• 5 years ago
Σειρά-ντοκυμανταίρ παραγωγής 2010 του BBC για τους αρχαίους κόσμους και την εξέλιξη του Πολιτισμού.

Σε αυτό το επεισόδιο: Οι ελληνικές πόλεις-κράτη απέτυχαν να ενωθούνε και να δημιουργήσουνε μια Παν-ελληνική κοινότητα, τον πολιτισμό της οποίας θα διέδιδαν στον τότε γνωστό κόσμο. Ήταν προσκολλημένες στον εαυτό τους με παρωπίδες και πολεμούσαν συνεχώς μεταξύ τους. Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουνε ακόμη και χρήματα των Περσών (οι οποίοι τα έδιναν ομολογουμένως με μεγάλη χαρά), για να επιτύχουνε τις φιλοδοξίες τους.

Οι Μακεδόνες ήταν περισσότερο εξοικειωμένοι με την Ελληνικότητα και το "Ελληνικό Πνεύμα". Με τον Φίλιππο τον Β΄, η ιδέα του Παν-Ελληνισμού έλαβε σάρκα και οστά. Με τον Αλέξανδρο τον Γ΄ τον Μέγα, η επικράτηση & εξάπλωση του Ελληνισμού, επιτέλους θα πραγματοποιούνταν...


(Σημείωση Krasoblog: Η Μακεδονία αποτελούσε μέρος της Ελλάδας, όχι με τη μορφή μιας πόλης-κράτους που ήταν η επικρατούσα μορφή της κοινωνικο-πολιτικής οργάνωσης μιας κρατικής οντότητας, αλλά ως μια ευρύτερη περιοχή που διοικούνταν από έναν βασιλιά, ο οποίος ανέθετε σε άτομα της αρεσκείας του τη διαχείριση μιας συγκεκριμένης περιοχής του βασιλείου.

Φυσικά στη Μακεδονία υπήρχανε και πόλεις που δημιουργήθηκαν με την ανακατάταξη των πληθυσμών μετά την επικράτηση του Φιλίππου Β΄επί των αντιπάλων της Ιλλυρίας, Θράκης και Παιονίας. Στις πόλεις της Μακεδονίας όλοι οι πολίτες, ακόμη και από τις κατακτημένες περιοχές είχαν ίσα δικαιώματα και είχαν τις ίδιες δυνατότητες, ειδικότερα τη δυνατότητα να στρατολογούνται στις βασιλικές δυνάμεις.

Μια πόλη-κράτος θα κατέρρεε και θα βυθιζότανε στην αναρχία εάν δεν βρίσκονταν περιοχές ώστε να εποικίσουνε σε αυτές οι αυξανόμενοι πληθυσμοί της. Γι' αυτό στην Πολιτεία του, ο Πλάτων, έδινε ακριβείς αριθμούς των οικογενειών (5.040) που θα έπρεπε να υπάρχουνε σε μια πόλη-κράτος, με συγκεκριμένη αναλογία σε φτωχούς-πλουσίους, έτσι ώστε να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο το σύστημα εκπαίδευσης και να επικρατεί ευνομία κι ευταξία. Κάτι τέτοιο φυσικά φαντάζει ουτοπικό.

Category

📚
Learning

Recommended