• evvelsi gün
İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan saray, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan Tarihi Yarımada’da yer alıyor.

Category

🏖
Seyahat
Döküm
00:00Adalet Kulesi vardır. Adalet Kulesi'nin olmasının sebebi de biz adaletle hükmediyoruz'u anlatmak için bu yapı kurulmuştur.
00:24Harem ayrıdır. Harem-i Hümayun ayrıdır.
00:31Peygamberimizin kılıçları, Uhud'da kırılan dişinin bir parçası, nalınları ve sakalı şerif gibi Peygamberimize ait eserler de burada sergilenmektedir.
00:48Gezelim.com'da bu haftaki durağımız iki kıtanın birleştiği yerde eşsiz bir Osmanlı mirası olan Topkapı Sarayı.
00:55İstanbul'un süliyetini oluşturan Topkapı Sarayı, 3 kıtayı 4 asır boyunca yönetmiş Osmanlı padişahlarının evi, aynı zamanda yaklaşık 400 yıl boyunca imparatorluğun idari, eğitim ve sanat merkeziydi.
01:13Bugün gezimizde bize Topkapı Sarayı'nın daire başkanı Sayın İlhan Kocaman eşlik ediyor.
01:18Osmanlı Devleti'nin uzun yıllar yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı'nın önemini ve bölümlerini kendisinden dinleyeceğiz.
01:25Topkapı Sarayı İstanbul'da önemli bir mekan.
01:28Hem dışarıdan yani yurt dışından gelenler için hem de ülkemizde İstanbul'dan gelenlerin mutlaka görmesi gereken ve gördükleri zaman da gerek tarihimizi gerekse günümüzde nadide bir mekan olan İstanbul'un anlatılması bakımından çok önemli bir mekandayız.
01:47Bu mekanın hem bir tarihi önemi ve özelliği var hem de yapı olarak günümüzde Osmanlı'yı anlatan Osmanlı'nın kültürünü, yapısını, mimari yapısını ve hem sosyal ve kültürel yaşamını da anlatan bir mekandayız.
02:06Bu mekan Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethiyle birlikte imarı başlamış ve 1856 yılına kadar fiilen devam etmiştir.
02:17Bölüm bölüm yapılmıştır ve yaklaşık 700 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.
02:24Dört avludan oluşur.
02:40Birinci ilk giriş Bab-ı Hümayun birinci avluya girilir sonra Bab-ı Selam ile ikinci avluya girilir ki ikinci avlu birundur yani şu anda içinde bulunduğumuz mekandır ve devletin yönetim mekanıdır.
02:57Hemen arkamızda bulunan Divan-ı Hümayun divanın toplandığı yani günümüzde kabinenin toplandığı yer diyebiliriz ve onun üzerinde dikkat ederseniz sarayın en ihtişamlı yapısı ve görkemli yapısı olan Adalet Kulesi vardır.
03:16Adalet Kulesi'nin olmasının sebebi de biz adaletle hükmediyoruz'u anlatmak için bu yapı kurulmuştur.
03:26Hemen bunun arkasında üçüncü avluya geçen Bab-ı Saade kapısı var.
03:32Bab-ı Saade'yi geçtikten sonra üçüncü avlu Harem-i Hümayun'dur.
03:36Yani padişahın özel alanıdır.
03:40Harem ayrıdır Harem-i Hümayun ayrıdır.
03:43Harem saraydaki hanımların yaşam alanıdır.
03:48Harem-i Hümayun ise padişahın yaşam alanı aynı zamanda padişah özel alanına hem de Enderun'u yani devleti yönetecek insanların yetiştiği eğitim merkezi olarak da kullanılmıştır.
04:06Bir de onun arkasında dördüncü avlu vardır.
04:09O da biraz padişahın tenezzüh ettiği, dinlendiği köşklerin olduğu bir bölge olarak sınıflandırılmıştır.
04:24Topkapı Sarayı'nda elbette ki yapı kadar buluna bulunan eserler de önemlidir.
04:29Bunların başında Hırkay-ı Saadet Dairesi dediğimiz ve içerisinde özellikle peygamberlere ve peygamber efendimize ait olan eserlerin sergilendiği bölüm var.
04:41Hemen arkamızda bulunan Hırkay-ı Saadet Dairesi aslında padişahın has odasıydı.
04:47Fatih Sultan Mehmed II. Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim has oda olarak orayı kullandı.
04:53Ancak Mısır'ın fethiyle birlikte peygamberimize ait olan emanetler İstanbul'a getirilince artık has odayı Yavuz Sultan Selim o emanetlere bıraktı ve kendisi hemen karşımızda bulunan Fatih Köşkü'ne geçti.
05:10Burada emanetlerin başında tabi ki Hırkay-ı Saadet gelir, peygamber efendimizin hırkası gelmektedir.
05:17Onun yanında peygamberimizin kılıçları, Uhud'da kırılan dişinin bir parçası, nalınları ve sakalı şerif gibi peygamberimize ait eserler de burada sergilenmektedir.
05:30Başka peygamberlere ait Hazreti Davut'a, Hazreti Yusuf'a, Hazreti İbrahim'e ait olan eserler de burada sergileniyor ki İslam aleminin önemli bir İstanbul'daki güzergahı olmaktadır.
05:43Bunun yanında Topkapı Sarayı'nda yaklaşık 200.000, yani biz milli saraylar olarak 300.000 tarihi eserimiz var, 200.000'i Topkapı Sarayı'nda bulunmaktadır.
05:55Bunlar çok nadide eserlerdir. Örneğin Çin'e ait Çin porselenleri, saat koleksiyonumuz, aynı şekilde yine hazinede sergilenen padişah ait hazineler bu bölgelerde sergilenmektedir.

Önerilen