• geçen ay
Mersin sahillerinde tatlı sularda yaşayan su böceği türünün deniz ortamına adapte olduğu tespit edildi. Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, türün turizmi etkileyebileceği uyarısında bulundu.
TÜRKİYE'de tatlı sularda yaşayan ve halk arasında 'parmak kopartan' ya da 'ayak ısıran' olarak bilinen su böceği türü, ilk kez sahil kıyısında görüldü. Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, "Türkiye'de ilk kez Mersin sahillerinde bu tatlı su türünün deniz ortamına adapte olduğunu tespit ettik" dedi.Türkiye'de daha çok tatlı sularda yaşayan dev su böceği, ilk kez Mersin sahil kıyısında görüntülendi. Silifke ilçesi Akkum ve Boğsak koylarında görülen böcek türü tedirginliğe neden oldu. Bölgede incelemelerde bulunan Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, türe ait iki birey tespit ettiklerini söyledi. Deniz kıyısında ilk kez görülen böcek türüyle tesadüfen karşılaştıklarını kaydeden Prof. Dr.

hbrlr1.com/cbttiaclkckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Biri ak kum, biri de boğsak koyunda kumların içerisine, deniz ortamında kumların içerisine gizlenmiş halde tespit ettik.
00:13Daha çok tatlı sularda dağılım gösteriyor.
00:19Bu böcekler tatlı suda yaşayan dev sucul böcekler.
00:30Bunlar özellikle Umurgalılardan kurbağa ve balıkları avlayarak yani predatör canlılar.
00:41Tabi yaşam ortamlarında aslında pusu kurup kuran predatörler olarak tarif edebiliriz.
00:49Özellikle dikkisel materyallere tutunarak su altında kalırlar.
00:55Aslında biz tesadüfen bu böcekle karşılaştık. Ak kumda bir dalış sırasında çıkışta kumun içerisinde bu böceği gördük.
01:05Dev bir su böceği. Daha sonra bunun teşhisini yaptık.
01:09Teşhisini yaptıktan sonra halk arasında da ayak ısıran ya da parmak kopartan ismiyle geçen bir böcek olduğunu tespit edince
01:19Aslında turizmi etkisi açısından bir sahillerde tarama yaptık.
01:25Tarama sonucunda Erdemli'den Aydıncıya kadar yaptığımız taramalarda sadece Boğsak koyunda da bir birey bulduk.
01:37Yani Mersin sahillerinde iki adet bireyini tespit ettik.
01:41Bildiğiniz gibi bu dev su böcekleri tatlı su ortamına adapte olmuş, tatlı suda beslenen, prodüktör, pusu kuran
01:52özellikle omurgalılarla beslenen, kurbağa ve balık gibi omurgalılarla beslenen bir tür.
01:59Tabi bu ilginç bir durum. Yani tatlı sularda yaşayan bir türün uyumsal yeteneklerinin ne kadar geniş olduğunu görüyoruz.
02:08Deniz ortamına, deniz suyuna adapte olması ve orada popülasyon kurması gerçekten ilginç.
02:17Aslında bu türün çok kurak iklimlerden, Hindistan gibi çok daha yağışlı yerlere kadar çok geniş bir dağılımı, çok geniş bir ekolojik niş kullandığını görüyoruz.
02:36Tabi burada daha önce dünyada yapılan çalışmalarda Rodos adası, Kıbrıs'da yine deniz ortamına adaptasyonuyla ilgili bir çalışmalar, bir şeyler var çeşitli araştırmacılar tarafından.
02:51Biz bunu Türkiye'de ilk kez Mersin sahillerinde bu türün, tatlı su türünün deniz ortamına adapte olduğunu tespit etmiş olduk.
02:59Tabi turizmi etkileme potansiyeli var. Şöyle, bu türün ayak kopartmak ya da parmak kopartmak gibi bir şeyi yok tabi ki.
03:10Hani bu halk arasında geçen bir şey ama çeşitli basit yaralanmalara sebep olacak bir tür.
03:16O anlamıyla da bizim bazı, yani bu türün izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
03:22Mersin Üniversitesi Sürüneli Fakültesi olarak da aslında bundan sonraki yıllarda da bu türün dağılımının nasıl olacağı, popülasyonun nasıl olacağını Mersin sahillerinde takip edeceğiz.
03:34Çünkü bildiğiniz gibi küçük yaralanmalara sebep olabilir.
03:39Eğer bu tür deniz sahillerine uyum gösterirse, büyük oranda olursa aslında basit önlemlerle şey yapılabilir, ne derler, deniz kullanımına devam edilebilir.
03:53Bunlar bildiğiniz gibi taşlık alanlarda giyilen o basit patiklerle yine bu türün olduğu yerlerde girilerek bu türden kaynaklı yaralanmalar ortadan kaldırılabilir.
04:07Tabii şu anda bir şey söylemeniz pek mümkün değil.
04:11Çünkü yaptığımız incelemelerde bütün hemen hemen tüm sahillerde yaptığımız sahil taramalarında sadece Akkum ve Boğsak koyunda kumulu alanda denizin içerisinde sahil bandında karşılaştık.
04:28İki birey, iki birey de erkekti ve bunu da aslında literatüre katkı olacak şekilde yayınladık.
04:37Şu anda yayınlandığı uluslararası bir dergide.
04:40Tabii buradaki temel amaç gelecekle ilgili bir projeksiyon çizeceksek gözlemler, gözlem yapılması gerekiyor.
04:51Bu türün Mersin'deki varlığı tespit edildi, denizdeki varlığı tespit edildi.
04:57Bundan sonraki gidişatı gözlemler yaparak tespit etmeye çalışacağız.

Önerilen