Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alyan, zayıflama uğruna vücudu aç bırakmanın beraberinde getirdiğini riskleri anlattı. Prof. Dr. Alyan bu tür diyet programlarının 1-2 haftalık sıkı gıda kısıtlaması ile yüzde 10-15 gibi kilo kaybına neden olabileceğini söyledi. Vücut dengesinin bozulması, kalp krizleri ve ciddi aritmiler şeklinde karşımıza çıkar.” dedi.
Category
✨
İnsanlarDöküm
00:00Aşırı kalori kısıtlamasına dayalı şok diyet programları, hızlı ve kısa sürede kilo kaybı vermek için çok sık kullanılan bir diyet stratejistir.
00:10Gerçekten hızlı kilo vermede etkilidirler.
00:141-2 haftalık gibi kısa bir sürede yaklaşık %15-20 gibi bir kilo kaybına neden olmaktadır.
00:20Ancak bunun yanında kap damar sistemi üzerinde olumsuz etkiler neden olduğu çeşitli çalışmalarda göstermiştir.
00:28Bu sıkı kalori kısıtlaması yani şok diyet programları total vücutteki plazma bomunu azaltarak kanın akışkanlığını bozmaktadır.
00:38Aynı zamanda angiotensin 2, fenylefrin gibi damarda spaz yapan çeşitli maddelerin artışına da neden olmaktadır.
00:47Bununla birlikte bizim için vücutun çok önemli olan sodyum, potasyum, magnezin gibi önemli tuzların hem plazmada hem de doku düzeyinde azalmasına neden olmaktadır.
00:58Bunun sonucu olarak da klinik yansıması, ciddi kalp krizleri ve ciddi kardiyak aritvimler şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
01:06Şunu da belirtmekte fayda vardır.
01:08Aralıklı oruçla şok diyet tedavisi aynı şey değildir.
01:12Çünkü kalp fonksiyonları bu kalori kısıtlamasının derecesi ve zamanlamasına bağlı olarak kalp fonksiyonları farklı bir şekilde etkilenmektedir.
01:21Onun için aralıklı oruç faydalıyken şok diyet tedavisi yani aşırı kalori kısıtlamasına değerlenen diyet programları zararlıdır.
01:29Onun için kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği, aritmi öyküsü olan bireylerin bu tür aşırı kalori kısıtlamasına değerlenen şok diyet stratejilerinden uzak durması önerilmektedir.