• 11 yıl önce
NEŞE, HÜZÜN VE COŞKU: AKORDEON…

"Kollarıyla size sarılan, tutunan bir bebek gibidir. Anlatacak çok şeyi vardır ama konuşmayı bilmez; sadece derin derin nefes alır yüreğinizin üzerinde...Körüğünü her çekişinizde kendi iç çekişlerinizi anımsarsınız, hiç konuşmadan saatlerce sadece müziği paylaşırsınız..." diye anlatmışlar bu tanrısal sesli çalgıyı...

Avrupa’ da “Akordeon”, Kafkasya’ da “Garmon”, Arjantin’ de “Bandoneon” olarak karşımıza çıkar.

19. yüzyıl eğlencelerinde güçlü bir müzikal sese duyulan ihtiyacı karşılamak amacıyla 1829 yılında Viyana’ da Cyrill Demian bu çalgıyı icat eder ve 6 Mayıs 1829’ da “Akordeon” adıyla patent alır. Bu tarih, Akordeonun icadının 180. Yılında, 6 Mayıs 2009’ da Uluslararası Akordeon Konfederasyonu tarafından “Dünya Akordeon Günü” olarak kutlanmaya başlanır.

Dünya Akordeon Günü, bu yıl İberya Özkan Akordeon Atölyesi, Gürcü Sanat Evi, MSGSÜ Öğrenci Konseyi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ nin koordinasyonu ile MSGSÜ Fındıklı kampüsü Sedat Hakkı Eldem Oditoryumu’ nda kutlandı.

Usta müzisyenler İberya Özkan, Ertuğrul Şentürk, Zurab Tarieladze, Aydın Çıracıoğlu, Burak Alkan, Adem Temiz, Muammer Ketencoğlu, Mehmet Hakan Kaya, Aziz Ali Elyağutu, Cengiz Berkün Balkanlardan, Kafkasya’ ya; Avrupa’ dan Latin Amerika’ ya ve Anadolu’ ya kadar geniş bir yelpazede Akordeon ezgilerini seslendirdiler.

Konserde Burak Alkan (Baspanduri), Mehmet İnceli (Doli), Mehmet Halim Kahraman (Panduri), Onur Sarıkaya(Panduri), Ufuk Çağlar Akman(Kontrbas), Gürhan Bek (Gitar), Mehmet Fuat Avcı (Piyano), Levent Özdemir (Bateri) akordeon ustalarına eşlik ettiler.

Konser güzel müzikleri kadar “vefa” sözleri ile de akıllarda kalacak. Akordeon ustaları yıllardan beri çalgılarını tamir eden ustaları Salih Oktay’ ı da unutmadılar. Muammer Ketencoğlu konserine başlamadan Salih ustayı izleyenlerle tanıştırdı, Salih usta uzun alkışlara selamla karşılık verdi ve konserin sonunda sahnede yer aldı ve iki Sevdalinka çaldı. Konserin sonunda bu kez İberya Özkan, Muammer Ketencoğlu’ nun akordeonun Türkiye’ de tanınmasına kendilerinden çok daha önce başladığından söz etti ve teşekkürlerini ifade etti. Edward Aris ve diğer ustalara da selam gönderildi.

Konserin sonunda bütün akordeon sanatçıları ve müzisyenler sahnede yer aldılar. Salih Oktay’ ın çaldığı bir İstanbul şarkısına, "Hatırla Sevgili" tangosuna hep beraber eşlik ettiler. Bu ses kaydını paylaşmak istiyorum.

Akordeona ve bu buluşmaya emek verenler sağ olsunlar.

Ercüment

Category

🎵
Müzik

Önerilen