• evvelsi gün
Sosyal Medya Hesaplarımız...

Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Bolu'daki yangın faciası sonrası gözler yangın söndürme tüplerine çevrildi elbette peki bu konuda ne yapılmalı nelere dikkat edilmeli şimdi tüm bu soruların cevaplarını muhabirimiz Oğuzhan Gültekin'den alacağız.
00:14Bolu Kartalkaya'da meydana gelen otel yangınından sonra otel içerisindeki yangın söndürme ekipmanlarının gündeme geldiği şu günlerde biz de şu anda bir yangın söndürme cihazları satan firma içerisindeyiz ve yanımızda da yangın söndürme cihazları firma yöneticisi Ahmet Kılavuz var.
00:38Bugün de kendisi özellikle yangın esnasında kullanılan tüplerin hangi ortamlarda hangi tüpün kullanılacağını yangın söndürme ekipmanlarının nerelerde nasıl faydalar sağlayacağını konuşacağız ve tabii ki bir de ufak yangın tatbikatımız olacak kendisiyle yangına ilk müdahalenin nasıl yapılacağını göstermeye çalışacağız kıymetli izleyicilerimize ben hemen daha fazla sözü uzatmadan özellikle yangın tüplerine ilişkin merak edilenleri soracağım.
01:06Efendim yayınımıza hoş geldiniz. Teşekkür ediyoruz sizlere. Şu anda sizin firma içerisinde gördüğümüz kadarıyla her çeşitten tüpümüz var. Öncelikle biraz bunlardan bahsedebilir miyiz? Tabii ki biraz da sizi tanımak isteriz.
01:20Ben Ahmet Kılavuz. Kılavuz yangın söndürme sistemleri firması kurucu sahibiyim. 45 senedir aynı işi yapmaktayım. Yangın Türkiye bir kanunu yönetmeliği yoktu. Son dönemlerde 2007-2012'de yönelik devreye girdi. O gün bugündür biraz daha kalitesi arttı.
01:42Yangının öneminde yavaş yavaş işte orman yangınları, bina yangınları millet kavramaya başladı. Maalesef bizim 45 yılda anlatamadığımız bir otel yangını bütün Türkiye'ye anlattı, göstermiş oldu.
01:57Yangını çok ciddiye almadık, hafife aldık bu zamana kadar. Önemli, yangın ilk müdahale ile söner. Yangın büyüdükten sonra görüyorsunuz söndürmek mümkün değil. Bizim yangın söndürcüler de ilk müdahale aracıdır.
02:12Yangın söndürme tüpleri 1 kilogramdan başlıyor.
02:392 kilogram, 6, 12, 25, 50 kilogram gibi yangın söndürcüler var. Daha çok kuru kimyevi tozlu, yani piyasada kullanılan %90'ı kuru kimyevi. Kuru kimyevi toz, monomonin fosfat, tuz esaslı özel yangın şeyine çevrilmiş bir yangın kimyasalı.
02:57Onun kalitesi de çok önemli. Yani en azından %40 MAP oranı içermesi lazım ki standart yangınları söndürebilsin. Maalesef piyasada denetimsiz firmalar hala var. Çok daha düşük oranlı tozlar kullanıyorlar. Haksız rekabete sebep oluyorlar.
03:15Bu sektörün de her sektörde olduğu gibi ne yazık ki merdiven 6 kuruluşlar tarafından biraz daha manipüle edildiğini biliyoruz.
03:27Şimdi dediğimiz gibi bunların içerisindeki kimyasallardan bahsediyordunuz siz. Bir vatandaş sizin yanınıza gelip de bir tüp aldığı zaman bu kimyasalların özelliklerinden en çok nelere dikkat etmeli? Basınçlarında nasıl dikkat etmesi gereken unsurlar, konular var? Biraz onlardan bize bahsederseniz.
03:47Yani bir kere firmaların belli markalar var. Üretici firmalar var. Ona dikkat etmeli. Kendisine gelen çantacı veya internetten gördüğü firmalardan almamalı. Sorup araştırarak fiyat alarak sorma işini de itfaiye müdürlüklerine, kendi ilinin ilçesinin veya sanayi ticaret müdürlüklerine, TSE'ye olmadı.
04:15İşi bilen çevresinde birilerine sorup böyle yerlerden almasında fayda var. Alırken de tabii ki önce bilgisini alması lazım işin. Hangi alanda hangi söndürcüler kullanılır?
04:29Kuru kimi toz her alanda genel söndürücüdür. Ama köpüklü cihazlar var. Ahşap, kağıt, bez gibi yangınlarda köpük ve köpük sistemine uygun tüpler kullanılabilir. Elektronik alanlarda da gazlı tüpler var.
04:47Halon, türevi, temiz gazlar, HFC veya karbondioksit gazlı tüpler. Elektrik, pano, bilgisayar odalarında kullanılabilir. Bizim burada gördüğünüz değişik tüpler sadece portatif yangın söndürcüler değil, sistem tüpleri de var. Otomasyona bağlanan tüpler, görünen büyük tüpler.
05:07Belli bir sisteme bağlanıp algılama sistemiyle otomatik söndürme sağlayan sistemlerde kuruyoruz. Tavanlardaki süpreyleme dediğimiz, yağmurlama dediğimiz sistemlerde kullanılıyor.
05:22Bunlar daha otomatik söndürme, birim söndürme. Arşivlerde, depolarda, server odalarında bunlar kullanılıyor. Elektrik panolarında pano söndürme sistemleri var.
05:38Biz yayından önce sizinle de sohbet ettik, aslında tüplerin kullanım alanlarından bahsettiniz. Normal bir binada oturduğum için genelde bizim binalarda kullanılan tüpler ufak.
05:546 kg kuru kimyevi tozlu tüpler. Genel söndürücü her yangında müdahale edilip kullanılabilir. Binada 6 kg kuru kimyevi tozlu yangın söndürücüler kullanılacak. Bu yangın söndürücüler her sene yerinde bir kontrol ve bakımı yapılması gerekiyor. Ama kullanım ömrü de 4 yıl.
06:11Biz alıyoruz, benim oturduğum bina 10 yıllık ama 10 yıldır orada sabit duruyor. Bu sağlıklı bir şey mi?
06:22Yani senede bir en azından kontrol ve bakımı yapılacak. 4 yıl sonunda da tekrar boşaltılıp testi ve dolumu yapılacak.
06:31Peki Ahmet Bey, dolumu yapılacak dediniz. Ben sizlere şunu da sormak istiyorum. Tabii ki biz bu tüpümüzü aldık. Bu tüpümüzü götürdük, binamızdaki panomuza koyduk. Acil bir yangında bu tüpü kullanmak istiyoruz. Ancak bu tüpün ömrü dolmuş. Kontrolleri vesaireleri yapıldı. Biz bunu tekrar doldurmak istiyoruz.
06:52Sizin firmanızdan aldığımız bir tüpü biz gidip de başka bir firmadan doldurabiliyor muyuz? Böyle bir imkanımız var mı?
07:00Yani böyle bir imkanımız var. Piyasada bu yapılıyor. Ama bu konuda bir yönetmelik de var. Firmanın bayisi yetkili değilse yapmasın isteniyor. Fakat maalesef bu başka firmalar yapabiliyor.
07:15Bu da bir sistem oluşmadı Türkiye'de. Üretici firmalar tamamında kendi bayilerini oluşturamadığı için başka firmalar da herkesin tüpünü dolduruyor. Test edip anlaşmak, görüşmek üzere. Ana etiketlerini değiştirmeyecek, kendi kontrol bakım etiketini yapıştıracak yalnız.
07:33Anladım. Yani buradaki bu etiketler değiştirmeyecek. Sanırsam buradaki kısımlarda kontrol edildiğini belirten ibareler yer alacak. Tabii yavaş yavaş şöyle yangın söndürme tatbikatı içinde hazırlıklar devam ediyor. Biz yine genel manada şöyle konuşacak olursak.
07:54Tabii ki burada pano sistemlerinin olduğunu söylediniz.
08:24Tüpleri uygun yerde en az yani birbirinden 20-25 metre uzaklıkta olacak en fazla. O sayıda tüp yerleştirilecek her birine uygun şekilde. Yangın su sistemi, dolaplar çalışacak, yangın sprinkleri olacak.
08:40Peki ben size şunu da sormak istiyorum. Tabii ki biz yine yayından önce konuştuk bu konuyu ama bu yağmurlama sistemi. Bunlar gerçekten bina içerisinde yeterli oluyor mu? Bunların çalışma prensipleri nedir? Özellikle nedir? Biraz da onlardan bahsedebilir miyiz? Bu özellikle otel yangınında bu sistemin çalışmadığı, aktif olmadığı bilgileri çok vardı. Eğer aktif olsaydı daha başka bir senaryo konuşuyor olabilir miydik orada?
09:06Olurduk tabii. Yani algılama sistemi çalışsaydı vatandaş erken haber alır kaçardı yangın büyümeden. Bu çok mühim ve müdahale eder söndürebilirdi. Portatif ürünlerle, tüplerle ve yangın dolaplarıyla, hortum sistemiyle müdahale edebilirdi.
09:21Ki sprinkler sistemi olsaydı bu müdahaleler yapılmasa bile yangın ilerledikçe, ısındıkça sprinkler tavanda olur, ısı da tavanda birikir, duman. Sprinkler su püskürtmeye başlar ve de yangını yavaşlatır, söndürebilirdi de. Ama bu sprinkler sistemlerinin çalışması için bunların da düzgün kurulması ve senede bir mutlaka bakımı, temizliği yapılması lazım.
09:45Bunun bir özel kendine ait su deposu, elektrikli, dizel, jokey, pompa grubu ve bu sisteme basınçlığını verecek bir sistem olması lazım. Bu sistemler çok büyük ölçüde kuruluyor, ya devreye alınmıyor ya bakımı yapılmadığı için sağlıklı çalışmıyor. Bunların mutlaka yapılması lazım.
10:05Bu yangından sonra özellikle yangın tüplerine ilgi alaka biraz daha arttı tahminim. Bunlarla alakalı ticaret bakanlığı da gerekli denetimlerine başladı. Özellikle bu merdiven altı dediğimiz kuruluşlardan alınan tüpler de tabii ki ticaret bakanlığı önüne geçiyor ama faiş fiyat konusunda sektörde böyle bir algı var mı? Yani tüp fiyatlarının arttığına yönelik bir durum söz konusu mu?
10:35Tüp fiyatları biz belli başlı üretici firmalar birbirimize rekabet ediyoruz. Yani bizim direkt tüketiciye veya diğer bayilere yangın işi yapanlara sattığımız fiyatlarımızda bir artış olmadı. Yapamıyoruz, yapmıyoruz da zaten. Ama alıp satan ikincel, üçüncel merdiven altı çantacı dediğimiz pazarlamacı piyasada tutturduğu fiyata satıyor. Tüketici buna dikkat etmesi lazım.
11:02Yani arayıp sormadan, bilgilenmeden satın almaması lazım. Maalesef böyle bir şey var ama ana firmalarda yok.
11:11Çok teşekkür ediyoruz verdiğiniz kıymetli bilgiler için. Sizlere tekrar kolaylıklar diliyorum. İyi çalışmalar.
11:18Evet, dediğimiz gibi Bolu'da Kartalkaya otelinde yaşanan yangın faciası sonrası özellikle yangın söndürme ekipmanlarına ilişkin detaylar merak ediliyordu. Biz de bu detayları konuştuk konuğumuzla. Kıymetli konuğumuz yangın söndürme cihazları firma yöneticisi Ahmet Yıkılavuz'du. Kendisine tekrar verdiği bilgiler için teşekkür ederek sözü sizlere bırakalım.