• 6 yıl önce
Kaytan dokumacılığı yapan kursiyerler
-Yasemin Revi ile röportaj
-Serkan Kum ili röportaj
-Kaytan çalışmalarından görüntü
-Detaylar

( TRABZON -ÖZEL)- Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer alan ip dokuma sanatı 'Kaytan' eskiden yük taşımada kullanılırken bugün çantadan kıyafet süslemelerine kadar bir çok üründe kullanılıyor TRABZON

-. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer alan ip dokuma sanatı 'Kaytan' eskiden yük taşımada kullanılırken bugün çantadan kıyafet süslemelerine kadar bir çok üründe kullanılıyor. Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Alacahan’da unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında gösterilen kaytan sanatının günümüzdeki yerini alması için başlatılan çalışmalar olumlu sonuçlar vermeye başladı.
Düzenlenen kurslara vatandaşlar ilgi gösterirken hem kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları tekrar günümüze kazandırılıyor hem de kursiyerler aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Alacahan’da kaytan eğiticiliği yapan Yasemin Revi, Kaytan'ın eskiden yük taşımada ve bebekleri sırtta taşımada kullanıldığına dikkat çekerek bugün artık moda sektöründe en çok tercih edilen ürünler arasında yerini aldığını söyledi.

Revi, “Kaytan, ip dokuma sanatıdır. Eskilerimiz Kaytanı yüklerini taşımada, çocuklarını sırtlarında taşımada kullanmışlar. Günümüzde ise daha çok çanta sapı, kıyafet süsleme, takıda kolye, bileklik, kapı süslemelerinde, beşik, kırlent örtülerinde kullanılıyor. Dolayısıyla yeni farklı ürünler çıktıkça bu sanata merakta artıyor. Moda sektörüne her geçen gün daha fazla giriyoruz. Mesela kaytanlı çantalar çok tutuluyor. Tanıtıma ihtiyacımız var. Kursiyerlerimizin de yoğun ilgisi olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Kursiyerlerden Serkan Kum da Kaytan sanatını ilk babaannesinden gördüğünü belirterek Kaytan'ın yeni nesile tanıtımının çok önemli olduğunu söyledi.

Kum “Eskiden erkekler de bu sanatı yaparmış. Başlayalı 1 yıl oldu. Şu anda çanta sapı yapıyorum. Ara vermeden çalışırsam bir günde yaparım. Unutulmaya yüz tutmuş sanat olduğu için pek tanınmıyor. Bu sanatı yeni nesile tanıtımı çok önemli. Dolayısıyla meslek yeterince tanıtılmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
Kaytan'ın geçmişi Kaytan geçmişi M.Ö 4000 yıllara dayanan bir dokuma tekniğidir. İlk olarak aynı dokuma tekniği ile Mısır Kralı II. Ramses Kuşağı olarak da adlandırılan bir dokuma tekniğidir. Günümüze Trabzon yöresinde, yoğun olarak Şalpazarı, Tonya ve Düzköy ilçelerinde yöresel motifler ile dokunup, günlük hayatta kullanılmaktadır. Tarihsel süreçte kaynak tekniği, çadır süslemelerinde, Heybe ve sepet süslemelerinde evcil hayvan süslemelerinde, yöresel giysi süslemelerinde kullanılmıştır. Bunların yanında kaytan el sanatı günlük hayatta ev ve giyim aksesuarı için kullanılmaktadır.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/gecmisi-milattan-once-4-binli-yillara-dayanan-kaytan-bugunlerde-modaya-hayat-veriyor-524631.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen