• geçen yıl
Kayseri'deki proje ile Zeliha Soran Erdem, üzerlik ve kantaron bitkilerini kullanarak çevre dostu LED ışığı elde etti. Proje, doğal kaynaklardan sürdürülebilir aydınlatma çözümleri geliştirmeyi amaçlıyor.
Üzerlik ve sarı kantarondan led ışığı
KAYSERİ - Mühendislik Bilimleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Soran Erdem, yürüttüğü proje kapsamında üzerlik ve kantaron bitkilerinden daha sürdürülebilir olan led ışığı elde etti.
Mühendislik Bilimleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Soran Erdem tarafından yürütülen proje kapsamında led teknolojilerinde kullanılan yeni bir buluş elde edildi. Üzerlik ve kantaron bitkilerinden yararlanan Bilim Kadını Erdem, bu bitkilerin ekstresini kullanarak TV, bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik aletlerdeki led ışıkları doğal ürünlerden elde etti.

hbrlr1.com/ctclbtidkckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Eğer bu şekilde yaparsanız, hızla yapabilirsiniz.
00:30İçeride de çekeriz. Hangisi güzelsin.
01:00LED'lerde kullanılan renk dönüştürücü yüzeyler daha ağırlıklı olarak nadir toprak elementi içeren fosfor temelli.
01:13Daha sonraki çalışmalarda da kuantum noktacıklar kullanılıyor.
01:18Ama bunların hepsi inorganik ve sentetik. Dolayısıyla çevreye zararları da daha fazla ve sürdürülebilir değil.
01:25Bizim sorumuz aslında biz bunları daha sürdürülebilir ve daha doğal nasıl yapabiliriz sorusundan yola çıktı.
01:31Bunun için doğanın kendisinden yararlanıp bitkilerdeki ışıyan molekülleri alıp bu amaçla kullanmaya hedefledik.
01:39Yaptığımız ilk çalışmalarda da bunun yapılabilir olduğunu ve aslında daha sürdürülebilir LED teknolojileri geliştirebileceğimizi gördük.
01:50Bunu endüstriye uyarlayabiliriz. Bunun için çalışmaları devam ettiriyoruz.
01:56Daha iyi yüzeyler oluşturup daha dayanıklı yüzeyler oluşturup ardından aslında LED'lerde ve LED endüstrisinde kullanabiliriz.
02:06Biz aslında özütlerini kullanıyoruz bitkilerin.
02:09Ama bunun için aslında daha iyi olanları seçmemiz gerekiyor.
02:14Birçok bitkide ışıma olduğunu biliyoruz ama bunların bu alana uygulanabilir olması için belli özellikleri sahip olması gerekiyor.
02:22Biz aslında bunları belirleyip daha sonra malzemeleri aslında çok basit şekilde mesela bir örneğimizi sadece su içinde belli bir süre bekleterek özütünü elde ediyoruz.
02:34Bazılarında farklı ekstraksiyon dediğimiz teknikler kullanarak özütleri elde ediyoruz ve onları aslında katı yüzeylere aktarmaya çalışıyoruz.

Önerilen