• evvelsi gün
ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Araştırma Görevlisi Nihan Öz Nalezen, Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen yanardağ patlaması ile milattan sonra 79 yılındaki Pompei yanardağı patlamasını kıyaslayarak, "Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen patlamada, Pompei'deki gibi kül tabakası içinde bulunan insan cesetlerine rastlanmamasının en temel sebebi, belki de insanların Santorini patlaması öncesindeki yaşadıkları ufak sarsıntılar. Bunun üzerine insanların kendilerince adayı terk etmek üzerine aldıkları tedbirden kaynaklanıyor olabilir. Yaşananlar, bugünkü senaryoyu anlatıyor" dedi.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Özellikle tarımsal faaliyetlerin düşüşe geçtiğini, deniz ticaretiyle ün salan Minos Uygarlığı'nın maalesef sekteye uğradığını görüyoruz ve bu Minos Uygarlığı'nın büyük bir ekonomik çöküntüye sebep oluyor.
00:20Günümüzden 3600 yıl önce Santorini Adası şimdiki gibi hilal şeklinde değil, bütün bir halde duruyordu. Minos Uygarlığı'na ev sahipliği yapan ada bir sabah yaşanan patlamayla çökmüş, patlamanın etkisi Antik Mısır Uygarlığından bile duyulmuştu.
00:35Santorini patlaması modern tarihçilik açısından bakıldığında ise tabii ki Minos Uygarlığı'nın çöküşüyle ilişkilendirilebilir.
00:4428 Ocak'tan beri Santorini Adası ve çevresinde yaşanan sismik aktivite akıllara yanardağ patlaması ihtimalini getirdi.
00:51Tarihsel çizgiye bakıldığı zaman M.Ö. Santorini Adası'ndaki yanardağın patlaması akıllara bu ihtimalin gelmesini sağlayan yegane sebep.
00:59Biz Mısır kayıtlarında şunları görüyoruz, hava sıcaklığının düştüğünü ve gökyüzünün karardığını.
01:07Santorini yanardağının patlamasının ardından Ege ve Doğu Akdeniz'deki ticaret çökmüş, binlerce mil uzaklıktaki Antik Mısır Uygarlığı bile olumsuz etkilenmiş ve patlamayı kayıtlarına geçirmişti.
01:18Ama Akrotiri'de böyle bir bulguya rastlamamızın en temel ve belki de sebebi insanların o Santorini patlaması öncesindeki yaşadıkları ufak sarsıntılar ve bunların üzerine kendilerince adayı terk etmek üzerine aldıkları tedbirden kaynaklanıyor olabilir.
01:37Ege Denizi tarih boyunca bu tip deprem fırtınalarına maruz kalmış, hem Antik Yunan hem de Türklerin hakimiyetindeyken kayıtlara geçen en büyük örnekse 1354-1417 yıllar arasında yaşanan fırtına.
01:49Bugünkü yaşadığımıza benzer deprem fırtınalarıyla ilk defa karşılaşmıyoruz.
01:55Santorini Adası ve çevresindeki sisplik aktivitenin nasıl sonuçlanacağı koca bir soru işaretiyken ada tahliye ediliyor, hem Yunan hem Türk kıyılarındaysa gerekli önlemler alınıyor.
02:05Akrotiri bize bugünkü manzarayı yani bugünkü senaryoyu anlatıyor.
02:09Tıpkı o patlamadan önceki adanın boşaltılması gibi terk edilmesi bu tahliye günümüzde de aynı şekilde yaşanıyor.

Önerilen