Oynatıcıya atlaAna içeriğe atlaAltbilgiye atla
  • dün
SON yıllarda suyu hızla çekilen ve kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Burdur Gölü sahilinde köpüklenme görüldü. Prof. Dr. İskender Gülle, "Herhangi bir olumsuz durumun göstergesi değildir. Burdur Gölü için normal bir durum" dedi.

Burdur Gölü sahilinin bazı noktalarında köpüklenmeler görüldü. Oluşan köpüklenmeyen ilişkin konuşan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, "Göllerde görülen köpüklenmeler bazen denizlerde de görülebilir. Köpüklenmeler ya sanayi atığı, ya kanalizasyon atığı kaynaklıdır ya da doğal yollardan gelişebilir. Burdur Gölü'nde genellikle her yıl kış aylarında veya ilkbaharın ilk dönemlerinde bu köpüklenmeyi görebiliyoruz. Özellikle kışın suların soğuduğu dönemlerde diyatomların ve alglerin ayrışması ile ortaya çıkan organik madde ve yağların göl suyunda bir nevi sabunlaşması ile oluşuyor. Bilindiği gibi Burdur Gölü'nün pH derecesi oldukça yüksek, (yaklaşık 9,1) ve alkali bir göl olduğu için organik madde ile alkalilerin bir sabunlaşma sürecidir. Göldeki herhangi bir olumsuz durumun göstergesi değildir. Burdur Gölü için normal bir durum" dedi.

Kategori

🗞
Haberler
Döküm
00:00Eğer bir kimyasal atık karışıyorsa, kanalizasyon karışıyorsa, mesela fabrikalardan tekstil atık suyu karışıyorsa veya kanalizasyon karışıyorsa biliyorsunuz kanalizasyon da sabun deterjanı çok fazla olur.
00:21Bir o nedenle dolayı köpüklerinde olur.
00:23Fakat bazen doğal olarak da köpüklerinde olur.
00:25Sudaki dağ ziyade diyatomların ayrışmasıyla, tek yüzeyli bizim diyatom dediğimiz, bir dek diatomların ve şeyleri var.
00:33Bu göllerde yaşanan köpüklenmeler bazen denizde de gözükebilir.
00:58Tatlı su göllerinde, tuzlu su göllerinde olabilir.
01:01Köpüklenmeler ya sanayi atığı kaynaklıdır, ya kanalizasyon atığı kaynaklıdır ya da doğal yollardan gelişebilir.
01:09Burdur Gölü'nde genellikle her yıl kış aylarında ve itibarın ilk dönemlerinde bu köpüklenmeyi görebiliyoruz.
01:15Özellikle kışın, suların soğuduğu dönemlerde diyatomların ve alklerin ayrışmasıyla ortaya çıkan organik maddenin ve yağların göl suyunda bir nevi sabunlaşmasıyla oluşuyor.
01:28Zira bilindiği gibi Burdur Gölü'nün pH derecesi oldukça yüksek, yaklaşık 9.1 olduğu için ve alkali bir göl olduğu için organik maddeyle alkalilerin bir doğal sabunlaşma sürecidir.
01:41Herhangi bir göldeki olumsuz durumun göstergesi değildir.
01:45Yani Burdur Gölü için normal bir şey.
01:47Hemen hemen her yıl bu fenomeni görebiliyoruz.
01:49İnsan sağlığı için herhangi bir sıkıntısı yok.
01:51Yok, insan sağlığı için herhangi bir sıkıntısı yok.
01:53Gördüğünüz gibi elimde dokunabiliyorum.
01:57Fakat tabii ki çok çok aşırı miktarda olması ve çok uzun süre inatçı bir şekilde kalması da göldeki organik madde miktarının veya organik madde kirliliğinin bir göstergesi olabilir.

Önerilen