• geçen yıl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Memursen vergide adalet talebini rapor haline getirdi. Adil, makul ve sürdürülebilir bir vergi sistemi başlıklı raporda çarpıcığı tespitler yer aldı.
00:12Vergi sisteminde sosyal adaleti sağlamaya yönelik düzenlemelerin talep edildiği raporu Memursen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tombul kamuoyuna sundu.
00:21Milli gelirden alınan pay noktasında alt ve yüksek gelir grupları arasında uçurumun derinleştiği ve orta sınıfın giderek ortadan kalktığı bir zeminde vergide adalet hem sabit gelirli geniş kitleler hem de kamu vicdanı arasından önem arz etmektedir.
00:37Ancak mevcut durumda vergi sistemimiz gayri adil bir görünüm arz etmektedir.
00:43Tombul, emekli çalışan ve aileleriyle birlikte 25 milyon sabit gelirliyi temsil ettiklerini söyledi. Dolaylı vergilerin sabit gelirlileri zorladığına dikkat çekti.
00:53Tombul, vergi sisteminin gelire göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
00:57Vergide adalet olmadan toplumsal barış ve adalet olmayacağı açıktır. Ancak ülkemizde mevcut vergi sisteminin ağırlık merkezini gelire göre vergilendirme yerine toplumun tümünün vergilendirilmesi oluşturulmaktadır.
01:15Vergi sistemimizin ağırlık merkezini oluşturan dolaylı vergiler eliyle başta sabit gelirliler olmak üzere geliri olsun ya da olmasın toplumun bütünü vergilendirilmektedir.
01:27Neoliberal politikaların sonucu olarak ilaçtan suya, ekmekten bebe mamasına en temel ihtiyaçlar için bile vergilendirme yapılması insani ve adil olmadığı gibi gelir durumuna bakılmaksızın vergilendirme uygulaması zenginle fakirin aynı vergiyi vermesine neden olması bakımından da adil değil.
01:47Raporun teknik detaylarını sunan Prof. Dr. Mustafa Çolaks'a vergilendirme sistemindeki karmaşıklığa dikkat çektiği, kayıt dışılığın önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri sıraladı.
01:59Topaç yoluyla alınan vergiler de dahil ettiğimizde bu yüzde seksenlik bir kısma tekabül ediyor. Toplam vergilerin yüzde sekseni dolaylı vergi. İkinci temel mesele kayıt dışı ekonomi. Yaklaşık milli gelirin üçte biri kayıt dışı. Vergi kanunlarımız son derece karmaşık. Uluslararası karşılaştırmada 64 ülke içerisinde 53. sıradayız.

Önerilen