• 7 yıl önce
Öncelikle herkese merhabalar,

Bu türün avlanmasının nekadar zevkli olduğunu videolardan görebiliyoruz

Türkiye'de Largemouth Bass (Geniş Ağızlı Levrek) türüyle ilgili biraz araştırma yaptım,
Çevre ve Orman bakanlığı, 1982, 1996, 1999,2000 ve 2003 yıllarında yaptığı farklı farklı araştırmalarda, bilinçsiz avcılıktan çok bilinçsiz balık üretiminden (tehlikeli balıkları yurdışından getirip göllere salma) balıkların azaldığını tespit etmişler özellikle bu yıllarda PSEUDORASBORA PARVA denilen türün Türkiyede ekolojik felakete yol açtığını gözlemlemişler. O kadar tehlikeli türler ülkemizde göllere salınmış ki göldeki ekolojik dengeyi bırakın bazı türler (Kadife yani hollanda sarısı ) göl suyunun mahfolmasına kadar etkilemiş. Bu türleri , onların en büyük düşmanı olan Largemouth Bass üreterek yok etmeyi düşünmüşler fakat bu türün de doğal nehir ve göllere salınımında geri dönülemeyecek ekolojik felakete sebep olacağını tespit etmişler.

Eğer ülkemizde bilinçli balıkçılık olsaydı ve bu Largemouth Bass yapay göllerde bulunsaydı emin olun ülkemizde av turizmi patlaması olurdu, bu türün Türkiye'yi, ikliminden dolayı anavatanı gibi kabul edeceği tespit edilmiş, ama birkaç yüz Largemouth'un sadist ve bilinçsiz kişiler tarafından doğal yerlere salınacağı düşünüldüğünde koskoca kızılırmakta bile yayın ve turnadan başka balık bırakmayacağına ve 15 yıl içinde bu türleride yok edeceğine kanaat getirmişler. Bilinçsizlik ve sadistliğe en büyük örnekte kadife (hollanda sarısı) olarak göstermişler, Allah'tan bunun önüne azda olsa geçilmiş.

Sizce bu balığı Ülkemizde bilinçli bir şekilde üretilmesi olağan mıdır?

Bence buna karar vermekte ençok söz sahibi biziz...

1. olarak israil sazanı, sizinde bildiğiniz üzre heryeri yavaş yavaş istila edip oradaki popülasyonu ve balık türlerini yokettiği için adına İSRAİL SAZANI demişler. bu türün zaten largemouth bass'tan bir fazlası bölgedeki otluk yerleride mahfediyorlar

2. olarak zaten largemouth'un olduğu yerde perch ve sazan nüfusu artışı 2-3 yılda durur ve ilerleyen zamanda yok olur..

benim anlatmak istediğim şey şu :
BOLU / Gölcük'ü ele alalım, zaten kadife yüzünden mahfolmuş bir göl ve herhangi bir nehre yada baraja suyu dökülmüyor (bildiğim kadarı ile) örneğin bu tarz Turistik yerlere bu tür atılabilir ve orası sıkı denetimlere balıkçılık abidesi olarak gelişebilir,

Ama herkesin tıkanıp kaldığı nokta şu, bu tür, bazı art niyetli kişiler tarafından doğal yerlere atılırsa oradaki dengeyi etkileyeceği malesef..

Böyle bir konuda biz balıkçılar nasıl bir adım atabiliriz...

Saygılarımla

Önerilen