Türkiye’de çığ riskine karşı, AFAD ve TÜBİTAK iş birliğiyle "Çığ önleme ve izleme sistemlerinin geliştirilmesi projesi" hayata geçirilecek. Proje ile doğal afetlere karşı yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunulması hedefleniyor.
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Çığ riski taşıyan dağların zirvesine yerleştirilecek, güneş ışınımı, kar yüksekliği ve rüzgar hızı gibi verileri toplayacak, ardından çığ oluşumu erkenden tespit edilecek.
00:14Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan çığ önleme ve izleme sistemlerinin geliştirilmesi projesi AFAD ve TÜPÜTAK İşbirliği ile hayata geçirilecek.
00:24Projenin imza töreni gerçekleştirildi. AFAD Başkanı Okay Memiş, projenin çığ bölgelerinde oluşabilecek riskleri en azı indirmeyi ve yerli imkanlarla yenilikçi çözümler sunmaya başladığını belirtti.
00:38Okay Memiş, projenin teknik detaylarına ayrı bir parantez açtı. Pasif sistemlerle güneş ışınımı şiddeti, ortam sıcaklığı, kar yüksekliği, rüzgar hızı gibi parametreler sensörler aracılığıyla ölçüleceğini söyledi.
00:51Memiş, aktif sistemlerde ise yeni nesil yapı teknolojisinden üretilen çığ önleme bariyerleri kullanılacağını, bu sistemlerle çığ tehlikesine erken müdahale imkanı sağlanması hedeflediklerini belirtti.
01:04TÜBİTAK Başkanı Orhan Aydınsa, projenin çevredostu yeni nesil yapı teknolojisi kullanımı ve yüksek teknoloji sensör sistemleriyle doğayı koruma ve insan güvenliğini artırma misyonunu birleştiren öncü bir çalışma olduğunu vurguladı.