• geçen yıl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00MÜZİK
00:14Sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri hoş geldiniz.
00:17Eylül ayına girdik.
00:18Eylül ayına girmemizle birlikte de okul gündemi bizleri karşıladı diyebiliriz.
00:22Yakında okullar açılacak.
00:24Türkiye Otizm Meclisi de otizmli çocuklara ilişkin onların hak ihlallerine maruz kalmamasına ilişkin aileler neler yapmalı şeklinde bir reçete yayımladı.
00:34Okulların açılmasına yakın bugün bu konuları konuşacağız.
00:37Konuğumuz Türkiye Otizm Meclisi'nden avukat Sedef Erken.
00:40Hoş geldiniz.
00:41Merhabalar. Hoş bulduk. İyi yayınlar.
00:43Şimdi okullar yaklaşırken aslında izlenmesi gereken yola ilişkin Türkiye Otizm Meclisi'nden bir açıklama yapıldı.
00:50Sizlerden de dinleyelim.
00:51Otizmli çocukları olan aileler nelere dikkat etmeli bu süreçte?
00:56Aslında bu yol haritasında tek tek madde madde bunu izah ettik.
01:01Her şeyden önce bildiğiniz üzere diğer veliler gibi bizim otizmli çocuklarımızın velilerinin de eğitimcilerle okul yöneticileriyle iyi bir iletişim içinde olması lazım.
01:14Bu iletişimin gergin ve çatışmalı başlamamasını tavsiye ediyoruz.
01:18Bizim tabii zorluklarımız çok fazla. Ailelerimiz çok ciddi stres yaşıyorlar.
01:22Özellikle ilk kademelerde yani örneğin ilk ana sınıfına başlayacak bir çocuk için ya da kreşe ya da ilkokula başlayacak ya da ortaokula ya da lise.
01:31Yani bu aşamalarda yeni bir okulla yeni bir öğretmenle tanışırken bir önceki aşamada başlarına gelen pek çok şey onları yine aynı şeyleri yaşayacağız tedirginliğine sürüklüyor.
01:42Dolayısıyla bazen savunmaya geçebiliyorlar. Çok haklılar. Ben de aynı şeyleri yaşayan bir anne olarak hak veriyorum.
01:49Ama bazen eğitimciler de iyi niyetli olabiliyor. Bizler gergin yaklaştığımızda onlar da bu konuda sorun yaşayabiliyor.
01:56O yüzden biz öncelikle etkin ve sakin, soğukkanlı, mümkün olduğunca olumlu bir iletişimle meseleye başlamayı önerdik.
02:06Daha sonra eğer bir hak ihlali görüyorsak, eğer yasa ve yönetmelikte olan haklarımızın uygulamasına dair bir sorun, bir eksik hata görüyorsak,
02:16o zaman bunları da yazılı dilekçelerle mutlaka başvurularımızın yapılması lazım, takiplerimizin yapılması lazım.
02:24Eğer bu şekilde olmuyorsa da bunun şikayete dönüştürülmesi lazım.
02:27O aşamada da önemli olan bu takiplerin ya da başvuruların sözlü değil, yine yazılı yapılması, mutlaka bir kayıt numarası alınması.
02:38Çünkü sadece elden teslim edip çıktığınız zaman, benim daha önce defalarca da başıma gelmiş bir şey, bir sümenin altında kalabiliyor sizin dilekçeniz.
02:47O yüzden onun devletin resmi kayıtlarına geçtiğinden emin olmanız lazım.
02:51Çünkü resmi kayıtlara geçen her dilekçeyle ilgili cevap zorunluluğu var kurumların ve bunu da veriyorlar zaten bu şekilde yaparsa.
02:59Ama bazen işte gelin bir çay içelim, oturalım, konuşalımla bu takipler ya da bu başvurular sümenin altı edilmeye çalışılabiliyor.
03:08Hatta örtbas edildiğine dahi rastlıyoruz.
03:11O yüzden ailelere bu konuda baştan uyarıyoruz.
03:14Lütfen bunları iyi niyetli bir şekilde, olumlu düşünerek ve olumlu iletişim kurarak ama mutlaka yazılı yapalım.
03:20Mutlaka kayıt numarası alalım ki bizler de takibini yapabilirim.
03:23Çünkü benim elimde ya da bizim hukuk birbirimizin elinde resmi bir kayıt numarası olmadığı zaman takibi yapmakta da zorlanıyoruz.
03:31Ve bir silsile var.
03:32Çünkü biz bürokrasiyle muhatap oluyoruz.
03:34Burada istediğimiz her şeyi istediğimiz yere talep olarak veremeyiz.
03:39Verdiğimiz zaman buna cevap alamayız.
03:41Çünkü devlet kurumları kendi yasa ve yönetmeliklerinde belirtilen kurallara tabiler ve o silsileye tabiler.
03:48Yani sıralı bir şey var orada.
03:51Amir memur durumu var.
03:54O yüzden de burada mutlaka önce okulla halletmeye çalışmadan en başa diyelim ki il milliyetime gitmek tam tersi sonuç da verebiliyor.
04:04O yüzden önerilerimizden bir tanesi de bu silsilenin takip edilmesi.
04:09Ve mutlaka bulundukları ildeki otizm derneği aracılığıyla da bunu bilgilendirerek dernek yöneticilerini birlikte yapmaları.
04:20Çünkü derneklerin bilgisi olması demek bizim de bilgimiz olması demek.
04:23Zaten önceki yıllarda da biz yine aynı şekilde çağrılar yayınlayıp bire bir ailelerin bu sorunlarını çözdük.
04:30Bakanlığa yansıttığımız zaman bakanlık çok net bir şekilde bu anlamda hassasiyet gösteriyor.
04:35Gerçekten zaten kendisine de teşekkür ediyorum.
04:38Geçtiğimiz günlerde Türkiye Otizm Meclisi Yürütme Kurulu olarak da biz Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Mustafa Otrar'la da bu konuda bir toplantı yaptık.
04:49Ve bütün bu sorunların maddelerini tek tek üzerinden geçtik.
04:53Kendileri de bu konulardaki çözümler üzerinde çalıştıklarını bize ifade ettiler.
04:58Hatta bir yeni yönetmelik çalışması olduğunu burada bazı ek tedbirler düşündüklerini de söylediler.
05:05Biz bu gelişmelerini takip etmeye ve aileleri her anlamda her zaman bilgilendirmeye de devam edeceğiz.
05:11Peki Sayın Erken şimdi o görüntüde aslında gelmesi planlanan ek tedbirler nelerdi ve siz de bu ek tedbirlere ihtiyaç olunduğunu düşünüyor musunuz?
05:20Tabii kesinlikle bu tedbirlere ihtiyaç var.
05:23Çünkü biraz önce bahsettiğim hiçbirimizin istemediği bakanlığın da tabii ki onaylamadığı resmi anlamda örtbas etme durumlarında bir cezasızlık ortaya çıkıyor.
05:33Yani bir çocuğu bir öğretmenin ya da bir okul yöneticisinin elinde raporla gelmiş bir öğrenci ya da kurul kararıyla o okula yönlendirilmiş bir öğrenciyi ben sınıfımda otizmli çocuk istemiyorum ya da ben kaynaştırma öğrencisi almam sınıfıma ya da ben okulumda bu çocukları istemiyorum onların yeri burası değil.
05:52Niye zaten buraya getiriyorsunuz ki ya da ben sizin çocuğunuz için söylüyorum engelli okuluna gitsin o daha iyi olur kendisi için gibi böyle ayrımcılığı bir lütuf gibi sunan yaklaşımları bakanlık da onaylamıyor.
06:03Dolayısıyla burada eğer ek tedbirler alınır ve bunlara dair ciddi önlemler ve denetimler gerçekleştirilirse sorunlar çok daha hızlı bir şekilde çözülebilecek.
06:15Çünkü bugünkü cezasızlık ortamında bir kişi bunları yaptığında eğer bunun bir yaptırımı yoksa etrafındaki herkes bunu görüyor o zaman aslında bütün gücüyle fedakarlıklar yaparak bahsedilen uygulamaları kendi sınıfında kendi okulunda yapabilen kişilere öğretmenlere ve okul yöneticilerine yazık oluyor.
06:37Çünkü diğerleri bu olumsuz tavırla hiçbir yaptırımla karşı karşıya kalmadıklarında kendilerinin çabaları boşa düşmüş oluyor kıymeti bilinmemiş oluyor.
06:46Biz hatta sadece yaptırım değil sadece ek tedbir değil özel eğitim konusunda başarılı olan öğretmenlerin ve yöneticilerin de aslında ödüllendirilmesine tatil edilmesine ek puan almalarını gerekirse ek gelir kazanmalarını istiyoruz ve bunu daha önce de bakanlığa ifade ettik.
07:04Her şey tabii ki para değil hayatta kişilerin çoğu zaten vicdan ve mesleklerini iyi yaptıkları için bu anlamda özel eğitimde başarılı oluyorlar ama özel eğitim gerçekten zor bir alan bizler bile bazen çok zorlanıyoruz kendi çocuklarımızın eğitim süreçlerinde.
07:21Dolayısıyla özel eğitim alanının gerçekten kişilerin eğitimcilerin okul yöneticilerinin refahı anlamında da destek veren bir alana dönüşmesi gerektiğini düşünüyoruz.
07:34Peki sayın Erken sizce şu anda mevcuttaki devlet okulları bir özel eğitim verebilecek yeterli eğitimci profiline belki gerekli materyale gerekli olanağa sahip mi?
07:46Çünkü bugün aslında değil özel bir çocuğa eğitim vermek ya da onunla ilgilenmek normal şartlarda belki ekonomik sıkıntılardan belki de dediğim gibi eğitimci profilinden ya da yetersizliğinden kaynaklanan pek çok sorun var eğitim sistemin içerisinde.
08:02Sanıyorum otizmli çocukları iki katı da etkiliyordur. O durum nasıl şu anda?
08:08Şöyle eğitim sistemini tamamını aynı fotoda değerlendirirseniz tabii ki olumsuzluklar daha çok yansıdığı için hem basına hem kamuoyuna eğitim sisteminin bütününü tek bir olay üzerinden değerlendirdiğimizde çok kötü sonuçlara varmak mümkün.
08:25Ama biraz önce belirttiğim gibi gerçekten son derece fedakarca bu konularda çok başarılı çalışmalar yapan öğretmenler ve okul yöneticileri de okullarda mevcut.
08:36Ama istisna olarak kalıyorlar. Acı tarafı bu. Yani burada önemli olan belli bir standarda oturtmamız.
08:42Hem bölgesel olarak yani Türkiye'nin doğusuyla batısında farklı, zenginin de yoksulun da ailesinde farklı ya da işte küçük şehrinde büyük şehrinde farklı uygulamalar olmamalı.
08:53Özel eğitimde çocukların tamamı adaletli sosyal hidayetin sağlandığı eğitim hakkının her biri için aynı oranda hayata geçebildiği bir özel eğitim alanına kavuşmalı, özel eğitim hizmetine kavuşmalı.
09:08Çünkü bu hepsinin anayasal hakkı. Nerede yaşıyor olursa olsun, nasıl bir sosyoekonomik profilde bir ailenin çocuğu olursa olsun, Türkiye'nin hangi küçük ya da büyük ilinde yaşıyor olursa olsun çocukların tamamının bu hizmetten faydalanması lazım.
09:22Başarılı olan uygulamaları ödüllendirerek ve teşvik ederek ve dediğim gibi yapılan yanlışları da belli yaptırımlarla ortadan kaldırarak, ciddi şekilde denetleyerek hızlı sonuçlar almak mümkün.
09:38Uzun zamandır biz bunu bekliyoruz. Yani bir an önce çünkü Türkiye'deki otizmli bireylerin daha ileriki yaşlardaki sorunlarının tamamı başlangıçtaki bu eğitim hakkı ihlallerinden kaynaklanıyor.
09:50Bugün baktığınız zaman gelişmiş bazı ülkelerde bizdeki kadar fazla Türkiye'de aslında yurt dışında olmayan bir tabirle orta ve ağır diye tanımlanan bazı otizmliler var. Böyle bir tabir yok dünyada.
10:04Bu şu demek aslında doğru yaşta doğru eğitim desteğini alamamış otizmli demek. Bu çocuklar böyle doğmuyorlar. Diğerlerinden daha farklı daha ağır koşullarda doğmuyorlar ya da artı bir şeylerle doğmuyorlar.
10:17Tabii ki bazılarının farklı bazı ek sorunları da zorlukları da olabilir. Ama temelde bugün bakım evlerinde yaşamak zorunda kalan çocuklar zamanında bu konuda gerçek nitelikli eğitimi alamamış olan daha çok da yoksul çocuklar.
10:33Ama daha varlıklı ailenin çocuğu olduğu halde bütün çaba sarf edilip ev var ne varsa satılıp savulup özel destekler verildiği halde temelde örgün eğitimde alması gereken eğitimi alamadığı için yine aynı durumda olan çocuklar da var.
10:51Dolayısıyla burada bu işin temelinin tekrar bir elden geçirilip eğitimci niteliğinin ve eğitimci refahının da mutlaka bir arada düşünülüp arttırılması. Refahtan kastım sadece maaş seviyesi değil.
11:06Yani eğitim ortamında kaç çocuğun olduğu, rehber öğretmen desteği, rehberlik araştırma merkezinden bu okullara özel eğitim konusunda verilecek ek destekler, velilerin bilinçlendirilmesi, okul yöneticilerinin bu konuda yetkin olması gibi pek çok konu oradaki öğretmenin refahını etkiliyor doğrudan.
11:24Dolayısıyla sınıfın içinde baş başa kaldığında otizmli çocuklar evet fatura öğretmene çıkıyor ama öğretmenin tek başına sorumluluğu değil aslında bu konu. Yani orada bir öğretmen refahı yoksa öğretmenin başarılı olmasını beklememiz acımasızlık olur.
11:38Özetle durum böyle. Tabi biz mesela dernek olarak da şimdi bir çalışma yapacağız. Önümüzdeki günlerde insan hakları yani ihlali açısından bu eğitim hakları ihlallerinin daha sonra nasıl süreçlerle işte bu bakım merkezlerinde yaşamanı sürdürmek zorunda kalan otizmli bireylere dönüştüğüne dair çalışmalarımız da var.
12:01Her koldan açıkçası bu konularda gerekeni yapmaya gayret ediyoruz sivil toplum kuruluşları olarak. Türkiye Otizm Meclisi'nin üyesi olan her dernek bu anlamda son derece fedakarca çalışıyor. Türkiye'nin her yerinde yüzün üzerinde derneğimiz bu anlamda ailelerin onlara hem başvurmasını hem de desteklemesini bekliyorlar.
12:22Evet sayın Erken çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızdan dolayı da aslında kolaylıklar dileyerek kapatacağım. Eklemek istediğiniz bir şey varsa sonlandırmadan evvel dinleyelim.
12:31Bütün çocuklara ben başarılar diliyorum ama öncelikle sağlıklarının, huzurlarının ve neşelerinin yerinde olmasını temenni ediyorum.
12:40Teşekkür ediyoruz.
12:41Sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri Türkiye Otizm Meclisi'nden avukat Sedef Erken. Sıkça aslında otizmli çocukların, otizmli bireylerin yaşadığı sorunları dile getiren bir isim.
12:52Şimdi okulların açılmasına yakın da Türkiye Otizm Meclisi aslında bir bildiri niteliğinde bir açıklama yaptı.
13:00Orada otizmli çocukları olan aileler bir biçimde uyarıldı.
13:04Okulların başlayacağı süreçte aileler şikayetleri olduğunda, talepleri olduğunda çocuklarına ilişkin hak ihlalleri yapılmaması için ne gibi adımlar atmalı, nelere dikkat etmeli buna dair bir reçete efendim.
13:16Sizler için az önce Sayın Erken anlattı.
13:19Biz de bütün çocuklarımız için hiçbir hak ihlaline uğramadıkları neşe içinde ve refah içinde geçirdikleri bir eğitim, öğretim yılı dileyelim.
13:28Burada noktalayalım.
13:29Şimdilik hoşçakalın.

Önerilen