• geçen hafta
Sosyal Medya Hesaplarımız...

Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Evet kıymetli izleyiciler bölgede durum bu şekilde Suriye'de yeni bir rejim kuruluyor onun geçiş hükümetinin cumhurbaşkanı Ahmet Eşşar'a Türkiye'ye Suudi Arabistan'ın ardından bir ziyaret gerçekleştirecek bugün onun haricinde yine Mısır Dışişleri Bakanı ülkemize geliyor bu konularda gazetelik kardeşlerimize yardım konusunda bazı alışverişler bazı fikir teatilerinde bulunuluyor işte şimdi bölgedeki tüm bu durumları neler beklediğini bizleri ve bölgeyi kıymetli bir şekilde
00:30bir isimle konuşacağız Profesör Doktor Hüsamettin İnaç hocamız bizlerle olacak Sayın İnaç hoş geldiniz yayınımıza
00:36Hoşbulduk Tolga Bey iyi günler iyi yayınlar diliyorum
00:39Evet ben de hocamızı duymak istiyorum kıymetli arkadaşlar şu anda Türkiye Suriye hattında tarihi bir görüşme gerçekleştiriyor
00:50Şahmi Erdoğan şarayı kabul edecek şöyle sorarak başlamak isterim size Türkiye Suriye yönetimine nasıl destek verecek hocam?
01:00Evet yani şimdi özellikle şuradan girmekte fayda var diye düşünüyorum bir kere siz de ifade ettiniz yani Suriye'de artık yeni bir hükümet var yeni bir devlet ve yeni bir millet inşası süreci var
01:13Şimdi tabi bu yapılırken aslında Orta Doğu'nu yeniden dizaynına yönelik olan ve Türkiye'nin de Suriye'nin de aleyhine olabilecek bir dizayn çabası var onu nerede görüyoruz biz?
01:24İşte Netanyahu Trump görüşmesinde görüyoruz ve burada özellikle Türkiye'nin işte bu olumsuz etkileri ortadan kaldırma
01:34yani Orta Doğu'nun yeniden dizaynı söz konusu olduğu bir dönemde bu dizaynın hem Türkiye'nin hem de Suriye'nin güvenlik endişelerine katkı sağlayabilecek biçimde olması gerekiyor.
01:47Tabi bu güvenlik endişelerinin öncesinde de aslında siz de haberde çok güzel bir şekilde verdiniz.
01:53Özellikle işte HTC'nin terör listesinden çıkması, bu yeni kurulan devletin uluslararası sistem ve büyük devletler tarafından öncelikle kabul ediliyor olması
02:04ve öncelikle bu devletlerle aslında Suriye'de kurulan hükümetin sağlıklı bir zemine dayanan diplomatik bir mimari oluşturabilmesi
02:13Türkiye'nin o 100 yıllık tecrübesiyle ortaya koyabileceği en büyük kaynaklar olarak ortaya çıkıyor.
02:20Bir de tabi onun dışında işte Suriye'nin hep söylüyoruz aslında iki noktada Türkiye'nin kırmızı çizgisi var.
02:27Bunlardan birisi grüter bir yapıda olması, ikincisi de bu terör örgütleri DKK, YPG başta olmak üzere bunlara fırsat vermemesi.
02:39Bu anlamda da ciddi anlamda görüşmeler olacak ki haberin içerisinde siz de çok güzel verdiniz.
02:44Yani özellikle Türkiye'nin dünya tarafından özellikle son dönemde gündeme getirilen modern silahlarıyla Suriye'nin donatılması.
02:54Hatta bir haber daha çıktı, o bizim çelik kubbe diye ifade ettiğimiz bu hava sahasını koruyabilecek büyük bir savunma hakkının da burada oluşturulması gibi
03:05devasa projelerin artık gündeme geldiğini görüyoruz.
03:09Yani hem burada güvenlik savunma bağlamında hem iktisadi kalkınma bağlamında hem de sosyo-kültürel anlamda ilyanın ve inşanın yeniden yapılandırılması bağlamında
03:21Türkiye yani hiçbir ülkenin belki başka bir ülkeye yapamadığı ya da yapamayacağı çok çok büyük aslında dev adımlar atacak.
03:30Ve Suriye'nin yani uluslararası sistemin bir parçası dünyaya ve bölgeye entegre olmuş barışın ve güvenliğin ve istikrarın bir adası olması konusunda
03:40Türkiye elindeki imkan neyse tecrübe neyse bunları çömertçe paylaşacaktır diye umut ediyorum.
03:48Peki bu Türkiye'nin vereceği ve verdiği zaten ve vereceği desteklerin neticesinde nasıl bir Türkiye Suriye ilişkisi olacak ve Suriye ile adeta ikinci bir Azerbaycan gibi ilişki geliştirildiği takdirde bölgede ne tür avantajlarımız olacak?
04:07Evet aslında en kritik nokta da bu Tolga Bey. Çünkü baktığımız zaman gerçekten de mesela biz Türkiye olarak aynı Azerbaycan'la kurduğumuz tarzda bir tek devlet iki millet ilişkisinin bir benzerini Suriye'de kurmaya başladık.
04:24Bunu kurmamamız için zaten bir sebep yok. Çünkü biliyorsunuz zaten yüz yıl önce bu topraklar işte bizim özellikle nüfus alanımız içerisinde yer alan bizim tarafımızdan yönettiren topraklardı.
04:36Ortada zaten hani dini ve kültürel anlamda çok büyük ortaklıklar söz konusu. Bir de son döneme baktığımız zaman biz ciddi bir Suriye'nin nüfusu kendi bünyesinde barındırmış
04:48ve iç savaşın başladığı 2011'den bugüne kadar da hiç aralıksız dünyanın ya da toplum içinden farklı kesimlerin muhalefetine rağmen o çizgisinden yani yardımseverliğinden Suriye'nin kaderini kendi kaderi olarak görmekten vazgeçmemiş olan bir devletiz.
05:06Dolayısıyla bu konuda Türkiye'nin zıksakları yok. Türkiye'ye verdiği destekten pişman değil ve bu desteği arttırabilmek için çaba saat etmiş ve gittikçe artan bir ilme ile de bu yardımını ve desteğini sürdürmüş olan bir ülke.
05:21Şükürler olsun ki Suriye'deki var olan hükümet de bunun fazlasıyla farkında. Burada bir inkar yok ya da orada bir suistimal yok ya da görmezden gelme de yok.
05:34Ama tabi burada bir takım dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bunları bu ekranda daha önce de konuştuk. Mesela işte Suriye'nin Birleşik Arap Emirlikleri ile hele hele Suudi Arabistan'da girdiği ilişkiler bu ilişki aslında bu ilişkimize bizim haler getirebilecek bir takım unsurlar taşıyor.
05:54Neden? Çünkü bu iki körfez ülkesinin maalesef öncelikleriyle İsrail'in önceliği bütünleşiyor. Yani Amerika'da başta olmak üzere Fransa gibi batılı güçlerin Suriye'ye bakışını belirleyen tek bir unsur var. O da nedir?
06:09O da nedir? İsrail'in güvenliği. Şimdi İsrail'in güvenliğinin olabilmesi için de onların zihniyetine göre konuşursak Suriye'nin kesinlikle ülke olmaması lazım. Suriye'nin Suriyeliler tarafından yönetilmemesi lazım ve orada muhtedir aldığı kararları uygulayabilecek tek merkezi bir hükümetin olmaması lazım.
06:32Türkiye'de olması lazım diye mücadele ediyor. Yani biz on dört yıldır madem bir iç savaşı yaşadıysak ve bu iç savaş civarının esnasında hem Esend rejiminin hem onu destekleyen İran'ın Rusya'nın bir tarafta PKK, YPG'nin arkasında yer alan Amerika ve batılı güçlerin oluşturduğu o parçalı yapı ortadan kalkmayacaksa,
06:54en yakın sürede yeniden Suriye bir iç savaşın eşiyle gelecekse veya etnik, dini, mezhebi, fitne üzerinden yeniden büyük tartışmalar başlayacaksa o zaman bu verilen mücadelenin ne anlamı var?
07:06Yani dolayısıyla Türkiye bu anlamda Suriye'yi bunu çok güzel bir şekilde anlattı ve karşı tarafta bunu çok iyi bir şekilde anladı ama burada işte tek yani yumuşakların para konusu yani çünkü Suriye'nin yeniden inşası işte kimine göre dört yüz, kimine göre beş yüz milyar dolarlık acil bir yatırımla ancak sağlanabilir.
07:28Bu parada Körfez ülkelerinde var ama maalesef Körfez ülkeleri de bizim frekansımızdan daha çok İsrail'in frekansına yakın bir çizgide duran bir aktörler bir türünü oluşturuyor.
07:40Bundan kaynaklı bir sorun var ama ben bunun da açılacağı kanaatindeyim.
07:44Çünkü bölgede yani sadece Suriye'ye Suriye olarak bakmamamız lazım.
07:49Bölgenin yani Orta Doğu'nun yeniden dizayn çabası olarak bakmak lazım ve Türkiye'nin burada oluşturduğu ağırlığın kesinlikle farkına varılması lazım ve Türkiye burada kesinlikle tahakküm kılan bir güç de değil Tolga Bey.
08:05Yani hani Suriye'de ben varım kimse olmasın burası benim falan demiyor.
08:09Yani burada kim destek sağlayabilecekse, kim pozitif anlamda, müspet manada katkı sağlayabilecekse Türkiye onların desteğine büyük bir sevinçle karşılık veriyor, mukabele de bulunuyor.
08:23Ben iyi bir şekilde sürecin ilerlediğini ve özellikle bu ziyareti böyle bir zaman deriminde Türkiye'ye Ahmet Eşar'ın yapmasının oldukça kıymetli olduğunu düşünüyorum.
08:34Peki bu manada belli noktalarda Suudi Arabistan'a veya Arap ülkelerine yaklaşmaları tehlikenin arz edebileceğini söylediniz.
08:45Ben de onu soracaktım bir sonraki sorumda sıradaki sorumda.
08:49Neden ilk ziyaret Türkiye'ye değil de Suudi Arabistan'a gerçekleşti?
08:53Aslında bunun altında sadece bir maddi neden mi yatmakta?
08:57Çünkü büyük bir maddi gelir, maddi imkan gerekmekte şu anda o Suriye'yi yeniden ayağa kalkındırmak adına.
09:04Yani bu maddi destekle birlikte Suriye'nin kontrol altına alınabilme tehlikesini ne derece görüyorsunuz peki hocam?
09:11Evet şimdi ilk kısmından başlarsak sorun sadece maddi nedenlerle değil bu ziyaret.
09:17Aslında körfez ülkelerinin hatta diğer diktatörce yönetilen Arap devletlerinin şöyle bir kaygısı var Tolga Bey.
09:27Yani Suriye'de böyle bir devrimle yeni bir hükümet kurulursa ve bu demokrasi özellikle bu coğrafyada oturursa, yeşerirse
09:38ve bunun yani hüsmetle dinçeleri Suriye halkı ve bölge tarafından görülürse acaba yarın benzer bir durum mesela Mısır'da da cereyan edebilir mi?
09:47Benzer bir durum işte Suudi Arabistan'da Birleşik Arap Emirlikleri'nde olur mu?
09:53Ve buradaki kralların ya da seçilmeden atanarak ya da başka güçlerin takdiriyle buraya gelen yönetimlerin ortadan kalkması söz konusu olur mu diye bir aslında sıkıntı var.
10:06Nitekim Ahmet Eşşar'a da tüm konuşmalarında artık şu devrim kavramını ya da söylemini bir kenara bırakalım.
10:13Bizim devrimle evrimle falan işimiz yok.
10:16Biz aslında kendi ülkemizi yeniden ilgilendirip peşindeyiz.
10:20Hiçbir yere devrim ihraç etmek, ideoloji ihraç etmek gibi bir derdimiz yok diye bunu temkin ve ilkiyatlılıkla defaatle altını çizerek ifade ediyor.
10:31Yani burada sadece para meselesi, kum meselesi değil önemli olan.
10:36Yani biz Suudi Arabistan'daki krallık yönetimiyle problem içerisinde değiliz.
10:41Suudi Arabistan halkının tercihlerini de sorgulamıyoruz.
10:45Ve dolayısıyla bölgenin yeniden dizaynında yani böyle kendi içimizdeki değerler manzurması üzerinden işte bir müdahalede bulunmak da istemiyoruz.
10:54Bizim derdimiz kendimizde.
10:5614 yıldır yaşadığımız ciddi bir sıkıntı var.
10:59Artık bu sıkıntılar kalksın.
11:01İşte Suriye tekrar huzura ve vuzuha işte istikrara kavuşsun derdindeyiz mantığını vermeye çalışıyor.
11:08Tabi sorunuzun ikinci kısmında da yani bu Suudi Arabistan başta olmak üzere bu ülkeler başarılı olur mu?
11:15Şimdi burada aslında bu sorunun cevabı Türkiye'nin dik durmasıyla alakalı.
11:20Yani biliyorsunuz orada işte Netanyahu da mesela nitekim Amerika'ya hareket etmeden son derece kışkırtıcı bir açıklama yaptı.
11:29Yani işte hani Trump beni beğeniyor işte biz aynı düşünce dalgasındayız.
11:35Ve biz işte Orta Doğu'yu yeniden dizayn edeceğiz.
11:38Bu bağlamda işte Suriye'yi de Gazze'yi de konuşacağız gibi mealen açıklamalarda bulundu.
11:44Şimdi burada işte Türkiye'nin de bölge ülkelerinin de sağlam durması lazım.
11:48Yani İsrail'in kafasında bir Orta Doğu olabilir, Amerika'nın bir Orta Doğu tasavvuru olabilir.
11:54Ama bir Ürdünlü, bir Mısırlı, bir Suudi Arabistanlı olarak bu dizayn, bu tasavvur beni ilgilendirmiyor.
12:00Ben kendi önceliklerim ya da kendi çıkarlarım neyi gerektiriyorsa bu bölgenin dizaynında bu öncelikleri aslında dikkate almak durumundayım diye sağlam bir duruş sergilemesi gerekiyor.
12:12Bu Orta Doğu'nun ciddi bir sınavı, ciddi bir imtihanı bundan başarılı geçtiği takdirde
12:17Amerika'nın tasavvurunun ne olduğu ya da Suudi Arabistan'ın neyi beklediğinin pek de bir ehemmiyeti kalmayacaktır diye düşünüyorum ben.
12:25Peki bugün ülkemize gerçekleşecek tarihi ziyarette Ahmet Eşşar'a ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin sonucu olarak sizce
12:36hem ağırlıklı olarak neyin üzerinde durulacak hem de sonuç olarak nasıl etkileri olacak geleceğe?
12:43Evet yani bu tabii konuşmanın bence en büyük kısmı benim tahminim bu PKK-YPG üzerinden gerçekleşecek.
12:50Çünkü biliyorsunuz Doğuda Bey bizim de beklentimiz hani daha Trump hani koltuğa oturmadan acaba hani Türkiye büyük bir operasyon yapar ve bu tartışmayı tamamen bitirir noktasında olabilir mi diye
13:02hep soruyorduk tartışıyorduk ama bu süreç uzadı.
13:05Yani şimdi tabii bunun devlet haklının tabii ki farklı özellikleri vardır.
13:09Yani özellikle burada yani özellikle PKK-YPG Türkiye'de de bu hani İmralı süreci diye de adlandırılan süreçle bağlantılı bir şekilde kendi kendini pes ve iddia etmesine yönelik bir çaba veya bir süre beklendi.
13:23İşte Trump'ın özellikle koltuğa oturduktan sonra Suriye konusunda izleyeceği politika beklendi.
13:30Ama beklendi de beklendi yani.
13:32Şimdi dolayısıyla yeniden bir inşa olacaksa ve burada özellikle Suriye'de yerinde kurulan hükümet ben üniter bir devlet istiyorum.
13:40Tüm işte farklı orduların ya da savunma birliklerinin tek bir Milli Savunma Bakanlığı'nın çatısı altında birleşmesini bekliyorum dedikten sonra orada hala PKK-YPG'nin farklı bir statür elde etmek için ciddi bir çaba içerisine girdiğini,
13:55Fransa'nın Amerika'nın buna destek olmak için biliyorsunuz işte Erbil'le Haseke arasında bir köprü oluşturduğunu,
14:02hatta orada Mesut Barzani'nin beklenmedik bir biçimde LHK'sa denilen peşmerge güçlerini de dahil ederek yani 100 bin kişi işte Suriye'de 100 bin kişi de Irak'ta olmak üzere 200 bin kişilik bir Amerikan askeri grubunun oluşturulma çabaları,
14:20tabii ki Türkiye'nin çıkarlarıyla ve Suriye'nin beklentileriyle çatışan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.
14:27Dolayısıyla burada Türkiye ve Suriye ortak olarak bence buna bir cevap vermek zorunda.
14:33Yani bu saatten sonra artık biz PKK-YPG varlığıyla beraber onlara statü vererek işte bu federal yapıdan, üniter yapıdan vazgeçerek bir Suriye'de inşa edeceğiz,
14:46yoksa başından beri tutarlı bir şekilde söylediğimiz gibi üniter, farklı ordulara müsaade etmeyen, etnik, dini, mezhepsel ayrışmaları reddeden bir yapım olacak.
14:56Bence bunun kararına varılacaktır.
14:58Ve burada Ahmet Eşara da tüm konuşmalarında net bir şekilde artık PKK-YPG'nin çizmeyi açtığını söyledi.
15:06Çünkü biliyorsunuz bunun komutanı olarak ismi geçen o Ferhat Abdin'in işte en son Elbecelle dergisine verdiği bir mülakat var.
15:16Orada da provokatif şeyler söylüyor.
15:18Biz Ahmet Eşara'nın cumhurbaşkanlığını kabul etmiyoruz.
15:22Orada işte bir Suriye Milli Kongresi'nin toplanması gerekiyordu öncesinde.
15:26Ve PKK-YPG'ye, tabi onlar öyle söylemiyorlar, Kürtlerin işte temsiliyeti ve delegasyonu oluşmalıydı.
15:34Ve bunun konuşulduğu bir suranın neticesinde eğer Ahmet Eşara isminde bütünleştirilecekse, bütünleştirilmesi gerekiyordu.
15:41Dolayısıyla biz bunu kabul etmiyoruz dediler.
15:44Ve en son geldikleri noktada da hani şöyle bir çinlik yapıyorlar, şart kurnazlığı yapıyorlar.
15:49Adına federasyon demeden federasyon istiyorlar.
15:52Yani biz diyorlar Suriye'nin işte merkezi hükümetini kabul ediyoruz, üniter devlet olmasını kabul ediyoruz.
15:58Ama bu bölge işte bizim petrol gelirlerinin bir kısmını bize versinler.
16:04Ha işte bizim ordumuz yani PKK-YPG, Amerika tarafından desteklenen ordu da Suriye'nin ordusu olsun.
16:11Ama bu bölgeyi konusun. Yani tam bir çinlik bu yani tamamen.
16:15Yani aslında merkezi hükümeti savunuyoruz gibi yapıp, federasyonun tüm unsurlarını hakim kılmaya çalışan bir yaklaşım ortaya koyuyorlar.
16:24Ve bu da hani sonuç itibariyle şunu bize söylüyor.
16:27Yani buradaki biz işte PKK-YPG'liler olarak Suriye'nin istikbalinde sizinle yokuz, sizinle aynı yolu yürümeyeceğiz.
16:35Dolayısıyla hadi bakalım yani ne yapılması gerekiyorsa yapın diyorlar.
16:39Bunu tabii dediktiren güç ne? Amerika ve İsrail, tabi Fransa başta olmak üzere batılı bir takım güçler.
16:45Ben bunun özellikle çok geniş kapsamlı bir şekilde konuşacağını düşünüyorum.
16:49Bir de tabii demin söylediğim gibi hani ilk sorunuzda söylediğiniz o Türkiye'nin katkıları neler olabilir?
16:55Çünkü yani en büyük katkı dediğim gibi yeni kurulan Suriye hükümetinin dünya tarafından tanınmasını sağlayabilmek,
17:01uluslararası kurullarla bağlantısını oluşturabilmek.
17:04Dolayısıyla Türkiye bu anlamda ciddi katkı sağlayacak.
17:07Bir de tabii ki devletin kurumsal anlamda yeniden teşkil edilmesi noktasında Türkiye'nin çok değerli ve binlerce yıla sari olan bir tecrübesi var.
17:17Ve bu tecrübenin de burada detaylı bir şekilde konuşulacağını ve son olarak da savunma ve güvenlik bağlamında
17:23tabii ki Türkiye'nin vereceği silahlar neye ihtiyaç var? Nasıl bir konumlanma olacak?
17:28Veya Türkiye işte orada deniz, hava, kara güçleri oluşturacak mı?
17:32Bir donanma meydana getirecek mi? Ki ben getireceğinden eminim.
17:36Bunun yeri lastik yapı olacak, tartışma olacak.
17:39İşte Humus'ta mesela farklı bir üstlenmenin olabileceği konuşuluyor.
17:43Ben bunların detaylı bir şekilde tartışılacağını düşünüyorum.
17:47Ve bu tabii ki etkisini de keserinde çok yakın sürede gösterecektir.
17:51Çünkü artık süre kalmadı.
17:53Çünkü 1 Mart'ta artık geçici yani hükümetin yani geçiş hükümetinden geçici hükümete doğru bir dönüşüm olacak.
18:01Ve bu safhada her şeyin net bir şekilde konuşulması lazım.
18:05Net bir agendanın, bir çalışma takviminin oluşturulması lazım.
18:11Ben bunların detaylı bir şekilde konuşulacağını ve neticeye bağlanacağını bugün düşünüyorum.
18:17Peki. Ben teşekkür ediyorum katkılarınızdan ötürü, tecrübelerinizi,
18:21güzel ve gelecekle ilgili yorumlarınızı bizlerle paylaştığınız için.
18:26Ben teşekkür etmek istiyorum.
18:27Rica ederim. İyi günler, iyi yayınlar diliyorum.
18:30Teşekkür ediyorum. Ben de iyi günler diliyorum.
18:32Hüsamettin İnaç, bizlerleydi. Kıymetli izleyiciler.

Önerilen