• geçen yıl
Sosyal Medya Hesaplarımız...

Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00İyi akşamlar değerli izleyiciler, iş ve ekonomiye hoş geldiniz.
00:15Evet, günün kapanışında tablomuzu hemen bir göz atalım, ne durumda?
00:21Biz 100 Bors'u İstanbul'u 100 değerli izleyiciler, günü 0.15'lik bir düşüşle kapattı.
00:289.636.32'den işlem gördü.
00:32Dolarda akşam seansında 0.04'lük bir yükseliş vardı, 34.7161 bandına yerleşti dolar.
00:40Euro ise 0.54'lük bir düşüş yaşadı bugün, 36.4980 TL'den işlem gördü.
00:48Altın onsda 0.10'luk bir yükseliş oldu öğleden sonra, 2.639.88 dolar bandında
00:57Gram altın, çeyrek altın ve cumhuriyet altına yansıması da 0.35'lik bir düşüş olarak gerçekleşti.
01:04Gram altın 2.951.92 TL'den, çeyrek altın 4.826.29 TL'den, cumhuriyet altını da 19.242 TL'den işlem gördü.
01:17Brent petrol akşam seansında da 1.24'lük bir yükselişle günü kapadı.
01:2372.73 dolardan satış bandına yerleşti değerli izleyiciler.
01:28Değerli izleyiciler bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.
01:33Engel olmazsak, engel kalmaz gerçeğiyle, bütün engelli vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu Akit TV olarak belirtiyoruz ve bugünün önemini biliyoruz.
01:46Türk Telekom, ülkemizin değerli kurumlarından bir tanesi, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürme vizyonuyla engelsiz bir yaşam için yenilikçi projeler geliştirmeyi hedefliyor.
01:58Türk Telekom, ana destekçisi olduğu AKM'de, yürüttüğü erişilebilir tiyatro projesiyle görme ve işitme engelli sanatseverlere engelleri aşan bir sanat deneyimi yaşattı.
02:17Görme engellileri için telefonda sesli içerik hizmeti olan telefon kütüphanesi uygulamasını ve az gören çocukların eğitimine destek veren gün ışığı gibi projeleri hayata geçiren Türk Telekom,
02:293 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında görme ve işitme engelli bireylere erişilebilir bir kültür ve sanat deneyimi yaşattı.
02:37Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, İslam'ın devlet tiyatrosu işbirliğiyle sahnelenen oyun, canlı betimleme, sahne turu ve üst yazı uygulamalarıyla görme ve işitme engelli sanatseverlere sunuldu.
02:49Erişilebilir tiyatro projesi kapsamında Suçsuzlar Çağı, Suçlular Çağı oyunu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında görme ve işitme engelli sanatseverlerle buluşturuldu.
03:00Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türkiye'ye değer anlayışımızla teknolojiyi faydaya dönüştürerek sanatta engelleri kaldırmaya yönelik projeler geliştirmeye devam edeceğiz dedi.
03:10Türk Telekom olarak Türkiye'ye değer anlayışıyla ve herkes için erişilebilir bir yaşam hedefiyle kurumsal sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiriyoruz.
03:20Bu anlayışımız kapsamında teknoloji birikimimize aktardığımız ve ana destekçisi olduğumuz Atatürk Kültür Merkezi'nin herkes için erişilebilir bir yaşam alanı olmasına destek sağlıyoruz.
03:32Atatürk Kültür Merkezi'nde hayata geçirdiğimiz sesli adımlar uygulaması ve erişilebilir tiyatro projesi bu anlayışımızın en güzel örneklerini oluşturuyor.
03:443 Aralık Dünya Engeller Günü kapsamında da görme ve işitme engelli sanatseverlere yönelik yeni bir erişilebilir tiyatro oyunu sahnelendi.
03:53Sanatseverler canlı betimleme, sahne turu ve üst yazı uygulamalarıyla oyunu takip ederek farklı bir tiyatro deneyimi yaşadılar.
04:02Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Tiyatrosu İşbirliği ile Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilediğimiz engelsiz sanat deneyimi erişilebilir tiyatro oyunları önümüzdeki dönemde de devam edecek.
04:16Engelli sanatseverlerin büyük beğenisini kazanan Suçsuzlar Çağı, Suçlular Çağı oyunu öncesinde Türk Telekom'un az gören çocukların eğitimde eşit fırsatlara erişimini hedefleyen Gün Işığı projesinden faydalanan Şevval Koç, AKM Tiyatro Salonu fuhayesinde sanatseverlere bir kanun dinletisi gerçekleştirdi.
04:35Dinletinin ardından düzenlenen özel sahne turuyla görme engelli sanatseverlerin uygun obje, kostüm ve dekorlara dokunularak oyun öncesinde sahneyi tanımaları sağlandı.
04:55Değerli izleyiciler, gelecek nesil için ve bizler için de aslında ata tohumu, sağlıklı tohumlar gerçekten çok büyük önemli.
05:07Ahmet buğdayını duydunuz mu bilmiyorum ama Ahmet buğdayı hakkında kısa bir bilgi vereyim.
05:13Ahmet buğdayı dışının kepeğinin ve karın yağının az olduğu buğdayın biraz daha toprak yapıda olduğu belirtiliyor.
05:21Ve 100 yıllar önce ekilen bir buğday türü ve 45 günlük buğday olarak da tanımlanıyor ve doyurucu ve besleyici bir tohum normaldi.
05:29Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ile bir bulgur fabrikası tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında ıslah edilen Ahmet buğdayının tohumları deneme çalışmaları kapsamında ikinci kez ekildi.
05:44Islah edilen ata tohumu Ahmet buğdayı 2. Ekim sezonunda toprakla buluştu.
05:54Lezzetli ve kaliteli bulgur elde edildiği için Karamanda üreticinin tercih ettiği yerel buğday çeşidi Ahmet buğdayı 100 yıllardır bölgede ekilip biçiliyor.
06:03Fakat üreticiler daha fazla ürün veren sertifikalı buğdaylara yönelince bu çeşit neredeyse hiç ekilmez oldu.
06:11Bu çeşidin tohumunu bulmak zorlaşınca ilde faaliyet gösteren Duru Bulgur firması ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi işbirliğinde 2018'te ata tohumu yerli buğdayın genetik kalitesini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için proje başlatıldı.
06:26Proje kapsamında tohum kaynağı olarak kullanılan Ahmet buğdayından serrede hızlı ıslah yöntemiyle 2 yılda yeni çeşitler elde edildi.
06:34Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aydın, Türkiye'nin buğday genetik mirasında dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olduğunu söyledi.
06:462018 yılında Avustralya'da geliştirilen çok yeni bir yöntemi kullandık. Hızlı ıslah yöntemi dediğimiz bir yöntem. Tohum geliştirme çalışmalarını çok kısa bir sürede hızlı ıslah yöntemiyle başardık.
07:03Ahmet buğdayını hem koruma altına alalım hem de mirasını aynen insanlarda olduğu gibi buğdayın da bir mirası var. Bu mirası gelecek nesillere aktaralım istedik.
07:18Çalışmalarımız yaklaşık olarak laboratuvar ve üniversite şartlarında 2 yıl içerisinde tamamladık.
07:262 yıl sonrasında da arazi çalışmalarına başladık. Geliştirmiş olduğumuz tohumlar için üretim izni aldık.
07:342025 yılında testcil denemelerimizin sonuçları belli olacak. Bu süre içerisinde buğdaylarımızın tarla testleri denemeleri çiftçiler tarafından üretimi gerçekleştirdi.
07:49Bu senede Duru bulgur fabrikada ürünün testlerini yaptı. Yaklaşık olarak 100 tonluk bir ürünü bulgur yaptık.
07:59Ayrıca buğday sizlerinde ifade ettiği gibi kuraklığın arttığı dönemde çok ideal bir bitki.
08:07Ahmet buğdayının genetik mirasının gelecek nesillere aktarılmış olması topraklarımızla tekrar buluşmuş olması büyük önem taşıyor.
08:19Duru bulgur üreticisi Emin Duru buğday tohumlarının Ekim'de toprakta buluşması gerektiğini ancak iklim değişikliği nedeniyle Ekim döneminin kasıma sarktığını dile getirdi.
08:29Daha önce de yani 100 yıllar önce ekilen bir buğday çeşidi. Bu yöreye de uygun ve 45 günlük buğday diye de yapılır.
08:37Yani Mart ayında falan bir Ekim yapıldığı zaman yetişebilen bir buğday. Böyle bir özelliği var.
08:43Tabi bu arada küresel ısınmanın bize şeyi baya etkisi çok oldu. Gerekli verimler alınmıyor artık buğdaylarda.
08:53Daha kısa sürelerde daha böyle soğukluk ihtiyacı az olan buğdaylar bize artık daha yararlı olacağını düşünüyoruz. O şekilde yola çıkıldı.
09:01Merkeze bağlı Brunova köyünde çiftçilik yapan Faruk Akdoğan'da 2 yıldır Ahmet buğdayı ektiğini dekardan 800 kilogram ürün aldığını Ahmet buğdayının emsallerine göre daha değerli bir buğday olduğunu söyledi.
09:13Verim yönünden diğer buğdaylardan çok iyi. Bu yıl krop bir yıl olmasına rağmen 800 kilogram üzerinde de karından verim aldık. Verimin yanı sıra hektolite, renk ve protein yönünden de çok iyi bir buğday.
09:29İş ve ekonomi programında şimdi önemli bir konuyu tekrar dile getireceğiz. Ciddi bir sorun var aslında ülkemizde. Geçtiğimiz haftalarda da yine dile getirmiştik. Dile getirmeye de devam edeceğiz.
09:51Değerli konuklarım var stüdyoda. İmar yasasına takılanlar derneği başkanı Sayın İbrahim Hacıoğlu hoş geldiniz. Hoş bulduk sağ olun.
10:01Bayram Efe, Bursa Karacabey Hürriyet Köyü Gençlik ve Dayanışma Derneği ama aynı zamanda da büyükşehir yasasına takılan mağdurlardan önemli mağdurlardan bir tanesi. Çok farklı bir konu var.
10:13Bu konuyu da dile getirmiş olacağız değerli izleyiciler. Müsaadenizle İbrahim Bey ile başlamak istiyorum. İbrahim Bey daha önceki yayınlarımız gerçekten bu mağduriyetin büyüklüğünü bir kez daha dile getirdi.
10:25Çok ciddi dönüşler de aldık bu konuyla ilgili. Hatta yayın sonrasında size dönüşlerden bir tanesi yeni bir problemi de ortaya çıkardı zannedersem. İsterseniz o problemle başlayalım.
10:39En son katıldığımız programdan sonra bana ulaşanlar oldu. Bugün günümüzde bizler su abonesi ya da elektrik aboneliği almak istesek ne isteniyor bizden? En basit bir numarataj isteniyor. O yapının bir bina bildirimi isteniyor.
10:57Bana ulaşan vatandaş şöyle bir evrak var. Şöyle göstereyim. Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi. Bu evrakta belediye vatandaş komşu şikayeti üzerine gelmiş belediye tutanak tutmuş tutanakta bilinmeyen tarihte ruksatsız yapı olarak geçirmiş.
11:22Şimdi bu tarihte bilinmeyen tarihte demesi numaratajı var, bina bildirimi var. 30 yıl belki bu vatandaş bu hizmetlerden faydalanıyor.
11:32Bina kaç yılında yapılmış?
11:341986 yılında bina inşa edilmiş. Bina inşa eden kişi şu anda rahmetli olmuş. Katmalikleri oturuyor.
11:41Tıp yok mu neden bilinmeyen bir tarih?
11:44Belediye öyle tutanak tutmuş. Tutanak da o şekilde. Bu tutanan Aslı'nın fotokopisi öyle söyleyeyim.
11:50Ve encümene yansıtılmış. Encümen de 1 milyon 23 bin lira gibi bir ceza kesmiş bunlara.
11:59Burada da yine buradaki katmaliklerin hisse payına göre şuradaki ödenmesi gereken tutarlar yer alıyor.
12:09Şimdi ben burada bu konuyu şöyle dile getirmek istiyorum.
12:13Tabii bu kişiler belediye gittiklerinde yapı kayıt belgesi sorulmuş.
12:17Onlar da doğal olarak 2018 yılında imar barışı çıkartıldığında şöyle söylendi.
12:23Kayıtlı olmayan yapılarınız için elektrik, su, doğalgaz gibi en basit hizmetleri alamadıysanız bunları kayıt altına aldırın.
12:32Başvurunuzu yapın ve o şekilde belediyeler size bu konuda hizmetleri getirsinler.
12:38Aslında iyi niyette çıkartılan bir yasa ama ne eksikte bu mağduriyetler yaşanıyor?
12:44Eksiklik şu yasa o dönemde vatandaşa kamuoyuna anlatılamadı.
12:49Çok kısa bir süre için çıkartıldı. Hazirandan Ekim ayına kadar bir başvuru süresi vardı.
12:55Daha sonra uzatıldı ama.
12:56O süreçte başvuru sayısı çok yeterli görünmediğinden aslında topluma vatandaşa aktarılamadığından
13:03bu süreç 2019 haziran ayına kadar başvuru süreleri ve 2019 sonuna kadar da müracat ödeme süreleri uzatıldı.
13:15Peki o süreçte uzatma süresinde yine mi tanıtım yapılamadı? Yani bilgi eksikliği neden kaynaklanıyor?
13:20Yani bilgi eksikliği şimdi o dönemde kamu spotlu filmler oluşturuldu.
13:25Bilbordlara bunlar reklam olarak verildi ama orada mağduriyetin yaşanmasına sebep olan 31.12.2017 tarihine vurgu yapılmadı.
13:35Bu yasada var bunu inkar etmiyoruz bunu herkes biliyor.
13:37Fakat vatandaş bunu bilmiyor. Bu bir. İkincisi idare bunu bilmiyor.
13:42Yani belediyedeki memur ya da çevre şehircilik il müdürlerindeki memur bunu bilmiyor.
13:47Yani memur ben gittim 2019'da binamı yaptırdım ben vatandaş olarak araştırmadım bilgisizliğimle gittim ben yapı kayıt oluşturmak istedim.
13:57Kayıt belgesi memur da verdi bana.
13:59Süreçte uzatıldığı için sistemde açık olduğundan o dönemde vatandaş da başvurusunu yapabildi.
14:04Burada mağduriyet şöyle çıkıyor. İdare bunlara doğru bilgi veremedi.
14:08Çünkü idarelere yasanın uygulama yönetmeliği 2 yıl sonra 2019'un sonu 2020'nin başında o döneme denk geldi ve o dönemde gönderildi.
14:18Bir ikincisi bu başvuru esnasında sonradan iptal sebebi olan uydu görüntüleri o dönemde de yapılabilir.
14:25O da ayrı bir zaten soru işareti uydu görüntüleri anlık bir görüntü değil ki.
14:29Geriden gelen görüntüler var. Güncel olmayan görüntüler var.
14:33Hiç görüntü olmayan noktalar var. Bir de görüntüyü engelleyen şimdi şöyle söyleyeyim.
14:38Bunu şehir merkezinde olanlar da yapı kayıt belgesine başvurdu ama siz o dönemde bir dubleks dairenin içindeki 2 ayrı birimi göremiyorsunuz.
14:48Ki bir de uydu görüntüleri genelde milli güvenlik konusudur.
14:51Anlık konumlama noktasında ciddi bir sorundur. Bununla ilgili devlet de çok ciddi çalışmalar yapar.
14:57Ama uydu görüntüsünün bir kanıt olarak gösterilmesi bir belge olarak sunulması da ayrı bir soru işareti.
15:02Evet maalesef ve sanırım birkaç tane yurt dışı kaynaklı uydu görüntülendirme sistemi de kullanılıyor bu konuda.
15:11Oradaki bilgiler görüntüler de ne kadar gerçekçi ne kadar net.
15:15En azından cevap alması gereken soru bu yani.
15:17Tabi muhatap alınmak istendiğinde karşı taraftan bilgi alınabilecek mi? Onlarla da tabi tartışma konusu.
15:22Ben burada lafınızı valla kesiyorum. Daha sonra müsaadenizle Bayram Bey'e döneceğim ama.
15:27Şimdi biraz önce göstermiş olduğunuz belgede kaç malik var yaklaşık?
15:32Şimdi burada 11 tane malik var.
15:3511 tane malik var.
15:36Bunlar aileleriyle birlikte ortalama 50 kişiyi buluyordur.
15:4050 kişiyi buluyor. Şimdi kentsel dönüşüm noktasının olduğu bir İstanbul'dan bahsediyoruz.
15:45Küçükçekmece'den bahsediyorsunuz.
15:47Ve yapıların dönüşüm noktasında Allah korusun bir deprem olduğundaki sorunu zaten söylemek dahi istemiyorum.
15:55Ama kentsel dönüşüm noktasında bu vatandaşlar şimdi dönüşüme giremeyecek mi?
15:58Şimdi bu vatandaş 2018-2024 6 yıl geçmiş konudan bir haber.
16:03O dönemde de başvuru yapmamış. Çünkü bütün hizmetleri kullanıyor.
16:06İnternet, doğalgaz bütün hizmetleri var.
16:08Ve başvuru yapmamış. O dönemde de aktarılmadı.
16:11Ve vatandaş şikayeti değil de belediye o bölgeyi, o adayı, o parseli eğer kentsel dönüşüme almış olsaydı.
16:18Yani vatandaş şikayeti değil.
16:20Bu vatandaş yine hak kayıpları yaşayacaktı.
16:22Neden? Çünkü yapısının bir kaydı yok.
16:25Beyanatı var. Ama mülkiyet olarak...
16:27Daha ilginç bir soru. İnanın o kadar derin bir konu ki soru soruyu açıyor.
16:31Daha ilginç bir soru. Vergisini ödüyor mu?
16:33Tabii tabii. Yani 39 yıllık.
16:35Olmayan birinin vergisini nasıl ödeyecek?
16:37Çünkü beyan etmiş belediye.
16:39Ya işin garip tarafı. Belediyede beyanatı var.
16:41O yapı belediyede beyan olarak bildirilmiş.
16:44Oturanlar var. Kapı numarası var. Adres var.
16:47Çünkü siz düşünün. Yani adres olmayan bir yerde siz yaşayamazsınız.
16:51Çünkü orada süreç içerisinde işe gireceksiniz.
16:54Çocuklarınız okula yazılacak. Burada bir adres kaydı olması gerekiyor.
16:57Ve bu adres bilgisi orada mevcut.
17:00Ama şimdi kentsel dönüşüm dediniz.
17:03Burada da şöyle sıkıntı çıkıyor.
17:05Şimdi yok hükmünde bir yapıysa yani kaçak yapı demek.
17:09Belediyenin buradaki tabiriyle yok hükmünde demek.
17:12Şimdi hukuksal olarak yok hükmünde bir yapıyı siz kentsel dönüşüm adı altında dönüştüremezsiniz.
17:17Çünkü yok.
17:19Ve bu noktada eğer bir vatandaş komşu şikayeti değil belediye orayı dönüştürmeye kalkmış olsaydı.
17:26Buradaki beş katlı bina yazıyor.
17:28Bu beş katlı binada oturan kat malikleri ayrı ayrı hak kayıpları yaşayacaktı.
17:34Değil mi?
17:35Hak kayıpları yaşayacaktı. Evet.
17:37Tekrar döneceğim. Şimdi Bayram Bey sizin sorun çok daha farklı.
17:41Yani ciddi de bir sorun.
17:44Ve ciddi bir maliyeti olandır sorun.
17:47Bursa Karacabey'i hikayenin başından alırsak kısaca.
17:52Ne sorunu yaşadınız Büyükşehir Yasası'yla ilgili?
17:55Şimdi Büyükşehir Yasası'yla, öncelikle Büyükşehir Yasası köylere ne getirdi?
18:01Aslında özetlemek lazım.
18:03Büyükşehir Yasası muhtarlık ve azalık sistemini öldürdü.
18:07Daha önce muhtarlık ve azalık sisteminin bir takım yetkileri vardı.
18:12Köyü düzenlemek, köye bir takım katkılarda bulunmak.
18:15Bir de köyü köyde yönetmek gibi bir idare biçimi vardı.
18:18Şimdi bu idare biçimi aslında Osmanlı'dan gelme bir idare biçimi.
18:22Yıllardır Avrupa'nın kıskandığı bir sistem.
18:25Bu yasayla bunlar belediyeye verildi.
18:28Ve belediyeye bu anlamda hizmet getiriyorum anlayışıyla.
18:32Köyleri maalesef yok etmeye varan bir haddeye getirdi.
18:38Şimdi burada yaşanan en büyük ezimet nedir?
18:42Daha çok köylünün zul ettiği artık mahalle miyiz, köy müyüz?
18:46Bunun kararını veremiyor köylü.
18:48Şehre uzaklığı 40 kilometre, ilçe belediye uzaklığı 20-30 kilometre.
18:53Şimdi buraya yolun gelmesi burada bir hizmet gibi görülse de ki hizmet
18:58fakat bu o insanların meralarının, topraklarının satılması anlamına gelmemeli.
19:04Daha çok ekonomiye katkı olarak geri dönmeli.
19:07Sizin köy olarak özellikle hürriyet köyü olarak yaşadığınız sorun ne?
19:12Bizim öykümüz var, bir belgeselimiz var.
19:14Ben size onları da ilerleyen zamanlarda muhakkak anlatacağım.
19:18Biz 1951'de Bulgaristan'dan göç ettik, geldik.
19:22Anavatı'nın da yurt kurmak için geldik.
19:25Şimdi o dönemde İskan Bakanlığımız vardı biliyorsunuz.
19:28Şimdi İskan Bakanlığı laf edilmeden önce işte bu göçmen olan tüm vatandaşlarımıza
19:33işte Yozgat'tan, Antalya'dan, Türkiye'nin değişik şehirlerinden,
19:37İskan Hakkı denilen işte 10 dönüm, 20 dönüm.
19:40Tabi bunu kendi ailevi bütçesinde, ailevi geçiminde kullanmak koşuluyla verilmişti.
19:46Bu koşul sunulmuştu.
19:48Şimdi bizimkiler geldiklerinde tabi biri Yozgat'a, biri Sinop'a gidince
19:52beraber yaşayamayacaklarını anlayınca bundan feragat ediyorlar.
19:57Diyorlar ki evet devlet bize sahip çıktı, bize bu anlamda mülkiyet de verdi
20:02ama biz bu mülkiyeti istemiyoruz deyip,
20:05Bursa Karacabey'de Haydar Çiftliği adı altında bir çiftliğe müşteri oluyorlar.
20:10Yani parasıyla müşteri oluyorlar.
20:12Parasıyla müşteri oluyorlar.
20:13E tabi şimdi bütün mal varlıklarını Bulgaristan'da bırakan macir göçmenlerimiz
20:19burayı alabilmek için işte Arpa Buğday karşılığı, Ziraat Bankası'na,
20:24Bir nevi krediden.
20:25Bir nevi kredi gibi diyebiliriz.
20:27İşte parası olan bir miktar parasını vererek buraları satın alıyorlar.
20:31Tabi satın alma süreçleri o kadar çok acılı, öyle bir trajedi.
20:37Ki bahsettiğiniz dönemlerdeki ekonomiyi düşünürsek çok ciddi sıkıntıların olduğu bir dönem orası.
20:42Devlet zayıf, devletin gücü bu anlamda köylüye yetebilecek kıvamda değil vs.
20:48Bizim macir göçmenlerimiz de bilirsiniz çalışkan insanlar.
20:52Kooperatifleşme deniliriz, komünizm sisteminden ayrılıp.
20:56Bir komün yaşama sistemi var evet.
20:57Evet bunu çok iyi becerebilen aynı zamanda aydın eğitimli insanlar.
21:02Geldikleri bu çiftliğe müşteri oluyorlar, satın alıyorlar.
21:0512.000 dönüm yer alıyorlar.
21:07Bu 12.000 dönüm yer...
21:08Ciddi bir dönem.
21:09Evet 12.000 dönüm yer alıyorlar.
21:11Burada 201 hane ev yapıyorlar.
21:14Okullarını yapıyorlar, öğretmen evlerini, öğretmen lojmanı yapıyorlar.
21:18Kooperatif binalarını, kahvehanelerini, mezarlık yerlerini ayırıyorlar.
21:22Ve ızgara bir sahili denilen bir mimari proje çiziyorlar.
21:26Bugün belediyeler yapamıyor onu.
21:28Yani mübalağa etmek istemiyorum ama...
21:30Yo hayır.
21:31Yani yollar 16 ve 21 metre aralıklarla yapılmış.
21:36İşte ahırların, evlerin bulunduğu yönler hep aynı yönlerde.
21:40Gerçekten takdir eşayen bir proje yapıyorlar.
21:43Bir de öyle adalette davranıyorlar ki birbirlerine.
21:46Bu 12.000 dönüm yerin kimi yeri sulak kimi yeri kurak.
21:50İşte bunda 30'ar dönüm paylarken bunları, 28'er buçuk özür dilerim.
21:55Paylarken bunları işte 5 dönüm birine eğer verimli yerden verdiyse
21:59bir diğerine de 5 dönüm yerden yer vererek paylıyorlar.
22:03Bir de böyle bir parselasyon yapıyorlar aralarında.
22:05Ve hiçbir anlaşmazlık da olmuyor.
22:09Ne kadar güzel. Sorun nerede başlıyor?
22:11Sorun şurada başlıyor.
22:12Şimdi yan köylülerin aslında eski olması.
22:16Osmanlı evliyatından köy olmaları.
22:19Şimdi bu insancıklarında gelip buraya göç edip ana vatanda yurt kurmaları.
22:23Bir takım eksikleri getiriyor.
22:26Evet bir takım eksikleri getiriyor.
22:28Nedir bu eksikler?
22:29İşte hayvan otlatacaklar.
22:30Yan köyler tabii alışagelmiş olan şeylerinden, konforlarından veya taviz vermek istemiyorlar.
22:37Diyorlar ki burada hayvan otlatma.
22:39Dere suyunu kullanma.
22:41İşte buradan odun kesme.
22:43Buraya kavanı ekme falan gibi olunca konular.
22:46Diyorlar ki diğer köylerle husumet mi yaşayalım?
22:49Zaten göçtük buralara geldik.
22:52Burada da ana vatan kuracaksak o zaman biraz daha çalışırız.
22:55Kendi meramızı kendimiz icra ederiz diyorlar.
22:58Ve bu altı bin dönüm yerin bir kısmını ormanlık, meşelik olarak ayırıyorlar.
23:03Müsait olan yerlerini işte tarla vasfından müsait olan yerleri taşları elleriyle söküp çıkartıyorlar.
23:091951 traktör yok.
23:12Ondan sonra tabii diğer kavaklık yerlerini ekiyorlar.
23:17Efendime söyleyeyim tabii yan köylerle de bu anlamda bir paylaşım oluyor.
23:22Evet müzakere ediyorlar.
23:23Çünkü kendi topraklarında kendi meralarını oluşturmuş oluyorlar.
23:27Tabii şimdi bu dönemde bu dedelerimiz aslında 60'lar dönüm olarak birbirlerine pay edebilirlerdi değil mi?
23:33Ama tabii oturup bir araya geliyorlar.
23:36Diyorlar ki şimdi hayvan otlu attığımız yer var, kavak ettiğimiz yer var.
23:39Adam kavak etmeyecek ya da hayvancılık yapmayacak.
23:41E bu sefer dağılacağız.
23:43Bu sefer hayvanı otlatmaya yer bulamayacağız belki.
23:46Anlaşmazlıklar, husumetler çıkacak.
23:48En iyisi biz bu altı bin dönüm bölüm yeri ayıralım.
23:52Buranın adı, kullanım şekli belli olsun.
23:55201 haneye tesis edilsin.
23:57Bunun da 201 haneye kadar sonra tapu tutanaklarımız da mevcut.
24:02Bu kullanımı ayırıyorlar.
24:04Tabii şimdi yani yasalar biliyorsunuz öngörülür olmalı.
24:10Onlar da bu öngörüye, devlet baba güvenerek 2014'e kadar buraları kullanıyorlar.
24:16Hatta o dönemde taş ocağımızın ruhsatlarını alıyorlar.
24:21400 dönüm kadar bir yerimizi.
24:23Maalesef daha önceki belediye 850 dönüm yerimizi ve bu taş ocağı 400 dönüm yerimizi sattı.
24:30Yani toplam 1.250 oldu.
24:31Toplam 850.
24:34Şimdi bizim orada tabii TeknoSat diye bir projemiz var.
24:37Biz projelere karşı değiliz.
24:39Bizim teknoloji bize elzemle lazım.
24:42Çocuklarımıza istikbale tabii ki lazım.
24:44Buna karşı da değiliz.
24:46Nerede tıkandı konu?
24:47Tıkandı 2014 yasasında çıkan yasayla bu 6000 dönüm yerimiz belediye muhtesine geçti.
24:52Belediye yasası dedi ki, büyükşehir yasası dedi ki artık burada mülki amir benim.
24:58Ben muhtarlık ve azalık sistemin yetkilerini artık kendi muhteme taşınır taşınmaz.
25:03Alacağı borcuyla artık ben buranın büyük sahibi benim.
25:08Ben istediğim gibi tasarruf ederim, satarım, kiralarım dedi.
25:11Şimdi tabii dolayısıyla kahvehanelerimiz bakın 16.300 köyde yapıldı.
25:15Bu sadece benim köyümde değil.
25:1716.300 köy kahvehanesini bugün belediyeler köylüye kira karşılığı veriyorlar.
25:22Yani köylü kendi parasıyla zaten bu...
25:25Yani mülkiyetine sahip olduğu yerin kirasını ödüyor diyorsunuz.
25:28Tabii zaten Türkiye Cumhuriyeti devletimizde var olan köylerin bütün kahvehaneleri köylerin kendi yaptıkları yerler.
25:34Kimse gelip de onlar alın size bir kahvehane yaptık dememiştir.
25:37Bu tarz mülkiyetler tamamen belediye geçince burada başka mağduriyetler de var tabii.
25:43Şimdi çözüm noktası kısaca.
25:45Çözüm noktası şu biz daha önce cumhurbaşkanımıza gittik.
25:48Emin olun çok mesur ve mutlu olduk.
25:51Kendisi elimden tuttu.
25:53Ben orada gözyaşlarına boğuldum.
25:56Eşimi çocuklarımı aradım.
25:58Evet.
25:59Hatırlayınca yine duygusallaşıyorum.
26:02Çok özür dilerim.
26:03Estağfurullah.
26:04Tabii üstümde bir yük var.
26:05Yaşlılarımın bana emanet edilen bir dava var.
26:09Şimdi cumhurbaşkanımız bu konunun çözülmesini istedi.
26:13Sayın Hakan Çavuşoğlu ve Vildan Yılmaz Güverden.
26:16Şimdi o milletvekillerimiz tabii bu dönem vekil olmadıkları için biz azat edildik.
26:19Bu konu bizi aşıyor diyorlar.
26:21Biz bununla ilgili elimizden ne geliyorsa yapalım.
26:24Ne mücadele varsa yanınızdayız.
26:27Fakat bu konu cumhurbaşkanımızın konusu diyorlar.
26:29Diğer milletvekillerimiz yani AK Parti'de yaklaşık 11 milletvekilimiz var.
26:33Diğer milletvekillerimiz de cumhurbaşkanımız müsait değil.
26:36Randevu alamıyoruz.
26:37Kızıyor bize.
26:38Sorun getirmeyin gibi söylüyorlar.
26:40E doğru.
26:41Yani bir anlamda aslında cumhurbaşkanımız haklı.
26:43Yani eğer bizim milletvekilimizseniz siz çözüm noktasında da bizim yanımızda.
26:47Bizle beraber dertlenmek üzere zaten siz o makamlara geldiniz.
26:51Bizim istirhamımız şu.
26:52Sadece AK Partili değil diğer tüm partileri.
26:55Bütün partileri.
26:56Evet bütün partileri bu köyler.
26:58Bu köylere Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin sahip çıkması lazım.
27:01Evet.
27:02Yani bunu bir önergeye taşımaları ve bunun kanunlaşmasını sağlamaları gerekiyor.
27:06Ne yapılabilir?
27:07İşte burada kişi mülkiyetlerinden gelme yerler için en azından kişi mülkiyetinden
27:12geldiğinde ise bu köy tüzen kişiliklerinin yine kişi mülkiyetlerine iadesini veyahut
27:17kooperatiflerine ya da derneklerine kullanımlarını vererek yine o köylerin ya da o mahallelerin
27:25ihda edilmesi gerekiyor.
27:27Peki.
27:28Çok teşekkür ediyorum.
27:29Süreyi doğru kullanmak adına.
27:30Son bir dakikamız kaldı.
27:31O yüzden hemen size döneceğim.
27:34Özellikle imar noktasında sizin fikriniz teklifiniz ne olacak?
27:38Son bir dakika içerisinde alalım.
27:40Şimdi şunu da söyleyeyim.
27:42Anayasa Mahkemesi 23 Temmuz 2024'te 2018 yılındaki imar barışında yer alan yapının
27:49depreme dayanıklığı hususu malikin sorumluluğundadır cümlesini iptal etti.
27:53Yani o dönemde yasa aceleye geldi.
27:56Gerek yasa maddelerinde gerekse uygulamada bazı aksaklıklar yaşandı ve bugün geldiğimiz
28:02noktada maalesef kentsel dönüşümde önünü açmak adına bu güvenli yapıların denetlenerek
28:09tekrardan yeni bir yasal düzenleme meclisten geçmesi gerekiyor.
28:13Yoksa kentsel dönüşümü de sağlamamız çok güç olacak.
28:17Mevcut yapıları korumamız çok güç olacak.
28:20Neden?
28:21Çünkü belediyeler süreci işletiyorlar ve günün sonunda yıkım kararları alabiliyorlar.
28:25Bu noktada milyonlarca vatandaş meclisten çıkacak yeni bir yasayı bekliyor.
28:29Kesinlikle herkesin de sesini duyurmuş olduk.
28:32Böylece kusura bakmayın sürekli beraber gitmek zorundayız.
28:35Sesimizi duyurmak adına zaten buradayız.
28:38Biz çok teşekkür ediyoruz efendim.
28:40Çok sağ olun.
28:41Sağ olun.
28:42Evet değerli izleyiciler bugün de iş ve ekonomi sonuna geldik.
28:45Görüşmek dileğiyle.