Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki genel seçimlerde yeniden aday olmasının mümkün olduğunu söyledi. Uçum, "7 Mayıs 2028'den önce Meclis'te alınacak kararla Cumhurbaşkanımıza adaylık yolu açılabilir. Erdoğan, Türkiye'nin milli bir değeridir. Böyle bir değerimiz varken, güçlü bir liderimiz varken adaylık imkanının sağlanmasının önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki genel seçimlerde yeniden aday olmasının mümkün olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "7 Mayıs 2028'den önce Meclis'te alınacak kararla Cumhurbaşkanımıza adaylık yolu açılabilir. Erdoğan, Türkiye'nin milli bir değeridir. Böyle bir değerimiz varken, güçlü bir liderimiz varken adaylık imkanının sağlanmasının önemli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek genel seçimlerde yeniden aday olup olamayacağına yönelik tartışmalar sürerken, konuyla ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
hbrlr1.com/ctadwadckckckl
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki genel seçimlerde yeniden aday olmasının mümkün olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "7 Mayıs 2028'den önce Meclis'te alınacak kararla Cumhurbaşkanımıza adaylık yolu açılabilir. Erdoğan, Türkiye'nin milli bir değeridir. Böyle bir değerimiz varken, güçlü bir liderimiz varken adaylık imkanının sağlanmasının önemli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek genel seçimlerde yeniden aday olup olamayacağına yönelik tartışmalar sürerken, konuyla ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
hbrlr1.com/ctadwadckckckl
Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2028'de hukuken ve siyasetten yeniden aday olması mümkün müdür? Nasıl mümkündür?
00:08Bir de partili cumhurbaşkanlığı meselesi çok tartışılıyor. Malum mecliste ayağa kalkma oturma bile buna bağlanıyor.
00:15Acaba partili ya da partisiz cumhurbaşkanı yerine doğrudan başkanlık denebilir mi? Anayasa değişir mi?
00:22Sistemin içeriği, sistemin adı değişir mi? Ne dersiniz?
00:26Bakın Dicle Hanım, bizim Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi zaten başkanlık sistemi.
00:30Partili cumhurbaşkanlığı diye bir sistem yok literatürde. Böyle bir pozisyon da yok yani.
00:37Parlamenter sistemde de cumhurbaşkanlığa partili olma imkanı verebilirsiniz ki bizim tarihimizde vardır.
00:4460'dan önce bizim cumhurbaşkanları parlamenter sistemde hem kurucu liderimiz Atatürk hem İsmet İnönü hem Celal Bayar,
00:52diğer cumhurbaşkanları parti üyesidir. 60'dan sonra anayasaya parlamenter sistemde parti üyeliğine ilişkine engel konulmuştur.
01:01Başkanlık sistemlerinde başkanın yani bizim sistemdeki adıyla cumhurbaşkanının partili olması bir imkandır, bir zorunluluk değildir.
01:10Mesela ABD'de başkanların partili olma imkanı var mı yok mu sizce? Var ama onlar gidip partilerin genel başkanı olmuyorlar.
01:18Fransa'da cumhurbaşkanının partili olma imkanı var mı? Var, olmuyorlar.
01:23Dolayısıyla bu imkanı cumhurbaşkanı adayları ister bir parti genel başkanı seviyesinde kullanır, ister üye olarak kullanır,
01:33isterse bir cumhurbaşkanı adayı hiçbir parti üye olmadan partilerin desteğiyle de seçilebilir.
01:38Şimdi siz bu imkanı bir zorunluluk olarak takdim ederseniz burada sistemin esasına aykırı bir sonuç ortaya çıkar.
01:47O yüzden parti cumhurbaşkanlığı sistemi, partisi cumhurbaşkanlığı sistemi diye bir sistem yok.
01:52O sadece anayasal sistemlerde açılan imkanlarla ilgilidir.
01:56Şimdi bizim sistemde başkanlık sistemidir, bu başkanlık sistemini geliştirebilecek yönler olabilir
02:01ama bir cumhurbaşkanına yüzde elliden fazla oyuyla seçilebilecek bir cumhurbaşkanına partili olmayı yasaklamak zaten demokratik esaslara aykırıdır.
02:10Doğal olarak parti ile ilişkisi olacak ki bazı partiler destekleyecek onu.
02:15Yüz bin seçmen de adayı gösterebilir ama nihayetinde demokratik sistemin en etkili kurumları hangileridir?
02:21Siyasi partilerdir. Siz onlarla bir cumhurbaşkanının ilişkisini adayının ya da cumhurbaşkanı ilişkisini nasıl kesersiniz?
02:28Yürütmeye talip olmak için yüzde elliden fazla oy alması gerekir.
02:31Dolayısıyla partilik meselesi böyle bir mesele.
02:34Sayın Cumhurbaşkanı'nın 2028'de hukuken aday olması tabii ki mümkün ama bir şartla.
02:42Ancak meclis 7 Mayıs 2028'de yapılacak seçimden önce seçimlerin yenilenmesi kararı alırsa ki bu 360 milletvekiliye verilecek bir karar,
02:53Sayın Cumhurbaşkanı'na, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a bir kez daha son kez istisnai adaylık yolu açılır.
03:01Dolayısıyla meclisin kararıyla, 360 milletvekiliyle 7 Mayıs 2028'den önce alınacak bir seçim kararıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza hukuken adaylık yolu açılabilir.
03:13İşin siyasi, toplumsal ve ülkesel boyutuna gelince, ben kendi kişisel görüşümü söylüyorum, daha önce de söyledim.
03:20Sayın Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız Erdoğan benim gözümde şu anda Türkiye'nin bir milli değeridir, bir ulusal zenginliğidir.
03:30Neden böyle söylüyorum? Yani 40 senelik bir siyasi tecrübesi var vs. sadece süre açısından söylemiyorum.
03:37Bugün bakın bütün dünyaya, demokratik sistem içerisinde olan, demokraside karar kılmış bir ülke olarak Türkiye'nin lideri, dünyanın aktüel siyasal haritası içerisinde en etkili ve en güçlü liderdir.
03:52İkinci örneğe bakarsanız, diyelim ki ŞİM'i görürsünüz ama Çin'in siyasal sistemi totaliter. Öbür tarafta diyelim ki Putin'i görürsünüz, otoriter bir sistem.
04:05Fakat hem demokrasi içerisinde yürüyen, seçimlerle, demokratik rekabetle bu liderliğini koruyan, hem de bu kadar güçlü olan tek lider Cumhurbaşkanımız Erdoğan'dır.
04:19Ben diyorum ki Türkiye'nin bu birikimden, bu tecrübede, bu liderlikten bir beş yıl daha yararlanması Türkiye'ye katkıdır.
04:29Sanki Cumhurbaşkanı 2028'te aday olmasa yine siyasette zirvede bırakmış olarak sürecini tamamlamış olacaktır.
04:40Muhtemelen farklı katkılar yapmaya çalışacaktır. Ama böyle bir değerimiz varken bizim, böyle güçlü bir liderimiz varken bizim, ki bu liderliği sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gücüyle ortaya çıkan liderlik, aynı zamanda kendi kurduğu ilişkileriyle de ortaya çıkan bir liderlik.
05:02Dolayısıyla ben Sayın Cumhurbaşkanı'na sosyal ve siyasal açıdan böyle bir adaylık imkanının sağlanmasının Türkiye'nin hayrına olacağını düşünüyorum.
05:11Tabii Sayın Cumhurbaşkanımız böyle adaylık imkanı sağlandığında olur mu? O kendisi söyledi, millet bize görev verdikçe devam ederiz.
05:20Ama adaylıktan söz ediyorum, elbette yarışacaktır.
05:24Peki şöyle düşünün, muhalefet Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına bir aday çıkarıp demokratik rekabet içerisinde onu geçmeyi mi tercih etmeli?
05:36Yoksa Sayın Cumhurbaşkanı'nın adaylık imkanının ortadan kalktığı bir dönemde mi cumhurbaşkanlığına aday olmayı?
05:43Bence muhalefetin de bu demokratik yarışa imkan vermesi onların lehine olur.