İklim krizinin etkileri her geçen yıl daha da belirginleşirken, Türkiye'de 2025 yılı şubat ayında son 100 yılın en az yağışı görüldü. Yağışların azalması, tarımda susuzluk tehdidini akıllara getirdi. Peki, kuraklık kapıda mı? Yağış oranlarının azalması, dünyada su savaşlarının habercisi mi? Detaylar, CNN TÜRK ekibinden Kübra Aydın'ın detay haberinde...
Kategori
🗞
HaberlerDöküm
00:00Yağışlarda çok büyük miktarda bir azalma var.
00:15Bir kuraklık önümüzdeki yıllarda bir kuraklığın hatta bu sene bile bir kuraklığın kapıya kadar dayandığını görüyoruz.
00:25Sudan dolayı bir çok savaş çıkıyor Orta Doğu'da. Belki ileride bu bir su savaşlarına dönüşebilir ve su kaynaklarıyla ilgili de savaşlar çıkabilir çünkü.
00:35Bilimsel olarak kanıtlanmış artı bir buçuk derece bir daha sıcağız.
00:41Bunun haricinde de önümüzdeki 10 sene içinde minimum bir derece daha ısınması bekleniyor dünyanın.
00:50Kuraklık, sessiz ama derin bir kriz olarak Türkiye'yi etkisi altına almaya başladı.
00:54Kuraklık haritası genişliyor. Su kaynakları alarm veriyor. Tarım toprakları susuzluktan çatlıyor.
01:01Türkiye'de kuraklık artık uzak bir ihtimal değil. İçinde bulunduğumuz bu dönemin gerçekleri arasında.
01:09Uzmanlara göre 2025 yılı yağışsız geldi. Öyle ki Şubat ayı mevsim normallerinin altında yağış aldı.
01:16Yüzyıllık ortalanmalara baktığımız zaman, yüzyıllık yağış miktarlarına daha doğrusu, yıllık toplam, aylık toplam yağış miktarlarına baktığımız zaman
01:24Şubat ayında Ege, Akdeniz, Doğu Anadolu bölgesi, Doğu Anadolu, İç Anadolu bölgesi özellikle %60'a varan bir yağışlarda azalma var.
01:34İklim her gün değişiyor. Hasat dönemleri değişiyor. Su ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz.
01:41Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verileri birçok bölgede yağış miktarlarının uzun yılların ortalamasının altında kaldığını ortaya koydu.
01:48Şubat ayında en az yağış alan bölge İç Anadolu, en çok yağış alan bölge Karadeniz oldu.
01:54Geçen yıla göre yağışlarda %25'e varan azalma görüldü.
01:58Şubat ayı yağışın bol olduğu bir aydır kış mevsiminde. Dolayısıyla buradaki azlık bütün yıla dağılacak bir kuraklık habercisidir.
02:09İklimsel krizin getirdiği ani yağışlardan daha çok daha stabil, istikrarlı yağışları tercih ediyoruz ki hem yeteri kadar suyu alalım hem de toprağı alıp götürmesin.
02:24Biliyorsunuz çok ani gelen yağışlar sel doğuruyor.
02:27Kuraklığın getirdikleri arasında tarımsal üretimde düşüş, su kaynaklarının azalması, ekonomik kayıplar, enerji üretimlerinde aksama, su kaynaklı hastalıklar ve su savaşları.
02:38Ömürdeki yıllarda hatta ömürdeki 10 yıllarda diyelim yani 20-30 yıl sonra Türkiye'de bazı su kaynakları konusunda sıkıntı olabilir.
02:48Bu da bizim içme su kaynağımız veya kullanma su kaynağımız olarak da aslında bir sıkıntı, bir problem baş gösterebilir.
02:56Yine meteoroloji genel müdürlüğüne göre Şubat ayında Doğu Anadolu'nun bazı kesimleri aşırı kurak, İç Anadolu bölgesinin büyük bölümü şiddetli kurak, Güney Doğu Anadolu orta şiddetli kurak olarak değerlendirildi.
03:07Kuraklık tarımda en çok hangi bölgeleri etkiliyor?
03:11Şu anda en fazla kuraklığın etkilediği bölge İç Anadolu ve Doğu Anadolu diyebilirim, Güney Doğu Anadolu diyebilirim.
03:19Yağmurlar, maalesef ki şeftaliyi yaktı. Bu sene işte bundan bir buçuk ay önce yine Akdeniz bölgesindeki ani don bir anda eksi 8'e düştüğü için birçok ağacı yaktı.
03:36Yağış eksikliği baraj seviyelerine de yansıdı. İstanbul'da Şubat sonu itibariyle baraj donuluk oranı %38'e, Ankara'da %29'a, İzmir'de ise %35'e kadar düştü.
03:47Konya bölgesindeki şu andaki barajlardaki donuluk oranı %10'lar civarında ki neredeyse kış mevsimini bitiriyoruz.
03:55Mart ayının sonuna geldik ki dünkü değerlere göre buradaki barajlardaki donuluk oranı %10'lar civarında çok düşük bir durumda.
04:06Su açısından çok zengin olan bölgelerimizde işte siz de biliyorsunuz ki Konya'nın ovası gibi maalesef ki obluklar oluşmaya başladı.
04:16Sürekli yeni obluklar oluşuyor, var olan obluklar daha da derinleşiyor. Bunlar tabii ki de bizi çok fazla korkutuyor, endişeye düşürüyor.
04:26Tarım sektörü kuraklıktan en çok etkilenen alanlar var.
04:29Nisan ayındaki yağışlar son derece önemlidir. Çünkü buradaki tahıl ürünlerinin kardeşlenme süreci başlıyor.
04:37Yağışa ihtiyacı, suya ihtiyacı var daha doğrusu. Dolayısıyla eğer bu suyu yeterli kadar alamıyorsa kardeşlenme miktarı azalır.
04:45Dolayısıyla tarımsal olarak yazın başında rekolide azlık meydana gelecektir. Bu nedenden dolayı tarımsal kuraklık ön plana çıkıyor.
04:55Çok su isteyen bitkilerimiz var, ürünlerimiz var. Örneğin domates, örneğin pirinç, örneğin mısır, örneğin tavuk gibi.
05:04Belki biz bunların üretim alanlarını değiştirmeliyiz veya farklı türlere geçmeliyiz.
05:10Yağışsızlık, susuzluk. Susuzluk ise kuraklığın habercisi. Peki su kaynakları yapılandırılabilir mi? Susuzlukla mücadele için ne yapılmalı?
05:18İşte barajlardaki barajlarımızı daha çok sayılarına genişleteceğiz. Yeraltı barajları yapacağız ve yaza geldiğimiz zaman da buharlaşma kayıtlarını önleyeceğiz.
05:29Doğrusu su yönetimini iyi yapacağız. Ondan sonra da kuraklık yönetimini afete dönüştürmeden, daha doğrusu afetin o acil reçetesini elde etmeden evvel telafi etmenin yollarını aramamız lazım.
05:43Böyle bir hükümet politikası yapmamız gerekiyor ve bu politika içerisinde de su kaynaklarını doğru kullanmak ve iyi şekilde kaynaklarımızı harcama veyahut da onu toparlama ve bunu bir yere kalorize etme yapmamız gerekiyor.
05:59Ama mutlaka ve mutlaka etkin su kullanımı için damla sulamaya geçmemiz gerekiyor.
06:06Yağmur suyu toparlamamız lazım. Yağmur suyu hasadı artık herkesin, bireylerin bile kendi binalarında yapması gereken bir sistem haline gelmesi gerekiyor.