• 3 ay önce
Türkiye'de her bin bebekten 2 veya 3'ü ileri derece işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Uzmanlar, erken sağlık taramalarının hayati önem taşıdığını vurguladı ve işitme kaybının önlenebilir olduğu belirtildi.
Sağlık taramalarına dikkat: Her bin bebekten 2 veya 3'ü ileri derece işitme kaybı ile dünyaya geliyor
KOCAELİ - Türkiye'de Ulusal Engelli Veri Sistemi'nde kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısının 2 buçuk milyon olduğunu belirten ve bunların yaklaşık 180 bininin ise işitme engeline sahip olduğunu vurgulayan Op. Dr. Sebla Çalışkan, "Her yıl yaklaşık 1 milyon 100 bine yakın bebek doğmakta ve her bin bebekten 2 veya 3'ü ileri derece işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Engellilikten korumak amacıyla yapılan çalışmaların en önemlisi sağlık taramalarıdır" dedi.
Kocaeli Şehir Hastanesi'nde görevli Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sebla Çalışkan, "Uluslararası İşitme Engelliler Haftası" kapsamında bilgilendirmelerde bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan Op. Dr.

hbrlr1.com/cbtwcwyckckckl
Döküm
00:00Dünya İşleme Engeller Federasyonu ve Ulusal Dernekleri ile bağlı bulunduğu kuruluşlar tarafından Eylül ayının son haftası Uluslararası İşleme Engeller Haftası olarak ilan edilmiştir.
00:16Bu etkinlik ile onların haklarına sahip çıkmak, yaşadıkları zorluklara farkındalık yaratmak,
00:21kullandıkları ulusal işaret dininin statüsünü geliştirmek, eğitime ve bilgi teknolojilerine ulaşımlarını kolaylaştırmak ile yaşamlarını daha kolaylaştırmak amaçlanmaktadır.
00:32Ülkemizde ulusal engelli veri tavanına kayıtlı 2,5 milyon engelli vatandaşımız bulunmaktadır.
00:38Ve bunların 180 bini işitme engelline sahip bireylerdir.
00:42Her canlı doğan 1 milyon 100 bin bebekten binde 2 ila 3'ü ise ileri derecede işitme engelliyle dünyaya gelmektedir.
00:50Bunların yaklaşık 1.800 kadarı koklayan implant, diğer bir adıyla biyonik kulak ya da beyin snapping implantı ameliyatlarından fayda görecek hastalar olduğu tahmin edilmektedir.
01:00Dünya Sağlık Örgütü işitme kaybına neden olan faktörlerin %50'sinin önlenebilir faktörler olduğunu bildirmektedir.
01:07Engellilikten korunmak için yapılabilecek en iyi şey ise sağlık taramalarıdır.
01:11Bu sebeple ülkemizde de 2008 yılından beri uygulanmakta olan yeni doğan işitme tarama ve okul çağı işitme taramasından bütün çocuklarımızın geçmesi çok mühimdir.
01:21Yeni doğan işitme tarama programıyla ilk 1 ayda bebeklerimizin testlerini tamamlayıp 3. ayda teşhislerini koyduktan sonra 6. ayda uygun bebeklere ihtiyacı olan bebekleri cihazlandırma yapılarak onları rehabilite edebiliriz ve topluma sağlıklı bireyler olarak kazandırabiliriz.
01:37Sağlık taramalarınızı ihmal etmeyelim sağlıklı günler dilerim.
01:41İzlediğiniz için teşekkür ederim.

Önerilen