Ambar Belgeseli Bismil Diyarbakır 1998 -Ambar mahallesi

  • 6 years ago
Ambar Belgeseli Bismil Diyarbakır 1998
Bu belgesel Ambar da doğup,Ambar da büyüyen Yapım ve Yönetmenliğini Hasan Yaylacı'nın yaptığı
Ambar Beldesi ile ilgili ilk eser olup,1998 yılında Diyarbakır Söz Tv de yayınlanmıştır.
1998 yılının mevcut zor şartlardaki imkanlarıyla gerçekleştirilmiş bir yıllık emeğin neticesi bir belgeseldir.tüm ambar beldesi halkına armağanımdır.....saygı ve sevgilerimle Hasan Yaylacı

-AMBAR BELGESELİ--

Ünlü bir tarihçi şöyle demiş, "Kendi tarihini bilmeyen, kendi geleceğini de bilemez" gerçekten de doğru bir söz. Hasan Yaylacı'da doğup büyüdüğü güzel olduğu kadar şirin Ambar Beldesi'nin tarihi geçmişini öğrenmek Sosyo-KültüreI yapısı ve sorunlarınıda dile getirmek günümüz Medeniyet ve Teknolojisiyle tanıştırmak maksadıyla kamerasını eline alıp, 1 yıl boyunca harcadığı emeğin karşılığında takdir edeceğinizi umduğumuz güzel bir belgeselin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

--KÖYLÜLERİME--

Anamız birdir, aynı memeden emmişiz dost!ar Kan kardeşiz, sizlere kanım kaynıyor.

Sizlerle beraber herk ettik toprağı

Beraber yattık hapiste, beraber teskere aldık Ve maniler yaktık hasret için.

Gülemediysek de boş verdik beraber.

Halay mı çekmedik kolkola

Horonmu tepmedik diz dize Çepken mi vermedik rüzgara ?

koyun koyuna yattık toprak duvarlarda Sıtmayla, sığırla, davarlarla daha da yatarız dostlarım daha da. Gün gelir ise eğer,

Halay çeker türkü söyler gibi yanyana Mavzer mavzere veripte,

Düşmana kurşun da atarız.

Sizlere kanım kaynıyor, yabancı değilsiniz bana.

Enver GÖKÇE

İlk adı 'Ozmen” olan Belde, Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göç eden Müslüman asıllı ailelerin yerleşimiyle 1937 yılında kurulmuş. İlkin 40 ailenin iskan edildiği Beldeye daha son raki yıllarda ekleme göçler olmuştur.

Göçler şu şekilde gerçekleşmiştir. Turist pasaportu ile geçiş yapanlar, karşılıklı yer değiştirmel er ve diğer gerekçelerle sınıflandırılabilecek geçişler yapılmıştır.

Göç eden aileler Bulgaristan Devletine karş sr:rumluiukla r ını yerine getirdikten sonra göç edebilmişlerdir. Ayrıca Bulgaristan'dan Romanya'ya oradan da Türkiye'ye tazminat karşılığı alınanlarda olmuşlardır. 1940 yılında her ne kadar göçlerin son bulmas ı yla Bulgaristan'dan, İstanbul Tuzla'ya oradan da Diyarbakır ve Bismil çevresindeki köylere yerleşt i rilmiş göçmenlere rastlamak mümkündür.

Devlet, Belde'ye ilk yerleşen iki nüfuslu ailelere 30'ar dönüm arazi, iki odalı, salonu ve ahırı olan ev ve ayırca gıda yardımı ve tohumlukta vermiştir.

1954ten sonra Muş, Erzurum, Diyarbakır'ın köy ve ilçelerinden yerli göçmenler Beldeye yerleşmişlerdir. Bunların kendilerine göre gelenek ve görenekleri vardır. Bunların herhangi bir anlaşmazlıkları söz konusu olmamışır. Son derece kardeşçe birbirleri ile geçinmişlerdir. Kız alıp vermişler. Dostluk ve komşuluk gibi değerlere Juyük ölçüde ehemmyet vermişlerdir. 1 960 yılından sonra belde'de kooperatifleşmeye gidilmiştir. :x'aIRınmaya yönelik temeller atılmıştır. Traktörier
alınmış, sulama tesisleri ...

Recommended