• evvelsi gün
Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte, yıllarca hapishanelerde tutulan mahkumlar serbest bırakılmaya başlandı. Şam'da rejimle özdeşleşen, işkenceleriyle meşhur olan Sednaya hapishanesindeki kadın ve çocuk tutsaklar da özgürlüğüne kavuştu.
Suriye'de muhaliflerin Şam'ı da ele geçirmesiyle birlikte 61 yıllık Baas rejimi çöktü. Beşar Esad Suriye'den kaçarken, halk ülkenin dört bir yanında kutlamalara başladı.ESAD'IN İŞKENCE MERKEZİNDE TARİHE GEÇECEK GÖRÜNTÜLERSilahlı muhalifler, rejimin yıllardır hapishanelerde tuttuğu tutsakları da serbest bırakıyor. Şam'da Baas rejimiyle özdeşleşen, sık sık işkencelere konu olan Sednaya Hapishanesi'nde tarihe geçecek görüntüler kaydedildi.KADIN VE ÇOCUKLAR ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTUHapishanelerde yıllardır kalan kadın ve çocuk mahkumlar, muhalifler tarafından serbest bırakıldı. Özgürlüğüne kavuşan kadın ve çocukların sevinçleri kameraya yansıdı.

hbrlr1.com/ctcllyctkckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Herkes birbirine şüpheyle bakıyor, herkes birbirini el muhaberata, yani Suriye'nin istihbarat teşkilatına çalışan bir ajan, bir eleman gibi görüyor ve dolayısıyla şüphe, korku bütün ülkeye hakim oluyor.
00:17Bugüne kadar Suriye'nin iliklerine işlemiş, hatta çok ilginç bir hani benim için tespitti, şu an bile bak şu an yaşananları bile acaba Esat ölmedi mi, acaba bu da mı bir oyun, buradan da mı başım derde girer diye ihtiyatta karşılayanlar var.
00:37Korkuyu düşünebiliyor musun? İliklere kadar işlemiş. Dolayısıyla şurada bu insanların yaşanmış olduğu travma, bu gözyaşları veya bu ne yapacağını şaşırmış vaziyette yaşadığı şaşkınlık benim için sürpriz değil.
00:53Yani orayı takip eden, orayı görmüş biri olarak bana göre şu yaşananlar gayet doğal çünkü baştan beri ülkenin dizaynı böyle yapıldı.
01:03Yani 61 işte Bağdat rejimi ardından Esat dönemi ve beraberinde yaşananlar hep bildik manzaralardı. Yani hiçbir hesabın kitabın olmadığı, keyfi tutuklamaların olduğu ve hesap dahi verilmedi hatta birçok insanın niye tutuklandığından bile haberinin olmadığı, yakınlarının bunun hak aramasına gidemediği bir coğrafyayı konuşuyoruz.
01:27Şimdi böyle bir coğrafyada 20 milyonun aşkın bir nüfus şu an ülkede bunun yarısı var. Bütün o meydanların niye bu derece hareketlendiğini, niye bu derece kutlama yapıldığını aslında bu az önce ekrana verdiğin o görüntülerden anlamak mümkün.
01:45Çünkü yıllarca o baskıyla, zulümle aman canıma, aman evladıma, aman malıma bir şey olacak diye yaşayan insanlar şimdi o hani zincirden boşalmış gibi o korkunun yarattığı ortamdan bir anda tünelin ucundaki ışığı görünce bir anda bitti bu çile diye bir intibaya düşünce ortaya böyle kutlamalar, böyle de işte travmatik sahneler çıkıyor.
02:13Tabi yani burası bir hapishane, şunu da bir gazeteci olarak hapishanelere çok girdim, çok gezdim orada olmak bile en iyi şartlarda da çok zor ama Suriye'deki hapishaneler nasıldı? Kadınlar çocuklar var.
02:26Yalnız bu görüntüler insanlık suçunun belgesi. Bak esas savaş suçu işte de kendi halkına, sivil halkı silah kullandı. Bu görüntüler de insanlık suçu.
02:35Çocukları, olmaması gereken kadınları bir yerde tutuyor. Velev ki kendi sistemine göre, o rejim yasalarına göre suç var. Böyle şartlarda yaşatamazsın.
02:47Üst üste sabah görüntüleri izledik. Çocukların bakın, oradaki insanlar suç çocuk. Yani Esat sağ mı, diri mi, ölü mü bilinmiyor ama yargılanacak.
02:57Her şeyden önce zaten Suriye halkının vicdanında mahkum olmuş. Ne diyorlar muhalifler? Ölü de oldu o. O bize kurşun sıktığı anda öldü. Öldü diyorlar.
03:06Bunlar da daha çıkacak, daha neler çıkacak. Bakın toplu mezarlar.
03:10Dünyasal silahlar aklımıza geliyor.
03:12Daha toplu, Suriye'de toplu mezarlar çıkacak. Bir sürü kayıp insan var. Samet Bey, bir milyondan fazla insan yaşamını yitirdi. Bir o kadar sakat var.
03:21Suriye'de binlerce kayıp var. Bu cezaevinde, işkencede mi öldüler? Rejim askerleri tarafından mı öldürdüler? Ajanlık mı bu suçta? Nerede olduğu belli değil.
03:30Belki kayıplar cezaevinden çıktı. Ailelerini aradı. Kayıp insanlar cezaevinden çıktı. Bu bir belge.
03:36Vesat, rejim. Sadece o değil, el muhaberatçılar, bazıçlarda bazı isimler. Yani bu Suriye'deki 13 yıllık mezalime, halkını bu hale getiren, işte ekranın ortasında görüntüler var.
03:47Suriye halkı bunu hak ediyor mu? Kadınların ne suçu var? Çocukların ne suçu var? Sen silahlı muhaliflerle çatışıyorsun. Bunların ne suçu var?
03:54Suçu var, işte bir rejimin çöküşü. Ben bir yazı yazdım. 13 yıllık diktatörün çöküşü.
04:001971'de baba Esat, Bağız Partisi içinde bir darbeyle iktidarı ele geçirdi. Hama katliamı. Baba Hafız Esat. Musul katliamı. Oğul Beşir Esat.
04:11Türkiye neden Suriye ile ilişkilerini bozdu? Kendi halkına bunu yapma dedi. Kendi halkına kurşun sıkma dedi. Çocuklara dokunma dedi. Dokunma dedi. Bu hale.
04:20Bakın Hakan Fidan'ın Değerli Dışişleri Bakanı açıklaması var. Son bir fırsat verildi, masaya gelmedi geçiş dönemi için.

Önerilen