Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00MÜZİK
00:13Sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri hoş geldiniz izleyenlerimize.
00:16Türkiye'de siyaset gündemi şu anda Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın rüşvet suçlamasıyla tutuklanmasını konuşuyor.
00:24İddia odur ki Aziz İhsan Aktaş isimli bir iş adamının liderliğinde bir suç örgütü belediyelere, belediyede çalışan bürokratlara rüşvet vererek ihale süreçlerini manipüle ediyor.
00:34Bu rüşvet alan kişilerin içerisinde Rıza Akpolat'ın da olduğu iddia ediliyor.
00:39Bir gizli tanıktan söz ediliyor.
00:41Kendisi tutuklu.
00:42Bugün konuşacağız.
00:43Acaba bir kayyuma dönebilir mi bu uygulama?
00:46Bu soruşturma neye varır?
00:47Rıza Akpolat neyle suçlanıyor ve ceza alabilir mi?
00:50Bu tüm bunları sizin için Anayasa Hukukçusu Volkan Aslan'a anlatacak.
00:54Hoş geldiniz.
00:55Hoş bulduk. Merhabalar. İyi yayınlar diliyorum.
00:58Dilerseniz aslında bir yönüyle de bir hukuki dayanağı olmadığı söyleniyor ama bu soruşturmanın bir kayyuma varıp varmayacağı da tartışma konusu.
01:08Çünkü bir gizli tanık var.
01:10Acaba gizli tanığın belki vereceği ek bir ifade bu soruşturmayı bir terör soruşturmasına dönüştürebilir mi?
01:16Beşiktaş Belediyesi'ne bir kayyuma tanabilir mi?
01:19Bir sözü size bırakayım. Siz neler düşünürsünüz?
01:21Evet, maalesef son dönemde bu çok doğru bir ifade olmasa da yerleştiği için tabii artık biz de kullanıyoruz kayyum ifadesi.
01:30Maalesef çokça denk geldiğimiz, rastladığımız bir uygulama haline geldi 2016'dan sonra.
01:36Aslında biz ta o yıllardan bu yönü Anayasa Hukukçuları olarak bu kayyum atanması mevzusunun Anayasa'ya aykırı olduğunu, hukukun en temel ülkeleriyle bağdaşmadığını ısrarla vurguluyoruz.
01:48Ama maalesef yıllar geçmesine rağmen ne bu dayanık hüküm değişiyor, ne bu hükümle alakalı Anayasa Mahkemesi önüne götürme veya bir karar görüyoruz, ne de uygulamada bir farklılık söz konusu.
02:00Şimdi çok kısa bir teknik bilgi vereyim izleyicilere de çok sıkmayacak şekilde.
02:05Bizim Anayasa'mız görevleri sebebiyle soruşturma açıldığı zaman belediye başkanları, belediye meclisleri, meclis üyeleri hakkında Anayasa aslında bunların geçici olarak görevden uzaklaştırılmalarına izin veriyor.
02:19Anayasa'da bu konuda bir düzenleme var o konuda sıkıntı yok 127. maddede ama Anayasa işte bu kişilerin yerine kimlerin atanacağı, bu geçici görevlendirmenin ne kadar süreceği, hangi koşullarda sona ereceği buna ilişkin belirlemelerde bulunmamış, sessiz bu konuda Anayasa.
02:35Ama biz tabi ki Anayasa'nın diğer maddeleriyle bağlantılı olarak bu konuda neler olmalı buna ilişkin bazı çıkarımlarda bulunabiliyoruz.
02:42Bir kere bu istisnai bir tedbir olduğu için istisnai uygulanmak zorunda.
02:47Anayasamız yerel yönetimlerle, mahalli idarelerle, merkezi yönetim arasında bir ayrım öngördüğü için bu kayyum uygulaması yapılacaksa eğer mesela buna ilişkin kimlerin atanacağı önemli vs.
02:59Aslında 2016'ya kadar bizim mevzumuz ve uygulamamızda çok bir sorun yoktu.
03:04Belediye kanunu açın 47. maddesine, 45. maddesine bakın.
03:07Eğer göreviyle ilgili bir belediye başkanı hakkında açıdan soruşturma veya kovuşturma veya görevden uzaklaştırılırsa böyle bir durumda mesela belediye meclisi içinden bir başkan vekili seçiliyordu ve bu kişinin belediye başkanı görevine dönünceye kadar bu yetkileri kullanması öngörülüyordu.
03:29Bu şöyle bir avantaj sağlıyordu, çoğu belediyede belediye meclisi ile belediye başkanı aynı siyasi partiden olduğu için belediye başkanı görevden uzaklaştırılırsa bile ona vekil edilecek kişi de o siyasi partiden oluyordu çoğunlukla ve seçilmiş bir kişi oluyordu.
03:44Dolayısıyla bir sıkıntı yoktu.
03:46Belediye başkanının hüküm giyip tamamen görevden ayrılması yani bu geçiciliği değil de tamamen makamı boşalması halindeyse belediye meclisi toplanıp bir başkan seçiyordu.
03:57Bu bizim olağan düzenimizdi 2016 yılına kadar ama maalesef 2016 yılında bir olağanüstü hal kararnamesiyle belediye kanununa 5393 sayılı kanunlu bir düzenleme eklendi 45. maddeye ek bir fıkra ancak diye başlayan bir fıkra bu dendi ki belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya teröre yardım yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması durumunda bu durumda dendi işte 46. madde hükmü uygulanır.
04:2646. maddede normalde belediye başkan veya vekili seçimi yapılamaması durumunda İçişleri Bakanı'nın valinin görevlendirme yapmasına ilişkin bir düzenleme yani özetleyecek olursak bizde 2016'ya kadar aslında ANS'ye aşağı yukarı uygun bir düzenleme ve uygulama vardı ama 2016'da buna bir istisna getirdi ve derdi ki eğer soruşturma, kovuşturma, terör suçu sebebiyle açılırsa böyle bir durumda belediye meclisi kendi içinden vekil ya da başkan seçmeyecek İçişleri Bakanlığı valilik yani merkezi
04:56idare o kayyum dediğimiz işte kişileri geçici olarak görevden uzaklaştırılan belediye başkanları yerine atayacak.
05:03Şimdi bu düzenleme şöyle sorunu biz zaten bu düzenleme çıkarılır çıkarılmaz bunu ANS'ye haykırı olduğunu söyledik ama hadi olağanüstü hal koşullarında getirildi diyelim.
05:11Türkiye Büyük Millet Meclisi bunu kanunlaştırdı kabul etti yani olağan döneme de sarktı bu düzenleme ve hala da uygulanıyor.
05:20Şimdi bunun şöyle bir sakıncası var.
05:23Halkın oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanı görevden uzaklaşıyor ve bunun yerine meclis içinden birisi vekalet edebilecekken İçişleri Bakanlığı bir kişiye atıyor hiç demokratik meşruiyeti olmayan halk tarafından seçilmeyen ve bakın uygulamada da bu kişiler ya valiler oluyor ya vali yardımcıları oluyor ya kaymakam oluyor yani biz bir ilçede kayyum atadığımız zaman merkezi yönetimle mahalli idareler arasındaki ayrımı kaldırmış oluyoruz orada.
05:51Bu aslında atanan kişi için de çok zor yani kaymakam vali veya vali yardımcı için de çok zor.
05:56Niye düşünsenize siz Mardin belediye başkanısınız uzaklaştırıyorsunuz Mardin valisi aynı zamanda görevlendiriliyor yani vali aynı zamanda belediye başkanlığı yapıyor ve valiliğin gerektirdiği görev ve sorumlulukları da sahip bir yandan atanan kişi için de çok zor bir şey bu aynı anda iki kişi olmak zorundasınız.
06:12Ve şöyle bir sıkıntıyla karşı karşıya şimdi anayasa geçici görevlendirme diyor ama 2016'dan beri bakıyoruz biz bu görevlendirmeler geçici olmuyor bir sonraki yerel seçimlere kadar sarkıyor ve dolayısıyla insanlar seçilmesine rağmen haklarında açılan soruşturma terörle alakalıysa yerlerine belediye meclisinden biri belirlenmiyor doğrudan merkezi idareden biri atanıyor ve anayasanın öngördüğü o merkezi idare ile mahalli idare arasındaki ayrım orada tamamen kaldırılmış oluyor.
06:42Halkın tercihleri tamamen yönetimden dışlanmış oluyor o belediye sınırları içerisinde ve bakın biz çoğunlukla belediye başkanlarıyla ilgili konuşuyoruz ama şöyle garip bir durumu da var o maddenin bariz bir şekilde anayasaya aittir.
06:55Neden? Bakın Ekfut'a şunu da söylüyor diyor ki kayyım atanan belediyelerde belediye meclisi de ancak o görevlendirilen yani kayyımın çağrısından sonra toplanabilir diyor.
07:11Yani düşünsenize siz mesela Adalet ve Kalkınma Partisi Esenyurt Belediye Meclisi üyesisiniz Esenyurt Belediye Başkanı terör soruşturması sebebiyle görevden uzaklaştırıldıktan sonra yerine atanan kişi belediye meclisine de toplanıyor.
07:28Siz hükümetten de olsanız farklı bir partiden de olsanız seçilmiş bir belediye meclisi üyesi de görevine devam edemiyor.
07:36Yani aslında sadece muhalefete oy veren değil de hükümete oy veren yurttaş da cezalandırılmış oluyor.
07:43Aynen mesela bu çoğunlukla gözden kaçırılıyor herkes belediye başkanlarına odaklanıyor ama tırnak içerisinde kayyım atanan belediyelerde belediye meclisleri de fonksiyonunu yitiriyor.
07:52Çünkü kanun normalde diyor ki buralarda belediye meclisi atanan kişinin çağrısı olmadıkça toplanmaz ama biz uygulamaya bakıyoruz atanan kişi hiç çağırmıyor belediye meclisini toplantıya.
08:03Belediye öncümeninin meclis memur üyeleriyle belediyeyi yönetmeye devam ediyor.
08:08Yani bu kayyım atanan belediyede belediye meclisleri de etkisiz hale geliyor.
08:13Hangi parti üyesi olursa olsun belediye meclis üyeleri de fiilen görevlerini yapamaz duruma geliyormuş.
08:18Böyle bir düzenleme olabilir mi?
08:20Ben belediye başkanı olabilirim, belediye meclis üyesi olabilirim.
08:23Başka birinin işlediği iddialar suçtan dolayı ben neden kendi görevime devam ediyorum?
08:28Ben şunu söylemeye çalışıyorum, zaten bu kayyım düzenlemesi belediye başkanları açısından doğduğu sonucu itibariyle anayasaya aykırı bence.
08:35Ama onun dışında belediye meclisini de tamamen ortadan fiilen kaldırdığı için ikinci defa bir anayasaya aykırı kursuyla karşı karşıyayız.
08:44Yani bunu ve üzülerek de şunu teşhis ediyorum, 82 anayasasının hazırlanma dönemine bakın.
08:52Danışma Meclisi'nin hazırladığı metne, oradaki tartışmalara, tutanaklara bakın.
08:56Yani darbecilerin gölgesinde hazırlanan 82 anayasasında mesela şu anki uygulamaya benzer uygulamaların sakıncasına dikkat çekilmiş ve böyle bir madde konulmuş anayasaya.
09:08Yani o zamanki anayasayı yazanlar bile günümüzdeki uygulamanın gerçekleşebilme ihtimalini görüp ya bu geçici olmak zorunda ve işte daha hafif bir şekilde.
09:19Çünkü o dönemde günümüze benzer şekilde uygulamanın dayanağı olacak bir madde önerenler olmuş ama o zaman kabul görmemiş bu.
09:26Bakın Milli Güvenlik Konseyi, kendi önerilerinin başında olduğu konseyi dahil bunun çok antidemokratik bir hüküm olduğunu söyleyip mevcut anayasal düzenlemeye yer vermişler.
09:36Üstelik 80'lerin sonunda normalde Türkiye Büyük Millet Meclisi benzer bir kanun çıkarmış ama anayasa mahkemesi iptal etmiş o zaman.
09:44Bunun yerel yönetimcilerle ilgili anayasa maddelerine uygun olmadığından bahiste.
09:4880'lerde bile kabul edilmeyen bir maddeyi biz 2016'da getirdik bunca şeyden sonra kanuna koyduk.
09:55Tamam hadi olağanüstü hal bitti bu kanunlaştırıldı.
09:59Anayasa mahkemesi önüne götürülmedi bu düzenleme.
10:02Kaldı ki anayasa mahkemesi aleyhte bir karar verse ne kadar uyulur uyulmaz o da tartışılır böldüm ama hemen bir şey koyup devam etmenizi isteyeyim.
10:11Rıza Akpolat'ın soruşturmasına yeniden gelmek istiyorum.
10:14Kayyum uygulaması 31 Mart'tan bu yana 9 belediyeye kayyum atandı ama Rıza Akpolat'ın durumu ilk defa bütün bu belediyelerden de ayrılan bir durum.
10:23O yüzden kayyum atanacak mı atanmayacak mı gibi bir tartışma da var.
10:27Kayyum atanmasa bile soruşturmada da eleştirilen çok fazla yön var.
10:32Rıza Akpolat'ın bir kere gözaltına alınış şekli saatlerce ifade için bekletilmesi tutuksuz yargılanma olanaklarının hiçbirinin hepsinin göz ardı edilerek tutuklanması bir gizli tanığın ifadelerine dayanılarak suçlanması gibi.
10:48Siz nasıl değerlendiriyorsunuz ve sizce soruşturma nereye varabilir?
10:53Bir kere dediğiniz gibi Beşiktaş Belediye Başkanı hakkında soruşturma, terör soruşturması olmadığı için şu an o kayyum düzenlemesinin uygulanması mümkün değil.
11:05Şu an Beşiktaş Belediye Başkanı tutuklandığı için görevden uzaklaştırılacaktır diye tahmin ediyorum.
11:13Böyle bir durumda belediye meclisi toplanıp belediye başkanına vekalet edecek birini kendi içinden seçecektir.
11:20Mevcut düzenleme bu.
11:21Ama tutup savcılık soruşturmanın kapsamını genişletir ve başka iddialar olur ve terörle alakalı bir kapsama sokulursa bu, böyle bir durumda diğer belediyeleri olduğu gibi Beşiktaş'a da tırnak içerisinde kayyum atanabilir.
11:35Bu çok kolay. Soruşturmanın kapsamını bir genişletirsiniz, işin içine ihaleler dışında bir terör suçlamasını da sokarsınız, direkt kayyum uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
11:46Genel olarak baktığımızda zaten Türkiye'de maalesef yargı organının bağımsızlığı, tarafsızlığı ile alakalı çokça sorun var.
11:55Bu son yıllarda artarak katlandı ve baktığımızda mesela kanunun son çağrı olarak başvurulması gereken şeylere bizim nedense yargımızın ilk başta başvurduğunu görüyoruz.
12:08Mesela normalde ifade verecek bir kişi çağırırsınız, gelir ifadesini verir kollukta değil mi? Sabah beşte gidip kapısını metal şeylerle kırıp baskın yapmanıza gerek yok.
12:19Ama bizde kişiler çağrılmadan sanki çok tehlikeli suçlar işlemişçesine gidip sabah beşte altıda evlerinden apar topar yataklarından kaldırıp götürüyorlar.
12:31Tutuklama istisnai bir tedbir bizde istisnai olmaktan çıkmış durumda.
12:36Gözaltı gerekirse alırız diyoruz işte bu son olayda kolluğa götürülüyor Beşiktaş Belediye Başkanı takip ettiğim kadarıyla.
12:44Sıra gelecek diye iki üç gün tutulup ondan sonra savcılıktan sonra da tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarılıyor.
12:51Yani bunlar aslında şu ceza muhakemesinin soruşturmanın, kovuşturmanın sağlıklı işleyebilmesi için kolluğa ve yargıya tanıdığı tutuklama veya gözaltı veya benzeri tedbirlerin
13:03adeta bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığını görüyoruz günümüzde.
13:07Bu bir hukuk devletinde olacak bir şey değil zaten.
13:11Yani bu mevcut olaydan bağımsız söylüyorum bunu.
13:14Türkiye'de bakıyorsunuz normalde yatarı olmayan suçlardan insanlar tutuklanıyor.
13:18İki üç ay hapiste kalıyorlar ve bariz bir şekilde bu hukuk haykırı.
13:24Ama bunu dile getirmesine rağmen herkes maalesef bir çözüm bulamıyoruz.
13:30Aslında bunun belki de hem konuyla da bağlantılı en yakın örneği de Prof. Dr. Ahmet Özer'in tutukluluk süresi neredeyse üç aya yaklaştı.
13:38O da terör suçlamasıyla yargılandığı için onun yerine bir kayyum atandı ama siz tırnak içinde söylemek gerektiğini söylüyorsunuz ben de öyle diyeyim.
13:47Tırnak içinde kayyum atandı.
13:49Çok uzun süredir tutuklu bulunuyor ve henüz bir iddianame yok.
13:52Sizce bu durumu nasıl değerlendirirsiniz?
13:55Ya da bu da bir cezalandırma değil mi?
13:57Bir an önce yargılamanın başlaması, belki kişinin aklanması ve görevine dönmesi yolu varken üç aydır bir biçimde bir suçluymuş, hüküm giymişçesine de hapishanede.
14:07Tabii ki ben ceza hukukçusu değilim.
14:12O konuda ceza hukukçuları çok daha sağlıklı değerlendirmeler yapılacaklardır.
14:16Ama bir insan hakları, bir anayasa hukukçusu olarak düşündüğüm zaman, bir adil yargılanma hakkını düşündüğüm zaman...
14:22Şimdi gizli tanık uygulaması başlı başına bir sorun zaten.
14:25Ve gizli tanık uygulamasının bazı nüansları var, bunlar başlı başına sorunu.
14:30Mesela gizli tanık bir ifade veriyor, bu ifadeyi aleyhine konuştuğu kişiye vermiyor kolluk ya da savcılık.
14:37Yani şöyle düşünün, sizin hakkınızda gizli bir tanık var, sizinle alakalı bir şeyler söylüyor, ne dediğine ulaşamıyorsunuz.
14:43Nasıl savunacaksınız kendinizi mesela?
14:46Ya da soruşturma aşamasında olabilir, bakın Türkiye'de herkes hakkında bu gibi tedbirler uygulanabilir.
14:52Bütün belediye başkanları soruşturulabilir bizim.
14:54Ama burada mevcut sorun ilkeye aykırılık.
14:58Yani baktığınız zaman, bazen soruşturmanın karmaşıklığı vs. iddianamenin hazırlanması uzun sürebilir.
15:072-3 ay yeterli olmayabilir.
15:10Genel olarak bir sürece baktığınız zaman, bu gizli tanık uygulamaları, gizli tanık ifadelerinin kişilere verilmemesi,
15:20soruşturma açıldıktan sonra farklı farklı şeylerden daha farklı soruşturmalar açıp birden fazla tutuklama sebebi varmış gibi ortada gösterilmesi,
15:29tutuklamaya itirazların tamamen yeni bir değerlendirme yapılmaksızın basma kalıp ifadelerle reddedilmesi,
15:36bütün bunlar sadece Sayın Ahmet Özel veya diğer belediye başkanları için genel olarak Türkiye'de şu an karşı karşıya bulunduğumuz bir sorun.
15:44Ve aslında yağgıyla alakalı sorunların kapsamı çok geniş ve maalesef bu konuda siyasi irade de bir adım atmıyor.
15:54Hatta aksine öyle bazı emarelerle karşılaşıyoruz ki sanki bu hukuka aykırılıklar maalesef siyasi irade tarafından teşvik ediliyor.
16:05Örneğin bakın Can Atalay hala hapishanede Anayasa Mahkemesi kararına rağmen.
16:09Ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayanlardan biri de Türkiye Büyük Millet Meclisi.
16:13Anayasaya uymakla yemin eden milletvekilleri göz göre göre anayasaya çiğniyorlar.
16:18Anayasanın çiğnenmesine karşı bir söz söylemiyorlar.
16:22Böyle olduğu zaman bu iki gün sonra bugün Beşiktaş Belediye Başkanı, yarın başka bir kişiyi, yarın başka bir kişiyi,
16:30bugün bu durumdan memnun olup kendisine bir zarar gelmeyen ama iki üç yıl sonra belki kendisine benzer şekilde zarar gelecek kişileri.
16:40Yani bu hukuksuzluk bir yılan.
16:42Büyütülüyor bu yılan.
16:44Er ya da geç herkesi sokacak bu yılan.
16:47Bizim derdimiz bu yılanın başını ezmek.
16:50Ama maalesef son yıllarda zaten bir çok şey kötüydü Türkiye'de.
16:56Hani ideal bir demokrasi olamadık çoğu zaman.
16:58İyileştirme yolunda bazı adımlar vardı.
17:01İşte bazen bir ileri, iki geri, işte iki ileri, bir geri gidiyordu.
17:05Ama son yıllarda özellikle son işte bu Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması, işte 2016'dan sonraki süreç.
17:13Yani iyice artık tepe taklak Türkiye maalesef hukuk devletinin niteliğini fiilen yitirmeye doğru gidiyor.
17:19Anayasada yazıyor bu.
17:21Değişmez maddeler arasında yazıyor.
17:23Türkiye'deki yargısal proteğe baktığınızda Türkiye için hukuk devleti demek Anayasa hukukçusu olarak benim için maalesef pek mümkün değil.
17:31Evet aslında çok acı bir şey söylüyorsunuz.
17:34Sizin de söylediğiniz gibi ayarı kaçan kantar gün gelir sene de tartar mevzula geliyor.
17:38Ama işte bu çifte standart aslında kafaları karıştıran, yargıya güven kalmaması çok büyük bir sorun.
17:44Son olarak aslında dediğim gibi belki bir iddianameyi hazırlama süreci çok uzun sürebilir ama
17:50başka örnekleri de gördüğümüzde karşılaştırmalar yaptığımızda kimler için uzun kimler için çok daha kısa sürelerde bu süreçlerin yürütüldüğüne baktığımızda da kafalar karışıyor.
18:01Son olarak Ekrem İmamoğlu'na yönelik davayı soracağım.
18:03Hemen mesela orada da çok başka bir örnek var.
18:06Biliyorsunuz adeta Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak ve hapis cezasını öngören o süreç hızlıca seçime yetiştirildi.
18:14Sonrasında da istinafa gitti ve orada onanacak mı onanmayacak mı aslında orada duruyor ve bekliyor.
18:20Ekrem İmamoğlu da sizin söylediğiniz şeye işaret etti ve dedi ki aslında bu CHP'nin sorunu değil.
18:25Çünkü gün gelir herkese dokunacak bir sorundur.
18:28Dolayısıyla milleti rahat bırakın benim cezamı onayın biraz da hedef benim gibi söyledi bunu.
18:34Dolayısıyla biraz bu soruşturma ile o soruşturma arasında bağ görenler de var o açıdan soruyorum.
18:39Ekrem İmamoğlu'na yönelik dava sürecini nasıl değerlendirirsiniz?
18:43Ve Ekrem İmamoğlu'nun bugün atıyorum cumhurbaşkanı adayı olduğu dedikleri takdirde o cezanın onanmasıyla siyaset yapmasının önü tamamen kesilir değil mi?
18:54Öyle şimdi bizim hukukumuzda eğer bir yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren kasten işlenen bir suçtan mahkum olursanız ve bu kesinleşirse
19:03ve da kanun saydığı bazı kategorik suçlar var zimmet gibi vesaire gibi bu kamu görevine girmenize engel.
19:10Yani düz anlamda memur vesaire olmanıza da engel seçimle gelinebilecek geniş anlamda bir kamu görevlisi olmanıza da cumhurbaşkanı, belediye başkanı gibi engel.
19:18Dolayısıyla şu an Sayın İmamoğlu hakkında bu dava kesinleşir ve iki yıldan fazla hapis cezası kesinleşirse zaten belediye başkanlığının kaybı söz konusu oluyor.
19:27Ve belli bir süre seçimle gelinebilecek makamlara aday olmamayla neticeleniyor bu.
19:32Bu ömür boyu bir yoksunluk değil. Kanunda bunun koşulları var. Belli zaman geçtikten sonra adresici kanun düzenlemesine göre yeniden aday olabiliyorsunuz ama mevcut konumunuzu kaybettiriyor size.
19:44Gel ben burada size şunu söyleyeyim. Bakın o süreci de hatırlarsınız. Bu çok açığa çıktı.
19:49Kişi hakkında bir yargılama yapılırken beraat hükmü vereceğinden duyulduğu için değiştirilen bir hakim olduğu dönemde.
19:58Ya zaten böyle yani Allah aşkına hukuksuzlar için açıklanıyor. O süreci çok konuşmaya gerek yok ama size şunu söyleyeyim sadece.
20:05İmamoğlu'nun işte YSK üyelerine söylediği iddia edilen kelime, mesela Türkiye'de şu an siyasetçilere bakın iktidardan, muhalefetinden vs.
20:15Eğer bu kelimelerle insanların belediye başkanlığını, milletvekilini falan düşüreceksek ve aday olmalarını engelleyeceksek şu an Türkiye'de yürütmede, yasamada kimsenin kalmaması lazım.
20:27Evet.
20:28Milletvekillerinin, belediye başkanlığının birbirlerine veya başkalarına söyledikleri kelimeler ortada.
20:33Ben yanlış anlaşılmasın, hani insanlar birbirlerine küfür etsinler demiyorum ama yani Allah aşkına öyle bir kelimeden dolayı insanın,
20:41milyonlarca insanın iradesini temsil eden bir kişinin seçildiği makamı kaybetmesi, şey yapması yani bunu hukuki değerlendirmeye bile gerek yok.
20:49Hiç hukukun heyesinden haberdar olmayan bir insana deseniz güler, geçer.
20:53Hiçbir eğitimi olmayan bir insana deseniz bile.
20:56Şu an o hüküm kesinleştirilmiyor, askıda tutuluyor.
20:59Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde bu kullanıldı.
21:02Mesela Sayın İmamoğlu'nun adaylığı geçtiği zaman, ya eğer hakkındaki hüküm kesinleşirse Cumhurbaşkanı adayı zaten olamayacak dendi.
21:09Ben şimdi bir hukukçu olarak oradaki siyasi sonuçlarına vs. girmeyeyim, bu doğru olmaz şu an.
21:15Bu ünvanımla bunu yapamam ama burada çok uzun sürecek bir yargı süreci yok.
21:21Baktığınız zaman böyle bir ifadeden dolayı insan hakkında direkt şu karar verilmeli demek doğru değil ama benim kanaatim zaten belli.
21:30Ama zaten nasıl derler, bu sürecin bu kadar uzamasına gerek yok.
21:35Yani istinaf mahkemesi şu an o kararı verebilir.
21:38Ama işte bu neyi gösteriyor bize?
21:40Bu hükmün kesinleştirilmemesi, böyle sallantıda bırakılmasının arkasında siyasi bir irade olduğunu gösteriyor.
21:47Yargı organımız da maalesef çok bağımsız ve son yıllarda tarafsız da değil.
21:51Dolayısıyla yargısal süreçler siyasi amaçlarla kullanılıyor.
21:55Bu da çok basit örneklerinden bir tanesi ve üzücü.
21:59Yani Türkiye için çok üzücü.
22:01Bakın 100. yılını kutluyoruz Cumhuriyet'in.
22:04Evet, Cumhuriyet çok önemli.
22:06Beraberinde birçok değeri getirdi ama şu an Cumhuriyet Hukuk Devleti olma hedefinden sapmış durumda.
22:12Hızla otoriterleşen bir cumhuriyetimiz var şu an.
22:15Cumhuriyet önemli olsa da tek başına yeterli değil.
22:20İnsanlar demokratik bir hukuk devletinde yaşayarak ancak refaha ulaşabilirler ve mutlu olabilirler.
22:25Ama biz bu hedeften şu anlık sapmış görünüyoruz.
22:28Umarım yakın zamanda bu gidişat değişir.
22:32Aslında Cumhuriyet'in de temel ilkesi o kurucu ilkeler, fırsat eşitliği ve herkesin eşit temsili.
22:37Daha Cumhuriyet yokken ortada olan meclis ve halk iradesine bir biçimde bütün bunlar bir saldırı anlamına geliyor.
22:43O yüzden dediğiniz gibi hukuk yoksa, meclis yoksa, demokrasi yoksa aslında Cumhuriyet'te çırılçıplak kalıyor.
22:49Çok teşekkür ederim.
22:50Değerlendirmeleriniz için önemliydi.
22:52Biraz da bildiğimiz şeyleri konuşuyor gibi oluyoruz bu yayınlarda bu konuları konuştuğumuzda ama
22:57bu konuları değerlendirmek, kamuoyuna bu bilgileri aktarmak çok önemliydi.
23:01Çok teşekkür ediyorum.
23:03Ben teşekkür ederim.
23:04Sağlıklı yayınlar diliyorum.
23:05Hoşçakalın.
23:06Hoşçakalın.
23:08Sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri, Anayasa Hukukcusu Volkan Aslan bizimle birlikteydi.
23:12Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a yönelik rüşvet soruşturmasına ilişkin konuştuk.
23:18Akpolat önce Şafak Operasyonu ile gözaltına alındı ardından tutuklandı.
23:22Şu anda soruşturma devam ediyor ama en başından bu yana daha gözaltına alındığı andan itibaren de
23:28usul anlamında, hukuki anlamda ciddi eleştiriler aldı.
23:32Neden çağrılsa ifadeye gidebilecek bir belediye başkanı Şafak Operasyonu ile gözaltına alınıyor?
23:38Neden saatlerce ifade için bekletiliyor?
23:40Neden tutuklanıyor gibi çok ciddi bir tepki var şu anda.
23:44Beşiktaş'ta ciddi bir oyla seçilmişti Sayın Akpolat.
23:47İlerleyen zamanlarda ne olacak?
23:49Bu bir kayyum uygulamasına dönebilir mi?
23:51Hepsini sizler için anlattı Sayın Aslan.
23:53Ben de şimdilik noktalıyorum.
23:54İlerleyen günlerde siyaset gündemini sizler için bu ekranlarda değerlendirmeyi sürdüreceğiz.