Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Transatlantik ve Avrupa ilişkilerine gerçekten bir paradigma değişimi olduğunu görüyoruz ve burada Trump'ın biraz daha güç gösterisi ve tek taraflı bir diplomasi üzerinden Amerika çıkarlarını öncelediğini görmek net bir şekilde artık söz konusu.
00:13Zaten NATO'yla alakalı olarak Savunma Bakanı'nın açıklaması vardı, dedik hani %2'nin üzerine çıkmadı bu gayri safi yurt içi hastaların Avrupa içindedir, hal böyle olunca da Trump zaten sürekli olarak bu NATO'yu modası geçmiş bir yapı olarak görüyor
00:28modası geçmiş yapı içerisinde Avrupa'yı ya da işte diğer bölgeleri biz korumak zorunda değiliz diyor. Hal böyle olunca da biz şimdi bunun hem Amerika açısından bir ekonomik yük hem de aynı zamanda küresel sistemde bütün güvenliği sağlayacak şekilde Amerika'nın sistemde çıkmak istemediğini, bu nedenle de Transatlantik ve Avrupa arasında bir ayrımın ortaya çıktığını net bir şekilde görüyoruz.
00:51Evet Zelenski çağrı yaptı, burada Birleşik Bir Ordu talibi üzerinden hareket etti. Çünkü Münih konferansı bu yıl bence çok önemliydi. 2007 yılında Vladimir Putin uluslararası sistemde Amerika'nın tek kutupluluğu ya da hegemonyasına meydan okurken demişti ki dünya çok kutuplu olmalı, çok kutupluluğa evrilmeli, bu şekilde ilerlemesi mümkün değil.
01:13Ne kadar manidar ki bu yıl gerçekleştiğinin 61. Münih'te de başlık çok kutupluluktu. Belki işte Trump'ın hayaleti olarak, pardon Putin'in hayaleti olarak adlandırabileceğimiz bir Münih konferansı da gördük diyebiliriz Burçak Hanım ama günün sonunda biz şunu görüyoruz ki bugün Avrupa içerisinde ortak bir güvenlik alanı yaratılması için devletler bir araya gelmeye çalışıyor.
01:38Çünkü NATO gerçekten de Trump'ın dediği gibi belki de sürecini doldurdu. Ama Avrupa'nın şunu da görmesi gerekiyor, bugün Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için Avrupa'nın da destek vermesi gerekiyor.
01:50Trump ne kadar öngörülemeyen bir aktör olsa da savaşlar konusunda şu açıdan haklı olduğunu söyleyebiliriz, çok fazla sivil hayatını kaybediyor. Keşke aynı hassasiyeti Gazze'de de gösterseler, bunun altını çizmek gerekiyor. Maalesef o konuda bir ikilik söz konusu. Avrupa'da dahil olmak üzere Amerika'da bölgeler arası bir fark yapıyor savaş konusunda ama şunu söyleyebiliriz, bugün yapılacak toplantı içerisinde özellikle Macron'un çağrısı bence çok dikkat çekici.
02:20Çünkü şu süreç içerisinde Macron…
02:22Ben de onu sormak isterim Sayın Özcan, biz bu zirveden bugün ne bekliyoruz? Yani şunu mu görüyoruz, Avrupa Birliği liderleri Trump'a karşı bir savaş mı açtı, neler oluyor, ne çıkacak bugün zirveden?
02:36Kesinlikle Burçak Hanım haklısınız. Bu artık karşı karşıya geldiklerinde bir göstergesi. Hatta şunu söyleyebilirim, Macron'un çağrısıyla toplandığı için bence Trump ve Macron arasında hangimiz daha çok Napolyon'uz ya da hangimiz daha çok Napolyon rolünü üstlendik savaşı da başladı.
02:55Bunu neden söylüyorum? Özellikle Trump'un dün yapmış olduğu paylaşımlar üzerinden yola çıkarak tıpkı Napolyon'un 1804 yılında itibaren imparatorluğunu ilan etmesiyle hem uluslararası alanda hem de ulusal alanda kendini devletin merkezine konumlandırdığı gibi bir açıklama yaptı.
03:12Dedi ki ülkesini kurtaran kişi hiçbir yasağı çiğnemiş sayılmaz dedi. Napolyon'a doğrudan gönderilen bir adım. Aynı şeyi Macron'un Rusya-Ukrayna savaşı süreci içerisinde yaptı. Açıklamalarıyla zaten bunu dile getirdi. Hatırlayalım gerekirse Rusya'ya ordu gönderebiliriz demişti Ukrayna'yı desteklemek için.
03:31Yani şu an bizim karşımızda iki tane Napolyonculuk oynayan lider var. Hangisi daha baskın olacak? Bunun cevabını sanırım bugün alacağız ama şunu görmek gerekiyor. Suudi Arabistan'da Amerika ile Rusya'nın görüşeceği hatta Trump ile Putin'in görüşeceği bir zirve ya da bir toplantı gerçekleşecek.
03:49Burada Zelenski davet edilecek mi? Çok da emin değiliz şu an ama Avrupa Birliği'nin kesinlikle dışarıda bırakıldığını görüyoruz. Hal böyle olunca da Avrupa ülkeleri için ya da NATO üyesi Avrupa ülkeleri için gerçekten kendi ulusal çıkarları ya da güvenliklerini sağlama noktası yeniden bir yapılanma gerekiyor ama çok ilginçtir ki bu yapılanma daha önceki yıllarda olsaydı büyük ihtimalle biraz daha Almanya'nın liderliğinde olacaktı ama şimdi Fransa'ya Macron'a kaymış bir liderlik süreci görüyoruz.
04:19Bu açıdan bugün çıkacak sonuç Avrupa'nın kendi çıkarlarını koruyacak şekilde Ukrayna'ya olan desteği arttıracağı şekilde olacaktır diye düşünüyorum.
04:30Fakat şunu görmek gerekiyor Avrupa ülkeleri bugün Rusya-Ukrayna savaşından en ağır darbeyi alan bölgelerden biri halinde özellikle Almanya'nın durumu ortada.
04:40Bu sebepten yani tüm bunlara bakıldığında Avrupa Birliği Trump'a savaş açıyor diyebilir miyiz?
04:50Söylemsel olarak bir savaştan bahsedebiliriz Burçak Hanım ama doğrudan fiziki olarak ya da işte ayrılma parçalanma noktasında bunu gerçekleştirmelerinin ben zor olacağını düşünüyorum.
05:01Dediğim gibi Almanya'nın en başta Almanya'nın durumu ortada çünkü ucuza enerji aldığı bir ülkeden artık yaptırımlar kapsamında almıyor ve bunun tamamlayabileceği alanlar da sınırlı olunca Almanya'nın hem siyasi hem de ekonomik durumu gittikçe biraz sorunlu hale geldi.
05:16Yine Fransa'ya baktığımızda evet Macron gerçekten uluslararası arenada böyle büyük güç rolünü üstlenmeye çalışıyor ama iç politikada onların da yaşadığı çok fazla sorun var.
05:26Yine katılımcılardan biri Danimarka mesela Burçak Hanım. Danimarka'da grondel sorununu yaşıyor zaten Trump'la birlikte.
05:32Hal böyle olunca nasıl bir Avrupa'dan ve nasıl bir Amerika'dan bahsediyoruz bunu görmek gerekiyor.
05:38Bu nedenle de biz biraz daha sanırım hani bu zirveden ne çıkarsa çıksın Avrupa'nın tutumunun transatlantikle yaşanan o ayrıma ilişkin sonuçlar üzerinden olacağını görmeliyiz.
05:50Yani finansal sorun, egemenlik hakları sorunu, siyasi, iktisadi sorunların arttığı bir dönemde Avrupa Birliği ne kadar Amerika'yı ya da Trump ve Elon Musk'ı karşısına almak isteyecek?
06:03Soru işareti çünkü hatırlayalım Munich konferansı esnasında özellikle herkes Amerika'nın burada Almanya'yla görüşmesi, özellikle Shoals'la görüşmesini beklerken biz AFD'nin lideriyle görüştüklerini gördük.
06:17Yani burada bile tamamen bir paradigma farklılığını görüyoruz. Aşırı sağ üzerinden ilerleyen bir Amerika var.
06:24Yani bugünkü toplantı sadece Rusya-Ukrayna savaşı değil Burçak Hanım. Aynı zamanda Avrupa'nın kendi içerisindeki bekas sorunu haline gelmiş durumda.
06:32Aşırı sağın yükseldiği bir Avrupa mı olacak yoksa eskiden olduğu gibi liberal yaklaşımlarla ilerleyen bir Avrupa mı göreceğiz? Bunun da yanıtını alacağımızı düşünüyorum.
06:42Avrupa içindeki kendi bekas sorununu göreceğiz diyorsunuz. Aslında şunu da sormak istiyorum. Şimdi yapılan açıklamalara baktığımızda çok kritik açıklamalar da var.
06:51İngiltere Başbakanı'nın açıklaması var. Dedi ki, birliklerimizi Ukrayna'da konuşlandırmaya hazırız. Ne anlama geliyor bu?
07:01Burçak Hanım, dediğim gibi gerçekten bir 19. yüzyıla dönüş Napolyonculuk oyunu karşımıza çıkıyor.
07:09Fransa'da daha öncesinde açıklama yaptı. Şimdi İngiltere'den görüyoruz. Peki şunu sormak gerekiyor.
07:15Doğrudan buraya asker gönderdikleri an itibariyle NATO ile Rusya karşı karşıya gelmiş olmayacak mı?
07:20Bu füze desteği ya da arka planda silah desteğine benzeyecek bir süreç değil.
07:27Siz birebir askerlerinizi oraya gönderdiğiniz an itibariyle NATO'nun ilgili maddelerini zaten harekete geçiriyorsunuz. NATO ile Rusya doğrudan karşı karşıya gelmiş oluyor.
07:37Bugün Avrupa'nın görmesi gereken konu bence İngiltere açısından da baktığımızda Amerika'nın burada da aşırı saniye kadar desteklediği.
07:45Evet bu söylemler önemli ama bunun karşılığı mesela İngiltere'de ya da Birleşik Krallık içerisinde ne kadar bir karşılık olacak?
07:53İnsanlar doğrudan Rusya ile bir savaşı bu ekonomik ve siyasi kırılganlık döneminde ne kadar kabul edebilecekler?
08:00Çünkü Avrupa'nın söylemleri gittikçe agresif hale geliyor zaten.
08:03Ama bunun sahada yansımasının olacağını düşünmek üçüncü dünya savaşı demek olacaktır ki Trump zaten ben üçüncü dünya savaşını engelleyeceğim demiş seçim kampanyasında.
08:14Ama üçüncü dünya savaşını başlatacağıma benzer hamleler yapmaya da devam ediyor bir yandan açıklamasının tam da aksini.
08:22Peki şimdi Almanya, Ukrayna'nın silah ve askerden arındırılması fikrini kabul etmeyecek.
08:28Bunun sonuçları ne olacak peki?
08:32Büyük ihtimalle burada transatlantik üzerinden biz Amerika'nın Avrupa'yı yalnız bırakacağı bir süreci de görebiliriz.
08:40Çünkü burada Rutte'nin açıklamalarına baktığımızda Avrupa güvenliği için transatlantikte işbirliği şart dedi ve sürekli olarak bu vurguyu yapıyor.
08:47Ama buna karşılıksa Amerika Birleşik Devletleri'ne Trump Amerika'yı öncelediği için NATO ile ilişkileri biraz daha sınırlı hale getirmiş durumda.
08:55Ama bu sınırlılık nereye kadar gidecek?
08:57Yani burada şunu görmemiz gerekiyor.
08:59Evet biz diyoruz ki her zaman Trump öngörülemeyen bir aktör.
09:01Ben burada da yine öngörülemeyen bir aktör olduğunu altına çizmek istiyorum.
09:06Çünkü eğer Amerika'nın çıkarları Avrupa ile uyuşursa ya da Ukrayna'nın o değerli madenleri nadir toprak elementleri noktasında uyuşursa.
09:16Belki bizim karşımızda farklı bir Rus-Ukrayna savaşına dair gidişat olacak ve Avrupa'yı destekleyebilecek.
09:22Yani biz bugün neden Suudi Arabistan'da Trump'ın ve Putin'in bir araya geleceğinden bahsediyoruz.
09:28Sadece uluslararası ceza mahkemesi kapsamında değil.
09:30Arka planda enerji, nadir toprak elementleri ya da kritik madenler noktasında da konuşulacağını düşünüyorum ben.
09:37Çünkü Trump başa geldiği an itibariyle imzaladığı kararnamelerden biri ulusal acil enerji durumuyla alakalıydı.
09:44Ki bu ta 1970'lerde ilan edilmiş bir karar.
09:48O günden bu yana ilan edilmemişti.
09:50Ve biz Amerika'nın yeniden bu sürece döndüğünü görüyoruz.
09:54Hal böyle olunca da eğer Trump'ın çıkarları dediğim gibi Avrupa'yla uyuşursa özellikle enerji ve kritik madenler noktasında
10:01o zaman belki Ukrayna'ya yeniden silah desteği yapılır.
10:06Ama bu sefer de şunu söyleyelim.
10:08Bu silah desteğini Amerika doğrudan yapmaz.
10:10Avrupa ülkeleri benden alsın, Ukrayna'ya o şekilde versin diyebilir.
10:14Çünkü zaten Putin'in yaklaşımını bir tarafa koyduğumuzda Trump kesinlikle pragmatist bir şekilde yaklaşıyor buraya.
10:21Ve elini her zaman en yüksekten açıp yavaş yavaş düşürüyor biraz volümü.
10:25Burada da yapacak senaryolardan biri bu olabilir Burçin Hanım.
10:29Yani bunu da ihtimal dahilinde tutmak gerekiyor.