• geçen yıl
Düzce'de, sepet örme sanatını dededen devralarak yaşatan Recep Erbay, fındık ağacı dallarından çeşitli dekoratif sepetler üretiyor. 'Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı' olarak tanınan Erbay, mesleğini hobi haline getirerek geleneksel sanatları modern bir yaklaşımla icra ediyor.
Fındık dalı onun ellerinde sanata dönüşüyor
Dededen babaya, babadan oğula yaşatılan sanat
DÜZCE - Düzce'de dedesinden miras kalan sepet örme sanatını yaşatan ve "Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı" olarak belirlenen Recep Erbay, fındık ağacı dallarından birbirinden güzel sepetler örüyor.
Trabzon'da dedesinden babasına, babasından da kendisine miras kalan sepet örme sanatını öğrenen Recep Erbay, bu zanaatı Düzce'de yaşatmaya devam ediyor.

hbrlr1.com/cbtffcfakckckl
Döküm
00:00Kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı bi
00:30biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kırmızı biber, kır
01:00Dereden babadan kalan bir meslek. Burada da devam ediyorum. Bu sepet örme işini babamın yanında küçükken
01:10babam sepet yapıyordu. Ben de onun yanında ufak ufak örmeye başladım. Yavaş yavaş derken ilerledik.
01:19Bu zamana kadar da ilerledikten sonra devam ettirdim mesleğimi. Sepet örmek zor. Gerçekten zor bir iş ama ben sevdim bu mesleği.
01:29Severek yaptığım için bu güne kadar taşıdım ve severek ördüğümden dolayı da değişiklikler yaptım sepetlerde.
01:36Çeşit çeşitlendirdim onu. Çeşitlendirdikse arkası geldi, devam ettirdik bu güne kadar.
01:42Örneğin soğan patates sepeti, sarımsak sepeti, balkon sepeti, çamaşır sepeti, kirli çamaşır sepetleri, saksılık sepetleri, çiçeklik, vazo, böyle sepetler.
01:56Ama bildiğimiz meyve taşımak için ya da odun taşımak için sepetlerden böyle daha da kreatif sepetlere geçtik diyebilir miyiz?
02:02Geçtik, evet. Aynen o şekilde geçtik. Eskiden o sepetler giderdi. Şimdi günümüzde öyle bir sepet olmayınca değiştirdik. Biz de değişiklik yaptık.
02:14Sepeti bir hobi olarak alıyorlar. Sepet zararı ihtiyaç değil benim anladığım kadarıyla ama görünümü güzel olduğu için hobi olarak alanlar var, tezgah edenler var.
02:27Fındık ağacından yapıyorum. Babam da öyle yapardı, ben de öyle gördüm. Fındık ağacının bol olduğu için biz de fındıktan devam ediyoruz. Daha da güzel oluyor.
02:37Düzye'ye geldim. Düzye'de halk eğitim fuarı vardı. Halk eğitim müdürüne sordum, ben size katılabilir miyim? Tamam dedi, katıldım.
02:45Katıldım, sepetleri orada sergileyince Düzye Kültür Türizm Müdürü geldi. Dedi ki bunları neden yapıyorsun? Dedim ki bunları fındık ağacından yapıyorum.
02:56Tamam dedi, sen bana gel ben sana Ankara'dan sanatsal kartel belgesi çıkaralım. Böylece fuarlara da katılmış olursun.
03:06Ben de olsun dedim. Gittim burada sınavlara girdim, 5-6 ay içerisinde de kartımızı almış olduk. Şükürler olsun, Allah razı olsun onlara.
03:15Fuarlara katılıyorsun?
03:16Fuarlara katılıyorum. Örneğin Almanya'ya katıldım, İstanbul'da katıldım, Gaziantep'e gittim. Birçok fuarlara katıldım, katılmaktayım da.
03:24Bunlar ne işler? Neler yapıyorsun burada? Nedir bunlar?
03:28Abi günümüzde taşıdık sepetleri, günümüzde ne gider düşündük? Günümüzde dedik pazar arabası lazım. Mesela pazardan adam evine zedrisini getirecek.
03:42Çubuğu ördük, odundan pazar arabası. Bu da ekmek sepeti, et sepeti. Bunlar çay taşırdılar. Sırtına aldılar, ip koyardılar, arkasına alıp koydular.
03:55Çay taşırdılar bu çay sepeti.
03:57Çay sepeti küçük olanı.
03:59Evet küçük olanı. Burada hobi olarak sepete kurmuşlar, sepete süzdürmüşler peyniri. Serkez peynir sepeti bu.
04:08Soğan, patates, soğan, sarımsak. Bu da marketlerde ekmek kuru yemiş falan koymak için bu da bu şekilde.
04:17Eskiden bundan çok vardı.
04:19Bu piknik sepeti, kapattık piknik sepeti yaptık. Günümüzde vardı, geçmişte de vardı. Bu günümüzde taşıdık.
04:27Bu da çiftlik sepeti.
04:29Bu da saksı sepeti. Saksı koyuyoruz çiçekle beraber, saksıyı bırakıyoruz. Saksı bunda görülmüyor, çiçek açıyor kendini.
04:39Bu iki katlı, bu iki katlı. Bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı, bu iki katlı
05:09var mıdır? Vardır sabahtan beri.

Önerilen