• 10 yıl önce
İnternet gazeteciliği, kendi yağında kavrulmakta, kişisel beceri ve çabalarla yayın yapmaktadır
Geçtiğimiz Cuma günü (27 Şubat 2015 günü) sabah kahvaltısında basınla buluşan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik ve Meclis üyeleri, Oda’nın 2014 icraatlarını ve 105 hedeflerinin değerlendirilmesini yaparken BİGAD adına Fatih Özcan da internet gazeteciliği ve sorunlarıyla ilgili bir sunum yaptı.
İşte BİGAD Başkanı Fatih Özcan’ının sunumu!
Sayın Başkan, değerli Oda üyeleri,
Ben, KıvılcımHaber İnternet Gazetesinden, Burdur İnternet Gazeteciler Derneği (BİGAD) Başkanı Fatih Özcan.
Öncelikle BUTSO Başkanlığına böyle bir istişare toplantısı düzenleyerek Burdur’umuzun toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal problemleri konusunda söz söyleme, fikir beyan etme imkânı gösterdiğinden dolayı teşekkür ederiz.
İlimiz kalkınmada öncelikler kapsamında sanırım bazı indekslerinin yüksekliği nedeniyle yeterli bir şekilde yararlanamamaktadır. Burdur neden hala 3. Kalkınma Bölgesinde yer alıyor? Bunu irdelemek sanayi ve ticaret erbabının örgütlerine düşer. Antalya turizm, Denizli tekstil ve Isparta sanayi olarak öne çıkmasındaki etkenleri araştırmak gerekir. Bu üçgenin ortasındaki Burdur neden gelişemiyor? Burdur’un kalkınması, bu soruya verilecek cevaplarda gizlidir. İlimizin temel ekonomik sektörleri olarak tarım ve hayvancılık, doğaltaş -mermercilik, eğitim, ticaret ve turizm öne çıkarılmaktadır. Resmi araştırmaların rakamlarında Burdur ekonomisinin %41'i tarım ve hayvancılık, %18'i sanayi, %12'si ticaret, %10'u turizm ve hizmet, %9'u orman ürünleri, %8'i madencilik ve nihayet %1'i teknoloji olarak gerçekleşmekte olduğu belirtiliyor. İlimiz, tarımsal üretimin Türkiye’nin genel üretim miktarı içindeki oranıyla da dikkati çekmektedir. Bazı tarım ürünlerinde bu oran şöyle gerçekleşmektedir:
Türkiye çiğ süt üretiminin %2'sini, taze fasulye üretiminin %3,7’ini, buğday üretiminin %2,6’ını, haşhaş üretimin %6,9’nu, anason üretiminin %42'sini ilimiz karşılamaktadır.
Hayvancılık sektöründe ise bu oran ve sayısallık da şöyle karşımıza çıkmaktadır. 207 bini aşkın büyükbaş hayvan, 364 bini aşkın küçükbaş hayvan miktarıyla ilimiz dikkat çekici bir hayvan varlığına sahiptir. Yıllık üretilen süt miktarı 360 bin ton, et miktarı 7 bin 845 ton, bal miktarı da 557 ton olarak gerçekleştiği belirtilmektedir.
Geçen yılın rakamları olan bu üretim miktarları, dağların doruklarından şırıl şırıl akıp gelen doğal başıbozuk su kaynakları gibi işlevsiz bir şekilde gelip geçmektedir. Ham haliyle tüketilmekte, il dışına ihraç edilmekte, fazlaca bir katma değer yaratamamaktadır. Son zamanlarda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destek ve hibeleriyle bireysek ve kurumsal düzeyde bazı imalata yönelik yatırım ve çalışmalar görülmekle beraber yeterli değildir; keçiboynuzundaki şeker misali yüzdeye vurulduğunda çok önemsiz bir oran oluşturmaktadır. Burdur Sanayi ve Ticaret Odası (BUTSO) bu konuda öncülük ve önderlik etmelidir. İlimizde yatırımlar konusunda daha aktif rol almalı, bunu talep etmeli, hayata geçirmelidir.
Hep yakınıyoruz; sadece laf üretiliyor; Burdur’un tanıtım sorunu var diye. Tanıtımda temel araç yazılı ve sanal olmak üzere basındır ya da öyle olmalıdır. İlimizde 3 yerel yazılı basın yayın organına karşılık ilçelerle birlikte 40’a yakın internet gazetesi faaliyette bulunmaktadır. Dağınık vaziyette olan internet gazetelerini toparlayarak bir kuvvet haline dönüştürmek için biz 7 internet gazetecisi bir araya gelerek Burdur İnternet Gazetecileri Derneği (BİGAD’ı) kurduk. İnternet gazeteleri kamuoyu oluşturmada birinci derecede rol almakta, hem ülke çapında hem küresel çapta olduğu gibi, yazılı basında yayınlanacak olan haberleri bir gün önceden internet medyasından okunabilmektedir. Deyim yerindeyse yazılı basın bugün internet gazeteciliğinin kuyruğuna takılmaktadır. Bundan dolayı da özellikle Batı basınında gittikçe artan bir ivmeyle medya dünyası yazılı yayınlarını durdurmakta, onların internet versiyonlarını canlandırma yolunu seçmektedir. Bu gerçeğin bizde uyandırdığı algıysa, orta ve uzun vadede kâğıdın öldüğü yönündedir. Sürecin gidişatı böyle olduğu halde, bugün için yazılı basının Basın İlan Kurumu gibi bir destekçisi bulunmaktadır. İnternet gazeteciliği ise kendi yağında kavrulmakta, kişisel beceri ve çabalarla yayın yapmaktadır. Bu kapsamda esnaf ve işadamları, kamuya malolmuş halk önderleri ve şahsiyetler reklâm ticaretin motorudur anlayışına sarılmalıdır. İlimizde genellikle esnaf ve iş adamlarımızda işletmesinde reklâm fonu oluşturma alışkanlığı yeni yeni belirmektedir. Reklâm Koç ve Sabancı’ya bile gerekli bir zorunluluktur; nitekim o grupların devasa reklâm fonları bulunmaktadır. Ve basının objektif habercilik yapabilmesinin, bağımsızlığını koruyabilmesinin, güç merkezlerinin borazanı haline gelmesini önleyebilmesinin yolu ve tarzı bu süreçtir. Özellikle kamuoyunun oluşturulmasında birinci derecede ve belirleyici olarak elini taşın altına sokan internet gazeteciliği için bu hayati ö

Category

🗞
Haberler