AFYONKARAHİSAR-03

  • 12 yıl önce
AFYONKARAHİSAR-03
Afyonkarahisar Türkiye’nin kış ayları oldukça sert geçen illerinden biridir. Genellikle Afyonkarahisar’a kaplıca turizmi için gidilir. Kaplıcaların da belirli bir mevsimi olmadığı için her mevsim gidilebilir; ancak Afyonkarahisar’ın kış aylarındaki olumsuz hava koşulları ve ulaşımda yaşanacak aksamalar nedeniyle kış aylarından çok, yaz aylarında gidilmesi tavsiye edilir.

Devamı için: Afyonkarahisar hakkında bilmek istedikleriniz .
Afyonkarahisar şehir merkezinde bulunan Afyonkarahisar Kalesini görmenizi öneririz. Kalenin tarihi M.Ö.1350’li yıllara kadar inmektedir. Kale zirvesinde Ana Tanrıça Kybele'ye adanmış bir çok tapınak bulunur.

Şehirde Sandıklı Kalesi, Bayramaliler Kalesi, Avdalas Kalesi, İscehisar - Kırkinler ve Seydiler Kalesi de görülebilir.

Afyonkarahisar'dan Antalya yoluna gidecekler ise Kocatepe Şehitliğini ziyaret edebilirler.

Afyonkarahisar, Türkiye'deki termal tesis yatak kapasitesinin üçte birine sahiptir. Ziyaretçiler genelde sağlık problemleri ya da eğlence amacı ile bu kaplıcalara gelirler. Şehirdeki tesislerin doluluk oranı mevsim fark etmeksizin %60 civarıdır. İldeki termal tesisler, çocuk felci, eklem bozuklukları, romatizma, solunum yolları ve kalp hastalıklarının da arasında bulunduğu birçok sayıda rahatsızlığın tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca Afyonkarahisar barındırdığı Afyon tarlalarıyla ünlüdür.
Bayat ilçesinden yöreye özgü kök boyalı kilimlerden alabilirsiniz. İscehisar ilçesinde de mermer hediyeliklerden satın alınabilir.
Emirdağ ilçesi veya çevresinden geçecekseniz yoğurt yemeden dönmemenizi öneririz. Bunun yanı sıra Afyon kaymağı, sucuğu da meşhur ve bir o kadar da lezzetlidir. Sultandağı ilçesindeki kirazların tadına bakabilirsiniz.
Afyonkarahisar ilinin büyük bir bölümü Ege Bölgesinin iç batı olarak adlandırılan kesiminde bulunur. İlin doğusunda kalan topraklar İç Anadolu Bölgesinin özelliklerini gösterir. Güneybatıda kalan çok küçük bir parçada Akdeniz karakteristiğini görmek mümkündür. Afyonkarahisar ili, kuzeyden güneye doğru uzanarak, Batı Anadolu ile İç Anadolu Bölgelerini birleştiren yüksek alanın güney parçasını oluşturmaktadır. Bu doğal konumu ile Kuzeybatı Anadoluya bağlayan önemli bir merkezdir.

Afyonkarahisar komşusu olan doğuda Konya’ya 223km., batıda Uşak’a 117km., kuzeybatıda Kütahya’ya 101 km., güneybatıda Denizli’ye 226 km., güneyde Burdur’a 171 km., güneydoğuda Isparta’ya 170 km. ve kuzeyde Eskişehir’e 145 km. uzaklıktadır.
Afyonkarahisar tarih kokan bir şehir. Tarihi evlerin mistik ortamı cezbediyor insanı. Tarihi bir film çekilmek için oluşturulmuş bir stüdyo gibi. Dikkatimi çeken nokta bu evlere benzeyen tarihi evlerin aynısı Safranbolu’da da var; ancak burası pek tanıtılmadığından olacak ki pek bilinmiyor.

Yöre halkıyla yaptığım sohbetlerde Afyonkarahisar kalesi ile ilgili bir rivayet ilgimi çekti. Söylentilere göre kaleye çıkan kişiler 7 yıl bu şehirden ayrılamıyorlarmış. Bu batıl inançtan dolayı kaleyi gezmeyi reddeden insanlar olabiliyormuş.