• 19 saat önce
Ege'de birkaç gündür ardı arkası kesilmeyen depremler denizde tsunami ihtimalini güçlendirdi. Haber Global'e konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, "En fazla yarım veya 1 metrelik bir deniz yükselmesi yapabilir diye düşünüyorum" şekilnde konuştu.
https://haberglobal.com.tr/gundem/uzmani-acikladi-egede-tsunami-olur-mu-419208

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Hocam şimdi biz tabi 17 Ağustos'tan 6 Şubat'a hangi dersleri aldık bunu konuşuyoruz ama şu an başka bir konu daha konuşuyoruz.
00:07Ege'de de bir deprem fırtınası var malum.
00:10Sizinle onu da konuşmak isterim ama şimdi oradaki bir son durumu da şöyle bir özetlemek gerekirse
00:15bir sismik hareketlilik var malum Santorini Adası'nda volkanik bir ada işte büyük bir deprem olur mu Ege kıyılarında hissedilir mi?
00:22İşte İzmir'de hissedildiğini orada yaşayanlar elbette söylüyorlar.
00:27Bir tsunami olur mu? Sonrasında bir yıkım kendi kıyılarımızda da meydana gelir mi gelmez mi? Bunun endişesini de yaşıyoruz.
00:33Bu arada muhabirimiz Sevda Bozboğa'da Kandil Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel'e bu soruları sordu merak edilenleri.
00:42Bir onu dinleyelim sonrasında hocama da bazı sorularım olacak.
00:48Ege Denizi'nde peş peşe depremler meydana gelmeye devam ediyor ki bu depremlerin birçoğu dört tün üzerinde gerçekleşiyor.
00:55Dün yine Ege Denizi sallandı. Tabii bir yandan tsunami tehlikesinin olduğu da ifade ediliyor.
01:01Peki son durum ne? Detayları konuşacağız yanımızda Kandil Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel var. Öncelikle hoş geldiniz.
01:09Hoş bulduk.
01:10Ege'deki peş peşe depremler aslında endişe oluşturmaya devam ediyor. Şu an bölgedeki son durum ne? Özellikle bizim kıyılarımıza etkisi ne durumda?
01:17Evet son durum bu sabah itibariyle 1260 tane deprem oldu. 1260'a vardı sayı. Bunların büyüklükleri de işte arada gittikçe büyüyor.
01:28Dün akşam 5.2 bir tane daha oldu. Dört tane beşlik deprem oldu. Bunların hepsini çözüyoruz ve çok yakından izliyoruz.
01:34Bir haftadır biz de gece gündüz bunun üzerinde fokus olmuş durumdayız ve izliyoruz.
01:39Önce Santorini altında birkaç deprem oldu. Aslında volkanın altında. Volkanik kökenli bir deprem fırtınası mı diye düşünürken daha sonra onun kuzey doğusuna doğru ilerledi ve oradaki bazı payların üzerine diziliyor.
01:53Ve büyük depremlerin paylanma mekanizmalarına baktığımızda da oradaki tektonizmayla uyumlu. Yani tektonik bir hareket gibi görülüyor.
02:04Büyük deprem üretme konularında biraz tabukalı bir bölgedir. Böyle bir büyük deprem olur da, tsunami meydana gelirse de bizim kıyılarımızda biz ona da hazırlıklıyız.
02:17Kandilli olarak büyük bir ihtimalle yani bizim Bodrum ve Fethiye gibi kıyılarımıza gelebilir. O da en fazla yarım veya bir metrelik bir deniz yükselmesi yapabilir diye düşünüyoruz ama izliyoruz.
02:28Şimdi deprem dediğimizde aslında bir yandan gözlerde beklenen Marmara depremine çevriliyor. Şu an peki Marmara depremi için baktığımızda projeler ne aşamada yapılan araştırmalar ne durumda?
02:39Yalnız Türkiye yerbilimcileri ve mühendisleri değil bütün dünya Marmara'ya çalışıyor aslında. Çok yüksek miktarda değişik teknolojik imkanlarla Marmara'ya fokus bir şekilde izliyoruz.
02:52Bir derdimiz var. Marmara denizin içinden direkt veri almamız gerekiyor. Yani Kuzey Anadolu faizonunun kolları, özellikle kuzey kol, şüphelendiğimiz, deprem yaratacağını düşündüğümüz kuzey koldan o segmentlerin daha iyi nasıl çalıştığını, en küçük mikro depremlerin nasıl olduğunu anlamamız için direkt denizin içinde aletlerin olması gerekiyor.
03:13Bunu yine Kandil Rasathanesi 2008 yılında kurdu. Beş tane rasathane denizin içine kurulmuştu o dönemde. Kablolu rasathaneydi. Kablolarla kıyıya çıkartıyorduk verileri ama direkt kalbinden alıyorduk o fayın.
03:31Ancak o iki yıl sürdü o mutluluğumuz. Çünkü Marmara Denizi küçük bir deniz, balıkçıların çok çalıştığı bir deniz, kablolar koptu, veriler gelmez oldu. Onların o beş tane Kandil Rasathanesi'nin uzantısı olan Marmara Denizi içindeki beş tane observatörü, rasathaneyi tekrar canlandırmak, tekrar kurmak istiyoruz.
03:53Hem Ege Denizi'nde yaşanan peş peşe depremleri konuştuk hem de bir yandan beklenen olası Marmara depremine ilişkin çalışmaların ne aşamada olduğunu konuşmuş olduk.

Önerilen