• geçen yıl
Türkiye-Ermenistan normalleşmesinde bu hafta başında tarihi bir gelişme yaşandı. İki ülkenin temsilcileri sınırda bir araya geldi. O görüşme sonrasında Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın partisinden ilk açıklama CNN TÜRK'e geldi. Serdar Korucu'nun Erivan'daki özel röportajını kameraman Mehmet Arif Önal görüntüledi.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00İzlediğiniz için teşekkür ederim.
00:31Yalnızca sitem
00:39Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde kritik bir dönüm noktasından geçiriyor.
00:43İki ülkenin temsilcileri ilk kez sınırda bir araya geldi.
00:46İşte bu kritik gelişmeyi Türkiye'den izleyen tek haber kanalı CNN Türk oldu.
00:51Bu görüşme sonrasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın partisinden bir isim de ilk röportajını CNN Türk'e verdi.
00:58Paşinyan'ın uzun yıllar sözcülüğünü yapan Armağan Geyoğan CNN Türk'e konuşsun.
01:14Tarihi görüşmeyle başlayalım. İki ülkenin temsilcileri yaklaşık 30 yıldır kapalı olan sınırda bir araya geldi.
01:21Barışa daha mı yakınız?
01:29Bu her iki tarafa hem Ermenistan'a hem de Türkiye'ye sormamız gereken bir soru.
01:35Ermenistan tarafı için şunu söyleyebilirim ki ilişkilerimizi normalleştirmeye hazırız.
01:40Bu normalleşme sürecinde örnek teşkil edecek konular üzerinde müzakere ettik.
01:45Bunlardan biri aylar önce kararlaştırılan ancak maalesef henüz uygulanmayan 3. ülke vatandaşlarına sınırın açılmasıydı.
01:54Ama ne yazık ki bu henüz uygulamaya geçmedi.
01:57Ermeni ve Türk tarafları yakın zamanda birkaç gün önce diplomatik pasaport sahipleri için vize zorunluluğunun kaldırılması konusunda anlaştılar.
02:06Ermenistan'da sadece birkaç yüz diplomatik pasaport sahibi var.
02:10Türkiye'de ne kadar olduğunu bilmiyorum.
02:12Ayrıca Türkiye ile katı bir vize politikası uygulamıyoruz.
02:16Bildiğiniz gibi havaalanında sınırda vize var ve çok karmaşık değil.
02:22Ama elbette bu anlaşmayı, sembolik de olsa çok önemli bir adım olarak görüyorum.
02:37Paşinyan'ın Ermenistan halkına en önemli vaadi barıştı. Bak öyle bir barış anlaşması bu yılın sonuna kadar imzalanacak mı?
02:47Bu bir zaman çizelgesi ile ilgili değil. Bu süreç her iki tarafa da bağlı.
02:52Vurgulamak istediğim şey şu, eğer süreç ilerliyorsa er ya da geç belirli bir sonuca varılır.
03:16Karşılıklı Ermenistan başbakanından yaptığınız alıntıda denilmek istenen, şu anki durumu değiştirmekten korkmamalıyız.
03:33Komşularımızdan korkmamalıyız.
03:35Eğer yan yana yaşıyorsak birbirimizle anlaşmak, birbirimizle konuşmak, her birimizin aklında ne olduğunu, ne gibi planlarımız olduğunu anlamak ve en azından çözülebilecek sorunları çözmek ve daha zor olanları da müzakere etmemiz gerek.
03:51Sayın başbakanın bahsettiği şey buydu.
03:542020'de Sisyan'daki bir din adamı Paşinyan'ın elini sıkmadı ve bugün de Baş Episkopos Galstanyan muhalefete öncülük ediyor. Kimse neden Paşinyan'a karşı?
04:16Nikol Paşinyan'a karşı.
04:18Biz de politikalı bir takımın ayrılmasını ve parçalanmasını istemiyoruz.
04:24İç siyasi gerginliklerimiz hakkında çok fazla ayrıntıya girmek istemem ama evet, sizin de bahsettiğiniz gibi kesinlikle belli bir gerginlik var.
04:47Bu karmaşık bir konu. Bu, Ermenistan içindeki siyasi hayatımızın iş yapısıyla ilgili.
04:54Bu bir kompleks bir hikaye.
05:24Ermenistan, Rusya'nın yerine Amerika Birleşik Devletleri ile mi yakınlaşmaya başlıyor?
05:54Ve biz de buna çok değer veriyoruz. Son yıllarda Ermenistan-Avrupa Birliği ilişkilerinin de yeni bir seviyeye yükseldiği açık. Bu normal bir süreç ve karşılıklı çıkarlarımız doğrultusunda gerçekleşiyor.
06:09Ermenistan, Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin de yeni bir seviyeye yükseldiği açık. Bu, Ermenistan-Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin de yeni bir seviyeye yükseldiği açık.
06:20Devam edelim.
06:22Ermenistan, Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin de yeni bir seviyeye yükseldiği açık. Bu, Ermenistan-Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin de yeni bir seviyeye yükseldiği açık.
06:37Rusya'dan bahsettiniz ancak aynı soruyu sorabilecek pek çok üçüncü taraf var ve hepsine bunun diğer ilişkiler gibi üçüncü bir tarafa karşı olmadığını söylüyor. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerimiz tanımı gereği üçüncü bir kesime karşı değil.
07:01Azerbaycan, Ermenistan'ın yeni bir savaşa hazırlandığını söylüyor. Yeni bir savaş kapıda mı?
07:08Ermenistan ordusunun, Ermenistan Cumhuriyeti'nin sınırlarının, egemen sınırlarının ötesine geçme gibi bir niyeti yoktur. Bütün uluslararası düzenlemelere göre, Ermenistan'ın bir orduya sahip olma, konvansiyonel silahlara sahip olma, konvansiyonel silahlar satın alma konusu egemenlik hakkıdır. Bunda problem nerede?
07:33Ve son olarak Türk halkına mesajınız ne olur?
08:03Ortak bir dil ve tüm anlaşmazlıkları aşmanın yolunu bulmak. Fakat ne yazık ki küçük meselelerde bile hala sürdürülebilir çözümlere varamıyoruz. Endişe verici olan bu. Küçük meselelerde çözüm bulamazsak, daha karmaşık meselelerde nasıl ilerleyeceğiz? Dolayısıyla benim mesajım her iki tarafında faydalanacağı ortak bir dil bulmaya çalışmak.
08:33www.feyyaz.tv

Önerilen