Prof. Dr. Alper Şener, üst solunum yolu enfeksiyonlarının son 2 ayda yarı yarıya arttığını belirterek, toplu taşıma ve kalabalık alanlarda maske takılmasını önerdi.
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Aslında bir aralıkla başlayan kış mevsimiyle birlikte sezonun tam ortasındayız.
00:05Bundan bir ay öncesine kadar ya da iki ay öncesine kadar gördüğümüz enfeksiyon olgularının yarı yarıyı artış görüyoruz.
00:12Özellikle başvuruların çoğunluğunda kas eklem ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı sık görmeye başladık.
00:21Bunların tamamında tabii ki hangi virüs olduğuna yönelik testler yapamıyoruz.
00:26Bunların ciddi bir kesiminin COVID-19'a da influenza A ya da B olduğunu düşünüyoruz.
00:30Çünkü rastgele örneklemle seçtiğimiz, gönderdiğimiz olgularda özellikle influenza tipleri, grip tipleri, enterovirüs, adenovirüs ve insan metapinemovirüs gibi çeşitli virüs faktörleri, virüs viral etkenler sonuçlanıyor.
00:45Bunlar içerisinde aslında akut dönemde özellikle yaşlılar da hele hele aşılanmadıysa antiviral tedavi başlama açısından influenza ayırt etmek önemli.
00:54Çünkü grip dediğimiz tablo erken dönemde ilk 72 saatte alacağınız antiviral tedavi ile özellikle akciğer inmesini engelliyoruz.
01:03Çünkü özellikle 65 yaş üstündeki hasta grubunda viral pneumoniler ağır geçebiliyor.
01:08Ağır geçen tablo ile birlikte kişiler yoğun bakıma yatacak kadar cahil ağır klinik tablolarla karşı karşıya kalabiliyorlar.
01:14Ki zaten bizim gündelik şu anda da yoğun bakıma yatacak kadar ağır viral pneumoni geçen olgularla karşı karşıyayız maalesef.
01:21Bir kısmı hastane içerisinde yatıyor, bir kısmı yoğun bakıma yatacak kadar ağır klinik tablolarla karşı karşıya kalıyoruz.
01:26Özellikle ilk 72 saatte antiviral tedavinin başlanması önemli.
01:30Bu yüzden influenza ayırt edilmesi önemli.
01:32Influenza'yı diğer viral etkenlerden ayırt etmede bizim için bazı trick noktalar var.
01:37Önlem trick nokta kas eklem ağrısının daha belirgin olması ve burun akınsı burun tıkanıklığın daha sonra üstüne eklenmesi.
01:45Çünkü yaygın kanlının tam tersine aslında burun akınsı burun tıkanıklığı semptomu daha çok rinovirüs dediğimiz klinik tablolarla karşı karşıya kalıyoruz.
01:52Influenza'da daha çok gripte.
01:53Önce kas eklem ağrısı, üşüme titreme ardından burun akınsı burun tıkanıklığı ön plana geliyor.
01:59Eğer hastalık kontrol altına alınamazsa da devam eden hırıltılı öksürük ve balgam çıkaramama, balgamda zorlanma daha yaygınlaşırsa ise solunum sıkıntısı, solunum zorlanma, oksijen ihtiyacı.
02:10Acil servise gelip oksijen bağlanma gerektiği kadar ilerleyecek klinik tablolarla karşı karşıyayız.
02:15Özellikle 65 yaş üstünde bu klinik tablolardan başlangıç döneminde hele hele aşırı değilseniz grip aşısı yapılmadıysa bu sezon influenza olabilme ihtimaliniz oldukça yüksek.
02:25Çünkü dünyanın geneline baktığınız Avrupa Birliği ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda ciddi bir influenza A ve B salgını var.
02:32Yani kuş gribi ve diğer domuz gribi türlerinde bir salgın var.
02:35Çin'de de daha yaygın bir şekilde insan metapinoma virüs salgını var.
02:38Yani Türkiye aslında Avrupa ile Asya arası tam bir geçiş noktasında her influenza A ve B hem de insan metapinoma virüs dediğimiz yaygın akciğer iltihabına sebep olabilir.
02:48Ama daha hafif seyreden influenza gibi daha hafif seyreden klinik bir viral tabloyla karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz aslında.
02:55İnsan metapinoma virüs ve diğerlerinde yani influenza benzeri klinik tablolarda ise elimizde bir viral etken olmadığı için onlara bir antiviral tedavi başlanmasına gerek yok.
03:04Ama o aslalarda çok sık karşı karşıya kaldığımız şey trakiğit tablosu.
03:08Yani şu anda benim bile olduğu gördüğünüz gibi hafif sesinize çatallanma, ergen sesi dediğimiz ağırlıklarla devam eden kuru öksürük, balgam varmış hissi ama çıkamıyor hissi diyebilirsiniz.
03:19Trakiğit tablosunun ön planda olduğu klinik tabloda özellikle insan metapinoma virüsü ve para influenzayı mutlaka akılda tutmak gerekiyor.
03:27Bunlara elimizde bir viral etki, antiviral yok, antiviral tedavi yok.
03:30Ancak anti enflamatör tedaviyle zor durumda kalırsak bakteriyel süper enfeksiyon olduğunu düşünürsek antibiyotik tedavisiyle de ekleyerek takip etmek gerekiyor.
03:39Bir diğer önemli şey bu geçmeyen öksürüklerde ve özellikle devam eden yani 2-3 haftayı bulan öksürük tablolarında özellikle mikroplazma, glamide gibi bakteril aslında
03:50ama virüsle bakteri arasında yaygınlaşma anlamında arada kalmış, ara değerde kalmış bazı klinik tablolar var.
03:58Bunlardaysa daha çok sinezite andırır geçmeyen bir tablo, baş ağrısı, yüz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı.
04:05Onlardan devam eden ise haftalarca haftaları bulabilen boğazda yanma, batma ve kuru öksürük.
04:12Bazen balgamın eşlik ettiği klinik tablolarla karşı karşıyayız.
04:15Mikroplazma ve glamide enfeksiyonu aslında ne bakteri ne virüs ama verdiğimiz antibiyotik tedavisine yanıt aldığımız etkenlerden bir tanesi.
04:22Devam eden kronik süreç olduğu için hastalarda ciddi anlamda sıkıntıya sebep olabiliyor.
04:29Yani balgam çıkartıcılarda yarar sağlanamayabiliyor.
04:33Öksürük kesicilerin bir faydası olmuyor beraberine baktığımızda.
04:36O yüzden bu hasta grubuna mutlaka antibiyotik tedavinin başlanması gerekiyor.
04:42Özellikle antibiyotik kullanılma açısından, antibiyotik yazılma indikasyonu açısından, antibiyotik kullanılması gereken hasta grubu açısından özellikle bu grubu da ayırmak gerekiyor.
04:50Çünkü bu atipik patojenler.
04:52Yani tipik olarak virüs gibi de seyretmiyor, tipik olarak bakteri gibi de seyretmiyor.
04:56Atipik arada kalmış olan etkenler.
04:58Devam eden bu süreç birkaç haftayı bulduysa mutlaka bu açıdan mikroplazma, glamide enfeksiyonu değerlendirmek ve antibiyotik tedavi başlamak gerekiyor.
05:08Çünkü bu hastalarda eğer yaşlı hasta popülasyondaysa devam eden kronik öksürüklere bağlı,
05:13eğer akciğer parankimide de böyle bir zemin varsa minik hava kabarcıklarında yırtılmalar, atelektaziler, pinomotor akser gibi tablolarla karşı karşıya kalınabilmiyor.
05:22Bu açıdan dikkat etmek lazım.
05:24Bu dönemde dikkat edilmesi gereken konu şu aslında.
05:26Özellikle kapalı alanlara girdiğiniz zaman, hele asansörse, hastaneyse, bir sağlık deyesiyle girdiğiniz zaman etrafta öksürük açısının kişilerinin olabildiğince uzak durmak gerekiyor.
05:36Ya da uzak duramayacağınız bir alansa, mesela benim çalıştığım birim gibi çok kalabalık bir alana giriyorsa mutlaka maske takmanız gerekiyor.
05:42Çünkü siz hasta olmasanız dahi etraftan gelecek olan partiküller solunum yolda, damlacık yolda bulaştığı için takip eden günler içerisinde size bulaşan herhangi bir viral etken ya da bakteri üretken mutlaka sizi hasta edebilir, enfekte edebilir.
05:55Özellikle toplu taşımalarda, metrolarda, otobüslerde, asansörlerde, hastanelerde ya da kalabalık birimlerde, kalabalık yere giriyorsanız mutlaka cebinizde bir maske, maskeyi de ağzınızı, burnunuzu örtecek şekilde uygulamamız gerekiyor.
06:08Bu uygulama oldukça önemli.
06:10Bariyer önlem çünkü.
06:12Bariyer önlem aldığınız virüsün belki tamamen geçmesini sağlamaz ama engellemez ama alacağınız virüs partikülü daha az olursa, alacağınız bakteri partikülü daha az olursa hastalığı hafife atlatmanıza sebep olur.
06:23O yüzden bu açıdan bariyer önlemlere dikkat etmek lazım.