• 2 ay önce
Sosyal Medya Hesaplarımız...

Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Helal gıda sertifikası nasıl veriliyor?
00:03Sertifikayı alan firmalar ne sıklıkla denetleniyorlar?
00:07Gimdes bu konuda yeterli kalıyor mu?
00:09Bu soruların cevaplarını muhabirimiz Furkan Taş, konuğu doktor Hüseyin Kami büyük özelden alacak.
00:17İzliyoruz.
00:21Helal gıda satış sertifikalı köfte zincirinde domuz eti çıkması birçok vatandaşı tedirgin etti.
00:27Hal böyle olunca vatandaşlar da bu tür kurumlara nasıl sertifika verildiğini sorguladı.
00:32Tabi bizde bunu Gimdes başkanı Hüseyin Hilmi büyük özel hocamızla birlikte konuşacağız.
00:37Hüseyin hocam öncelikle merhabalar.
00:39Merhabalar hayırlı yayınlar diliyorum.
00:42Teşekkür ederiz hocam.
00:43Önemli bir konularda daima AKİÇ bizim fikirlerimizi halka duyurma noktasında her zaman hizmet ediyor.
00:54Hepinizden Allah razı olsun.
00:56Sizden de hocam.
00:57Son dönemde çıkan bu tarz durumlar vatandaşları bir hayli tedirgin oldu.
01:00Sizler neler söylemek istersiniz?
01:02Maalesef 2005 yılında kurulduk.
01:092005 yılından beri bu türlü haberleri duyarak geldik.
01:16Neden çünkü maalesef Türkiye müstakil ve bağımsız bir yönetim şartlarına bir türlü sahip olamadı.
01:30Ve dolayısıyla Avrupa'nın, Amerika'nın, yabancı ülkelerin kontrolüne her zaman kapısını açık tutmak zorunda kaldı.
01:44Böylece de bu türlü yanlış şeyler bizim toplumumuzun yapısına uymayan bir takım tatbikatlar farkına varmadan insanlarımız tarafından yürütülüp uygulama noktasına getiriliyorlar.
02:04Tabi bizler hassas olan insanlarımız olarak helal haram konusunda dikkatlerimiz bazı şeyleri gün yüzüne çıkartıyor ve neticede o zaman kamuoyuna duyurma bir fırsatı doğuyor.
02:28Tabi bunlar kamuoyuna intikal edince şaşkına dönüyorlar.
02:34Aa bak bize donuz yediriyorlar, bize şunu yediriyorlar, bunu yediriyorlar.
02:38E ama bunu maalesef devlet kurulu olarak bunlara izin verilmiş.
02:44Senelerce izin verilmiş.
02:47Neden çünkü batı kültürünün hegemonyasına bırakılmış bir ülke durumundaydık.
02:57Osmanlı'yı yıktıktan sonra böyle bir yapı meydana geldi ve maksatları Türkiye'de hatta bütün dünyada İslam hareketini önlemek.
03:14Dolayısıyla kendi batı kültürlerini yayıp kendi kontrollerinde olan ülkeler haline geçirmek icadeleri içerisinde oldukları için hep bunu devamlı yaptılar.
03:29Ama elhamdülillah Allah'ın yardımıyla Müslümanların gerçekleri öğrenme çabaları sonucunda birçok şeyleri öğrene öğrene bugün artık kendi disiplinini kurmaya doğru önemli adımlar atma imkanını bulduk.
03:53Bugün mesela Gimdes öyle çıkmış.
03:56Yani daha önceden Gimdes'in fonksiyonunu yapacak bir kurum yoktu.
04:03İnsanların kendi merhametine isteğine arzusuna kalan bir ceba olarak duruyordu.
04:11Ama baktık ki bunun diğer devletlerin kurduğu kendilerine has kurumları olduğuna göre bizim de olması lazım dedik.
04:22Ve Gimdes'i çok yüzü bir grup kardeşimizle kurduk ve elhamdülillah bugün dünyada ismi önemle zikredilen bir kurum haline geldik.
04:37Neden? Çünkü Helali Müslümanların çoğunluğu olan bir ülkede ilk defa bütün dünyaya yayma imkanını buldu.
04:50Dolayısıyla Endonezya'daki Müslüman da Malezya'daki Müslüman da Afrika'daki Müslüman da Türkiye'ye bakarak ya bunlar doğru söylüyorlar bizim de dikkat etmemiz lazım diye onlar da tedbirlerini almaya çalıştılar.
05:08Ve bugün 2 milyar Müslüman alemi ümmeti diyelim bugün kaybettiği değerlerini tekrar bulup ortaya koymak için çalışmalar yapıyor.
05:25Şu anda bizim Türkiye'de de aynı benzer çalışmayı yapan kurumlar olarak biz Müslümanlara bütün dünyadaki Müslümanlara bu mesajı vermeye çalışıyoruz.
05:42Hocam aslına bakarsak vatandaşın merak ettiği soru şudur. Bu helal sertikası verilirken işletmeler kurumlar nasıl aşamalardan geçiriliyor? Vatandaş bunu çok fazla merak ediyor.
05:52Tabi o çok önemli şey o zaten yani sertifika vermek mesele değil sertifika almak mesele değil parayı yatırıyorsun istediğini alabiliyorsun bu dünyanın maalesef çirkin böyle bir gerçeği var.
06:09Ama Allah'tan korkuyorsa bir insan böyle bir parayla belge veren bir kurum olma durumunu derhal üzerinden atması lazım.
06:22Neden çünkü Allah'a hesap verecek helal olayını çünkü biz kendimiz uydurmuyoruz ki Kur'an-ı Kerim'inde belirttiği için biz ona sahip çıkmak zorundayız Allah'ın emri olduğu için.
06:37Bakara suresinin 16. ve 162. ayetine bakarsanız zaten bunu söylüyor. Dolayısıyla biz buna çok dikkat etmemiz lazım.
06:50168. ayette Cenab-ı Hak diyor ki benim yarattığım ürünlerin helal ve tayyip olanlarını tüketin eğer bunu yapmazsanız şeytanın adımlarına uymuş olursunuz.
07:15O da sizin dostunuz değil yani sizi yanıtan bir ayet hatırlatıyor o ayette.
07:26Demek ki biz şeytana ayak uydurmadan kimliğimizi muhafaza etmek istiyorsak mutlaka helal ve tayyip gıdaları yememiz lazım, tüketmemiz lazım.
07:40Peki bunu nasıl yapacağız? Bu çok önemli. Hem kendimiz için hem de dışarıda bir sürü ürünler var. Hayvanlar kesiliyor, acaba helal kesim oldu mu olmadı mı?
07:54Veyahut da o hayvan hakikaten bize izin verilen bir hayvan mıdır değil midir? Bunu bilmemiz lazım.
08:03Onun dışında alkol, içki vs. haram. Dolayısıyla ekil alkol içeren bir ürün mü acaba içtiğimiz şurup, içtiğimiz su, içtiğimiz herhangi bir meşrubat?
08:24Bunların hepsini incelememiz lazım. Çocuklarımıza bir takım hazır gıdalar veriyoruz. Çikolataymış buymuş buymuş ama bu çikolatalar acaba helal şartlarda mı üretilmiş?
08:38İçinde yabancı zarar veren, haram olan bir katkı maddesi var mı? Neden? Çünkü dikkat ederseniz ayet çok önemli.
08:47Helal ve tayyip diyor. Yani sadece helal demiyor. Şimdi bazıları helal kelimesini kullanarak bir takım insanları kandırmaya çalışıyorlar.
08:58Cenab-ı Hak sadece helal demiyor. Helalen tayyiben. Beraber kullanıyor. Dolayısıyla bu tayyip kelimesinin manasını iyi bilmemiz lazım.
09:11Tayyip tabi Arapça bir kelime. Yani temizlik manasına geliyor ama tahhir de bir Arapça kelime. Ayette o geçmiyor. Tahhir demiyor.
09:26Tayyip diyor. Demek ki tayyibin Arapçadaki manasını iyi bilmemiz lazım ki bizim araştırmamıza göre tayyiplik sadece fiziki temizlik değil, manevi temizliği de içine alan bir kavram.
09:45Tahhir dediğimiz zaman sadece fiziki temizliği anlatan bir kelime. Tayyip demek ki Cenab-ı Hak Kur'an'ı Kerim'de özellikle seçmiş tayyip kelimesini kullanıyor.
10:00Dolayısıyla biz şimdi hem temiz hem de Müslümanlara zarar vermeyecek, insanlara hatta bütün insanlara zarar vermeyecek şekilde sağlıklı olması lazım.
10:13Bunu sağlamıyorsa o zaman biz o ürünü tüketemeyiz.
10:18O halde demek ki bugün bu konuda Müslümanlara yardımcı olmak için çıkan insan evvela kendi nefsine bunu uygulayacak.
10:31Temiz, sağlıklı ve helal. Bütün bu şartları sağlayan ürünleri kendisi yemesi lazım zaten Allah'ın emrine göre.
10:42O halde ona sertifika çalışması vazifesi verilmişse o zaman o da vereceği belgenin mutlaka tüketecek insanların bu özelliklerini sağlaması lazım.
11:01Nedir? Helal ve tayyip olan bir ürüne ancak sertifika verilebilir.
11:08Bunu sağlayabilmek için de bir sürü çalışmaları yapmak zorunda.
11:13Kullandığı maddeler neler? Bunlar helal midir değil midir? Elde ediliş tarzları, bunları bilmesi lazım, öğrenmesi lazım.
11:29Ayrıca bütün bunları üretmek için kullanılan aletler, makineler, bütün bunlar hatta makineleri çalıştıran mekanizmaların da bazı cihazlarda yağ kullanılır ya çalışabilmesi için
11:53o yağların dahi Müslümana zarar vermeyecek şekilde bir yağ olması lazım.
12:00Halbuki içilen, yiyen bir şey değil. Makineye konan bir şey.
12:05Ama o gıdanın içinden de geçtiği için o yağlar gıdaya da zarar verebileceği için bulaşabileceği için o yağın dahi kontrol edilip sağlıklı olup olmadığı kayda alındıktan sonra ancak izin verilecek.
12:26Aslına bakarsak hocam bir şey yok şeyi gözden geçirmek tekrar denetlemek gerekiyor.
12:30Peki hocam bu sertifika verilen kurumlar kaç yılda bir denetleniyor veyahut denetleniyor mu? Nasıl denetleniyor, denetimler nasıl gerçekleşiyor?
12:38Bizim kendimizin denetim kurumu var. Denetim kurumumuzda iki kısım var. Bir teknik grup bir de fıkhı yani dini grup.
12:57Dini grup onun İslami bakımından dini bakımından uygun mu değil mi onun vereceği karar esas alınır. Teknik kurum da teknik kurum bu ürünlerin üretilmesi esnasında Müslümana, inanan insana zarar vermeyecek özellikte olmasını sağlaması lazım.
13:27Dolayısıyla bu iki grubun yaptığı çalışmalar sonucunda sertifika verme noktasının kararı ortaya çıkıyor.
13:39Tamam bize talep ettiği için biz de bilerek bilgisayar altı altında o denetimi yaptık ve sertifika verdik. Ama acaba bizden bu belgeyi aldıktan sonra sistem nasıl?
13:59Devam ettiriyor mu? Ektirmiyor mu? Bu çok önemli. Şimdi bizim tabi Müslümanlar için en önemli gıda maddesi nedir? Et. Etlerin hazırlandığı kesimhaneler bizim için çok önemli. O halde kesimhaneleri adeta her gün her an denetleyebilmek durumundayız.
14:23Her gün.
14:24Her gün. Bunun için ne yapıyoruz biliyor musunuz? Bütün kesimhanelere pil kurduruyoruz. Kamera kurduruyoruz. Kameranın bütün kontrolü 24 saat boyunca bize de online olarak yani uzaktan girebilme hakkını sağlaması lazım.
14:52Sağlanmıyorsa zaten ona bir sertifika veremiyoruz. Bunu sağlayacak ve dolayısıyla bizim ilgili elemanımız bak burada şu anda karşınızdaki eleman ekranıyla bilmem neyle odasında devamlı bunları takip ediyor.
15:10Ve eğer yanlışlıkla bir şey görürse yanlış bir şey görürse hemen o firmayı ilgisini telefonla arayıp derhal düzeltilme şartını takip ediyor.
15:26Eğer takibe gecikirse hemen biz üretimi durduruyoruz veyahutta sertifikasını şey alıyoruz yani geçerliliğini durduruyoruz yani.
15:41Tamam mı? Şimdi bu kontrol çok önemli. Diğer şeylerde de dediğim gibi diğer ürünler bisküviymiş şuymuş buymuş diğer fabrikalara gidildiği zaman senede en az iki defa denetim yapılır. Habersiz.
16:01Habersiz denetim. Bütün denetimlerimiz habersizdir. Sadece ilk sertifika almaya karar verdiği zaman onların bilgisayarlarında gidip inceliyoruz.
16:17Bunları inceledikten sonra sertifika vermişsek kendisinden sözleşmeyi bize madde kovur. Dediğim gibi istediğimiz zaman, istediğimiz saatte, istediğimiz şekilde geldiğimiz zaman kapıda bizi bekletmeyeceksiniz.
16:37Neden? Çünkü habercileri derler ki işte kapıda gimdes geldi falan hemen bir yanlışlık varsa düzeltmeye gidebilirler. Kesinlikle yani bir dakika, iki dakika, üç dakika geçmeyecek şekilde açmak zorundasınız.
16:59Açmadığınız vakitte hemen biz tedbirimizi almak zorundayız. Böyle sıkı tedbirlerle biz bu kontrolü yapmak zorundayız. Neden? Kefalet kurumu olarak biz bu işi yapıyoruz.
17:13Kefil, kefil olmak çok önemli bir şey. Yani yalancılıkla bilmem neyle kefalet yürümez ki Allah onun hesabını en acı şekilde sorar insana.
17:28Onun için bizim kefalet kurum anlayışımız sebebiyle bu denetimleri çok sıkı bir şekilde yapmak zorunda olduğumuzu otomatik olarak yani kabul etmek zorundayız.
17:43Dolayısıyla yani falanın filan hatırı için biz Selçuklu'ya veren bir kurum değiliz. Neden? İşin başında da söylüyorum ki biz bu Selçuklu hükmüyle Allah'a hesap veriyoruz.
17:57Allah'a hesap vermek öyle kolay bir iş değil. Onun için sorumluluğunu iyi bilmek durumundayız.
18:05Elemanlarımıza da aynı talimatlar veriyoruz. O talimatlarımıza göre hareket etmek zorundayız. Şu anda bizim 10-20 tane elemanımız denetimdeler.
18:17Denetim yapıyorlar şu anda. Habersiz olarak gittikleri firmalarda denetim yapıyorlar. Raporlarını verecekler. Eğer bir yanlışlık varsa ceza kesilecekse ceza yok.
18:32Devam ediyorlarsa devamını haber olarak vereceğiz. Böylece bir yıllık denetim şeyinde demek ki firmalarımız en az iki defa.
18:46Kesimhaneleri gerekirse 12 defa. Yılda 12 defa dahi biz denetime gitmek durumundayız. Kesimhaneleri.
18:56Kesimhaneleri. Bak on olayını biz takip ettiğimiz halde kamerayla bu geçmiyor. Ayrıca bizim elemanlarımız bizzat gidip ani bir baskınla kesimleri kontrol etmek zorunda tutuyoruz.
19:16Demek ki hocam Türkiye'de ehlal sertifikası alan kurumlarla atıyorum ki farklı bir Müslüman ülkedeki firmaların aldığı şartlar aynı mı? Yani bu sertifikaya sahip olma şartları kurumlar arasında, ülkeler arasında değişiklik gösteriyor mu?
19:28Eğer yazılarımızı takip ederseniz aşağı yukarı 8 yıldan beri biz bütün dünyaya tek ses, tek yürek sloganıyla bütün dünyadaki ehlal sertifika kurumlarının tek bir standarda göre çalışmalarını talep ediyoruz.
19:57Çünkü bu standart keyfe göre, arzuya göre değişemez, ülkeye göre değişemez. Allah ne yazmışsa ona göre olması lazım. Dolayısıyla her yerde sertifika veren kurumlar tek bir standarda göre kontrol etmeleri lazım.
20:23Ama maalesef dünyadaki keçpekeçlilik görüyoruz. Yani Müslümanlar bile kendi içinde birlik olamıyor. Bütün dünyadaki insanları düşündüğümüz zaman çok berbat durumlar var.
20:40Biz mümkün mertebe bu sloganımızla sonuna kadar devam edeceğiz. Ama buna olamadığı takdirde biz çizgimizde sağlam durarak bir örnek olarak şey yapmaya çalışıyoruz. Elhamdülillah Gündez bu gerçeği kendisi mesele olarak kabul edip yıllar böyle devam ediyor.
21:07Peki hocam ağzınıza sağlık teşekkür ediyoruz. Evet Hüseyin Hilmi hocamız bizlere son durumu aktardı. Vatandaşın şiddetle merak ettiği domuz eti söylentilerine karşı yanıtlarını verdi. Sizlerin aklındaki soruları cevaplamış olduk.
21:19Hüseyin Kami büyük hocamız bizlere son durumu aktardı. Şimdilik sözü stüdyoya bırakıyoruz.

Önerilen