Sosyal Medya Hesaplarımız...
Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr
Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Şimdi Ankara'ya döneceğiz. Oğuzhan Gültekin konuyla yabancı çalışma izini konuşacak.
00:12Muhammed Sefa Ulusoy, geçtiğimiz günlerde alınan karar ile biliyorsunuz yabancıların çalışma izinlerine yönelik bazı değişiklikler yapıldı.
00:20Biz de bu değişikliklere ilişkin merak edilenleri konuşacağız.
00:24Yanımızda kıymetli konuğumuz, değerli hocamız Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Tarkan Zengin hocamız var.
00:31Ben hemen sözü kendisine ev bırakacağım.
00:33Efendim yayınımıza hoş geldiniz. Sizlere teşekkür ediyorum.
00:36Hoş bulduk, iyi yayınlar diliyorum.
00:38Teşekkür ediyorum. Öncelikle hemen ilk sorumu sizlere sormak istiyorum.
00:41Bu yabancılara ilişkin yapılan düzenlemede özellikle yabancı iş gücüne çalışma izni verilmesi doğru bir karar mıdır diyerek başlayalım hocam.
00:51Uluslararası iş gücüne çalışma izinlerinde bir güncelleme yapıldı.
00:56Bunlar elbette ülkemizin temel ihtiyaçları doğrultusunda yapılan çalışmalar.
01:02Bir kere Türkiye biliyorsunuz son dönemde bütün dünyada bir göç dalgası gerek savaşlara gerek iklim değişikliğine bağlı olarak bir göç dalgası başladı.
01:13Ve özellikle Suriye'de yaşanan savaş soykırımcı İsrail'in yaptığı şu anda uyguladığı çatışmalar nedeniyle dünyada bir göç dalgası başlıyor.
01:28Türkiye'de neredeyse dünyada en fazla göç alan ülke konumuna geldi.
01:34Elbette bir ülke öncelikle kendi yerli iş gücünden istifade eder.
01:40Şayet iş gücü ihtiyacını yerli iş gücünden temin edemediği durumda da elbette diğer kaynaklara bakabilir.
01:49Dolayısıyla ben bunun doğru bir yöntem olduğunu düşünüyorum.
01:52Zaten Türkiye'de özellikle bugün güncellenen çalışma izinlerinde de daha önceki dönemlerde de bu çalışma izinleri verilirken temel bir kriter var.
02:04O kriter öncelikle iş gücü ihtiyacının yerli iş gücünden temin edilmesi.
02:09Bu güncellenen kriterlerde de bu temel yaklaşım zaten devam ettiriliyor.
02:15Yani bir konuda eğer yerli iş gücünden o ihtiyaç temin edilebiliyorsa bu oradan temin edilecek.
02:23Eğer temin edilemiyorsa zaten alternatif olarak bu uluslararası iş gücü dediğimiz yabancı iş gücünden yararlanma ancak o zaman olacak.
02:33Dolayısıyla ben bunun doğru bir yöntem olduğunu düşünüyorum.
02:37Zaten fiili durumda yani bu yapılan güncellemeler bunu belli milletler üzerinden düşünülüyor.
02:46Çünkü bu aynı zamanda çok istismara açık bir alan ve Türkiye'de belli bir kesim özellikle yabancı düşmanlığı yapan kesim çalışma izinlerini sadece belli milletler, milliyetler üzerinden açıklıyor.
03:02Ve bunu bir dezenformasyona bir karalama propagandasına bir kirli bilgiye dönüştürerek Türkiye'nin bu iş gücü ihtiyacının karşılanmasının önüne geçmek istiyor.
03:16Dolayısıyla burada bakın özellikle belli alanlarda ihtiyaçlar var ki bu çalışma izinlerinde mesela savunma sanayinde, mesela ev hizmetlerinde, yaşlı bakımında, mesela Türkiye'nin gerçekten nitelikli iş gücünün olduğu sektörlerde bu alandan istifade edilmek isteniyor.
03:39Bu bütün dünyada böyledir yani bir ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde bütün dünya yabancı iş gücünden istifade eder ve Türkiye'de bu ihtiyacını gideriyor.
03:51Tekrar edelim yani bunun altını çizerek söylüyorum çünkü istismar edenlere aslında bu dezenformasyonu önleyecek en önemli noktalardan birisi zaten çalışma izinlerinde temel bir kriter var.
04:05İş gücünün yerli iş gücünden temin edilmesi durumunda zaten o yapılacak, edilmemesi durumunda tamamlayıcı bir rol olarak da yabancı iş gücünden yararlanılacak.
04:17Bundan da kimsenin rahatsız olmaması gerekiyor.
04:20Aslında geçmişe baktığımız zaman kıymetli hocam Almanya gibi Hollanda gibi birçok ülkede bu söylemiş olduğunuz aslında yabancı iş gücünü destekleyerek kalkınmış ülkeler değil mi?
04:30Özellikle Almanya'da bizim Türkiye'den göç edip de orada istihdam sağlayan orada çalışan birçok vatandaşımız da mevcut hala günümüzde de bu mevcut.
04:39Bununla dayalı olarak yine bu sistemde şu anda Türkiye'de hala hazırda işleniyor doğru değil mi?
04:44Şimdi Oğuzhan Bey özellikle gelişmiş ülkelerin iş gücü piyasalarına baktığınızda o iş gücü piyasaları içerisinde yani buna uluslararası iş gücü diyebilirsiniz, yabancılar diyebilirsiniz.
04:58Adına hani biz uluslararası iş gücü diyoruz.
05:02Bu iş gücünden özellikle maksimum düzeyde yararlandıklarını görürsünüz.
05:10Şimdi bizde yani bu mesele konuşulduğunda sadece niteliksiz iş gücünden yararlanmak gibi algılanıyor ama bu aynı zamanda nitelikli iş gücünden de.
05:21Yani bugün Türkiye'nin katma değer üreten özellikle yüksek gelir elde ettiği sektörlerde de bilişim sektörü, savunma sanayi sektörü, tersanecilik sektörü birçok sektörde bu uluslararası iş gücünden yararlanma ülkenin ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.
05:43Ancak şunu biliyoruz bu yani örneğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bunu bir gün oturmuş karar vermiş de bu sonuç olmuş değil.
05:53İş insanlarından işveren örgütlerinden yoğun bir talep söz konusu yani çalışma hayatı buluşmaları yapılıyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu çalışma hayatı buluşmalarının neredeyse tamamında uluslararası iş gücünden yararlanma işverenlerin bir talebi olarak ortaya çıktı.
06:13Ve bugün gerçekten de baktığımızda eskiden sadece nitelikli iş gücü bulamamaktan şikayet edilirken bugün nitelikli ve niteliksiz iş gücünden her ikisini de bulamamaktan şikayet eden bir işveren iş insanları var.
06:31Dolayısıyla bunun da örneğin ülkemizde yaşayan insanlardan zaten fiili olarak kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınmasından rahatsızlık duymamak gerekiyor.
06:42Zira kayıt dışında çalışan bir yabancının kayıt altına alınması o ülkenin vergi gelirlerinin sosyal güvenlik gelirlerinin artması anlamına geliyor.
06:52Aynı zamanda bu burada yaşayan yabancıların sosyal yardıma bağımlılığını ortadan kaldırıyor.
06:59Dolayısıyla entegrasyona büyük hizmet ediyor ve ülkenin aynı zamanda kalkınmasını da sağlıyor.
07:06Dolayısıyla bütün bu çerçeveye baktığımızda bunun son derece yerinde olumlu ve ülkenin kalkınmasına da önemli katkıları olacak bir çalışma olduğunu değerlendiriyorum.
07:17Kıymetli hocam aslında ilk sorumda bunun cevabını verdiniz ama ben yine de biraz daha detay verirsiniz diye sormak istiyorum.
07:23Yabancılara verilen çalışma izniyle birlikte Türk vatandaşlar üzerinde istihdam anlamında olumsuz bir algı oluşur mu?
07:32Yani bir olumsuzluk oluşacak mı?
07:34Siz yapılan düzenlemede bunun yeri olduğunu söylediniz.
07:37Öncelikle kendi vatandaşlarımızdan istihdam edilmesinden bahsettiniz.
07:41Ancak dedim gibi tekrar detaylıca anlatmanız için ben rica ediyorum size bu soruyu sorduktan sonra.
07:47Şimdi şöyle bakın ülkemizde özellikle Suriye'de yaşanan savaştan sonra yani Suriyeliler ve başka milletlerden de ülkemize adına geçici koruma statüsündeki kişiler diye söyleyebiliriz.
08:06Geldiklerinde de Oğuzhan Bey bu tartışmalar yaşanmıştı.
08:10Yani bunlar Türkiye'deki var olan iş ihtiyacını özellikle yerli iş gücünün elinden alacak ve insanlarımız işe girmesi gerekirken onlar işe girecek.
08:229-10 yıldır geldiğimiz nokta şurası yani bugün özellikle iş hayatı içerisinde bizim ikinci iş gücü piyasası dediğimiz ağır işler, niteliksiz işler, beceri gerektirmeyen işlerde ağırlıklı olarak bu bahsettiğimiz kitlelerin çalıştığını görüyoruz.
08:42Yani şöyle bizim herhangi bir iş gücümüz orada ben çalışmaya hazırım deyip de elinden alınan işin olmadığını görüyoruz.
08:52Dolayısıyla bu yaşadığımız tecrübe de bize şunu gösteriyor.
08:55Demek ki bugün itibariyle eğer o sektörlerde zaten yerli iş gücü çalışmak istediğinde zaten çalışacak.
09:04Yerli iş gücü çalışmadığı için bunlar şu anda örneğin çoğunluğu kayıt dışı olarak zaten o sektörlerde çalışıyor.
09:12Yapılmak istenen fiili bir durumu kayıt dışını kayıt altına almak.
09:17Dolayısıyla burada hem ülkemizin menfaatine hem işverenlerimizin de doğal olarak bahsettiğimiz gibi yoğun bir talebiydi.
09:26Hatta belli sektörlerde bu kişileri piyasadan çektiğinizde o sektörlerin durma noktasına geleceği iş insanlarının ve işveren örgütlerinin gerek raporlarında gerek açıklamalarında zaten yer alan konular.
09:41Dolayısıyla tekrar edelim zaten yerli iş gücümüzü koruyan yani burada temel amaç öncelikle yerli iş gücümüz yapılan daha öncesinde de öyleydi.
09:52Yer alan çalışmada da temel şey yerli iş gücünü koruyan yerli iş gücünden temin edilecek işler olduğunda zaten yerli iş gücünden temin edilecek.
10:02Temin edilemediği durumlarda tamamlayıcı bir nitelik itibariyle de yabancı iş gücünden yararlanılacak.
10:10Hocam yerli iş gücünden bahsetmişken geçtiğimiz günlerde de tabii ki işsizlik rakamları açıklandı ve düşme görüldü.
10:18Bu oranlara da biraz değinebilirsek çok memnun olacağım.
10:21Şimdi şöyle Oğuzhan Bey geçtiğimiz yani dün iş gücü istatistikleri açıklandı.
10:27Her ay bizde iş gücü istatistikleri açıklanıyor.
10:30Burada işsiz oranımız işte istihdam rakamlarımız aynı zamanda kadın erkek ayrımı benzeri veriler yayınlanıyor.
10:42Dün açıklanan verilere göre Türkiye'de işsizlik oranı yüzde sekiz buçuğa düştü.
10:49Yani bir önceki ay yüzde sekiz virgül sekizken sıfır virgül üç puanlık düşüşte sekiz buçuk puana düştü.
10:56Son on altı aydır da teklihanelerde seyreden bir işsizlik oranımız var.
11:01Bu son derece önemli.
11:02Zira Türkiye'de özellikle ekonominin uzun süredir büyüyen ekonomide bir miktar büyümede azalma bekleniyor.
11:11Dolayısıyla biz bu büyümede azalma nedeniyle istihdam rakamlarında da bir azalma dolayısıyla işsizlikte bir artış bekliyorduk.
11:18Ama bu son veri aslında iş gücü piyasalarının geleceğine dair önemli bir ipucu ve umut verdiği.
11:26Son on altı aydır teklihanelerde seyrediyor ve düşüş eğiliminde seyrediyor.
11:32Bu ülkemizin geleceği açısından umut verici bir rakam ve istihdam rakamlarımız da Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarını son aylarda yaşıyoruz.
11:42Ve otuz iki milyon yedi yüz altmış altı binlik bir rakama ulaştık.
11:47Cumhuriyet tarihi boyunca bu senenin Mayıs ayında otuz iki milyon sekiz yüz binin biraz üstünde bir istihdamı görmüştük.
11:56En yüksek ikinci rakam bu son verilerde de.
12:00Dolayısıyla hem istihdam rakamlarının artması hem işsizlik oranlarının düşmesi iş gücü piyasaları açısından ümit verici bir veri olarak değerlendiriyorum.
12:10Hocam çok teşekkür ediyorum. Son olarak tabii ki şunu da sormak istiyorum.
12:14Yine medyada ve sosyal medyada bir haber dolanıyor.
12:18Bu haberde emeklilik sisteminin kökten değişeceği ve prime göre maaş sisteminin geleceğine yönelik.
12:25Yani emeklilik sisteminin baştan aşağı yenileceği söyleniyor.
12:29Bunun doğruluk payı var mıdır?
12:31Eğer böyle bir sistemde değişiklik yapılacaksa artıları eksileri neler olacak?
12:36Bizlere biraz bundan da bahsedebilirseniz çok memnun olurum.
12:39Şimdi şöyle Oğuzhan Bey zaten sosyal güvenlik sistemimizin temelinde emeklilik maaşını belirleyen iki temel kriter var.
12:48Bunlardan birincisi prime esas kazanç dediğimiz yani o kazanç üzerinden ödediğiniz prim tutarları.
12:57İkincisi de prim gününüz.
12:59Yani bu ikisi aslında bir kişinin alacağı emekli maaşını belirler.
13:04Dolayısıyla prim gününe göre emekli maaşından hani neyin kastedildiğini bilmiyorum ama zaten öyle.
13:10Yani prim gününe göre emekli maaşı zaten alınıyor.
13:14Bu medyada dolaşan yani biliyorsunuz son dönemde çok sayıda hani sözde uzman oldu.
13:22Ve çeşitli haberler de çıkıyor.
13:25Ben hani sosyal güvenlik sistemine dair böyle köklü bir değişim ya da çalışma olup olmadığını bilmiyorum.
13:34Yani böyle bir çalışma.
13:36Ancak şunu biliyoruz yani bir ülkede sosyal güvenlik sistemi o ülkenin en önemli meselelerinden birisidir.
13:43Dolayısıyla bu sistemi hem bulunduğumuz dönem itibariyle sürdürülebilir hale getirmek
13:50hem de gelecek nesillere aktarmak bakımından da başta finansal sürdürülebilirlik olmak üzere
13:56hem hizmet kalitesi bakımından hem diğer açılardan gelecek nesillere emanet edilecek bir sistem olması bakımından da
14:05her zaman üzerinde dikkatli ve hassasiyetle durulması gereken bir mesele.
14:09O bakımdan da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işte onun kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu
14:16sistemin sürdürülebilir olması, sistemde verilen hizmetlerin yani bir taraftan maaş,
14:24diğer taraftan sağlık hizmetleri, ilaç tedavi hizmetlerinin niteliğinin de artırılarak devam etmesi için
14:31her zaman bu meseleye kafa yormak zorunda zaten.
14:34Dolayısıyla bu konular hani gündeme gelirken benim aklıma hep bunlar geliyor.
14:39Yani sistem zaten sürekli olarak hem hizmet kalitesini artırmak hem özellikle sistemdeki emeklerin refah seviyelerini artırmak
14:50hem gelecek nesillere sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi bırakmak için üzerinde zaten çalışılır.
14:58Ama ben öyle köklü bir çalışma var mıdır diye baktığımda bunun çok da böyle olduğunu düşünmüyorum.
15:06Ama diğer çalışma sadece belli günlerde değil zaten sürekli üzerinde durulan ve hassasiyetle çalışılan konular.
15:15Hocam verdiğiniz kıymetli bilgiler için sizlere çok teşekkür ediyorum.
15:19Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mıdır? Onlar da çok kısa sizden alıp sizle müsaade isteyeceğim.
15:25Şöyle çalışma hayatı dinamik bir hayat. Dolayısıyla yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor.
15:32Çağın bir takım ihtiyaçları ortaya çıkıyor ve çalışma hayatında yapılan değişiklikler de aslında bu ortaya çıkan yeni ihtiyaçların zorunluluğu nedeniyle yapılıyor.
15:44Burada aslında temel amaç hem çalışma hayatında çalışanların kazanımlarını korumak, onların refah seviyelerini artırmak, yine emeklerimizin refah seviyelerini artırmak
15:56ve bu çerçevede çalışmaların temelinde bunlar olduğu takdirde hem çalışanların hem ülkemizin hem çalışma hayatının daha dinamik, daha olumlu ve çağın ihtiyaçlarına göre de şekillenen bir yöne doğru gideceğini düşünüyorum.
16:15Ağzınıza sağlık. Çok teşekkür ediyorum tekrar kıymetli bilgiler için. Sizlere hayırlı günler diliyorum.
16:22Evet Muhammed Safa Ulusoy yanımızda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Tarkan Zengin hocamız vardı.
16:29Kendisiyle özellikle yabancı çalışma izinlerine yapılan düzenleme ilişkin konuları konuştuk.
16:35Ardından özellikle işsizlik rakamlarına değindik ve son olarak da emeklilik sisteminin değişip değişmeyeceğine dair kendilerinin görüşlerini aldık.
16:44Bizlere çok kıymetli çok önemli bilgiler verdiğinin altını çizerek sözü tekrar sizlere bırakmak istiyorum.