırlıklı olarak diz kileçlenmesi, artroz, gonartroz çok sık geliyor.
00:46:15Şimdi 4 evre biliyorsunuz, grade 1 evrede zaten biz hastalarımıza bunu yapıyoruz.
00:46:26Ve hastalar ciddi faydasını da görüyor.
00:46:28Yani benim şu an 30'lu yaşlarda artrozlu hastalarım da var.
00:46:31Aynı zamanda ben spor hekimiyim.
00:46:33Sporcu sağlığıyla da ilgileniyorum.
00:46:35Sporcu hastalarıma da uyguluyorum ben bunu.
00:46:38Artık 40, 45 ve 50'li yaşları geçtikten sonra grade 2, grade 3 evresine geliyor.
00:46:44Orada tabii ben mutlaka kafalı bir artrozkopi sonrasında bunu uyguluyorum.
00:46:51Çünkü bununla birlikte eşlik eden anahapitriyatlar olabiliyor.
00:46:56Hastanın çapraz bağ yırtığı olabiliyor.
00:46:58Menisküs yırtığı olabiliyor.
00:47:00Kırkırdak hasarı olabiliyor.
00:47:02Gerekirse orada mozaikoplasti işlemleri uygulayabiliyoruz.
00:47:06Hani bunu kombin ediyoruz.
00:47:08Bunu da hasta ve yakınına baştan söylüyorum.
00:47:11Ama grade 4'te, yapmıyorum ben grade 4'te artık hastaya protez veya onunla ilgili de şöyle bir alternatif sunuyorum hastaya.
00:47:23Bazı hastaların hocam kendisi ameliyat olmak istemiyor.
00:47:28Mesela eski hastam kendisi ameliyat olmak istemediği için geldi.
00:47:32Bazı hasta da ameliyat olamayacak kadar tıbbi durumu kötü.
00:47:37Yani hastanın 4 tane stendi var, şekeri var, kolesterolü var.
00:47:42Artık hat safhada bütün değerler tavan yapmış.
00:47:45Anestezi önüne kağıdı koyduğu zaman %99 masada kalır.
00:47:49Formatında bir hasta ne hasta yakını kabul etse dahi bazen doktorlar diyor ki hayır biz sizi alamayız.
00:47:58Bu tarz hastaları biz ölüme mi terk edeceğiz?
00:48:01Yani bu tarz hastalarla ben bir algolok arkadaşım var klinikte beraber çalışıyoruz.
00:48:06Blok yapıyoruz hocam o tarz hastalara da.
00:48:09Köküce yapmıyoruz fayda görmeyeceğini düşündüğümüz için ağır uygulaması yapıyoruz.
00:48:14Orada lazer ile blok uygulaması ile ağrısını gideriyoruz hastanın.
00:48:19Bu sayede hastanın daha konforlu, her insanın ağrısız yaşamaya hakkı var hocam.
00:48:25Sonuçta bu insanın biz maraton koşusunda dünya birincisi olmasını hedeflemiyoruz.
00:48:31Bu insan için bizim hedeflediğimiz nedir?
00:48:33Zaruri, farz olan işlerini yapabilmektir.
00:48:36Allah'tan başka kimseye muhtaç olmadan kendi başına bir insan önüne konan yemeği yiyebiliyorsa,
00:48:42kendisi lavabosuna ve ihtiyaçlarını, ibadetlerini giderebiliyorsa,
00:48:46komşusuna da gidip bir fincan çay kahve içip sohbet ihtiyacını gideriyorsa,
00:48:50bu insan benim için birey olma vasfını tamamlamıştır.
00:48:54Başkasından bir şey aman dilemek herkes için zor.
00:48:57Bir de mahremiyet boyutu var tabii.
00:48:59Hastanızın ne şikayeti vardı? Ne derecede azaldı?
00:49:03Seher Hanım Konya'da bir iş kadını.
00:49:06Hastamızın hem arteroz rahatsızlığı vardı hem bel boyun fıtığı vardı.
00:49:12İsterseniz kendi ağzından da duyabilirsiniz.
00:49:14Bir hikayeni dinleyelim. Buyurun anlatın.
00:49:17Tanrı ekmeği yaptığım için Tanrı'ya eğilmek bizim yöremizde ağırdır.
00:49:23O da bana dizlerimi kaybettirdi.
00:49:27Bel ağrısı, boyun ağrısı, gecelerce yatamadığım günler oldu.
00:49:34Bir arkadaşımdan hocamızı önerdi bana.
00:49:37Dedim ki çok ağrılarım var, hem çalışmak zorundayım hem de ağrılarım var.
00:49:42Dedi ki beni tanıdığım bir hocamız var, sizi de tanıştırayım.
00:49:47Sosyal medyadan ve herhangi bir her yerden araştırdım ve kendime ulaştım.
00:49:52Biraz benimle ilgilendi. Konya'dan beni aldılar, getirdiler.
00:49:59Tedavimi oldum. Sağlığıma kavuştum, işime geri döndüm ve daha güçlü bir şekilde işimin başındayım.
00:50:06Hala çalışıyorum. İkinci seyahat için geldim. Tekrar bir tedavi geçireceğim.
00:50:14Ağrılarınız vardı, onlar geçti.
00:50:16Geçti tabii ki.
00:50:17Kökünce mi yapıldınız?
00:50:18Evet kökünce.
00:50:20Deneyiminiz nasıl? Ameliyattan sonra ağrınız oldu mu? Hemen mi ağrınız geçti?
00:50:26Bir hafta mı bekledik mi? Üç ay mı bekledik? Deneyiminiz nasıl oldu?
00:50:30Üç hafta beklemedim. Ben burada tedavim olduktan sonra işimin başına döndüm.
00:50:37Şiddetli bir ağrıya maruz kalmadım.
00:50:41Ve gerçekten çok hızlı iyileştim.
00:50:46Kendimi iyi hissettim. Yüzüm gülüyor. Çocuklarımla ilgilenebildim. İşimle ilgilenebildim.
00:50:51Ki benim çalıştığım işler çok ağırdı.
00:50:55Hala da devam ediyor ama.
00:50:58Böyle bir hayat hikayem var.
00:51:00Ama ben öneririm hocamızı gerçekten.
00:51:04Ameliyattan sonra hemen ağrınız geçti mi? Mesela bunu duymak isteyecektiniz aslında.
00:51:08Hemen mi geçti, bekledik mi?
00:51:11Çok beklemedim ben. Hızlı bir şekilde iyileşme sürecim vardı.
00:51:17İlaçlarımda.
00:51:18Şimdi normal bir hayatımızda döndük. Normal işimizi yapabiliyoruz.
00:51:24Evet hocam o zaman peki devam edelim.
00:51:28Şimdi sadece kireçlenmeden bahsettik.
00:51:31Mesela menüsküs yırtıklarında da, sıvı kayıplarında da yapıyoruz.
00:51:35Dizlengi bu tarz problemlerde kök yüze tedavisi uyguluyor musunuz?
00:51:39Şimdi herhangi bir menüskopati varsa, menüsküs yırtığı varsa veya bağ yaralanması varsa
00:51:45ben bunu kapalı artroskopik yöntemle tamir ediyorum.
00:51:49Hastalarda kıkırdak hasarı varsa mozaikoplasti dediğimiz o bölgede kıkırdak onarıcı uygulamaları kapalı olarak yapıyorum.
00:51:57Çünkü işte duyduğunuz gibi artık herkesin acelesi var.
00:52:02Herkesin zamanı çok değerli.
00:52:04İnsanlar şehir dışından veya yurt dışından geliyorlar.
00:52:07İstanbul'dan bile gelseler bir yerden bir yere gitmek artık ölüm gibi değil mi?
00:52:12Çok zor bir yerden bir yere seyahat etmek.
00:52:14Onun için insanlar kısa sürede iyileşecekleri, fazla zaman harcamayacakları tedavi yöntemlerini istiyorlar.
00:52:21Açıkçası ben de seviyorum.
00:52:23Hızlı sonuç almayı görmek istiyorum bir cerrah olarak.
00:52:25Sonuçta yaptığımız her bir tedaviye emek harcıyoruz.
00:52:28Ve onun sonucunu takdir edersiniz ki görmek istiyoruz, gözümüzle görmek istiyoruz.
00:52:33Eski cerrahi işlemler tabii ki endikasyon dahilinde bir kaza, bela, bir musibet olursa travma yapıyoruz.
00:52:41Ama durduk yere ben hiçbir hastaya implant takma taraftarı değilim.
00:52:45Çünkü implantlar takdir edersiniz ki insan yapısı bir metal cisim olduğu için
00:52:50bir süre sonra yıpranıp çıkartılıp yerine yenisinin takılmasını gerektiren bir tedavi yöntemi.
00:52:56Şimdi genç yaşta Seher Hanım gibi bir hastaya diyelim ki biz protez yapsaydık, implant taksaydık
00:53:02hasta her 5-6 senede bir, hadi 10 sene diyelim ömrü, çıkartılıp yerinden yapılması gerekiyordu.
00:53:09Bu da hasta ve yakınına aslında bir yük aslında.
00:53:13Sadece ekonomik değil, zaman yükü.
00:53:15Manevi bir yük.
00:53:17Ben diyorum ki elimizde böyle bir yöntem varken, biz bu işi rahat, kolaylıkla çözebiliyorken
00:53:23neden kompleks hale getirelim, karmaşıklaştıralım?
00:53:26Çünkü ben tıp fakültesine başladığımda mesela böyle bir yöntem yoktu.
00:53:31Hiç unutmuyorum, benim annemin kalçasında koksartrozu vardı.
00:53:35Rahmetli hocama götürdüm.
00:53:38Dedi oğlum protez olacak bu, protezi yaptık.
00:53:41Annem o zaman 48-49 yaşındaydı.
00:53:44Şimdi ben bilseydim anneme köküce yapabileceğimi, anneme protez yaptırmazdım mesela.
00:53:50Ama şimdi annemin protezi o günden bugüne 2 veya 3 defa değişti.
00:53:55Düşünebiliyor musunuz?
00:53:56Annem 49 yaşındayken biz gözü kapalı anestez ve diğer risk formlarını imzalarken
00:54:02kadın 55-60-74 yaşına geldi şu anda.
00:54:05Şu anda elimiz titriyor o formları gördüğümüz zaman.
00:54:08Çünkü risk skorumuz tavan yaptı.
00:54:13Çünkü hepimiz yaşlanıyoruz, hiçbirimiz gençleşmiyoruz ki
00:54:16gün geçtikçe önümüze konan risk formları da riskleri artıyor.
00:54:21Ben de diyorum ki ne şeytanı görelim, ne selavatı getirelim.
00:54:24Biz hastamızı hiç ameliyat etmeyelim mümkün mertebe.
00:54:27Ameliyatsız, kapalı, non-invaziv yöntemlerle hastalarımızı iyileştirelim.
00:54:31Ben bu konuda hastalarla uyum içerisinde devam ediyorum.
00:54:36Ameliyat olmak isteyen hasta zaten ameliyat oluyor.
00:54:39Ama istemeyen hastalara bunu güzel bir alternatif olarak sunuyoruz.
00:54:43Gerekiyorsa tabii.
00:54:45Burada şimdi yanlış anlamış olmayan mal vermiyorum ama dediğiniz gibi
00:54:48her hastaya köküce şey gibi değil de
00:54:51yöntemi kullandığımız zaman faydamız var.
00:54:54Ama ameliyat gerektiği bölgede de dediğimiz gibi
00:54:57tabi ki biz cerrahız yapmak vazifemiz ama
00:55:01hiçbir hastanın problemi olmadan
00:55:04mesela bel fıtıklı bir hastadan bahsedelim.
00:55:07Lombardis kendisi ki Seher Hanım'da da vardı.
00:55:10Seher Hanım'da diş problemi vardı, bel problemi vardı.
00:55:13Dişleri boynuna her bölge köküce yapıldı galiba.
00:55:19Şimdi 4 tane de doğum geçirmiş hanım efendi.
00:55:21Ve normal doğumlar yapmış.
00:55:23Kadın artık felç noktasında gelmişti bize.
00:55:26Koltuk DNA ile, tekerlekli sendalye ile
00:55:28ayağında uyuşmalar, karıncalanmalar, elektrik çarpmaları, kuvvet kayıpları.
00:55:33Şimdi ne oluyor biz bunu?
00:55:35Bu arada biz beyin cerrahlarıyla bir klinikte beraber de çalışıyoruz.
00:55:39Bilginiz olsun bu konuda.
00:55:41Hastamızın kapalı yöntemle mikrodiskektomi yapıldı.
00:55:45Mikroskopik diskektomi yapıldı.
00:55:47Daha sonra da o bölgeye kökücü uygulaması yapıldı.
00:55:50Şimdi farz edelim ki bu hastaya biz
00:55:53açık bir cerrahi girişim yapsaydık,
00:55:55gerekseydi yapacaktık ama
00:55:57biz bunu alternatif olarak sunuyoruz da zaten.
00:55:59İkisinin de artısını, eksisini.
00:56:01Açık ameliyat olursan şu kadar ay yatarsın.
00:56:03Bunu yaptırırsan bu kadar sürede iyileşirsin.
00:56:06Hasta ve yakın tercih ediyor aslında bunu.
00:56:09Yani biz bir teraziye koyuyoruz.
00:56:12Bunu hasta ve yakını kendisine en uygun olan tedaviyi tercih ediyor.
00:56:16Fakat şunu net bir şekilde söyleyeyim.
00:56:19Ben de bir insanım sonuçta.
00:56:20Hastalanabilirim.
00:56:21Allah korusun başıma bir kaza, bela gelebilir.
00:56:24Herhangi bir problem olduğu zaman
00:56:26kökücü uygulamasını gözüm kapalı yaptırabilirim.
00:56:29Ben bir boynun bölgesindeki etkisini nasıl...
00:56:32Şimdi şöyle hocam.
00:56:33Orada mikrodiskektomi yapıyoruz biz.
00:56:35Mikroskopla diskin içerisini boşaltıyoruz.
00:56:38Yani açık yapmamız gereken işlemi kapalı olarak yapıyoruz.
00:56:42Daha sonra o bölgede bir tampon etkisi oluşturması için
00:56:47kendi vücut hücrelerimizden bir skafold oluşturuyoruz aslında.
00:56:50Burada da ekstra selüler matriks hücrelerini
00:56:54oradaki bağ dokusu artışını yapabilmemiz için
00:56:57halk arasında bu ticari bir isim değil.
00:57:00İşte hidrojal uygulaması yaparak o bölgeyi şişiriyoruz aslında.
00:57:04Ve bir daha o disk aralığının kapanmamasını sağlamış oluyoruz.
00:57:08Yani bir nevi orayı çelik bir koruma kalkanı altına almış oluyoruz.
00:57:12Yaptığımız işi garantilemiş oluyoruz.
00:57:14Uygulamadan sonra hastanın dikkat etmesi gereken bir şey var mı?
00:57:16Hemen hayatına dönüyor mu?
00:57:17Yoksa belli bir süre böyle koruması lazım mı?
00:57:19Şimdi hastalarımız şöyle.
00:57:21Hemen spora başlayamıyorlar.
00:57:23Aktif sporlara başlayamıyorlar.
00:57:25Ama işte bisiklete binmek gibi,
00:57:27normal yürüyüş, yüzmek gibi sporlara başlatıyorum.
00:57:31Ama body gibi ağır böyle riskli sporları ben altı ay yapmalarını istemiyorum açıkçası.
00:57:37Altı aydan sonra normal hayatlarına dönebiliyorlar.
00:57:40Hiçbir sakıncası yok.
00:57:41Yani aile hayatı, çalışma hayatı eskisi gibi olabiliyor hastaların.
00:57:45Hem de ameliyat olmadan olmuş oluyor.
00:57:49Evet hocam sizinde sonradan sonuçlu problemi devam edip
00:57:54ameliyat noktasına da belki ileride tabii ki gelirse muhtemelen o tedaviler de ayrı yapılabilir.
00:58:00Şimdi hastanın herhangi bir problemi varsa biz bunu ameliyatla da çözebiliyoruz tabii ki.
00:58:08Bu bizim cebimizdeki açık çek gibi düşünmek lazım aslında.
00:58:12İhtiyaç duyduğumuz zaman açık ameliyatı her zaman için yapabiliriz.
00:58:16Gerektiğinde muhakkak yapacağız.
00:58:19Bu işlemden sonra da yapabiliriz.
00:58:22Şimdi bakın güzel bir noktaya değindiniz hocam.
00:58:24Ömürlük var gibi düşünülmesin.
00:58:26Mesela 40-55 yaş grubundan bahsediyorum.
00:58:31Bu tarz hastalar giderler, tedavilerini alırlar, tedavi sorarlar.
00:58:38Yani ameliyat mı olacağım?
00:58:40Ve bu yaş grubundaki kişilere genelde ortopedi hekimi meslektaşlarım şey eder.
00:58:45Şu an yaş grubunda değilsin, işte 60 yaşı bekleyelim.
00:58:49Protez için mesela bir implant takılması için.
00:58:52Peki bir şey diyeceğim.
00:58:5440 yaştan 60 yaşa kadar 20 senelik ve o insanın hayatındaki önemli bence altın çağı.
00:59:00Artık mesleki tecrübeyi edinmiş, kazanacaksa maddi edinimlerini kazanmış.
00:59:05Bu insanı biz neden ağrılı bir yaşama mahkum edelim?
00:59:09Biz algolojik uygulamalarla ağrısız bir şekilde hastalarımızı o protez yaşına getirebiliyoruz.
00:59:16Yani bazı hasta şunu diyor, hocam diyor benim için protezi bir 5-10 sene öteleseniz bile bu bile benim için bir nimet.
00:59:25Pro ağrısı çözülür.
00:59:27Bakın bunu diyen bir hasta grubu var veya hasta yakını grubu var.
00:59:32Sonuçta bu hastalara birisi bakıyor nihayetinde değil mi?
00:59:36Bir yakını var, refakatçisi var, onun çayını, çorbasını, ilacını getiriyor.
00:59:40O insanların da böyle bir talebi var.
00:59:42Sonuçta bu bir bence halk sağlığı sorunu.
00:59:45Bu tarz hastalara biz ağrı kesici yöntem olarak aslında protezi uzatmak için bile kullanabiliyoruz.
00:59:52Yani diyelim ki hasta düştü, köküce yapıldı, düştü yere.
00:59:56Hastanın diyelim ki 5 sene sonra tekrar yapılması gerekiyor, yapılabilir.
01:00:01Ama hasta şöyle bakıyor olaya, diyor ki ben protez olacaktım zaten.
01:00:05Protez olmaktan 5 sene kurtulmuş oldum.
01:00:08O süremi, ekonomik süremi 5 sene, 10 sene uzatmış oldu.
01:00:12Bu bile bir nimet aslında.
01:00:14Peki hocam, köküce tek uygulama yeterli mi?
01:00:17Yani hastalara bir iki kere yapılması gerekir mi?
01:00:20Tek uygulamada sorunlardan kurtulmak mümkün mü?
01:00:24Hocam birçok hasta tek uygulamada fayda görüyor.
01:00:28Ama mesela Seher Hanım gibi birçok hastam tek uygulama yaptırıyor, memnun kalıyor.
01:00:34Başka bölgesi için de ikinci uygulama için geliyor.
01:00:37Aynı bölgeye tek uygulamada yeterli bir tedavi hocam.
01:00:41Ama hastalar genelde birden çok problemle geliyorlar, kompleks problemle geliyorlar.
01:00:47Birinci problemini çözdükten sonra ikinci ve üçüncüsü için de tekrar köküce uygulamasına memnun kalıp gelen çok hastamız var.
01:00:55Peki akut yaralanma, travma, spor yaralanması gibi böyle ani oluşan durumlarda da uygulanabilir mi?
01:01:03Bunlar biraz da uzun vadeli hastalıklar.
01:01:05Hocam şöyle bir vakayla karşılaşmıştım ve kökücü uyguladım, çok başarılı oldu.
01:01:11Hastada pseudoartroz dediğimiz kaynamama problemiyle karşılaşmıştık.
01:01:17Bu gerçi kronik bir problemdi ama akut olanlara da yapıyoruz, onu izah etmek için söyledim.
01:01:22Hastaya ne yaptıysak kaynatamadık.
01:01:24Tibiasında bir problem vardı, çivi çaktık.
01:01:27Önce plak yaptık olmadı, benim hastanlık dönemimden bahsediyorum.
01:01:31Plak yaptık olmadı.
01:01:32Plağı çıkarttık, en kalın çivi yaptık korteksler uyumlu olsun diye.
01:01:36Kemik uçlarını kazıdık, roncırla aldık biraz böyle kaynasın diye.
01:01:41Ne yaptıysak olmadı.
01:01:42Sonra hocam şimdi kulakları çınlasın.
01:01:46Ahmet ne yapalım buna dedi.
01:01:47O zamanlar benim kafamda bu regeneratif tıplar vardı bir şeyler, okuyordum bir şeyler.
01:01:52Kemik iliği aldık ve hiçbir muameleden geçirmeden bakın.
01:01:56Hastadan milyak kanattan aldık hocam.
01:02:0160-80 cc kadar aldık.
01:02:04O kırık uçlarını doldurduk, sonra onları membranlarla böyle sardık.
01:02:09Hastayı takip ettik ve hastayı taburcu etmedik.
01:02:12Çok ilginç.
01:02:13Bu yayın olarak da var bu arada.
01:02:17Yıllardır kaynamayan kırık hocam.
01:02:2014. günde kal dokusunu biz ispatladık yani ve yayın da yaptık bunu.
01:02:26Filmde gördük, grafide gördük.
01:02:28Yani düşünün kişinin kendi hücresi kendisine şifa alıyor.
01:02:32Projenitor madde dediğimiz uyarıcı maddeler.
01:02:35Tabii biz orada önce hazırlık yapıyoruz hocam.
01:02:38Bunu söylemeden geçemeyeceğim.
01:02:40Biz orada ekstra salüler matriks hidrojel dediğimiz bir uygulama.
01:02:43Oraya bir scaffold doku oluşturuyoruz önce.
01:02:46Yani şöyle düşünmek lazım.
01:02:48Mesela bu su döksek buradan akar gider.
01:02:51Ama peçetenin üzerine döksek peçete sünger gibi kalır.
01:02:55Yani oraya bir sünger koyuyoruz aslında.
01:02:57Orada kalsın diye.
01:02:59Yani bunu burada tutabilmek için orada bağ dokusu tutulması oluşturmak için bir scaffold materyal kullanıyoruz.
01:03:09Bunun üzerine kökücü uygulaması yapıyoruz.
01:03:11Ve etkisi daha da artıyor.
01:03:13Şu anda ortopedis dışında birçok branşta da kullanılıyor hocam bu.
01:03:17Yani bizim kliniğimizde birlikte çalıştığımız,
01:03:19üroloji uzmanımız, elektrik disfunksiyon endikasyonuyla kullanıyor mesela.
01:03:24Plastik cerrahlar kullanıyor.
01:03:26Meme ve popodikleştirme işlemleri için.
01:03:28Gibi gibi çeşitli endikasyonlar da güvenle uygulanabilen,
01:03:32içerisinde hiçbir ilaç ya da kimyasal madde olmadığı için,
01:03:37hiçbir alerjik reaksiyon veya yan etki riski olmadan hastalarımız güvenle kendi hücreleriyle iyileşmiş oluyor.
01:03:43Yani başkasının hücresi başkasına gelmiyor.
01:03:46Kendi hücresiyle kendisini iyileştirmiş oluyor aslında.
01:03:50Bundan dolayı ben, bu arada ben kendi yüzüme,
01:03:53mesela yaptırdım plastik cerrahı arkadaşım tarafından.
01:03:56Ben de kullanıyorum.
01:03:57Kök içinin nasıl bir şey olduğunu biliyorum yani.
01:04:00Ben hastalarıma tavsiye ediyorum.
01:04:02Uygun endikasyonda, doğru kişiye, doğru hastaya,
01:04:07her durumda olduğu gibi seçerek bu tedaviyi yapabiliyoruz.
01:04:12Ve hastalarımız mutlular.
01:04:14Peki hocam ağzınıza sağlık.
01:04:15Çok güzel bir konudan bahsettik.
01:04:16Teşekkür ederim.
01:04:17Çok gündemli olan bir konuydu.
01:04:19Rica ederim.
01:04:20Nazik davetiniz için teşekkür ederim.
01:04:23Başka programlarda başka güzel konularla beraber olacağız inşallah.
01:04:26İnşallah.
01:04:27Teşekkür ederiz.
01:04:28İyi yayınlar dileriz.
01:04:48Operatör doktor Erman Çekik cevaplayacak.
01:04:50Hepsi ve daha fazlası birazdan Hayat Pusulası'nda.
01:04:58Evet, şimdi de Erman hocamla bel ağrısı konusunda bir konuşma yapacağız.
01:05:04Bel ağrısını değerlendireceğiz.
01:05:05Ortopedi uzmanı kendisi.
01:05:07Hocam bel ağrısı niye olur, neden olur?
01:05:09Önce onunla başlamak istiyorum.
01:05:11Evet, bel ağrısı.
01:05:12Şimdi tabii yıllar geçtikçe bizim yaşamsal olarak fonksiyonlarımız etkilendi.
01:05:19Nasıl etkilendi?
01:05:20Hareketsiz bir yaşama doğru gidiyoruz.
01:05:23Ağır bir yaşama doğru gidiyoruz.
01:05:25Masa başında.
01:05:26Masa başında geçirdiğimiz saatler uzuyor.
01:05:29Kilo alıyoruz.
01:05:30Obeste zaten başlı başına ayrı bir sorun.
01:05:33Birçok faktör aslında bel ağrısına yol açmaya başladı.
01:05:37Burada insan omurgasından biraz bahsetmek lazım.
01:05:39İnsan omurgası ayakta durmak için çeşitli kıvrımlara sahip olan bir omurga.
01:05:43İşte boyun bölgesinde bir öne doğru eğriliği var.
01:05:46Sırt bölgesinde kifon dediğimiz arkaya doğru bir eğriliği var.
01:05:49Bel bölgesinde yine öne doğru dediğimiz bel bölgesinde öne eğriliğimiz var.
01:05:52Lordon dediğimiz bir eğrilik var.
01:05:54Şimdi vücudu ayakta tutabilmek için, dengede tutabilmek için bu eğriliklerin olması şart.
01:05:58Tabii biz hayatımızda ergonomik davranmadığımız zaman bu eğriliklerde yükü taşımak için
01:06:07omurgada eğriliklerde değişiklikler meydana geliyor.
01:06:10Kaslarımız zayıf olduğu zaman, ben her zaman her programda aynı şeyi söylerim.
01:06:14Kolon kiliş sistemidir bizim kas ve iskelet sistemimiz.
01:06:17Yani yükü taşıyacak iki tane sistemimiz var.
01:06:19Bir kas sistemi, bir iskelet sistemi.
01:06:23Şimdi bu ikisinin arasındaki dengeyi iyi kurmamız lazım.
01:06:26Tabii bizim obez olmamız, şişmanlamamız, hareketsiz olmamız, ergonomik olmamamız bu dengeyi bozuyor.
01:06:32Kas sistemi etkilendiği için bütün yük kemik sistemine biniyor.
01:06:38Tabii bu yük dengesini bozduğumuz zaman da özellikle omurgadaki yükler bozulduğu zaman belaları ortaya çıkmaya başlıyor.
01:06:44Şimdi en büyük sebepler obezde, hareketsiz yaşam, kas sistemin zayıf olması ve uygun ergonomik oturmama,
01:06:53uygun ergonomik çalışmama bunların hepsi bel ağrısının sebeplerinin altın sebepleri yani.
01:06:58Aynısını dediğiniz gibi ben de ameliyatlarda bel ağrısı çekmeye başladıktan sonra kas kitlemi artıracak,
01:07:05sırt kaslarımı güçlendirecek egzersizlerden sonra o problemden kurtuldum mesela.
01:07:09Aynen öyle. Bu kolon dengiliş denge sistemini iyi kullanmak lazım.
01:07:12Kasımız güçlendikten sonra daha dik, daha düz bir sırtla o problem geçti.
01:07:16Aynen öyle.
01:07:18Peki hocam bel ağrısı deyince toplumda ilk aklımıza gelen hemen bel fıtığı mı oldu?
01:07:23Bu bel fıtığı olabilir mi?
01:07:24Her bel ağrısı bel fıtığı mıdır? Bunu nasıl ayırt edebiliriz?
01:07:28Çok güzel bir soru. Çok yanlış inanış var.
01:07:30Her bel ağrısı bel fıtığı değildir.
01:07:32Hatta en son ağrılı sebeplerinden biridir bel fıtığı.
01:07:35Genelde bel ağrılarının %70'ine yakını kas spazmına kaynaklanır.
01:07:41Yani belin çevresinde çok yoğun böyle beli saran kaslar var.
01:07:45Hatta kalçaya doğru giden kaslar var.
01:07:47Bu kasların spazmı en çok sebep kas spazmıdır.
01:07:51Hani şöyle der hastalar geldiği zaman eğildiğinde bir yanma oldu, bir çekme oldu, sırtımda gerginlik oldu.
01:07:57O tarz bir şeyden bahsettikleri zaman tabii genelde hastalar bel fıtığı ile karıştırıyor.
01:08:02Benim fıtığım patladı diyor ama genelde biz düzgün muayene ve tetikler yaptığımız zaman bu tarz hastalarda belin çevresindeki kaslarda spazm olarak görüyoruz.
01:08:12Tabii çok ağırlı bir süreç bu kas spazmı.
01:08:15Hastalar hatta ne olursa olsun beni ameliyat et diye bile geliyorlar.
01:08:19Ama uygun tanıyı koyduğumuz zaman bu kas spazmını çözmek çok zor olmuyor.
01:08:25Sadece süreci iyi yönetmek lazım.
01:08:28Çünkü hastanın ağrıdan başka düşündüğü bir şey yok.
01:08:32Ağrıyı önemli olan gidermek lazım.
01:08:34Bu kas spazmını çözmek için de bir sürü tedavi yöntemi var.
01:08:37Tabii medikal tedavilerle düzeltmeye çalışıyoruz.
01:08:40Ama işte karyoprakti dediğimiz yönelik manipülasyon yöntemleri var.
01:08:45Backup dediğimiz omurgalıyı düzeltici, masaj yatağı dediğimiz masaj parçası tedavi yöntemleri var.
01:08:52Ondan sonra tabii burada uyguladığımız başka manyetik tedavidir, ultrason tedavisidir, ısı tedavisidir.
01:08:58Bu tarz tedavilerle kas spazmını çözmek mümkün.
01:09:00Ama burada en büyük yanılgımız bu kas spazmını çözerken süreç biraz uzun sürüyor.
01:09:05Yani bunu hastalara iyi anlatmak lazım.
01:09:0710-15 gün bir süreci var kas spazmı çözmenin.
01:09:10Çünkü kas çok gerildiği için ya da streyn olduğu için, kemiklere yapışma yerinden bağdan yırtıldıkları için
01:09:16bu süreçte 10-15 gün bunu iyi anlattığımız zaman hastalarla uyumlu gittiğimiz zaman
01:09:22genelde bu kas spazmı olan sebep olan bağları giderdiğimiz zaman bu problemi gidermiş oluyoruz.
01:09:28En büyük problemimiz kas spazmı yani.
01:09:30En sık tanı kas spazmı.
01:09:33Peki hocam kas spazmı tanısı fizik tedaviyle konabilir mi?
01:09:37En sık bir tetkik gerekir mi?
01:09:39Gerekirse de en sık hangi tetkik gerekiyor?
01:09:42Bizim altın şeyimiz her zaman muayene edici.
01:09:46Bunu her zaman söylüyorum.
01:09:48Hastaya muayene etmeden bir şey görme şansımız her zaman yanlış.
01:09:52Çünkü MR olsun, tomografi olsun, film olsun, renkler olsun bunlar hep bizim tanımıza yardımcı yöntemler.
01:09:59O yüzden bel fıtığı da olsa, kanal daralması da olsa, kas spazmı da olsa
01:10:03herhangi bir başka yerde bir problem de olsa
01:10:06bu bel ile ilgili tanıları koymanın en kolay nedeni şeyin yöntemi muayene.
01:10:12Çünkü biz muayenemizde bir hastada bel fıtığı mı var, kanal daralması mı var,
01:10:17bel yedikliği de işlenme mi var, hareket kısmı mı var.
01:10:19Aynı muayene ile çözebiliyoruz.
01:10:21Muayene edilmeyen hasta hatta bize size de geliyordur muhakkak.
01:10:24Telefondan atarlar ya da sosyal medyadan MR bulgularımı değerlendirmesini çok yanlış.
01:10:29O yüzden muhakkak muayene etmemiz lazım.
01:10:31Tabi diğer tanı yöntemleri ile işte MR'dir, tomografidir bu tanı yöntemleri ile bel fıtığı,
01:10:39kanal daralması, bel kayması bu tarz hastalıkların tanısını koymak bizim elimizi güçlendiren tanı yöntemleri.
01:10:46Ama muayene ile bunları muhakkak birleştirmek lazım.
01:10:48Peki hocam bel fıtığı tanısı konduğunda ameliyat tedavi seçenekleri, ameliyat demiyorum,
01:10:54tedavi seçenekleri neler?
01:10:56Hemen hasta endişelenmeli mi?
01:10:58Ameliyat gerekiyor ya da ameliyatsız yöntemler var mı?
01:11:01Hangi durumda iş zorlaşabilir bel fıtığında?
01:11:05En çok korkulan bir tanı olduğu için aslında sık değil diye söyledik.
01:11:09Çok sık bir durum değil el ağrısı yapan.
01:11:12Ya şimdi şöyle normalde size bana da MR çeksek bizde de bel fıtığı olmalı olasılığı var.
01:11:17Bulgu vermesi önemli.
01:11:19Ama her şeyde programda yine her şeyde söylediğim gibi bel fıtığı eşittir ameliyat değildir.
01:11:25Hatta bel fıtığı hastalıkların %80'ini %90'ını da biz ameliyatsız tedavi etme şansımız var.
01:11:32Tabi uygun hasta uygun yöntem.
01:11:35Her hastaya özel bir tedavi planlamak lazım.
01:11:38Çünkü 33 tane umurumuz var.
01:11:41Hepimizin arasında disklerimiz var.
01:11:43Bazı hastada iki seviyeli bel fıtığı oluyor.
01:11:46Bazı hastada tek seviyeli.
01:11:48Bazı hastaya bakıyorsun 4-5 seviyeli kanal daralması oluyor.
01:11:50O yüzden burada tanıyı koyduktan sonra hastaya özgür tedavi yapmak lazım.
01:11:57Ama dediğim gibi bel fıtığı eşittir ameliyat kesinlikle değil.
01:12:00Teknoloji çok gelişti.
01:12:02Ameliyat yapmasak bile minimalizasyon yöntemlerle bile fıtıkları düzeltme şansımız olabiliyor.
01:12:08O yüzden hastayı iyi yetiştirmek lazım.
01:12:11Şimdi bizim ameliyatsız olarak en çok kullandığımız yöntemlerden bahsedeyim isterseniz biraz.
01:12:17Cehennem dışı neler var?
01:12:20Tabi ki önce bir medikal tedavimiz olmazsa olmak.
01:12:23Medikal tedavi de yapıyoruz muhakkak.
01:12:25Ama çeşitli manipülasyon yöntemleri var.
01:12:30Osteopati biz ortopedik manuel terapi diyoruz.
01:12:34Burada ağrıyı çözdüğümüz zaman, ağrı problemini çözdüğümüz zaman aslında bel fıtığı problemlerini çözmüş oluyoruz.
01:12:44Burada ortopedik manuel terapi, back-up terapisi, mutasyon terapisi, tens terapisi bunların kombinasyonları veya ayrı ayrı uygulamalarını yapmak lazım.
01:12:55Mesela back-up tedavisi çok önemli.
01:12:58Back-up tedavisi nedir?
01:13:00Bir yatağımız var.
01:13:03Hastayı oraya uzatıyoruz.
01:13:05Orada her omurgaya çeşitli uyarılar, sinyaller vererek omurgadaki problemleri ortaya çıkarıyoruz.
01:13:11Bir analiz yapıyoruz yani.
01:13:13Bu analiz yapıldıktan sonra, problemi MR ile birleştirdikten sonra işte bel fıtığı mı var, bel kayması mı var ya da kanal daralması mı var.
01:13:21Çeşitli tedavi protokollerimiz var.
01:13:23Bu back-up tedavisinde hastayı yatırdıktan sonra yarım saat, kırk dakikalık bir tedavi yapıyoruz.
01:13:28Seanslı bir tedavi.
01:13:30Aşağı yukarı haftada iki kere sekiz seans, on seans, on iki seanslı tedaviler düzenliyoruz.
01:13:36Bunun yanına ben bazen manuel terapi de ekliyorum.
01:13:39Karyopraktik tedavisi belki duymuşsunuzdur ama o da mesela omurganın dizilimini tekrar yönlendirmeye yönelik yani sağlamaya yönelik bir tedavi.
01:13:49Bizim back-up tedavisi dijital bir tedavi.
01:13:52Manuel terapisi elle uygulanan bir tedavi.
01:13:54Bunların kombinasyonunu ben çok sık uyguluyorum.
01:13:57Manuel terapide de, karyopraktik tedavide de hastayı yine bir yatağa yatırıyoruz.
01:14:03Omurganın çevresindeki sağındaki, soğudaki büyük kasları yumuşattıktan sonra omurgayı belli bir düzene sokmakla, belli bir düzene çektik.
01:14:12Manipülasyon yöntemleriyle hem omurgayı belli bir düzene sokuyoruz hem omurgayı o düzene soktuğumuz için bel fırtına da kendi yerine oturma ihtimali oluyor.
01:14:19Bu iki kombinasyonu ben çok yüksek uyguluyorum.
01:14:22Back-up artı, manuel terapi.
01:14:24Ve dediğim gibi bu tarz bel problemi hastalığa alan hastalarda başarı şansımız çok yüksek bu tarz tedavilerle.
01:14:32Sonuçları da çok güzel.
01:14:34%70'lere, %80'lere varan güzel sonuçlar alıyoruz.
01:14:37Bunlar ameliyatsiz, invaziv olmayan normal hastanın gelip klinik seansla alıp gidebileceği tedaviler.
01:14:48Tabii çok fazla yöntem var.
01:14:50İşte çekirdek yöntemi var, invaziv, radyo frekans yöntemi var.
01:14:54Bunlar ama hep ameliyathanede yapılan yöntemler.
01:14:57Kırma yöntemi var, tek taraflı girip diskeyi çıkarma yöntemi var.
01:15:01Bunlar hep küçük küçük ameliyatlara giriyor.
01:15:03Ama ben yani meslek hayatım boyunca hep şunu söyledim.
01:15:07Yani bel ağrısı, bel fırtı, kanal daralması gibi çok uzun kronik problemi olmadığı sürece bir hastanın akut ağrıları toparladığımız zaman
01:15:15genelde bel problemlerini çözme şansımız çok yüksek.
01:15:19O yüzden akut ağrıya, yani böyle şiddetli ağrıyı kırmaya yönelik tedavilerle hastayı düzeltmek lazım.
01:15:26O yüzden backup tedavisi, manual tedavi gerçekten benim çok faydasını gördüğüm ve çok hastayı yüzünü gülerek gönderdiğim bir hasta tedavi şekli.
01:15:34O yüzden bunlardan güzel sonuçlar alıyoruz.
01:15:36Peki hocam bu bel ağrıları olmasın diye hastalar, toplumda insanlar neler yapabilir hayatında?
01:15:42İşte koltuğundan bahsettik, yatağından bahsettik.
01:15:46Neler yapması lazım, egzersizlerden hangileri doğru olur?
01:15:50Evet bu çok güzel.
01:15:52Çünkü esas buna yönelmemiz lazım.
01:15:54Biz koruyucu hekimliği hiç yapmıyoruz aslında.
01:15:58Tıp etiğinin aslında başında da koruyucu hekimlik vardı biliyorsunuz.
01:16:01Koruyucu hekimliği yaptığımız zaman zaten hastalıklardan korunmuş oluyoruz.
01:16:05Ben platformda söylediğim gibi belimizdeki kas kütlesini muhakkak artırmamız gerekiyor.
01:16:12Ergonomik oturma çok önemli.
01:16:14Biz şimdi ergonomik oturuyor muyuz bilmiyorum, yandan görüyoruz ama.
01:16:18Şimdi ilk önce egzersiz, olmazsa olmaz.
01:16:22Bizim hayatımıza muhakkak egzersiz eklememiz lazım.
01:16:24Ama her insanın tabi egzersiz yapabilme koşulu, egzersiz yapabilme direnci, ağrı eşiği farklı oluyor.
01:16:29O yüzden burada hastalara özgü bir tedavi yapmak lazım.
01:16:33Ben belli bir yaştan sonra hastaların tabi ki de kemik problemleri, kas problemleri olduğu için ağır egzersizler önermiyorum.
01:16:40Ama her hastaya muhakkak dediğim şey muhakkak 30 dakika, 40 dakika hiçbir şey yapmıyorsanız günlük yürüyüşlerinizi yapın.
01:16:47Bu en önemli şeylerden bir tanesi.
01:16:50Ama daha genç böyle bizim gibi, biz de genciz bu arada.
01:16:55Darimin yaşını aldık ama akıl yaşından sonra.
01:16:59Daha genç şeylerde, popülasyonda belli güçlendirmeye göre çok güzel hareketler var.
01:17:05Her sabah yapabileceğimiz, umarım bir gün burada da gösterme şansımız var.
01:17:10Her sabah 10 dakika, 10 dakika, 15 dakikamızı almayan hareketlerimiz var.
01:17:14Bunlardan en çok yapılabilecek olan köprü egzersizi.
01:17:17Ben bunu bilerek isim olarak veriyorum.
01:17:19Çünkü hastalarımı internetten araştırıp bakabilirler.
01:17:21Köprü egzersizi ve bacakta böyle yatarken havaya kaldırma egzersizi dediğimiz iki tane egzersizimiz var.
01:17:27Bu egzersizleri yaptığımız zaman başka hiçbir şey yapmasanız bile gerçekten bel kaslarını çok güzel kuvvetlendirme şansımız var.
01:17:33Spor olarak da...
01:17:35Yüzme mesela.
01:17:37Yüzme mesela.
01:17:39Çok güzel bir konuya geldik.
01:17:41Yüzme bizim çok problemlerimizden bir tanesi.
01:17:43Yüzme bel fıtığında ya da bel hastalıklarında çok faydası olan bir yöntem değil.
01:17:48Ama bunu yüzme yapmayın gibi algılamamak lazım.
01:17:50Yüzmenin çok faydası, çok fazla kasafat sabahı faydası var.
01:17:54Ama scolioduru, bel problemleri bu tarz şeylerde yüzme altın bir tedavi değil.
01:17:58Ama ben çok önemli bir tedavi önereceğim.
01:18:00Pilates mesela.
01:18:02Medikal pilates yapıyoruz biz klinikte.
01:18:05Mesela backup, manuel terapiyle birleştirilmiş bir tedavi yöntemi aslında.
01:18:10Pilates aslında bir spor değil, bir tedavi yöntemi.
01:18:13Fizik tedavi yöntemi.
01:18:15Pilates mesela omurgayı düzleştirmeye, çatıyı düzleştirmeye yönelik bir spor.
01:18:20Özellikle omurga ağırlıklı çalışmalar yapılır pilateste.
01:18:24Özellikle bel fıtığı problemi olan, scolios problemi olan, kifos problemi olan, kanal daralması olan...
01:18:31Yani omurga ile ilgili herhangi bir problem olan bir insana hareketlerle beraber pilatesi muhakkak öneriyorum.
01:18:38Özellikle medikal pilatesi öneriyorum.
01:18:40Çünkü bu işi bilen bilmeyen ayrımını yapmak çok zor artık.
01:18:44Çünkü her yerde pilates stüdyosu olmaya başladı.
01:18:47O yüzden hastalığı görüp, hastalığı tanıya koyup, bununla beraber medikal pilatesi yönelendirecek klinikler lazım.
01:18:54Medikal pilates gerçekten omurga ile ilgili, bel kaslarıyla ilgili ve duruş bozukluğu ile ilgili çok güzel sonuçları olan bir spor.
01:19:03O yüzden medikal pilatesi yapmalarında fayda var.
01:19:06Bundan çok fayda görürler diye düşünüyorum.
01:19:08Peki hocam bel ağrısı olan bir hasta korkacağı bir durum olabilir mi?
01:19:13Aklımıza bir tanı getirelim mi?
01:19:15Ya da şu olabilir deyip endişe edelim mi?
01:19:18Hızlıca başvuralım vesaire dediğiniz öyle bir durum olabilir mi?
01:19:21Yani korkalım mı?
01:19:22Bel ağrısı hangi yaş grubu korksun?
01:19:24Şimdi bel ağrısı genelde zaten, bel probleminden bahsedecek olursak bel ağrısı son aşamaya geldiği zaman olur.
01:19:30Yani aslında bir hasta bel ağrısı ile gelmez bir de.
01:19:34Bel problemi olan bir hasta bel ağrısı ile gelmez.
01:19:37İlk başta bacaklarda bir ağrı ile gelir.
01:19:39Yani baldır kısmında, bacağın arka kısmında bir çekme problemi ile gelir.
01:19:43O yüzden biz orada da çok sıkıntı yaşıyoruz.
01:19:46Yani hasta geliyor muayene ediyoruz senin bel problemin var diyoruz ama benim bel ağrım yok diyor mesela.
01:19:50Orada yansıyan ağrı çok önemli.
01:19:53Bel ağrısı olan hasta da bel bölgesi çok şey bölge.
01:19:57Yani iç organların da olduğu, böbeğin olduğu, karaciğerin olduğu, dalağın olduğu, iç organların da olduğu bir bölge.
01:20:03O yüzden bel ağrısı olan bir hastayı ihmal etmemek lazım.
01:20:06İyi muayene etmek lazım.
01:20:08Ortopedik açıdan bakıp da çok taş düşüren hastayla karşılaştık.
01:20:13İç organlarla ilgili bir durum da olabilir.
01:20:15İç organlarla ilgili problemler de olma ihtimali var.
01:20:17O yüzden ciddi muayene etmek lazım.
01:20:19Bel ağrısı, yani bel fıtığı nerede önemli, nerede acil?
01:20:23Bunu şöyle söylemek lazım.
01:20:25Nörolojik aciller dediğimiz bizim aciller vardır.
01:20:27İşte idrar kaçırmadır.
01:20:29Ayak parmaklarının da düşme, ayak bileklerini hareket ettiremiyor.
01:20:33Aniden olan bir durum.
01:20:35Evet bunlar nörolojik acile giriyor.
01:20:37Eğer ayak parmaklarınız böyle yürürken ayağını sürüyerek yürüyorsanız,
01:20:39ayak parmaklarınız yere düşüyorsa,
01:20:41ayak bileklerini hareket ettiremiyorsanız ve idrar kaçırma gibi bir problem varsa,
01:20:45bunlar bizim nörolojik acillerimizdir.
01:20:46Muhakkak, muhakkak doktora bir başvurmanız lazım.
01:20:48Bunları şey yapmamak lazım, atlamamak lazım.
01:20:51Bu bize bel fıtığı veya bel kanaldan alması veya işte oradaki bir omurgaya sinire bası olduğunu
01:20:59ve sinirin bası altında olduğu için kanlanmasının bozulduğunu gösterir.
01:21:02O yüzden bu nörolojik acilleri hastalarımız gördüğü zaman
01:21:06bu bir alerj bulgusu olmasına rağmen muhakkak doktora başvurmaları lazım.
01:21:10Hocam çok teşekkür ederiz.
01:21:12Bel fıtığı, kaslı spazma, acil durumlar hepsini konuştuk.
01:21:14Çok konuştuk.
01:21:16Evet, oldukça konuştuk.
01:21:18Muhtemelen çok faydalı oldu hastalarımız için.
01:21:20Teşekkür ederim.
01:21:22Biz teşekkür ederiz.
01:21:24Farklı programlarda farklı konularda konuşmak.
01:21:26İnşallah devam edeceğiz.
01:21:28Evet, bugünkü yan yanımızın sonuna geldik.
01:21:30Herkese iyi hafta sonları.
01:21:32Haftaya tekrar görüşmek üzere.
01:21:34Yine çok güzel konu ve konuklarla sizlerle beraberdik.
01:21:36Haftaya yine çok gündemli olan konularla, konuklarla, sizlerle beraber olacağız.
01:21:40Haftaya Hayat Pusulası'nda bekliyoruz.
01:21:42İyi haftalar, kendinize iyi bakın.
01:21:44Hoşçakalın.