• geçen yıl
Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in hazırlayıp sunduğu, siyaset dünyasındaki önemli gelişmelerin yer aldığı Başkent Kulisi programının bu bölümdeki konuğu Ak Parti Grup Başkan Vekili Efkan Alâ oluyor.

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun konuk olduğu Başkent Kulisi programında; "Kalkınma Yolu Projesi Hangi Aşamada?, Zengezur Koridoru'na İran Engeli, Hızlı Tren Projeleri, Ulaştırmada Yeni Projeler, Sosyal Medya Alanında Yeni Kararlar Alınacak Mı?, İstanbul Havalimanı Başarısının Sırrı" ve siyaset dünyasındaki öne çıkan başlıklar masaya yatırıldı.

Siyasi gelişmelerin, toplumsal olayların ve ülkede olup bitenin masaya yatırıldığı Başkent Kulisi her Pazar Kanal 7 ekranlarında…

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00:00Ankara'dan hepinize iyi bir pazar günü diliyorum, Başkent Kulisi'nde hoş geldiniz efendim, bu hafta Başkent Kulisi'nde AK Parti Genel Başkan Vekili Sayın Efkan Ala konuğumuz olacak, siyaset gündemi, Türkiye gündemi çok hareketli, çok yoğun, çok önemli tartışma konuları bir taraftan ilerliyor, kamuoyuna da yansıyan, pek çok konuda Sayın Ala'ya sorularımızı yönelteceğiz, öncelikle hoş geldiniz.
00:00:30Çok teşekkür ediyorum, iyi yayınlar diliyorum.
00:00:31Sağolunuz, şimdi şuradan başlayalım, bir temellerin korsan yemini gündemi oluştu Türkiye'nin önüne, 30 Ağustos'ta yapılan bir yemin var, mevzuatta olmayan, orada işte fiilen karşımıza çıkan bir yemin meselesi, bununla alakalı soruşturma devam ediyor,
00:00:53ihraç istemi söz konusu oldu geride kalan hafta içerisinde ve disiplinsizlik üzerinden bu soruşturmanın yürüdüğünü de Türk Sağlık Kuvvetleri'nden gelen bilgiler bize göstermiş oluyor, siz neresinden yaklaşıyorsunuz, bu mesele salt bir disiplinsizlik meselesi mi?
00:01:12Türkiye'yi, eski Türkiye'yi askeri vesayet rejimine taşıma arayışları görüyor musunuz bu işlerin arkasında, nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz?
00:01:25Şimdi Sayın Hacet, bir yerde üniforma varsa orada disiplin temel kuraldır, hiyerarşi varsa disiplinsizlik düşünülemez, sistemi tarumar eder.
00:01:41Onun için burada bir kere esas olan soruşturma, inceleme, disiplinsizlik üzerine içerikten bağımsız olarak alternatif bir yemin söz konusu, bu mevzuatta düzenlemede yok, bütün bu iddiaların, değerlendirmelerin merciği de Milli Savunma Bakanlığı'dır.
00:02:10Milli Savunma Bakanlığı da soruşturmasını, incelemesini yapmaktadır. Sonuçta ortaya çıkacaktır, karar verilecektir. Yine mekanizma, yasal mekanizma içerisinde Milli Savunma Bakanlığı soruşturmasını ve incelemesinin sonunda yine karar verilecek ve o karara göre de işlem yapılacaktır.
00:02:36Türkiye bu konularda köklü bir devlet geleneğine sahip. Yani her kurumda disiplinsizlik yapanlar olur, yanlış yapanlar olur ve bunun mevzuatta cezası neyse onu görürler.
00:02:53Biz burada bir şeye dikkat çekmek isterim. Yani baştan söylediğim altını çizerek vurguladığım husus çok önemlidir. Hiyerarşi varsa bir kurumda ve o kurumda hele üniforma ve silah varsa orada disiplin her şeydir, gerekçeden ve içerikten bağımsız.
00:03:13Disiplinsizlik düşünülemez, onun çok ağır sonuçları olur. Bunu bizim siyasi tarihimiz, toplumsal tarihimiz bunun tecrübeleriyle doğdu. Yani kimse böyle uzayda bir mesele olmuş gibi bakamaz bu mevzuya, böyle mevzulara.
00:03:33Bizim tarihimizde darbe yaşanmıştı, disiplinsizlik içerisinde hareket edilince, kurumların içerisinde, ordu içerisinde bile sorun yaşanmış değil mi? Yani bir çok hadise olmuştur. Onun için bunun küçüğü büyüğü diye bakılmadan küçükse küçük cezaları büyükse büyük cezaları orada düzenlemiştir.
00:04:02Şimdi bu durumdan vazife çıkarma anlayışının yerini şimdilerde de durumdan siyaset çıkarma anlayışı almasın. Biz ikisine de izin vermeyiz, buna fırsat vermeyiz. İş Zayın'da, mecrasında, kendi mecrasında, kendi kuralları içerisinde devam ediyor, incelemesi, soruşturması.
00:04:25O kurumları da rahat bırakmak gerekir. Bu siyaseten vaziyet alınacak, tavır alınacak soruşturma esnasında, onu söylüyorum. Bir husus olmaktan artık çıkmıştır. Çünkü soruşturma açılmıştır.
00:04:41Bu sözünüz nereye gidiyor? Yani vazife çıkartmanın yerini?
00:04:44Muhalefet alıyor, efendim burada bir şey yapılamaz. Muhalefetin söylemlerine yönelik diyorum ben bunu.
00:04:53Sert açıklamaları oldu.
00:04:54Yani muhalefet bu kurumlar içerisinde disiplinsizlik, disiplinsiz davranmak serbest olsun mu diyor yani.
00:05:03Bu söylediklerinden bu çıkıyor. Öyle değil mi? Yani siz zaten başından bütün olabilecekleri söylediniz. Sorununuzun içerisinde hepsi var.
00:05:15Türkiye'nin tarihini yok sayarak böyle uzayda bir meseleyi tartışıyormuşuz gibi ele alabilir miyiz? O bakımda meseleyi olduğu gibi değerlendirmek lazım.
00:05:26Gereğinden fazla küçültmek, gereğinden fazla büyütmek bizim böyle bir derdimiz yok. Biz mesele neyse onun mevzuattaki karşılığının elbette devlet kuralları içerisinde yürütülmesini başından beri söylüyoruz.
00:05:44Bana göre de mesele bir üniformanın zorunlu olduğu kurumda disiplinsizlik varsa orada durum ciddidir. Ciddiyetle ele alınmalıdır.
00:05:58Büyüterek değil, küçülterek değil. Olduğu gibi ve ciddiyetle ele alınmalıdır. Ve onun karşılığında mevzuat, düzenlemeler ne gerektiriyorsa elbette zaten kurallara göre o yapılacaktır.
00:06:13O bakımdan bizim böyle bir mesele olduğu zaman hemen o meselenin içeriğine devletteki konumuna bakmadan muhalefetin alıp onu siyaseten kullanıp oradan bir siyaset üretme anlayışı büyük bir sorundur.
00:06:34O içine düştükleri politika üretememezlik kısır döngüsünün bir sonucu olarak bunu yapıyorlar.
00:06:41Bu pek çok ordunun demokratik denetimi, sivil iktidara olan tabi olması bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi buna dair özellikle 15 Temmuz'dan sonra epeyce adımlar atıldı.
00:06:55Yaşın yapısından harb akademilerine, kuvvet komutanlıklarının savunma bakanlığına bağlanmasına kadar ve Türkiye bir askeri vesayet rejiminden çıktı.
00:07:06Sizin devlet adamı olarak pek çok tecrübe ettiğiniz yıllar geçirdi bu ülke. Bu anlamda tekrar bu Türk Sehalı Kuvvetleri'ni vesayet çizgisine taşıma arayışları görüyor musunuz bu olay üzerinde?
00:07:21İşte biz vesayet odaklarının açıklamalarımızda, vesayet odaklarının zamanında koridorlarında iktidar arayanlardan öğrenecek bir şeyimiz yoktur dedim ben.
00:07:36Şimdi zaten bu tür davranışlar doğrudan yoksa bile vesayet üretir. Yani siyaset devlet kurumlarını millet iradesine göre yönetmek ve millet iradesinin arzu ettiği doğrultuda denetlemekle görevlidir.
00:07:57Buna muhalefet de daimdir. Muhalefetin işi de aslında yönetmektir ve aslında kurumların millet iradesine uygun yönetilip yönetilmediği, millet iradesine uygun denetlenip denetlenmediğini değil mi?
00:08:21Takip ederek buna katkıda bulunmaktır. Yani millet iradesini muhalefet yok sayamaz ki, yok saymamalıdır. O zaman millet de onları yok sayar.
00:08:32Zaten açıkçası Cumhuriyet Halk Partisi siyaset tarihi çok partili hayata geçtiğimizden beri statükonun müttefikleriyle ittifak tarihidir.
00:08:49Yani 60'da da birçok destekledikleri darbele Türkiye'de vesayet odaklarını anayasaya yerleştirmiştir ve onlar da o vesayet odaklarıyla yaptıkları ittifaklarla oy almadan yeterince iktidara gelecek kadar oy almamışlardır ama Ankara'da hep iktidarı o odaklarla birlikte işbirliği yaparak paylaşmışlardır.
00:09:16Şimdi bu hastalık tekrar ortaya çıkıyor, nüksediyor. Aslında bu hastalıktan anlaşılıyor ki kurtulamadılar ve millet iradesi olmadan, milletin iradesi tecelli etmeden iktidar paylaşma arzuları yeniden depreşmiş durumda.
00:09:38Ama AK Parti tecrübesi Türk siyasi hayatında kalın çizgilerle altı çizilmesi gereken bir tecrübedir ve buna fırsat vermemiştir. Bundan sonra da vermeyecektir.
00:09:50O bakımdan biz bakın 15 Temmuz'dan sonra dediniz yani vesayet odaklarıyla efendim mücadelemizde anayasa değişikliklerinde yaptığımız o değişikliklerle ortaya koyduğumuz performansla Türkiye'de idarenin üzerinde siyasi irade hakim olmaya başlamıştır.
00:10:16Ve iradenin, halk iradesinin Türk idaresine hakimiyeti sağlanmıştır. Dolayısıyla hakimiyet bila kaydışarsız milletindir ilkesi de bir uygulama alanı gerçekten bulmaya başlamıştır.
00:10:318 yıllık bir tecrübe de oluştu.
00:10:33Tabi mesela Genelkumar Başkanlığı'nı Milli Savunma Bakanlığı'na bağladık değil mi? Askeri Şura'nın yapısı değişti. Asker Türk Silahlı Kuvvetleri şimdi kendi işini yapıyor.
00:10:45Siyaset kendi işini yapıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri de güçlendi. Siyaset de güçlendi. Türk Silahlı Kuvvetleri savunma sanayinde ortaya koyduğumuz performansla da desteklenerek bugün İHA'larımızla SİHA'larımızla yaptığımız KAAN'la diğer gemilerimizle birçok alanda ortaya koyduğumuz araçlarla birçok alanda ortaya koyduğumuz
00:11:14savunma sanayi ürünleriyle ihracat yapabilir hale geldik. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni destekledik. Siyasetten de uzak durunca Türk Silahlı Kuvvetleri terörle mücadelede tarih yazdı değil mi?
00:11:28Evet.
00:11:29Türkiye'ye iyi geldi aslında bu reformlar bunun tecrübesi.
00:12:00Şimdi bunu neyle sağladı? Herkesin işini yapabilir hale getirip her kurumu hem siyaseti hem de kurumları güçlendirerek yaptı bunu. Öbür türlüsü kurumlarının da aleyhine oluyor ve onları zayıflatıyor.
00:12:16Siyasette siyasetçiler zor uğraşıyor görüyorsunuz. Bir de kurumlar uğraştığında ne hale geldiğini biz tarihimizde gördük. Onun için herkes kullandığı dile dikkat et.
00:12:27Bir pozitife çevirmeseniz bu mesafeler alınabilir mi? Yani eskiden MGK toplantıları olduğunda basın mensupları sizler bir hafta öncesinden başlardınız anons etmeye o günde sabah itibariyle daha millet uyanmadan MGK'nın kapısına gelirdiniz.
00:12:48Oradan canlı yayınlar öyle mi?
00:12:50Ben İstanbul'daydım o zaman da.
00:12:53Basın mensupları böyleydi. Peki oradan da daha bildiri yayınlanır yayınlanmaz değil mi? Saatlerce canlı yayınla o bildiriler değerlendirdi.
00:13:07İçeriği de çok gizli olmasına rağmen çarşaf çarşaf yayınlanırdı.
00:13:12Çünkü bu popülist bir politikanın malzemesi olamaz. Bu devlet ciddiyetiyle devlet işlerinin görüşüldüğü bir mekanizmadır ve orada görüşülür bir kamuoyunu bilgilendirme açıklaması yapılır o kadar.
00:13:26Ve şimdi kimse böyle günler öncesinden takip etmiyor. Kimi takip ediyorlar şimdi? Kabinet toplantısını. Cumhurbaşkanımızın yaptığı kabinet toplantısı saatler öncesinden takibe başlanıyor.
00:13:37Ondan sonra Cumhurbaşkanımızın kabinet toplantısından sonraki açıklaması canlı veriliyor.
00:13:44Ondan sonra da saatlerce orada verilen müjdeler tartışılıyor ve Türkiye'ye yapacağı katkı Türkiye'nin hangi meselesinin çözüldüğünü değil mi toplumumuz basın mensuplarımız tartışıyor.
00:13:56Bu aslında garantili demokrasiye doğru bir önemli bir adımdır ve yaptığımız reformların çok önemli çıktılarıdır.
00:14:06O bakımdan Türkiye artık eski Türkiye'nin kodlarıyla meselelere bakamaz. Eski Türkiye heveslilerinin hevesi doğrultusunda tavır alamaz.
00:14:18Biz işimize bakacağız. Kurumlar işine bakacak. İçerik ve disiplin hep birlikte olacak. Herkes kendi işini yapacak. Böyle layüsel bir ortam olamaz ama yolumuza da böyle güçlenerek devam edeceğiz.
00:14:38Teşekkür ediyorum. Şimdi bir başka konuya geçeceğim. Dün Tunceli ve Ovacık'ta belediye başkanları görevlerinden alındılar. Yerlerine kayım atamaları oldu.
00:14:50Öncesinde de Hakkari'den başlayarak Batman, Halfeti ve Mardin'de bu uygulamalar 31 Mart sonrası için bahsediyorum.
00:15:01Tekrar başladı. Şimdi bu konuda sizin yaklaşımınız nedir? Demokrasilerde seçimler esastır. Seçilmiş belediye başkanının görevini yapması esastır.
00:15:16Buradan eleştiriler geliyor. Esenyurt'ta aynı şekilde bir uygulama söz konusu oldu. Bu bir demokrasiye eksikliği değil midir kayım uygulaması?
00:15:27İki kişi dün alındı. Birisi Ovacık, birisi Tunceli belediye başkanları. Bakanımız da alındıktan sonra arkadaşlarımızla bilgilerini aldık.
00:15:44İkisi de 6 yıl 3 ay ceza almışlar mahkemeden. Terör propagandası suçlamasıyla ve mahkeme karar vermiş.
00:15:59Şimdi mahkemenin terör suçlarından 6 yıl 3 ay ceza verdiği bir belediye başkanı size göre belediye başkanlığında devam edebilir mi? O zaman hükümet sorumluluğu nerede kalır?
00:16:18Mahkeme böyle bir karar vermiş. Diğer konularda da o hendek meselelerinde, çukur kazmalarda, işbirliği yapmaları dolayısıyla bazı belediyelerin orada düzenlemeler yapıldı.
00:16:32Eğer terör suçlarından bir soruşturma geçiriyorsa belediye başkanı o zaman görevden alınıyor ve yerine geçici görevlendirme yapılıyor.
00:16:46Geçici görevlendirme de her iki ayda bir gözden geçiriliyor. Çünkü aynı anda soruşturma devam ediyor ve o soruşturma sonucu değerlendiriliyor.
00:16:57Onun için evet demokrasilerde seçim belirleyicidir, seçimlerle iş başına gelinir ama suç işleme serbestliği de yoktur.
00:17:11Yani o da demokrasinin bu kuralıdır değil mi? Suç işleme serbestliği de yoktur.
00:17:15Milletten aldığı iradeyi milletin önüne çukur kazma olarak kullanma yoktur. Terörle işbirliği yapıp çukurlara milletin iradesini gömmek yoktur.
00:17:29Onun için bu kanunlarda diyoruz ki Türkiye bir atlama yapsın, bir sıçrama yapsın daha yüksek seviyede. Herkese ama burada görev düşüyor.
00:17:42Herkes el birliğiyle standartlarımızı yükseltmek için gayret sarf etmelidir. Yoksa her konuda nereden baktığınıza bağlı olarak söylenecek çok şey vardır.
00:17:55Fatihler ne yapmalı mesela? Hiç öz eleştir yapmadılar mı bu mesela hatırlattığınız Hendek terörü olduğu sonrasında pek çok her şeyi yaşadı bu ülke.
00:18:08Onlar bu konuda kendilerini bir tekrar gözden geçirme yaptıklarında hata görme onları düzeltmeye dönük bir süreç içine girmediler mi?
00:18:21Şimdi biz defalarca çağrılarımızı yaptık ve dedik ki Türkiye'de bir gelişmiş demokrasiye doğru yol almamız lazım. Yeni bir anayasa yapmamız lazım.
00:18:36Biz terörsüz bir Türkiye inşa etmeliyiz. Biz siyaset yapanlar siyaseti millete hizmet ve milletin sorunlarını çözmek için önemli bir değer olarak kullanmalılar.
00:18:54Millete tekrar silaha nam döndürecek şekilde kullanmamalılar. Yani insanlar kelimelerini kurşun gibi kullanmamalı, kurşuna da kelime söz muamelesi yapmamalıdır.
00:19:10Her şeyin yeri ayrı. Şimdi terörle mücadele önemli bir alan mıdır Türkiye'de? Yıllardır alandır. Burada net bir tavır gerekir mi siyaset yapanlar bakımında?
00:19:22Gerekir. Peki net bir tavır görebiliyor muyuz? Bunu millet değerlendiriyor.
00:19:31Ben de ona binaen sordum. Burada tek taraflı bir şekilde kayyum uygulamalarına dönük tartışmalar yapılıyor ama bunların muhatapları biz ne yaptık diye sordular mı? Soruyorlar mı?
00:19:44Onu kendilerine soracaksınız. Yani ben onlar adına ne diye açıklama yapayım? Ne diye cevap vereyim? Yani ben oradan beklentimi söylüyorum.
00:19:52Diyorum ki siyaseti desteklemeliler. Siyaset efendim milletin önüne açmalı. Biz de eğer böyle davranıyor iseler zaten bu sonuçlar ortaya çıkmamalı.
00:20:06Yani milletin iradesini almış olan insanlar millete hizmet için iş yapmalı orada. Onun dışındaki bizim yasalarımıza aykırı hele bu kadar yıldan sonra terörle araya mesafe koyamamanın ortaya çıkardığı sonuçları tolere ederek üstünü örterek yola devam edemez ki devlet mekanizmaları.
00:20:33Bu son cümleniz bence önemli oldu. Şimdi efendim buradan da ben son süreçte karşımıza çıkan bu iç cephe uyarıları Sayın Cumhurbaşkanı'nın 30 Ağustos akşamı başlayan sonra 1 Ekim'de meclis açılışında yine devam eden bir tarafta Sayın Bahçeli'nin yaptığı açıklamalar yaptığı çağrılar söz konusu olduğu bir burada da terörsüz Türkiye amacından bahsediliyor.
00:21:01Bu yeni bir durum şimdi. Bu yeni durumu siz nasıl tarif ediyorsunuz? Burada yapılmak istenen nedir? Ne yapılıyor? Buradan biraz ilerleyebilir miyiz?
00:21:12Şimdi tabi Türkiye son dönemlerde özellikle etrafındaki gelişmeler dikkate alındığında önemli bir süreç yönetimini zorunlu kılıyor.
00:21:29Bu şu etrafımızda bir yangın ateş çemberi var. Yani İsrail'in Gazze'de yaptığı soykırım ki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde de Netanyahu ve eski savunma bakanıyla ilgili tutuklama kararı çıktı.
00:21:48Tescillendi Uluslararası Mahkeme'de de. Gerçekten bir büyük katliam söz konusu. Büyük bir insanlık suçu işleniyor. Zaten ondan dolayı da tutuklama kararı çıktı.
00:22:03Ve orada kalmıyor. Lübnan'a, İran'a, etrafımızda Suriye'ye daha yanı başımızda Halep'e geçenlerde Halep'in etrafındaki yerlere İsrail sürekli saldırılarda bulunuyor.
00:22:16Ve Türkiye'ye karşı da tehditkar dilini, küslah dilini her zaman söylüyor. Cevabını fazlasıyla alıyor ama sonuçta bu sonucu değiştirmiyor. Onlar da Türkiye'yi tehdit eder dili kullanıyorlar.
00:22:31Bakanları kullanıyor, siyasetçileri kullanıyor. Burada Ukrayna-Rusya Savaşı devam ediyor. Irak, Suriye'nin hali belli. Şimdi bu kadar tehdit etrafımızda kol gezerken, bu kadar bir ateş çemberinin içerisinde Türkiye istikrarlı bir biçimde şimdiye kadar yol almışken,
00:22:54bundan sonra da etrafımızda olup bitenin hararetinin yükseldiği dikkate alınınca, bundan sonra da Türkiye'nin yoluna bu ateş çemberi içerisinde bir istikrar adası olarak devam edebilmesi için,
00:23:12Türkiye'nin bütünlüğü, dirliği ve düzeninin böyle devam etmesi için alınması gereken tedbirlerde de bir fazla adım atılması, daha başka adımların atılması ihtiyacı ortaya çıkıyor.
00:23:28O bakımdan Türkiye burada terörsüz bir Türkiye olarak yani terörden tamamen kurtulmuş bir Türkiye olarak yoluna devam etmelidir anlayışının hem Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hem Sayın Bahçeli tarafından dile getirilmesidir.
00:23:50Burada da Cumhur İttifakı içerisinde tam bir mutabakat vardır. Hem Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları hem Sayın Bahçeli'nin açıklamaları Türkiye'nin önünü açan ve arkasını da sağlamlaştıran açıklamalardır.
00:24:05Çünkü bu terör Türkiye'ye karşı hep bir tehdit olarak uluslararası güçler tarafından ve Türkiye'nin düşmanları tarafından kullanıldı. Bundan sonra da kullanacaklarını açıkça söyledikleri halde bunu görmemezlikten gelemeyiz.
00:24:24Dolayısıyla bunun tedbirlerinin alınması konusunda tam bir kararlılık olduğunun vurgulanmasıdır. Hem Cumhurbaşkanımız hem Cumhurbaşkanımızın açıklamaları hem Sayın Bahçeli'nin açıklamaları bunları görüyorsunuz. Ondan sonra da yapılan değerlendirmelerle teyit etmiştir.
00:24:44Ve durum etrafımızda ciddidir. Bu ciddiyete, ciddiyetle mütenasip tedbirlerin gecikmeksizin alınması konusunda da bir hemfikirlik vardır. Bu ne gerekiyorsa o yapılmalıdır.
00:25:01Yani Türkiye'nin dirliği, düzenli ve birliği içerisinde, bütünlüğü içerisinde hareket ederek ve Türkiye'yi dirliği, birliği ve huzuruyla birlikte bir bütün olarak geleceğe yeni Türkiye yüzyılına taşımak için ve Türkiye'yi terörsüz bir Türkiye haline getirmek için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
00:25:26Çünkü 80'den beri, ondan önce de 70'leri alın anarşi dönemiydi. Sonra 80'lerden sonra terör dönemi. Yani Türkiye 10 yıllardır bu terörle ve kargaşayla mücadele etmektedir. Onun için bundan, bu ayak bağından kurtulması 85 milyonun her bir ferdinin lehinedir.
00:25:49Tedbirler dediniz.
00:25:51Ve devam edelim buna diyoruz. Bu Türkiye'yi önümüzde ileriye taşıyalım. Bunların değerli topluluğu birer cümleye belki ikişer cümleye indirgenmiş halidir. Hem Sayın Bahçeli'nin hem de Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemleri.
00:26:08Bu tedbirler, yeni tedbirlere ihtiyaç hasıl olduğunu bu artan tehditler nedeniyle ifade ettiniz. O zaman bu tedbirlerin daha görünür hale geleceği süreçler de mi yaşayacağız? O tedbirler nedir şu anda? Yürüyen bir yol haritası mı söz konusu?
00:26:29Biz Türkiye'yi yönetiyoruz. Yani Türkiye'de bu söylenenler Türkiye'de tedbir değil mi? Cumhurbaşkanımızın, Sayın Bahçeli'nin siyasetin hangi tavrı alması gerektiğini, siyasetin nasıl bir Türkiye inşa etmesi gerektiği konusunda iş birliği yapmaları gerektiğini.
00:26:48Ciddi bir farkındalık oluştu onu görüyoruz toplumda da.
00:26:52Evet bunları söylemeleri yani siyaset yüzde yarısından fazlası siyasetin işlim oluşturmaktır. Söz söylemektir. Politika ortaya koymaktır. Türkiye'de bunların politikalarını ortaya koyuyor.
00:27:08Terörden kurtulalım. Türkiye'yi yeni bir anayasayla buluşturalım. Türkiye'de her alanda eş zamanlı, çok alanlı reformlarımızı yapalım ve ekonomide, siyasette, güvenlikte, sanayide, ihracatta Türkiye'yi gelişmiş bir ülke arasına sokacak tedbirleri ve önlemleri alalım ve oraya taşıyalım.
00:27:35Şimdi bunların her gün biz yasa çıkarıyoruz. Her gün efendim bir konuyu alıyoruz ve tartışıyoruz onu. Yani milletin derdine deve olacak programları değil mi ardı ardına getiriyoruz Cumhur İttifakı olarak ve onları gece yerlerine kadar çalışarak çıkarıyoruz.
00:27:56Bizim gücümüzün Cumhur İttifakı olarak yetmediği yerde de anayasa gibi konularda da başından beri değil mi çağrı yapıyoruz. Gelin beraber bu anayasa konusunu ele alalım. Çünkü onun oluşturacağı iklime Türkiye'nin ihtiyacı var ve ekonomik olarak daha hızlı gelişmek öyle bir iklimde mümkündür diyoruz. Bütün bunlar o tedbirlerdir.
00:28:20Bu şöyle bir şey mi? Yani şimdi bir tarafta Kürtlerin Türkiye'ye olan aidiyetini güçlendirmek, siz de işaret ettiniz işte dışarıdan da orada özellikle emperyalizmin, siyonizmin Kürtlerle alakalı bir takım hedefleri var. Bu çok belirgin halde. Yerden sonra bilmiyorum gördünüz mü İsrail Dışişleri Bakanı'nın açıklamaları oldu Kürtlerin desteklenmesi konusunda.
00:28:45Azönce onu söyledim işte. Açıkça ben şöyle şöyle yapacağım diyor. Desteklenmesi lazım diyor. Türkiye ve İran'ı zikrediyor orada. Dolayısıyla bu anlamda bir taraftan Türk-Kürt kardeşliğini pekiştirme, bir taraftan Dem Parti'nin yönünü Türkiye'ye dönmesi. Bu amaçlara matuf bir süreç mi bu?
00:29:10Mehmet Hacet biz Türkiye'yi dün yönetmiyoruz. Geldiğimizden beri inanılmaz deformlara imza attık değil mi AK Parti olarak? Biz şimdi Türkiye'de her bir şey yaptığımızda ya Dem Parti ya başkasını böyle önümüze alıp hedef olarak onlar ne düşünüyor diye bakmıyoruz. Biz ahali vatandaş ne diyor diye bakıyoruz.
00:29:34Biz şimdi siyaset yapıyoruz. Herkes kendi siyasetini yapacak. Ama biz diyoruz ki biz milletin ne istediğine bakarız. Biz milletin ne istediğine bakarak 22 yıldır iktidardayız.
00:29:48Devlet Bey tokalaştı ya ben ona binaen o kısmını sordum.
00:30:07Ama ayrı politikalar izleyebilirler. Biz ne politika izliyoruz? Biz buna bakıyoruz. Bizim politikamızın odağında da milletin genelinin arzu ve istekleri var. Onlara oy verenler bizim memnuniyetini esas almaya çalıştığımız 85 milyonun içerisindedir.
00:30:27Ama parti politikaları bizi yönlendiremez. Başka partilerin politikaları. Biz Cumhur İttifakı olarak kendi politikalarımızı ortaya koyuyoruz ve çağrı yapıyoruz. Diyoruz ki bu politikaları ortaya koyarken biz milletin genel memnuniyetini esas alıyoruz. 85 milyonun.
00:30:44Ve bu kardeşlerimizin vatandaşlarımızın hem kardeşlik hukuk hem vatandaşlık hukuk içerisinde yeni Türkiye yüzyılına doğru yürüyüşlerinde en çok memnuniyeti nasıl sağlarız? En gelişmiş hizmeti kendilerine nasıl sunarız? Ve tehditlerden nasıl kurtarırız? Nasıl bertaraf ederiz tehditlerden?
00:31:11Çünkü terör yıllardır bu memlekette tehdit olarak kullanılıyor Uluslararası Güçler tarafından. Bunlardan nasıl kurtarırız? Bunun çabası içerisinde öyle devam ediyoruz.
00:31:22Aynı ifadeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan da kullanmıştı Brezilya dönüşünde. Yeni tedbirleri konuştuk diye Sayın Bahçeli ile.
00:31:53Cumhur İttifakı Sayın Bahçeli de Sayın Erdoğan da bu konuda özellikle geride kalan hafta içerisinde çok derinlemesine açıklamalar da yaptılar.
00:32:05Aynı istikamette mutabak bir şekilde ilerliyoruz. Bunu siz nasıl yapıyorsunuz? Cumhur İttifakı'nın bu yolculuğu şu anda hangi iklimde hangi zeminde ilerliyor?
00:32:19Biz Türkiye'de gerçekten Türkiye'yi yani yeni Türkiye yüzüyle hedeflerine doğru yol alırken Türkiye'de çok önemli bir siyasi pratiği ortaya koyduk Cumhur İttifakı olarak ve devam ettiriyoruz.
00:32:39Burada ilkesel bir birliktelik söz konusu. Bu da Türkiye'nin menfaatleri, Türkiye'nin hedefleri ve Türkiye'nin büyük bir devlet olması arzusudur.
00:32:52Hangi konu olursa olsun Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Devlet Bahçeli bir araya geliyorlar ve değerlendirmelerini yapıyorlar.
00:33:00Biz de Cumhur İttifakı olarak diğer partilerle de birlikte ilişkilerimizi değerlendirmelerimizi yapıyoruz, görüşmelerimizi yapıyoruz ve yolumuza dikkat ederseniz devam ediyoruz.
00:33:15Biz sorunları çözen bir ittifakız. Sorunlardan yararlanmaya çalışan değil.
00:33:21Dolayısıyla başkaları yani muhalefet bugün kendi tek parti olarak kendi içerisinde paramparça.
00:33:29Kendi içerisindeki paramparçalığı ortadan kaldırabilmek için zaman zaman Cumhur İttifakı'na ve bizlere saldırıyor.
00:33:38Oysa biz Türkiye'nin hedeflerine doğru Cumhur İttifakı olarak emin adımlarla yürüyoruz.
00:33:47O zaman muhalefeti de sorayım size. Dün Sayın Kılıçdaroğlu mahkemesi vardı, duruşması vardı.
00:33:56Gerçi Sayın Cumhurbaşkanı affetmiş kendisini ama orada daha önce çeşitli açılmış davalardan yürüyen bir kamu davası.
00:34:05Bunu parti içine bir safları sıklaştırma çağrısına dönüştürdü kendisi.
00:34:11İcabet edenler oldu, etmeyenler oldu. Orada yaptığı, verdiği ifadede kullandığı, yaptığı değerlendirmeler oldu.
00:34:20Siyasi bir sunum yaptı esasen. Görmüşsünüzdür herhalde nasıl değerlendiriyorsunuz?
00:34:26Herhalde evet.
00:34:28Şimdi siz tabii baştan benim söyleyeceğim her şeyi de söylüyorsunuz.
00:34:35Şimdi Cumhurbaşkanımız bu davalarda şikayetini avukatları aracılığıyla geri almıştı 15 Temmuz'dan sonra.
00:34:57Cumhurbaşkanımızın avukatları dolayısıyla bu davada müdahil değil. Yani Cumhurbaşkanımızın şikayeti yok.
00:35:08Yani şikayeti üzerine değil, kamu davası olarak. Cumhurbaşkanımız şikayetini geri çekti.
00:35:15Geri çekti o 15 Temmuz'dan sonra.
00:35:20Fakat şimdi görüyorsunuz yani orada bile ifadesini verirken bile Cumhurbaşkanımıza teşekkür edeceğine yine FETÖ iftiralarına,
00:35:35FETÖ'nün ortaya koyduğu o zaman yaptığı bu yalan ve iftiralara sığınarak onları tekrarladı.
00:35:44Yani bir FETÖ ağzıyla ne varsa onların ortaya koyduğu yalan, iftira onları orada söyledi, tekrarladı.
00:35:55Siyaseti bitti ama iftiraları ve yalanları bazılarının bitmiyor.
00:36:0117-25'ten kalan bazı şeyler vardı.
00:36:04Ve mahkeme kararıyla da bunların yalan ve iftira olduğu tescillenmiş olduğu halde, kendisi de onlardan yargılanıyor olduğu halde,
00:36:15yine orada inanılmaz bir şey yani o yalan ve iftiraları o FETÖ'cülerin ortaya koyduğu yalan ve iftiraları tekrarladı.
00:36:25Olan biten bu.
00:36:27Bunu içe dönük bir araç kullanıyor.
00:36:32Dikkat ederseniz İmamoğlu Almanya'daydı mesela.
00:36:38Kendi partisi kendi tabiriyle kendisini arkadan hançerledi ve bir kenara attılar.
00:36:48Oradan çıkış çabaları olarak yine böyle şeyler olunca hemen kim bir büyük siyasi sıkıntıdaysa,
00:36:58yani kim bir siyasi çukurdaysa, tabirca ise oradan Cumhurbaşkanımıza iftiralar atarak, onu hedefe koyarak çıkacağını düşünüyor.
00:37:11Tabi tamamen Cumhuriyet Halk Partisi içerisindeki bir kargaşanın ve parçalanmışlığın, iç mücadelenin ortaya koyduğu bir sonuç.
00:37:26Yani oradan çıkış için de Cumhurbaşkanımıza tutunmaya çalışıyorlar.
00:37:31Yani kim bir sıkıntıya düşerse siyasi hedef olarak Cumhurbaşkanımıza aldığında, çünkü o duyuruyor.
00:37:38O bir kamuoyu oluşturuyor kendi partisi içerisinde.
00:37:43Bu yaptıkları, uyguladıkları yöntem bu.
00:37:48Ama bu yakışıksız bir yöntem.
00:37:50Yani kendilerine de zaten başından beri yaptığı yöntem ve kendisine de bir faydası olmadı.
00:37:57Yani hiçbir seçimi kazanamadı değil mi?
00:38:00O kadar iftira, yalan, dolan her şey söylendi o zamanlar.
00:38:05Ama o bir seçim kazandırmadı.
00:38:06Şimdi CHP içerisinde bir iktidar savaşında CHP iktidarını kazandırır mı? Göreceğiz.
00:38:14Peki.
00:38:16Yani CHP içerisinde pozisyon almayı, CHP içerisinde güç kazanmayı, iktidarı o anlamda söylüyorum.
00:38:25Yani CHP'ni kendi içerisindeki iktidar savaşlarında bir mesafe aldırır mı? Göreceğiz.
00:38:30Bu daha da zor anlamında söylüyorsunuz herhalde.
00:38:32Yani Türkiye açısından zaten mümkün değil de millet biliyor bunu.
00:38:38Ama CHP içerisinde bu işe yarayacak mı kendileri açısından onu kendiler de görecek.
00:38:44Peki AK Parti, yani bir 31 Mart seçimleri oldu.
00:38:48Orada bir mevzi kayboldu AK Parti açısından.
00:38:52Şimdi kongreler sürecindesiniz.
00:38:54Bu süreçte nasıl ilerleyecek AK Parti?
00:38:57Kadrolarda değişiklikler, teşkilatlarda, 31 Mart'ın mesajlarını bu sürece yayma, bu sürece taşıma anlamında da bir irade var mı?
00:39:09Siz AK Parti Genel Başkan vekili sıfatı taşıdığınız için bunlar çalıştığınız konular.
00:39:16Bunu size sormak istiyorum.
00:39:18Biz seçimlerden hemen sonra hem parti içerisinde hem vatandaşlarımız arasında hem hükümet çevremizde gerçekten büyük bir değerlendirme yaptık.
00:39:35Çalışmalar yaptık, değerlendirmeler yaptık, araştırmalar yaptık.
00:39:39Ve onun gereklerini de yaparak yolumuza devam ediyoruz.
00:39:45Mesela hemen sivil toplum kuruluşlarına da sadece partinin kendisine değil bağımsız STK'lara da çalışmalar yaptırdık.
00:39:54STK gibi ve onlar çok kapsamlı bir çalışma yapar.
00:39:58Saha analizleri.
00:40:00İyi okumak yani sonuçları biz örtmeyiz hiçbir zaman.
00:40:06Bir sorunla karşılaştığımızda AK Parti'nin en önemli özelliği problemleri örtmek değil, problemleri yüzleşmek.
00:40:14Onlarla çalışmak ve o sorunlara çözüm üretmek.
00:40:19Bu ister ülkenin sorunu olsun, ister partinin sorunu olsun, ister yönetimin sorunu olsun.
00:40:24Onun için de onu bir fırsat olarak değerlendirmek.
00:40:29Böyle bir şey olduysa nereden kaynaklandı, nasıl oldu?
00:40:32Bütün ayrıntılarıyla tabiri caizse MR'ını çekerek çalıştık.
00:40:37Ve halen de devam ediyor.
00:40:40Sahaya indik.
00:40:41Ekonomi, emekliler falan hep onlar mı çıktı?
00:40:47Onlar da çıktı.
00:40:49Hepsinin bir yüzdesi var.
00:40:51Ekonominin durumundan ama ekonominin hepsini soruyoruz değil mi?
00:40:56Emeklilerimizde, parti teşkilatlarımızda, belediyelerimizde hepsinin yüzdesini.
00:41:04Hepsinin payı var ama yüzde 60'lar 70'lerde olan pay var, yüzde 10'larda olan pay var.
00:41:12Sonuçta bütün bunları değerlendirip hepsinin tedbirini alarak yola devam ediyoruz.
00:41:19Bakın biz bir ekonomik program ortaya koyduk.
00:41:21Ve bu ekonomik programda mesela daha önce Türkiye'yi büyük bir zevkle notlarını düşüren uluslararası kuruluşlar,
00:41:34programı uygulamaya başladıktan sonra istemeye istemeye bile 2'şer 2'şer puanı artırmaya gittiler değil mi?
00:41:41Çok doğru bir iş yapıyorlar.
00:41:43Ve biz enflasyonun hedefini koyduk.
00:41:45Kararlı bir biçimde uyguluyoruz.
00:41:47Enflasyonu da düşüreceğiz.
00:41:48Emeklilerimizin durumunu da elbette bütün hedefimiz bu, iyileştireceğiz.
00:41:53Çalışanların durumunu da.
00:41:55Yani Türkiye'yi ekonomik olarak 3 kat büyütmüş bir iktidar, Türkiye'deki bu durumu çözüp 3 kat daha büyütmeye muktedirdir.
00:42:05Bu bilgi de var, bu birikim de var, bu irade de var bizde.
00:42:08Peki diğer alanda şimdi bakın biz mesela hemen parti çalışmalarını yapmanın akabinde yaptıktan sonra
00:42:21Türkiye buluşmaları diye milletvekillerimiz, MKYK üyelerimiz, parti teşkilatımız her birimiz bütün Türkiye'de 81 ilde sahaya indik.
00:42:32Ve bir buçuk ay, iki aya yakın çalışma yürüttük.
00:42:38Oradan aldığımız sonuçları da getirdik.
00:42:43Her birimiz yani bütün teşkilatla birlikte illerdeki sahada, sokakta, sivil toplum örgütlerinde vatandaşlarımızla buluştuk.
00:42:53Şimdi onları da aldık.
00:42:55Şimdi de kongrelerimizi yapıyoruz.
00:42:57İlçe kongrelerimiz %80'e yakın bitmiş durumda ve bitmek üzere.
00:43:03Şimdi de 30 kısımda da Sayın Cumhurbaşkanımız Kahramanmaraş'tan başlayarak ilk kongrelerimizi başlatıyoruz.
00:43:14İlk kongrelerimizi de bitirdikten sonra büyük bir ihtimalle Ramazan'dan önce de olabilir ama büyük bir ihtimalle Ramazan'dan sonra Nisan'da veya Mayıs'ta büyük kongrey yapacağız.
00:43:26Ama bizim kongrelerimiz parti içi çekişmelerin değil, partiye hedefe taşımanın kongreleri oluyor.
00:43:35Gerçekten çok heyecanlı.
00:43:37Neden böyle?
00:43:39Geçen hafta da öyleydi, dört ilçe kongremize katıldım.
00:43:43Hafta sonları hep ilçe kongrelerimizdeyiz, hep birlikte.
00:43:46Bütün teşkilat, genel başkan yardımcılarımız, bakanlarımız.
00:43:50İnanılmaz da bir dinamizm var teşkilatlarımızda.
00:43:53Çünkü milletimizde de teveccüh gerçekten tekrar AK Parti'ye doğru dönmüş durumda.
00:44:00Bu bir partinin şeyi atlatıldı mı?
00:44:02Bunu sizler de hissediyorsunuzdur.
00:44:04Türkiye'de şu anda yine Umut'un adı gerçekten AK Parti.
00:44:08Çünkü politika üreten, proje üreten, içine değil Türkiye'ye odaklanan, Türkiye'yi hedeflerine doğru taşımaya odaklanan bir parti.
00:44:18Ve bunu milletimizde gördü.
00:44:21Zaten seçimler oldu.
00:44:23Seçimlerin ertesinde muhalefette iç çekişme, kargaşa, birbirini suçlama başladı.
00:44:29Bu tabii olarak öyle.
00:44:31Çünkü Türkiye için proje üretme, politika üretme gelenekleri, hedefleri yok.
00:44:38Belediyelerinin bile yaptıkları meseleler ortaya çıkıyor, dudak uçuklatıcı işler.
00:44:44Yani hizmet sıfır, eser belediyeciliği yok, konser belediyeciliği çok.
00:44:53Yani devam ediyorlar ve dudak uçuklatacak paralar.
00:45:00Yani bir konser için, 3-4 günlük bir etkinlik için 94 milyon ne demek böyle bir şey, böyle bir savurganlık, böyle bir harcama olabilir mi?
00:45:10Bu daha bazıları.
00:45:12Borçlarını ödemiyorlar devlete.
00:45:14Ama onların SGK'ya borcunu ödemiyor ama onları har vurup harman savuruyorlar.
00:45:19Sorumsuzca İstanbul'da, Ankara'da, başka yerlerde harcıyorlar.
00:45:23İstanbul'un bütçesi bizim Gençlik Spor Bakanlığı'nın 3 katıdır.
00:45:29Efendim Tarım Bakanlığı'nın 1,5 katıdır.
00:45:32İstanbul Belediyesi'nin diyorsun.
00:45:34Tabii bütçesi. Toplam bütçesi iştirakleriyle birlikte Milli Savunma Bakanlığı'ndan fazladır.
00:45:39Efendim Tarım Bakanlığı'ndan fazladır.
00:45:43Sanayi Bakanlığı'ndan fazladır.
00:45:45Yani bizim bakanlıkları 6-6 dizin çoğundan fazladır.
00:45:48Çoğu %90'ı merkezi bütçeden gidiyor.
00:45:51Şimdi bunlar milletin bütçesi.
00:45:54Millet sonuçta merkezen de gitsin.
00:45:56Kendi kaynakları.
00:45:58Tabii bütçe ve bunu ödemiyor.
00:46:00Borcunu da SGK'ya, yani SGK emeklilerimizin maaş aldığı değil mi?
00:46:04Yani yer.
00:46:06Şimdi siz buraya borcunuzu ödemiyorsunuz.
00:46:08Ama layüsel bir harcama, savurganlık içerisindesiniz.
00:46:12Peki eseriniz ne?
00:46:14Yani 5 yılı geçti. Şimdi 6 yıl oldu.
00:46:16Geçti. 6 tane eser sayabilir misiniz?
00:46:19Yok. Kim? Yani Cumhuriyet Halk Partisi'nin Büyükşehir Belediyeleri 6 yılda 6 tane eser saysınlar.
00:46:25Şunları şunları yaptık diye.
00:46:27Biz yani yaptığımız eserleri saatler yetmez ortaya koymaya, saymaya.
00:46:32Onun için hele belediyecilik konusunda Cumhurbaşkanımızın başlattığı yani bu 90'lı yıllarda başlattığı bir belediyecilik anlayışı var.
00:46:44Hizmet belediyeciliği, eser belediyeciliği.
00:46:47Bunları tabii ki uzun dönemdir biz millete hizmet ediyoruz.
00:46:53Şimdi yeniden her şeyi gözden geçiriyoruz ve o yeni anlayışla da her alanda yapacağımız reformlarla da bu süreci yöneteceğiz.
00:47:05Milletimizi çok daha iyi hizmetlerle ve hedeflerle buluşturacağız. Bunun çabası içerisindeyiz.
00:47:12Ya bu 31 Mart dağıldı dediğiniz o atmosfer.
00:47:15Burada muhalefetin bu performansı sayesinde mi oldu AK Parti açısından yoksa sizde gerçekten o mesajı aldı mı toplum?
00:47:24Biz mesajı doğru aldık.
00:47:27Biz mesajı doğru alınca, vatandaşımız da bizim mesajı doğru aldığımızı görünce,
00:47:34vatandaşın değerlendirmesinde şimdiye kadar her zaman çok dersler gördük.
00:47:45Bize çok katkısı oldu. Bizde hafif bir duraksama gördüğünde notunu hemen kırar.
00:47:52Dolayısıyla biz bir yerde bir oy alırken biraz azalma olduysa onu dönüp kendimizdeki eksiklikte ararız.
00:47:59Vatandaşlarımızda böyle bir anlayışımız yok bizim aramak gibi. Onu muhalefet öyle yapabiliyor.
00:48:06Yani dönüp vatandaşı suçlayabiliyor ama biz vatandaş iladesi her şeyin üzerindedir.
00:48:13Biz dersimizi çıkardık, aldık. Bizim dersimizi çıkardığımızı bu çalışmalar sonunda görünce araştırma sonuçlarda gösteriyor ki vatandaşımızın yönü de umudu da AK Parti'ye doğru döndü.
00:48:25CHP Sayın Özgür Özel birinci partiyiz diyor.
00:48:29Halen söylüyor tabii. Bizim araştırmalarımızda o öyle söyleyecek tabii. Bizde yaptığımız araştırmalarda vardığımız sonucu söylüyoruz.
00:48:39Şu anda AK Parti milletin umudu tekrar millet yönünü çevirmiştir ve şu anda da AK Parti'den bekliyor Türkiye'de olup bitecek işleri.
00:48:50Oylarınız artıyor mu?
00:48:52Artıyor tabii.
00:48:54Ve şu anda bizim birçok yaptığımız araştırmada AK Parti birinci parti tekrar.
00:49:00Ama bu şimdi yani biz şimdi birinci parti diye tabii araştırma sonucunu söylüyoruz.
00:49:06Araştırma sonuçları da işi sürekli iyi yaparsanız orada kalıcı olur.
00:49:12Yoksa bu ay yaparsınız birinci parti olursunuz ondan sonra gelecek ay işi boşlarsanız orayı terk etmiş olursunuz.
00:49:23Peki şunu da sorayım size o zaman.
00:49:25Efkan Bey şimdi yine Özgür Özel tarihler zikrediyor işte gelin 2025 Kasım'ında seçim yapalım.
00:49:34Erdoğan'da aday olmak istiyorsa o da olsun.
00:49:37Olmadı 2025 Bahar'da yani bu tarihleri de zikrediyor bir tarafıyla.
00:49:44Bunu muhakkak siz de tabii kendi içinizde değerlendiriyorsunuzdur.
00:49:50Nedir yaklaşımınız?
00:49:52Buradan da anayasaya getireceğim konuyu.
00:49:54Son 10 dakikamız kaldı.
00:49:56Şimdi biz daha önce de bu anlayışı tanıyoruz.
00:49:59Seçimi yapıyorduk.
00:50:01Önceki genel başkanları da seçimin ertesi günü 19-20 seçimdir biz seçimleri yapıp kazanıyoruz.
00:50:10Ama 19 seçimi 22 senede kazandık referandum ve seçim.
00:50:16Fakat her birinden sonra ertesi gün tekrar seçim diye söylüyor muhalefet.
00:50:22Yani bizim tanıdığımız bir jargondur bu.
00:50:24Milletimizin de güzel bir sözü var.
00:50:28Yani yenilen pehlivan güreşe doymazmış diye.
00:50:31Bizim için seçim her zaman daha önce bildiğimiz ve Türkiye'de demokrasinin vazgeçilmezi olarak tabii ki önemli başarılar elde ettiğimiz alan.
00:50:49Yani seçim alanı.
00:50:51Fakat önümüzdeki dönem 4 yıllık bir dönem ve seçimsiz bir dönem Türkiye.
00:50:58Bu fırsat olarak değerlendireceği bir dönemdir.
00:51:02Aslında muhalefette kendi içerisinde ne zaman bir sıkışma yaşasa, iç mücadeleye girse onu bir can simidi olarak söylüyor.
00:51:12Yani bir Türkiye'nin önünde bir tıkanma var da onu çözelim anlayışıyla değil.
00:51:21Tamamen Türkiye'deki fırsatları değerlendirecek bir AK Parti hükümeti, bir Cumhur İttifakı var ve yoluna devam ediyor.
00:51:32Biz bu önümüzdeki seçimsiz dönemi Türkiye'nin lehine ekonomide, siyasette, toplumsal konularda, uluslararası ilişkilerde değerlendireceğimizi, değerlendirdiğimizi görünce de biraz paniklediler.
00:51:50Bu konuda acele ediyorlar ki biz bu neticeleri almayalım.
00:51:53İşler düzelmeden.
00:51:55Tabii biz bu sonuçları elde etmeyelim.
00:51:57Deflasyon düşmeden seçim olsun.
00:51:58Tabii oysa biz bunları aldık bu tedbirleri, üzerin üzerine gidiyoruz, kararlı bir şekilde yürüyoruz ve bu sonuçları da seçimlere kadar alacağız.
00:52:09O sonuçlarla birlikte de seçime gideceğiz.
00:52:12Onun için bizim yaptığımız iş bu dönemde Türkiye için bu seçimsiz dönem bir fırsattır.
00:52:21Burada biz yenilikleri, çalışmaları, reformları, ekonomide, diğer alanlarda gelişmeleri sağlayacağız.
00:52:31Muhalefette her sıkıştığında böyle mahcup bir biçimde de bunu dile getiriyoruz.
00:52:35Sıkışmada kendi içerisinde, kendi içerisindeki iş mücadele görüyorsunuz.
00:52:40Zaten bizim bir şey söylememize bile gerek kalmadan açık bir biçimde cereyan ediyor o iş mücadeleleri.
00:52:49Ama biz arzu ediyoruz ki Türkiye iktidarıyla, muhalefetiyle önüne, hedeflerine kilitlensin.
00:52:57Çünkü bu kadar büyük problemler yaşanırken coğrafyamızda, partilerin kendi iç didişmeleri, partiler arasındaki çekişmeler.
00:53:07Bunlar hani seçim döneminde bir 3-5 ay olabilir ama seçimler bittikten sonra ülkelere fayda sağlayan işler değil.
00:53:14Görüşmeler olmuştu aslında.
00:53:16Özgür Özel Genel Merkezi'ye geldi sizi.
00:53:19Biz dedik ki bir normalleşme olsun.
00:53:22Tekar olur mu o kapağı çıkma?
00:53:24Şimdi biz bunu başından beri söyledik.
00:53:27Şimdi de söylüyorum işte.
00:53:29Ona binaen zaten.
00:53:31Ben AK Parti Genel Başkan Vekili olarak söylediğim nedir?
00:53:34Yani diyorum ki bu kadar önemli sorunlar etrafımızda varken, biraz önce söyledik.
00:53:43Etrafımız ateş çemberiyken bu didişmelere, bu çekişmelere seçimler zamanında millet bir anlam verebilir.
00:53:51Ama seçimlere 4 yıl varken bunlara gerek yok.
00:53:55Gelin Türkiye'de yeni bir anayasayla, yeni yapacağımız reformlarla Türkiye'ye katkıda bulunalım.
00:54:04Yani iktidarıyla, muhalefetiyle hepimizin siyasi alanı sonuçta.
00:54:08Bazı alanları biz Cumhur İttifakı olarak yapabiliriz.
00:54:13Ama bazı alanlarda yapmamıza, söylediklerimizi yapmamıza da yetmiyor sayımız değil mi?
00:54:19Yani orada mesela karşılıklı müzakere ederek, sürekli mücadele değil de karşılıklı müzakere ederek,
00:54:28işlerimizi yapsak, milletimizin leğene sonuçlar üretsek, herkes bundan yararlansa daha iyi olmaz mı?
00:54:35Peki, o kapı açık diyorsunuz.
00:54:38Şimdi anayasa konusunu muhalefet, 5 dakikamız kalmış.
00:54:43Sayın Erdoğan'ı tekrar aday yaptırmak için istiyor AK Parti gibi bir yaklaşım içerisinde.
00:54:52Sizin yaklaşımınız nedir burada? Yani yeni anayasayı niçin bu kadar çok istiyorsunuz?
00:54:58Ve bu eleştiriye ne diyorsunuz?
00:55:00Şimdi biz yeni anayasayı bir kere şunun için istiyoruz.
00:55:04Türkiye'nin veya herhangi bir ülkenin siyasal ikliminin tapu senedi, bak politik ikliminin tapu senedi anayasalardır.
00:55:16Şimdi bu iklimi hangi anayasaları, hangi süreçlerde yaptığınız belirler.
00:55:26Mevcut şu an bugünkü anayasa 12 Eylül darbe ürünü bir anayasadır.
00:55:3312 Eylül darbesinden sonra yapıldığı için bir kere ruhuna sinmiştir bu darbe iklimi.
00:55:40O kadar değişiklik yapılsa bile öyle mi?
00:55:43Ama yüzden fazla değişiklik yapıldı.
00:55:46Her değişiklik yapıldıkça toptan değişime ihtiyacı o kadar fazla ortaya çıkıyor, artıyor.
00:55:52Çünkü eklektik bir hale geliyor.
00:55:54Maddeler değişiyor, bu maddeyle uyumsuz.
00:55:56Şimdi dışarıdan biz şimdi neden bu iklim artık bir anayasa yapılsın, sivil akılla, anlayışla bir anayasa yapılsın diyoruz.
00:56:07Sivil süreçlerle tartışarak bir anayasa yapılsın diyoruz.
00:56:11Çünkü demokratik yollarla, demokratik usullerle, sivil platformlarda böyle militarist bir iklim yerine,
00:56:19sivil toplum ikliminin hakim olduğu bir dönemde anayasa yapıldığında o anayasalar çok uzun erimli olur.
00:56:29Uzun dönem iş görürler.
00:56:31Ve istikrar sağlarlar, politik istikrar sağlarlar ülkelerde.
00:56:36Amerikan anayasası hemen bakın 200 yıldır, 250 yıldır işliyor.
00:56:43Şimdi burada bizim de tarihimizde anayasa yapma geleneklerimiz var.
00:56:51Kaç tane anayasa yaptık.
00:56:53Ama hepsi işte böyle problemli zamanların, ürünlerin yani bir kısmı en azından öyle oldu.
00:56:59Darbe dönemi 61'de, 62'de.
00:57:0460'da, 80'de yapılan darbelerden sonra anayasalar özellikle yapıldı.
00:57:09Ve bu anayasaların zaten yürümediğini bu kadar çok değişikliğe ihtiyaç duymuş olması göstermektedir.
00:57:20Bu bir kısmı, işin bir tarafı.
00:57:23Diğer tarafı muhalefet cephesinden, şimdi geçtiğimiz seçimde altılı masa kuruldu.
00:57:29Ve altılı masanın temel meselesi neydi masasının üzerinde?
00:57:33Anayasa, sistem değişikliği.
00:57:36Yani parlamenter sisteme geçelim diyorlardı.
00:57:37Peki bunu nasıl yapacaksınız?
00:57:39Yani nasıl? Anayasa değişikliği değil mi?
00:57:42Evet.
00:57:43Ne demek bu? Yani masanın birinci gündemi, temel gündemi anayasaydı.
00:57:48Şimdi biz de başından beri hem sistemi iyileştirelim, hem bu anayasayı toptan artık bir sivil anayasayla değiştirelim diye başından beri söylüyoruz.
00:57:59Şimdi siz içeride, ekonomide yatırım yapacak olan insan olarak olsanız, dışarıda yabancı sermaye olarak Türkiye'ye gelmeyi arzu eden yabancı sermaye olsanız, öyle değil mi?
00:58:14İçeride, içerideki iş adamı olduğunuzda olsanız ve burada yatırım yapmayı arzu etseniz bu kadar anayasanın gündemde olduğu, tartışıldığı değil mi?
00:58:27Şeyde bir iklimde tereddüt etmez misiniz? Yani kısa vadeli işlere daha çok yatırım yaparsınız.
00:58:35Oysa biz istiyoruz ki artık çok uzun vadeli yatırımlar olsun, sermaye buraya gelsin.
00:58:42Peki, şey denebilir ki bazıları o zaman tartışmayın.
00:58:47Hayır, tartışmadığımız zaman sorun çözülmüyor ki, bakın mesela geçtiğimiz dönemlerde iki yüksek yargı organı karar verdi bir meselede ayrı ayrı, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi ve siyaset hemen konuşuldu.
00:59:03Tabii ki bir kısmımız şu haklı, bir kısmı da öbürü haklı ama bunları geçelim.
00:59:08İki yüksek yargı organının anlaşamadığı bir durum var.
00:59:14E şimdi bu nereden kaynaklanıyor? Anayasadan kaynaklanıyor.
00:59:17Şimdi dışarıdan baktığınızda yani hem Türkiye'nin bu konuya dışarıdan baktığınızda burada bir sorun var.
00:59:24Bu sorunun giderilmesi lazım ki artık anayasal kurumlar bir karar verdiği zaman, siyaset bir karar verdiği zaman, yerel yönetimler, merkezi yönetim karar verdiği zaman o kararlar öngörülebilir olsun, uygulamaları öngörülebilir olsun.
00:59:42Türkiye'de ihtiyaç duyduğu büyümeyi sağlayacak yatırımları çekebilsin. Uzun vadeli ki işsizlik azalsın, milletin vefaha artsın.
00:59:54Öngörülebilir, daha iyi bir ülke olsun.
00:59:57Bir ülkede anayasayla milletin cebi arasında, ekonomi arasında bire bir ilişki vardır. Size bir tane daha örnek vereyim.
01:00:07Mesela anayasa yeni yapılmıştı işte on yıl sonra yani 80'lerde yapıldı, özel dönemiydi.
01:00:1590'lılarda bir tartışma vardı Telekom özelleştirilsin, özelleştirilmesin diye. Hatırlıyor musunuz?
01:00:22Nitekim Telekom özelleştirilecekti, kararlandı ve o zaman piyasa değeri 45 milyar dolardan bahsediliyordu.
01:00:34Çünkü daha cep telefonları olmamış, yaygınlaşmamış, internet yaygınlaşmamış yok yani.
01:00:40Ve herkes bu Telekom üzerinden iletişimini sağlıyor.
01:00:43Türkiye'nin borcu da 38 milyar dolardı. Yani dış borcundan daha fazla ediyordu bir Telekom.
01:00:51Gittiler anayasa mahkemesinde dava açtılar. İşte efendim bu orada iptal edildi.
01:00:57Halbuki bir şeyin özelleştirilip özelleştirilmeyeceğinin kararı politik bir karardır. Öyle değil mi?
01:01:02Yani özelleştirme yapılsın mı yapılmasın mı?
01:01:05Şimdi buna karar veremiyorsa bir siyaset başka neye karar verecek ki?
01:01:08Onun için hele başka konuları da el aldığımızda söylenecek çok şey var.
01:01:14Bu bakımdan anayasalar lokomotifidir siyasal iklimin.
01:01:19Milletin efendim hedeflerine götürecek temel metinlerdir.
01:01:25Burada biz öyle bir anlayışla anayasa yapmalıyız ki uzlaşma maksimum düzeyde olsun.
01:01:33Uzlaşamayan çok az bir kesimde olabilirse onların da rızasını temin etmiş olsun.
01:01:39Amaç bu. Peki. Çok teşekkür ediyorum.
01:01:42Bunu sağlarsak Türkiye başka ufuklara doğru kanatlanır gider.
01:01:45Çok sağolun. Eksik olmayın. Özlemişiz sizinle program yapmayı.
01:01:49Efendim izlediğiniz Sayın Efkan Ali AK Parti Genel Başkan Vekili bugün bizlerle birlikteydi.
01:01:57Bizi izlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.
01:01:59Haftaya tekrar görüşmek ümidiyle. Hoşçakalın.

Önerilen