Marmara Denizi'nin yüzeyi 2021'de deniz salyasıyla kaplanmış, hem balık ölümleri hem de kötü koku tüm sahil şeridi boyunca yayılmıştı. Bu durum düzeldi, ancak tehlike henüz geçmiş değil. Denizin bazı bölgelerinde yeniden deniz salyasının ortaya çıkması, önlem almanın gerekliliğini hatırlatıyor. Uzmanlar, denizlerin kirlilik yükünü azaltmadıkça bu sorunun devam edeceğini belirtiyor.
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Buna musiraj diyoruz biz. Denizdeki pesi maddelerin artması, kirlilerin artması sonucunda özellikle deniz suyunun sıcaklığının yüksek olduğu günlerde, dönemlerde oluşan bir sorun bu.
00:14İlk olarak kendini 2007'de Marmara'da göstermiş, deniz ekosistemini altüst eden Deniz Salyası 2021'de ise tüm deniz yüzeyini kaplamıştı.
00:22Şimdilerde varlığını pek göstermese de denizler hala tehditle baş başa.
00:26Marmara denizindeki bu aşırı art çoğalmasının nedeni insan kaynaklıdır. Yani insanların kör fezi, suyu, doğayı kullanımına bağlı olarak kaynaklanmaktadır. Burada aşırı bir şekilde kirlilik söz konusudur.
00:42Faktörlerden bir tanesi de Marmara denizine dökülen özellikle organik kirleticiler, kirletici maddeler.
00:50Sadece bununla da kalmıyor. Deniz salyası kirliliğin haricinde iklim değişikliğinden de etkileniyor. Özellikle deniz suyu sıcaklığının artması deniz salyasının yayılımında önemli bir faktör.
01:00Sonucu ise oksijensiz kalan deniz, balık ölümleri ve yayılan kötü koku.
01:05Marmara denizindeki müsülaç sorununa bakarken sadece denizdekine değil bu Marmara denizinin etrafındaki havzaya bakmamız gerekiyor.
01:16Çözüm için yetkililer düğmeye basmış durumda. Çünkü denizlerin özellikle dip kısımlarında deniz salyası yeniden kendini göstermeye başladı.
01:24Bu durum ava çıkan balıkçıları da tehdit ediyor. Çünkü balık denizin içindeki kirlilikten ne göç ediyor ne de aldığı oksijen yeterli geliyor.
01:32Denizde de şarjların mutlaka önlenmesi, azaltılması ve biyolojik arıtımla azot fosforu gideriminin yapılması gerekiyor.
01:40Denizin atık yükünü azaltacağız. Nasıl yapmalıyız bunu? Merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle yapmamız lazım.
01:50Deniz salyasını oluşturan birçok faktör var. Bunlardan biri de akarsu ve delta kenarlarında fitre görevi gören çalılıkların yok olması.
01:58Akarsuların kenarlarındaki bitki örtüsünü korumamız gerekiyor. Akarsu havzalarındaki ormanlık alanları o yamaçtaki korumamız gerekiyor.
02:07Nehir ağızlarındaki sulak alanları korursak, müstilaç sorununun önüne geçilmesinde bir adım atılabilir.