G-20 Zirvesi'nde neler yaşandı? Liderlerin gündeminde ne vardı? Rusya-Ukrayna geriliminin küresel etkisi... Trump'ın zaferi Rusya-Ukrayna savaşını nasıl etkileyecek? Rusya-Ukrayna savaşı genişler mi? Ukrayna'nın ABD füzeleri kullanması savaşı nasıl etkiler? Nükleer savaş mı geliyor? Trump'ın kabinesinde kimler yer alıyor? Hangi sürpriz isimler ABD siyasetinde? Starship yeniden fırlatıldı. Dünyanın gen güçlü roketi altıncı testi geçti. Gelişmeler 5N1K'da konuşuldu. Cüneyt Özdemir sordu; Gazeteci Adem Metan, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Eric Lob, Araştırmacı Prof. Dr. Mikhail Troitskiy, İstanbul Kent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ozan Örmeci ve Teknoloji Uzmanı Çiçek Çizmeci yanıtladı.
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Sevgili seyirciler yeni bir 5N1K programına hoş geldiniz. Yine fırtına gibi bir gündemle karşınızdayız.
00:11Bu hafta G20 zirvesi Brezilya'da toplandı. 1999 yılında kurulan bu zirve özellikle Türkiye'nin de içinde olduğu 19 ülkeyi kapsıyor.
00:22Avrupa Birliği ve ABD'de bunun bir parçası.
00:26Rusya Devlet Başkanı katılmadı. Dışişleri Bakanı gitti. Ancak Türkiye'den hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Emin Erdoğan zirveye katıldılar.
00:35Ve bu zirvede özellikle Erdoğan sosyal kapsayıcılık ve ekonomik işbirliği konusunda önemli açıklamalar yaptı.
00:42Zirveye giden gazeteci meslektaşlarımızdan bir tanesi uçağın daha doğrusu VIP uçağın yeni konuğu Adem Metan.
00:51Son birkaç kezdir Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yakından takip ediyor ve Brezilya'daydı.
00:56Adem merak ediyorum öne çıkan başlıklar ne oldu? Özellikle Ukrayna Rusya gerilimi yaşanıyordu. O gerilim yansıdı mı oraya?
01:05Teşekkürler Cüneyt Özdemir. Geçtiğimiz pazar sabahı erken saatlerde Ankara'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetle birlikte Brezilya'nın Rio de Janeiro kentine hareket ettik.
01:18Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Akif Çağatay Kılıç da eşlik etti.
01:33Aslında Brezilya'ya indikten hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan bir anlamda ayağının tozuyla ikili görüşmelere hızlı bir şekilde başladı.
01:42Önce Brezilya Devlet Başkanı ile bir görüşme gerçekleşti. Brezilya ile zaten geçmişten bu yana iyi ilişkiler içerisinde sürdürülebilir bir iletişimin olduğunu biliyoruz.
01:54Dolayısıyla görüşme de bu anlamda çok sıcak geçti ki Brezilya Devlet Başkanı Sayın Erdoğan'ı G20 toplantısı karşılamasında da sarılarak karşıladı.
02:05Bununla birlikte elbette ki dünyanın en büyük 19 ekonomisi aynı şekilde ülkelerin tamamının %70'inin bu ekonomiyi oluşturduğunu biliyoruz dünyada.
02:17Dolayısıyla Amerika, İtalya, Fransa, İngiltere, Almanya ve Türkiye gibi önemli ülkeler G20 içerisindeydi.
02:27Birçok farklı konular gündem toplantılarıyla ele alındılar. Bunlardan bir tanesi adil bir dünyanın nasıl mümkün olacağı.
02:36Çünkü özellikle bazı bölgelerde artık insani noktalarda dahi insanlar belirli durumlarda erişilebilirlik noktasında büyük sıkıntılar yaşıyorlar.
02:49Bu anlamda da bunun bir sürdürülebilir durum olmadığı yavaş yavaş ülkelerin masasına gelmeye başlıyor ki Sayın Erdoğan da burada geçtiğimiz yıllarda yayınlanan
03:01Daha Adil Bir Dünya Mümkün isimli kitabından da burada yine alıntılar yaptı ki gazetecilere dönüş yolunda da bu kitaptan bahsetti.
03:13Zaten daha adil bir dünyanın mümkün olması gerektiğini, daha adil bir dünyanın mümkün olabileceğini bir kitap basarak da bütün dünyaya deklar etmiştik dedi.
03:25Tabi burada aynı zamanda ülkelerin barış konuları da gündeme geldi ki en çok konuşulan noktalardan bir tanesi Rusya, Ukrayna.
03:34Biden biliyorsunuz ki Ukrayna'ya bazı silahların kullanımı için onay verdi. Bunu yine destekleyen ülkeler oldu.
03:44Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularına yanıtlarken bu konu gündem oldu ve şu ifadeyi kullandı.
03:52Umarız böyle bir şey gerçekleşmez çünkü eğer Rusya topraklarını Ukrayna'dan olası bir hava saldırısında Rusya silahlı gücünü artıracaktır ve yaptırımını artıracaktır Ukrayna'ya karşı.
04:09Bu da hiç kimsenin istemeyeceği sonuçlar ortaya çıkarabilir gibi bir ifade kullandı. Aynı zamanda bölgeyi daha da yoğun bir ateş çemberine alması hepimizin endişe duyması gereken bir durum şeklinde bir ifade kullandı.
04:26İlerleyen günlerde elbette ki Amerika, Ukrayna ve Rusya üçgeninde bu durum nasıl şekillenecek onu da birlikte göreceğiz.
04:34Adem çok çok teşekkür ederim. Sevgili seyirciler Rusya-Ukrayna gerilimi dedim. İnanın çok büyük bir gerilimle karşı karşıyayız.
04:42Üçüncü Dünya Savaşı çıksa yeridir diyebilirsiniz. Neden peki? Nedeni şu Biden yönetimi topal ördekliyorlar artık 25 Ocak'ta yönetimi bırakacak Trump'ı ama giderayak Ukrayna'ya uzun menzilli silahlar verdi.
04:58Hatta kara mayınları da verdi. Bunun üzerine Putin bir açıklama yaptı, yeni bir karar aldı.
05:05Dedi ki eğer nükleer güce sahibi olmayan bir ülke, Ukrayna'yı kastediyor, nükleer güce sahip bir ülke tarafından roket verilip bizi atarsa biz o ülkeleri sorumlu tutarız.
05:18Yani NATO'yu kastediyor.
05:20Şimdi çok gergin bir durumla karşı karşıyayız. Ve de Ukrayna ilk uzun menzilli füzeleri attı Rusya'ya. Fakat şimdilik üzerinde bir nükleer şey yok.
05:30Şimdi Rusya'nın nasıl cevap vereceği konuşuluyor. Çok büyük bir saldırı yapabilir.
05:36Hatta Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna Büyükelçiliği dahil pek çok Avrupa Birliği ülkesi de Ukrayna'daki büyükelçiliklerini, Kiev'deki büyükelçiliklerini kapattılar.
05:45Önümüzdeki günlerde de bu saldırı neredeyse 3. Dünya Savaşı'na ulaşabilir. O kadar önemli bir gerilimle karşı karşıyayız.
05:53Prof. Dr. Eric Lopp, siyaset bilimci, Uluslararası Florida Üniversitesi'nde Miami'den yayınımıza katılıyor.
06:01Sayın Lopp, Ukrayna'nın Rusya topraklarında uzun menzilli füze saldırıları gerçekleşmesi devam eden şu andaki çatışmayı sizce nasıl etkiler?
06:09Amerika Birleşik Devletleri açısından nasıl etkiler?
06:12Ukrayna'nın Güneybatı Rusya'ya yaklaşık 7 uzun menzilli füze fırlattığı düşünülüyor.
06:21Ancak bu füzelerden kaç tanesinin Ruslar tarafından düşürüldüğü konusunda farklı rakamlar belirtiliyor. Bu sayı 2 ila 5 füze arasında değişiyor.
06:29Operasyonun kendisi büyük ölçüde sembolik bir nitelik taşıyordu ve hedef alınan bazı askeri hedefler olsa da hasar minimal ve sınırlıydı.
06:37Buna rağmen bu durum Ukrayna'nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri açısından da Rusya'ya yönelik açık bir tırmanış olarak değerlendiriliyor.
06:44Ruslar da bunu çok güçlü ifadelerle dile getirdi ve Ukrayna Savaşı'nın Şubat 2022'den beri devam eden sürecinde artık yüksek düzeyde bir tırmanış ve tehlikeli bir döneme girildiğini belirtti.
06:54Görünüşe göre ABD Ukrayna'ya uzun menzilli füzelerin yanı sıra mayınlar ve diğer ekipman malzeme ve kaynaklar sağlayarak bu çatışmanın risklerini arttırıyor.
07:03Şu an için Rusya güçlü açıklamalarla yanıt verdi ve stratejik doktrinini güncelledi.
07:08Bu zaten Eylül ayında tartışılmaya başlanan bir konuydu ve şimdi Rusya topraklarına devam eden saldırılar durumunda gerektiğinde taktik nükleer silah kullanmanın yolunu açan bir doktrin değişikliği yapılmış durumda.
07:18Rusya bu saldırıları kendi egemenliği ve toprak bütünlüğünü açık bir ihlal olarak görüyor.
07:23Bu durum Ukrayna tarafında aynı ihlali kendisinin gerçekleştirmesine rağmen geçerli.
07:28Buradaki soru uzun süredir hatta bir yıl aşkın bir süredir Ukraynalıların ve hatta Avrupalıların ve diğer NATO müttefiklerinin ABD'den bu silahları sağlamasını talep ettiği bir dönemde bu zamanlamın neden şimdi gerçekleştiği.
07:39Elbette burada Biden yönetiminin görev süresi sona ermeden Ukrayna'ya mümkün olduğunca fazla yardım sağlama isteği dikkat çekiyor.
07:46Yaklaşan Trump yönetimi ve Trump'ın izole bir yaklaşım benimseyip benimsemeyeceği hatta bazı kilit kabin üyelerinin geçmişte dile getirdiği gibi bu yardımı azaltmaya çalışıp çalışmayacağı ya da bu çatışmayı sona erdirmek için bir anlaşma müzakere etmeye çalışıp çalışmayacağı gibi sorular gündemde.
08:01Ancak her durumda Biden yönetimi görevden ayrılmadan önce Ukrayna'nın elini mümkün olduğunca güçlendirmek istiyor.
08:07Bu iyi ya da kötü mevcut politikanın bir parçası.
08:11Peki Amerika Birleşik Devletleri'nin Rusya'ya karşı bu füzeleri kullanmaya izin vermesini siz normal karşılıyor musunuz? Bu nasıl bir gerilmeye ulaşabilir?
08:23Bu durum ABD'nin ana NATO müttefikleri tarafından büyük ölçüde memnuniyetle karşılandı.
08:32Hatta Almanya gibi bazı müttefiklerde Ukrayna'ya ileri düzey silahlar, insansız hava araçları ve diğer askeri ekipmanlar sağlayarak benzer adımlar atıyor.
08:40Biden yönetimi ve bu kilit Avrupa ve NATO müttefikleri arasında ABD'deki yönetim değişikliği nedeniyle bir aciliyet hissi olduğu görülüyor.
08:48Trump yönetiminin Ukrayna'ya yardımları azaltabileceği ve ABD'nin Ukrayna savaşına verdiği desteği geri çekebileceği yönündeki endişeler bu adımları hızlandırıyor.
08:56Bu nedenle Ocak ayından önce Ukrayna'nın yeteneklerini olabildiğince arttırmak ve güçlendirmek için bir aciliyet hissi mevcut.
09:03Bu, Ukrayna'nın bu çatışmada Rusya'ya karşı pozisyonunu güçlendirmek ya da Trump yönetimi altında bir ateşkes anlaşması için baskı yapılması durumunda Ukrayna'nın daha güçlü bir pozisyonda olmasını sağlamak amacıyla olabilir.
09:15Ancak Trump yönetiminin bir anlaşma için NATO'ya baskı yaparak Ukrayna'nın kırımı 2014'te kaybetmesinin ötesinde Rusya'nın ele geçirdiği bazı topraklardan vazgeçmesini kabul ettirmeye çalışabileceği yönünde de konuşmalar var.
09:27İlerleyen dönemde durumu nasıl şekilleneceğini görmek gerekecek.
09:30Trump ve kabine üyeleri, özellikle de yardımcı başkan J.D. Vance, Ukrayna'ya bu yardımların sonlandırılmasını veya askıya alınmasını savunan açıklamalar yapıyor.
09:39Vance bu durumu ABD'nin ve NATO ile Avrupa'nın kaynaklarını tüketen sonsuz bir çıkmaz ya da yıpratma savaşı olarak görüyor.
09:46Öte yandan başkan seçilen Trump'ın izolasyonist bir eğilim taşıyor olabileceği ancak kendisini bu savaşı sona erdiren bir anlaşma yapıcı olarak konumlandırmak isteyebileceği düşünülüyor.
09:56Kampanya sürecinde de Trump bu savaşı çok hızlı bir şekilde sona erdireceğini dile getirmişti.
10:01Dolayısıyla Ukrayna'nın daha güçlü bir pozisyonda olması Trump'ın daha az toprak tavizi ile bir anlaşmayı sonuçlandırmasını sağlayabilir.
10:08Sonuçta ABD, Ukrayna'nın birinci il destekçisi olduğu için nihayet olarak bir anlaşmayı kabul edip etmeyecek olan taraf ABD olacak.
10:15Ukrayna'nın kanı, kaynakları ve toprakları bu savaşta feda edilse de anlaşmanın sonucunda ABD'nin büyük bir etkisi olacağı açık.
10:25Sayın Loeb çok çok teşekkür ederim. Miami'den Boston'a geçelim isterseniz.
10:29Prof. Dr. Mikhail Trotski şu anda yayınımızda Harvard Üniversitesi'nde.
10:35Sizce neden ABD Trump'un başkanlığından hemen önce Ukrayna'ya böyle bir silah yardımında bulundu?
10:43Çok manidar bir zamanlama değil mi?
10:49Açıkçası bunun Ocak ayında ABD hükümetinin değişmesiyle ilgisi olabilir.
10:53Ancak başka sebepler de olabilir.
10:55Bence Rusya bu ay başında Ukrayna'nın enerji tesislerine hem hava hem de füze saldırılarıyla vurarak zaten gerelimi bir aile tırmandırmıştı.
11:04Ve anladığımız kadarıyla bir sürü sivil yerleşime de zarar vermişti.
11:08Ayrıca Kuzey Kore'nin bu savaştaki rolünün arttığına dair ciddi istihbaratlar var.
11:13Hem sahada asker sayıları artıyor hem de üst düzey güvenilir generalleri bu askerleri komuta etmek için Rusya'ya geliyor.
11:20Hal böyleyken ve Rusya'nın Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki ilerleyişi devam ederken Biden hükümeti Ukrayna'nın acilen yardıma ihtiyacı olduğunu hesaplamış olabilir.
11:31Hatta batı uzun menzilli füzelerin Rusya topraklarına hedef alacak şekilde kullanılmasına izin vermesiyle savaşta gerilimin tırmanacağını bile bile bu kararı aldı.
11:41Aksi takdirde Ukrayna sahada Rusya'nın baskısına dayanamayıp çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı.
11:48Rusya'nın devam ederek artan ve sivil hayatı hedef alan son saldırılarının sonucu oluşan yıkım görüntüleri de
11:55Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere hem NATO ülkelerinin liderlerini hem de bu ülkedeki kamuoyunu da derinden etkiledi.
12:03Bu da bir sebep olarak eklenebilir.
12:05Yani bu tepki bence oldukça olağan.
12:07Şimdi sorulan acaba Biden hükümeti bu saldırılarla savaşta gerilimi arttırarak Trump yönetiminin opsiyonlarını kısıtlamaya mı çalışıyor?
12:16Enteresan bir soru.
12:18Kremlin ve seçilmiş başkan Donald Trump arasındaki telefon görüşmesine dair istihbarata bakarsak durum böyle görünüyor.
12:25Aynı zamanda bu ay başında Washington Post Trump'ın Rusya'dan gerilimi azaltmasını talep ettiğini yazdı.
12:31Ancak Rusya bu konuşmaya rağmen tam tersini yaptı ve ciddi boyutta füze saldırılarıyla gerilimi arttırdı.
12:38O yüzden Biden hükümetinin Trump ve Rusya arasında yapılacak olası bir anlaşmayı engellemeye çalıştığını düşünmüyorum.
12:45Böyle bir anlaşma hazırlanıyor gibi durmuyor.
12:47Şu anda masada olmadığı zaten kesin.
12:50Rusya gerilimi arttırmak istedi ve Biden hükümeti Ukrayna'nın sahada iyice zayıflamasını engellemek için daha fazla risk almak istedi.
12:58Siz bu savaşın geleceğini nasıl görüyorsunuz? Bir 3. Dünya savaşı çıkar mı? Nükleer silahlar kullanılır mı?
13:08Öncelikle savaşın devam edeceğini öngörüyorum.
13:15Trump hükümetinin bu savaşı bitirme ve Trump için bir sorun olmaktan çıkarma gayretine karşın savaş devam edecektir.
13:22Görünen o ki Trump hükümeti Çin ile bir anlaşma yapmak ve kendi iç işleriyle daha çok ilgilenmek istiyor.
13:29Yani Rusya-Ukrayna savaşı Trump'ın içeride yapmak istediği politika değişimlerinin karşısında duran ciddi bir faktör.
13:36Ancak Trump'ın gerilimi azaltma konusunda büyük gayretlerine rağmen, Rusya'yı gerilimi azaltmaya ikna etme çabasına rağmen gerilim artmaya devam ediyor.
13:45Özetle savaşlı olan bu iki ülkenin hem de böylesi acı verici bir çıkmaza girmiş olan bu iki ülkenin çözüm aramak isteyeceğini düşünmüyorum.
13:53Daha da önemlisi Rusya şu anda sahadaki dengeyi kabul edecek ve durum böyleyken ateşkese gidecek durumda olmadığını söylüyor.
14:01Ukrayna Rusya'nın uluslararası olarak tanınan toprağı olan Kurks bölgesinde var olmaya devam ettikçe Rusya'nın savaşı durdurmayı kabul etmesi mümkün değil.
14:10Kaldı ki bugün saha gerçeklerine bakacak olursak ABD Ukrayna'ya tedarik ettiği yer mayınları sayesinde Ukrayna Kurks bölgesindeki varlığını savunma konusunda avantajlı duruma geçti.
14:21Ukrayna'nın Kurks Oblast bölgesindeki savaş alanının mayınlarla donatılacağı ve Rusya'nın kara harekatına engel olacağı çok bariz.
14:30Kısacası Ukrayna Kurks'u tuttukça Rusya'nın anlaşma yoluna gitmesi gibi bir seçenek mümkün gözükmüyor.
14:36Sahada durum böyleyken Kremlin gerçekten de nükleer silahları kullanmayı düşünür mü?
14:41Açıkçası sanmıyorum. Çünkü Kremlin'in Ukrayna'da hedef alabileceği herhangi bir bölge olduğunu sanmıyorum.
14:48Bir kere kesinlikle kendi toprakları olan Kurks bölgesinde nükleer silah kullanmayacaklar ve onun yerine bölgeyi ele geçiren Ukrayna askerlerini sahada yenmeye çalışacaklar.
14:59Orayı hedef almalarının hiçbir anlamı yok.
15:01Aynı zamanda Ukrayna topraklarını nükleer silahla vurmak Kurks bölgesindeki güçleri oradan çıkmak zorunda da bırakmayacak.
15:08Ve hepsinden önemlisi böylesi bir hamle Rusya için inanılmaz maliyette olur.
15:13Dünyadaki herkes sadece NATO ülkeleri değil Çin muhtemelen Hindistan ve diğer aktörler Rusya'yı nükleer kartını kullanırsa kendileri için ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardı.
15:26Bu kimsenin işine gelmiyor.
15:27Sonuç olarak bir direniş göstermek, bunu şimdi ve burada yapmak konusunda ciddi baskı altında.
15:33Tabi ki de bazı Rus uzmanların bir seneye aşkın süredir önerdiği gibi herhangi bir NATO ülkesinde nükleer silahlarla vurmak Rus karar vericilerinin ciddiye alacağı ve yapmayı düşünebileceği bir hamle gibi görünmüyor.
15:46Bu hamlenin sonucu çok yüksek ihtimalle NATO ülkelerinin güçlü bir şekilde savaşa dahil olup Rusya'yı hızla mağlup etmesi olur.
15:54Bu hiç mantıklı durmuyor çünkü bu hem Rusya'yı hem de bütün Kremlin yönetimini yok eder.
16:00Özetle Rusya'nın yapacağı bir nükleer saldırıda ne hedef alabileceği bir bölge var ne de savaştaki dengeyi bir şekilde kendi lehine çevirmek adına bir kazanımı var.
16:10O yüzden Rusya'nın bugünkü gibi zor bir duruma düşmüş olsa da nükleer kartına başvuracağını hiç zannetmiyorum.
16:17Ve Rusya kesinlikle bugün zor durumda.
16:19Çünkü Ukrayna Rusya'nın uluslararası tanınan topraklarına ABD yapımı uzun menzilli füzelerle saldırıyor.
16:26Çok yakında da Birleşik Krallık ve Fransa'dan gelen seyir füzelerini sahada göreceğiz gibi duruyor.
16:36Mikail Bey çok çok teşekkür ederim yayına katıldığınız için.
16:38Sevgili seyirciler bu haftanın en önemli olaylarından bir tanesi de Trump'ın yeni yeni şekillenmeye başlayan kabinesiydi.
16:47Trump 25 Ocak'ta koltuğa oturacak ama şimdiden çeşitli adayları söylüyor.
16:51Diyor ki benim ekonomi bakanım şu olacak işte adalet bakanım bu olacak.
16:55SGK'dan sorumlu Mehmet Öz olacak mesela ABD'nin sigortasından sorumlu.
17:00Şimdi bu isimleri tek tek açıklayınca da tuhaf bir durum ortaya çıkıyor.
17:05Ben buna bir freak kabinesi diyorum.
17:08Türkçe'ye nasıl çeviririz böyle bir çılgınlar kabinesi yani.
17:11Hepsi medyatik.
17:12Hepsinin bir şekilde Trump'a yüzde yüz bağımlılığı var.
17:16Velhasıl hepsi yeterli derecede kalifiye mi belli değil.
17:21Savunma Bakanı Hackshet var mesela kendisi Fox TV'nin sunucusu.
17:263 milyon askerin başına atanmış durumda şu anda.
17:29Homurdular var Pentagon'dan bu bizi yönetir mi diye.
17:33CIA Direktörü John Ratcliffe.
17:36Geçmiş dinleyiminde baktığınız zaman pek çok şey var ama en büyük özelliği Trump'a yüzde yüz itaatkar.
17:43Ulusal İstihbarat Direktörü tam bir felaket.
17:46Tam bir Türkiye'ye karşıtı İsrail yanlısı ve de komplo teorilerine inanan bir isim.
17:52Ya da bakıyorsunuz Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Alice Stefanik var mesela.
17:56Hani İsrail kendisi bir büyükelçi atası Birleşmiş Milletleri bu kadar İsrail taraftarı olamaz.
18:03Ya da mesela İsrail büyükelçisi de Mike Huckabee de acayip bir insan.
18:08O da mesela şu anda Batı şerianın tamamen İsrail'e ait olduğunu iddia edebilecek kadar ipleri kopartmış bir durumda.
18:16Prof. Dr. Ozan Örmece şu anda yayınımızda İstanbul Kent Üniversitesi Siyaset, Bilim ve Kamu Yönetiminden.
18:22Mehmet Özü ABD'nin SGK'sının başına bir zamanlar Kemal Kılıçdaroğlu'nun başında olduğu SGK'nın başına atadılar.
18:31Sizce bunun etkisi ne olur?
18:33Evet sağlık bakanı değil sağlık bakanı olarak tabii Robert F. Kennedy Junior atandı.
18:39O konuda da bir yanlış anlaşma olmaması için açıklık getirmek istedim ama Mehmet Öz Türk asıllı, Müslüman asıllı siyasetçi.
18:462022 ara seçimlerinde de Pensilvanya'dan senatör adayıydı.
18:50Seçilemedi maalesef ama Türkiye ile yakın bağlarını koruyan, Türkiye'ye pozitif bakan, zaten Türk'lüğünü koruyan bir siyasetçi.
18:58Onu Amerikan sağlık sistemi özellikle bu yaşlılara ve sağlık sorunu olan, engelleri olan insanlara hizmet sağlayan Medicare ve Medicaid.
19:06Obama döneminden itibaren Amerikan siyasetinin önemli bir tartışma konusu olmuştur.
19:10Ve klasik cumhuriyetçi neoliberal çizginin belki ideal politikası olmamasına rağmen Trump bu konuda da belki pozitif algılanabilecek.
19:20Amerikan halkının güvendiği ve sevdiği bir ismi bunun başına geçirerek bence doğru bir adım attı.
19:25Mehmet Öz'e baktığımızda Mehmet Öz bir kalp cerrağı, bir doktor, başarılı bir doktor.
19:30Tıp camiasında değerli büyüklerim ve tanıdıklarım var onlarla görüştüm.
19:34Yani çok iyi bir doktor Mehmet Öz.
19:36Ama tanınması böyle mi oluyor?
19:38Daha çok hayır.
19:402000'lerinden itibaren bu Amerikan popüler televizyon kanallarında Dr. Ostro gibi biraz Trump'a yine benzeyen bir karakter bir program yapıyor.
19:50Sağlıklı yaşam, spor, doğal beslenme, organik beslenme işte ürünler.
19:56Bu program tabii ki reyting rekorları çıkıyor.
19:59Mehmet Öz hani artık böyle sokağa çıktığında celebrity, Hollywood yıldızı gibi bir insan haline geliyor Amerikan halkının çok sevdiği ve güvendiği.
20:06Çok güzel bir şey Amerikan halkı sağlık konusunda ki Türkiye'de düşünün ki sağlık turizmi konusunda çok atılım yapan bir ülke.
20:14Tabii ki bu açıdan bence güçlü bir konu var Mehmet Öz'ün ve doğru bir seçim diyebiliriz.
20:21Ama Mehmet Öz'ün tabii bu dönemden itibaren ticari ve sansasyonel işlere yöneldiğini iddia edip eleştiren bazı doktorlar ve tıp camiasından insanlar var.
20:32Sadık bir Trumpçıydı Mehmet Öz.
20:352022'de de zaten dediğim gibi Trump adayı olarak girmişti.
20:40Ama 2022 arası seçimlerinde çok ağır bir yenilgi alan Mehmet Öz ve Trump ve Cumhuriyetçi Parti iki sene içerisinde çok ilginç ve mutlaka akademik olarak incelenmesi gereken bir şekilde
20:54iki yıl içerisinde muazzam bir başarı kazandılar.
20:57Amerika'yı kırmızıya boyadılar bu seçimlerde.
20:59Bu da tabii demokrasi partilerinin de Biden yönetiminin de üzerinde bence ciddiyetle düşünmesi gereken bir başarısızlığa işaret ediyor.
21:08Mehmet Öz'ün tabii esas işi Medicare Medicaid olacaktır.
21:11Ama şunu da söyleyeyim.
21:13Amerikan siyasal sistemini ve siyasetçilerin anılarını, diplomatlarının anılarını okuyan kişiler bileceklerdir.
21:19Kritik kişiler devletler arası ilişkilerde bazen oldukları görevlerin dışında görev yapabilirler.
21:26Düşünebilir misiniz ki Türk-Amerikan ilişkilerinin senelerce müzik prodüktörü, Atlantis Rekordu'nun sahibi Ahmet Ertegün yön veren kilit kişilerden olmuştur.
21:35Yani Mehmet Öz de bugün Medicare Medicaid'in başında olsa da Türk-Amerikan ilişkilerinde bence pozitif bir yaşayacaksak onu sağlayan kişi olabilir.
21:46Bu şekilde tamamlamak isterim görüşlerimi.
21:50Ozan Bey çok çok teşekkür ederim sevgili seyirciler.
21:53Bu hafta Amerika Birleşik Devletleri'nde çok ilginç bir roket atışı vardı.
21:57Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX dünyanın en büyük roketini uzaya gönderdi.
22:03Geri tam olarak getiremedi. Getirdi ama denize düşürdü. Kontrollü düşürme dediler.
22:08Fakat ilginç olan uzun yıllar sonra ta Kennedy'den bu yana ilk kez bir Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump bizzat gidip yerinde bu roketin gönderilişini seyretti.
22:20Tam 66 tane Boeing 747 motoru gücündeki bir roketten bahsediyoruz.
22:26120 metre yüksekliğinde dünyada yapılmış en büyük roket.
22:31Yani göndermek de dert geri getirmek de dert.
22:33Peki nasıl gönderdiler? Nasıl geri getirdiler?
22:36Çiçek çizmeceye soralım isterseniz.
22:38Buna diyorlar ki Starship Super Heavy diyorlar buna.
22:42Trump'ın izlediği bu roket atışında neler yaşandı senden dinleyelim.
22:46Cüneyt Bey, Elon Musk'ın SpaceX'i bu hafta Super Heavy isimli dünyanın en büyük füzesini 6. kez fırlattılar.
22:58Fırlatıldı diyebiliriz.
23:00Bu neden önemli? Çünkü 13 Ekim'de bu sene 5. fırlatma gerçekleştirmişti Super Heavy'nin.
23:08Super Heavy bir daha küçük modeli olan Falcon'lar kadar sık fırlatılmıyor.
23:14Çünkü çok büyük bir füze.
23:16Öyle ki 30-40 katlı bir gökdelen gibi düşünebiliriz.
23:20Ve 120 metre uzunluğunda.
23:23Yani neredeyse 2 tane Boeing 747 boyutunda.
23:28Bir Boeing 747 70 metre uzunluğunda.
23:32Ondan yani biraz daha 2 Boeing 747'den biraz daha kısa olduğunu söyleyebiliriz.
23:36Ve itici güçlerine baktığımız zaman Elon Musk da kendi X üzerinden paylaşmıştı.
23:42İtici gücünün 66 Boeing 747'nin gücüne denk geldiğini söylüyordu.
23:48Dolayısıyla bu Super Heavy isimli roket her seferinde fırlatılması öyle kolay değil.
23:55Çünkü çok büyük bir güç var, çok büyük bir maliyet var.
23:58Ama insanlığın uzay operasyonlarında da en önemli adımlardan biri olacak.
24:04Öyle ki 100 kişiyi taşıması planlanıyor.
24:07Ayrıca kargo taşıması da planlanıyor.
24:096. uçuşu bu hafta gerçekleşti.
24:12Bu neden önemliydi?
24:13Çünkü bu sefer de yine bu itici kısmın yani motorun olduğu kısmın
24:19bu Chopstick isimli çubuklar tarafından yine tutulmasına dair bir görev yapıldı.
24:26Geçtiğimiz ay bunu başarıyla tamamlamışlardı.
24:29Bu çubuklar o itici kısmı tutmuştu.
24:31Şimdi yine aynı görev test edildi.
24:33Ve Donald Trump da katıldı.
24:35Donald Trump'la Elon Musk'ın beraber olduğu görüntüleri de gördük.
24:39Donald Trump'ın da bu yarım saatlik uçuşu izlediğini de kameralara yansıdığını gördük.
24:46Teksas'da gerçekleşti.
24:48Bu 6. fırlatma başarıyla fırlatıldı.
24:52Bu Super Heavy isimli roket iki bölümden oluşuyor.
24:56Bir, roketin üst kısmında bir alan var.
25:01Bir, ne diyelim, bir kapsül var.
25:04Bir de altında da işte bu Chopstickler tarafından tutulan esas o büyük olan, uzun olan ve motorların olduğu kısım var.
25:13O kısım tam beraber çıktıklarında birbirlerinden ayrılmadan önce
25:18dünya yörüngesine tekrar dönerken, çıkıp tekrar dönerken
25:23NASA tarafından ayrıldıklarında bu iki kısım bir mesaj iletiliyor bu motor kısmına.
25:31Fakat bu motor kısmı o mesajı doğru alamadı.
25:36Öyle olunca da anlaşıldı ki bu çubuklara geri dönemeyecek.
25:41Öyle olunca da Meksika Körfezi'ne doğru ve sağlam bir iniş yapılması sağlandı.
25:47Yine istedikleri gibi bir iniş oldu.
25:49SpaceX ekibi burada bir komut verdi ve o komutu aldı.
25:52Fakat Meksika Körfezi'nde okyanusa düşürmek durumunda kaldılar.
25:57Yani tekrardan kullanılamayacak bir durumda.
26:00Böylelikle aslında başarısız saymıyorlar ama başarılı olduğu da söylenemez.
26:05Diğer kapsül kısmının da tekrar kullanılamayacağını söylemişlerdi.
26:09O da yine okyanusa düştü.
26:11Bu anlamda da bu fırlatmalar devam edecek.
26:15Daha sık yapmayı planlıyorlar.
26:17Bu anlamda Donald Trump'ın gitmesi bir ilkler olarak önemli.
26:22Biden'ın hiç gittiğini görmedik çünkü.
26:24Bir yandan da Donald Trump'ın özellikle kesintiler yapacağı söyleniyor.
26:28Ve bu kesintiler yani hükümet tarafında yapılan harcamalardaki kesintilerde de
26:34özellikle uzay görevlerinde bu kesintileri yapmasın diye aslında bir gösteri olduğunu da söyleyebiliriz.
26:41Bu anlamda da yine önemli bir pazarlama taktiği.
26:45Gerçi Elon Musk'a Donald Trump'ın destek verdiğini biliyoruz.
26:48Hatta çok büyük gurur duyuyor.
26:50Mitinglerinde de işte bu adam bizi uluslararaya götürecek diye de konuşmalar yapıyordu Donald Trump.
26:55Ama yine de bu anlamda aslında bir başarı göstermesi Elon Musk'ın bu anlamda önemli.
27:01Az gittik uz gittik bir 5N1K'nın daha sonuna geldik.
27:05Önümüzdeki hafta yeni bir 5N1K'da buluşuncaya kadar ben Cüneyt Özdemir.
27:08Hepinize iyi günler, iyi akşamlar dilerim.