Mzarlıkta Bayramlaşma Alşar Köyü Gönen

  • 16 yıl önce
Alaşar Köyü
Alaşar Köyünün Tarihi
Gönen’in en eski köylerinden biri olup, Türkmen aşiretinden gelme Karakeçili Yörüklerindendir. Bir dönem Manyas’a bağlı olan köy Cumhuriyet dönemi ile birlikte yeniden Gönen’e bağlanmıştır.
1487 yılında 5 kabile ve 25 nüfusa, 1892 de 40 hane 199 nüfusa, 1905 de 47 hane 287 nüfusa, 2000 de 47 hane 169 nüfusa, 2007 yılında ise 45 haneye ve 166 nüfusa sahip olmuştur.
Birinci Dünya savaşında 1915 yılında Çanakkale cephesinde Eyüboğlu Kadir isminde bir de şehit vermiştir.
Cumhuriyet tarihinden önce başlayıp, günümüze kadar gelen köydeki, aşiret ve sülalelerin lakapları ise şunlardır;
Mollalar, Paytarlar, İlaççılar, Kelebekliler, Çavuşlar, Yakuplar, Sakallar, Yumuşaklar, Pulüsler, Karaveliler, Bekirler, Tayırlar, Mıstıllılar, Pıynarlılar, Eseler, Köseler, Kurtlar, Şakirler, Sarılar, Yetimaliler, Haytalar, Tombaklar, Karaoğlanlar, Karamustafalar, Esmeler, Türkler olarak adlandırılmıştır.
Köyün ilk yerleşim yerleri ise; Kışla tepesinde Şakirler aşireti, Nazilenin Kışlasında Onbaşılar, Kelebek tepesinde Kelebekliler, şu anda köyün bulunduğu yerde de Yakuplar ve diğer aşiretlerin yaşadığı rivayet edilmektedir.
Köy kurulmadan önceki yerlerde dört-beş hane şeklinde yaşayan aşiretler göçebe hayatı yaşayıp derme çatma kıl çadırlarda, çamuru harç yaparak toprak ve taşla ördükleri evlerde yaşayıp, koyun, keçi, ve yerli sığır bakıp ve ziraat yaparak geçimlerini sağlamışlardır.
Daha sonra aşiret ileri gelenleri bir araya gelip anlaşarak birlikte yaşam ve sosyal hayat için bugünkü Alaşar köyünü kurmuşlardır.
93 harbi sonrasında Silistre ve Tırnovadan göç eden muhacirlerin bir kısmı köyün kenarındaki Kelebek mevkiine sazlardan evler yaparak yerleşmişlerdir. Daha sonraları çıkan büyük bir yangın sonrasında muhacirlerin bir hane dışında tamamı ova köylere göç etmiştir.

Category

🥇
Spor

Önerilen