• 7 saat önce

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Sevgili Cumhuriyet TV izleyicileri, herkese merhaba.
00:17Ne yazık ki ülkemizde gazeteciler zor durumda kalıyorlar.
00:20Mesleklerini yaparken bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorlar.
00:24Peki nedir bu sıkıntılar?
00:26Bunların önüne nasıl geçebiliriz?
00:27Bütün bunları Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş'le konuşacağız.
00:32Sayın Güneş hoş geldiniz.
00:36Merhaba hoş buldum.
00:37Nasılsınız öncelikle?
00:40İyiyim teşekkür ediyorum.
00:43Şimdi ilk olarak şuradan başlayalım isterseniz.
00:45Türkiye'de gazetecilere basın çalışanlarına yönelik baskı hakkında neler söyleyebiliriz?
00:54Türkiye'de son yirmi iki yıldır her gün biraz daha ağırlaşan basın ve düşünce ifade özgürlüğü ihlalleri yaşıyoruz.
01:07Yaşadığımız bu korku ikliminde iktidarın baskısından kaynaklanan uygulamalar nedeniyle on iki bini aşkın gazeteci istis kaldı.
01:18Bini aşkın gazeteci tutuklandı.
01:22Hala içeride tutuklu on bir meslektaşımız maalesef bulunuyor.
01:29Bunun dışında da açılmış on binlerce davayla gazetecilik baskı altında tutulmaya çalışılıyor.
01:36Tabii bunlar sadece yaşadığımız sorunların bir bölümü.
01:39Özellikle iktidarın siyasetçilerinin AKP ve MHP ortağı MHP'nin hedef göstermesine bağlı olarak çok sayıda gazeteci fiziksel anlamda da saldırıya uğradı.
01:56Bu meslektaşlarımızla ilgili olarak da saldırganlar zaman zaman yakalansa bile bir gün gözaltıyla serbest bırakıldılar.
02:07Onlara da düzenli olarak cezasızlıkla ödüllendirme söz konusu.
02:13Demokratik bir ülkede yaşıyor olsaydık bu hak ihlallerinin olması söz konusu bile olmazdı.
02:21Bu ülkede yaşayan her yurttaş gibi gazetecilerinde can güvenliğinin iş güvenliğinin sağlanması gerekiyor.
02:30Tabii sadece bunlar mı? Hayır son dönemde giderek artan bir şekilde haksız gözaltı ve tutukluluklar var.
02:39Önce gazetecinin yaptığı bir haber bazen bir dil sürçmesi bazen bir paylaşımı hedef seçilerek
02:51Troller tarafından önce sosyal medyada bir işaret fişeği yakılıyor ve meslektaşlarımızın sosyal medyada linç edilmesi için kampanya yürütülüyor.
03:04Arkasından da bakıyoruz ki ya kaldıkları otelde ya da gece yarısı ya da sabah saat beşte kapıları çalınıp arkadaşlarımız gözaltına alınıyor.
03:19Bu ülkede iktidarın defalarca çıkardığı yargı paketleri var.
03:24Her yargı paketinden sonra özellikle gazeteciliğin kuşatıldığını görüyoruz.
03:30İktidar kendi uygulamalarının kamu yararına olmayan ihlal ettiği alanlarının haberleşmesini istemiyor.
03:39Bunların görünür olmasını istemiyor.
03:42Son dönemde biliyorsunuz arka arkaya gözaltılar, tutukluluklar yine söz konusu oldu.
03:51Daha da ağırlaşan bir boyuta tanıklık ediyoruz o da şudur.
03:56Biliyorsunuz bir basın meslek örgütü Çişhane'de açıklama yaptı.
04:06Gazetecilerle ilgili bir açıklama vardı.
04:10Onun açıklamasını yayınlayan internet sitelerine de dava açıldı.
04:16Bu anlamda bir sürekli parmak sallama ve işte bu tip haberler yapılırsa ya da bu tip bir hak savunuculuğu olursa sizin de başınıza bunlar gelecek mesajı veriliyor.
04:31Son dönemde, son bir hafta içerisinde biliyorsunuz Türkiye Spor Yazarları Derneği'ne de kayyum atandı.
04:39Türkiye Gazeteciler Cim'iyeti olarak tüm bu hak ihlallerine karşı bunlardan vazgeçilmesi, haksız gözaltı ve tutukluluktan vazgeçilmesi için hepsinin basın açıklaması anlamında hak ihlallerini görünüp kıldık.
04:55Bir de eklemek istediğim, arka arkaya benzer medya kuruluşlarına saldırılar olmaya başladı.
05:02Önce Halk TV'ye bir saldırgan girdi, çalışanlara hakaret etti, eşyalara zarar verdi.
05:09Daha sonra da KRT'ye elinde bomba olduğunu iddia eden bir insan girdi ve yönetim katına kadar çıkabildi.
05:19Bu kişinin de çok sayıda suç kaydı olduğu ortaya çıktı.
05:23Burada bunların hepsini yan yana koyarsanız sürekli bir hat bildirme hali var.
05:31Bunların birbirinden bağımsız, rastgele bir gün bu insanlar uyandılar ve bu işi yapmaya karar verdiler diye düşünmek Türkiye koşullarından mümkün değil.
05:43Birileri tarafından yönlendiriyorlar.
05:45Elbette.
05:47Biz daha önce de FETÖ'nün döneminde de buna benzer ince organizasyonlara tanıklık ettik.
05:57Bunların hiçbirisi ne iktidarın ne ülkenin yararına değil.
06:01Eleştiren gazeteciliğe bu ülkede en çok iktidarın ihtiyacı var.
06:05Çünkü gördüğünüz gibi iktidarın göreve gelmesini sağlayan başta ulaşım, sağlık gibi önemli alanlarda dahil ne kadar çok ağır ihlal ve sorun yaşandığı medyaya yansıyor.
06:22Bunları yapan gazetecilerle de ilgili soruşturma açılıyor.
06:26Düşünün narin cinayetiyle ilgili gazeteciler o kadar konuyu sahiplenmese oradaki siyaset, aşiret, başka türlü birçok ilişkinin ortaya çıkması ve bu kadar topluma mal olması mümkün olmayacak.
06:46Yenidoğan konusuna gelelim. İktidarın en çok övündüğü alan ama bu işin muhalefet milletvekilleri de paylaştı.
06:582016'ya kadar uzanan şikayetler olduğu, böyle bir problemin olduğunu ortaya koyan bir sürü ön belirti olmasına rağmen var olan sağlık sisteminde birilerinin bunu görmezden geldiğini ve idare ettiğini anlıyor.
07:14Yine gazeteciler olmasaydı bu olağanüstü bir hak ihlali.
07:20Uluslararası tıp dergilerine aşırı bu anlamda sermaye odaklı sağlık sisteminin gelebileceği en kötü örnek olarak maalesef tıp dergilerine konu oldu.
07:38Yine gazeteciler olmasaydı bu konu bu kadar gündeme gelmeyecekti.
07:43Şimdi de gündemimizde Suriye konusu var. İktidar kendi Suriye politikasına dönük olarak haberciliğin nasıl yapılması gerektiğini kendisi tarif etmek istiyor.
07:58Halbuki Türkiye gazetecileri hak ve sorumluluk bildirgesine göre gazeteciler iktidarın politikalarına göre değil, evrensel etik ilkelere ve özgürlükçü bir bakış açısına varıştan yana bir tutumla tüm olayları, insanları ve gelişmeleri değerlendirme sorumluluğuna sahip.
08:21Bu iktidarın çizdiği yol haritasının dışında habercilik yapıldığı zaman yine biraz önce sözünü ettiğimiz her türlü gözaltı, haksız tutukluluk, fiziksel saldırı, iktidar medyasında o kişilerin linç edilmesi, aşağılanması gibi
08:44hiçbirisinin anayasayla, hukukla ilgisi olmayan gerçekten çok karanlık bir tablo ortaya çıkıyor.
08:53Peki bu otofansüre sebep oluyor mu gazetecilerde?
08:56Elbette, elbette. Bakın çok meslektaşlarımız ne kadar dirençli olursa olsun şimdi iktidarın bu gazeteciyi çıkarın dediği noktada iktidar medyasında herhangi bir meslektaşımın işsiz kalması an meselesi.
09:24Elbette otofansüre neden oluyor. Çünkü gazeteciler yaptıklarımız değil, yapamadıklarımız haber diye Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde de deneyim paylaşımlarında, tecrübe paylaşımlarında bunlar sıklıkla gündeme geliyor.
09:40Ama iyi ki bağımsız medya var, iktidar %90'ını kontrol etse bile diğer %10'u için onlar evrensel etik ilkelerle çalışan meslektaşlarımız iyi ki var onların sayesinde bu ülkedeki vatandaşlar habere erişebilir durumdalar.
10:01Şimdi iktidarın ve ortağının bundan sonraki atacağı adım o kalan %10'un da tamamen kontrol altına almak için önce etki ajanlığı uygulaması sansür ve dezenformasyonun nasıl geldiğine birlikte tanıklık ettik.
10:19Şimdi de etki ajanlığını gündeme getirerek kalan %10'u içinde tam bir kuşatma sağlayıp haberin serbest dolaşımını tamamen engelleme gibi bir çabası var. Bunların hepsi demokrasi dışı uygulamalar.
10:38İktidarın vazgeçmesi için sürekli çağrıda bulunuyoruz. Meslektaşlarımıza yönelik hakkı ihlallerinde hukuksal danışmanlık veriyoruz. Ama her gün bir öncekinden daha ağır bir sürece uyandığımızı söylemek mümkün.
10:55Şimdi aslında birçok ülkede de şu söylenir, basın aslında dördüncü güç denir yasama yürütme yargının yanında. Peki Türkiye'de biz basını özgürleştirmek, gazetecilerin sansürünü ve otosansürünü engellemek için neler yapmalıyız, hangi adımlar atılmalı?
11:13Bunların hiçbirisi bu ülkedeki demokrasi sorunundan bağımsız değil Erdem Bey. Bu ülkede normalleşmeye çok ihtiyaç var. İktidar ve muhalefet arasında zaman zaman normalleşme başlığında yapılan görüşmelerin nasıl sonuçlandığını hep birlikte gördük.
11:33Daha fazla demokrasiye ihtiyacımız var. Anayasanın basın kanununun uygulanmasına ihtiyaç var. Biz ne yapabiliriz? Gazeteciler olarak biz bugüne kadar yasaların bize tanıdığı yasal çerçeve içerisinde kendi tüzüklerimize uygun olarak çalıştık, meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde olduk.
11:56Tüm hakikallerini görünür kıldık. Meslektaşlarımıza ücretsiz hukuk danışmanlığı sunduk. Hazırladığımız raporları başta iktidar ve ortağı olmak üzere tüm ana muhalefet partisi ve diğer muhalefet partilerine bir ettik.
12:15Fakat acı olan tarafı şu, zaman zaman muhalefette sesini çıkarsa bile CHP'nin belediye meclis delegesi gazeteciye saldırıyor. İYİ Parti'nin genel başkanının Müsavat Dervişoğlu'nun Çorum'daki ziyareti sırasında korumalar gazetecileri dövüyor.
12:40Şimdi buradaki bu durum içerisinde muhalefetin de somut bir şekilde gazeteciye olan saldırılara karşı durduğunu, kendi partisinde de buna izin vermeyeceğine dair somut net bir duruş da maalesef yok. İYİ Parti'den örneğin bu konuda bir açıklama gelmedi.
13:02Bizim tüm siyasetçilere bu anlamda çağrımız var. Bu yaşadığımız ülkede daha iyi günler görebilmemiz için basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik ihlallerden vazgeçmeleri gerekiyor.
13:20Çünkü iktidarın bu anlamda karmesinin ne kadar kötü olduğuna tanıklık ediyoruz. Onların yerine gelmeye aday olan muhalefet partilerinden de bir farklı duruşa ihtiyaç var. Şimdi bir genel başkanın koruması gazeteciye saldırıyorsa o partinin gazetecilerle basınla bir ilişki problemi vardır.
13:44Bu ilişki ağı iyi kurulamamıştır. Gazetecilere saygı duymuyordur. Bu konuda ne bir özür ne bir uyarı yaptırım görmedik. O yüzden çağrımız hem iktidara hem muhalefete.
14:00Peki Sayın Güneş çok teşekkür ediyorum. Eklemek istediğiniz son bir şeyler varsa onları da alayım sizden. Dilerseniz burada noktalayabiliriz.
14:09Şimdi iktidar ya da bağımsız medya kuruluşlarında çalışan basın emekçileri görevlerini yapmaya çalışıyor. Bizim iktidar medyasında da o haberlere ve gerçeklikten uzaklaştırılan haberlere yöneticiler karar veriyor.
14:28Çünkü hem iktidar hem bağımsız medyada çalışan tüm meslektaşlarımızla bir dayanışma içerisindeyiz. Tüm meslektaşlarımızın yan yana durmaya ihtiyacı var.
14:43Derneklerde ve sendikalarda örgütlenmeye ihtiyaç var. İktidarlar değişir, siyasetçiler değişir ama bizim elimizde kalacak olan bu zor günlerde sadece birbirimize karşı gösterdiğimiz sevgi, saygı ve dayanışma olacak.
15:00Bizden çok daha kıdemli gazetecilerin de geçirdiği çok zor zamanlar olmuş. Cemiyetin başkanlarından, yöneticilerinden, kıdemli gazetecilerden dinlediğimiz sayısız örnek var.
15:14Tabii ki herkes şunu söylüyor, son 22 yıldaki kadar ağır bir süreç yaşanmadı ama biz umudumuzu kaybetmiyoruz, hiç kimse umudunu kaybetmesin meslektaşlarımız açısından. Bu zor günler geçecek, biz daha iyi günlerde gazetecilik yapacağız.
15:32Kesinlikle, çok teşekkürler.
15:34Ben teşekkür ederim.
15:37Evet sevgili Cumhuriyet TV izleyicileri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş konuğumuzdu. Gazetecilere yönelik baskı hakkında konuştuk.
15:47Bir kez daha hatırlatalım, gazetecilik hem kutsal hem de oldukça önemli bir iştir çünkü iktidar ve halk arasındaki köprü görevini görür, iktidarı denetler.
15:55Dileriz ki daha özgür bir basının olduğu ülkede, daha demokratik bir ülkede sizlere bu ekranlardan haber aktarmaya, yazılı haberlerimizi aktarmaya devam ederiz.
16:05Şimdilik burada noktalayalım, başka bir programda yeniden görüşmek üzere.

Önerilen