• geçen yıl
Akademisyenler, Akdeniz ve Karadeniz'de dalış yaparak, yapay ve doğal kayalık bölgelerdeki balık popülasyonunu, su altı kamera sistemiyle incelemeye aldı. Yapılan araştırmada Kızıldeniz'den Akdeniz'e ulaşan istilacı türlerin koruma alanlarında daha fazla büyüyüp, yerli türleri tehdit ettiği tespit edildi.
https://haberglobal.com.tr/yasam/balik-populasyonuna-kamerali-takip-akdeniz-ve-karadenizde-istilaci-turlerde-artis-var-394954

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Akademisyenler Akdeniz ve Karadeniz'de dalışı yaparak yapay ve doğal kayalık bölgelerdeki balık popülasyonunun sualtı kamera sistemiyle incelemeye aldı ve yapılan araştırmada Kızıldeniz'den Akdeniz'e ulaşan istelacı türlerin koruma alanlarında daha fazla büyüyüp yerli türleri tehdit ettiği ortaya çıktı.
00:22Balık popülasyonları kamerayla takip edildi. Özellikle Karadeniz ve Akdeniz'de istelacı türlerde artış gözlemlendi.
00:35Türkiye'nin sualt ekosistemleri üzerine araştırmalar sürüyor. Akademisyenler balık çeşitliliği, boyutlarıyla yapay ve doğal kayalık bölgelerdeki balık popülasyonunu kamera sistemiyle incelemek için Akdeniz ve Karadeniz'de dalış yaptı.
00:49Baktığımızda gerçekten kayalık çeşitlilikte doğal kayalık çeşitlilikte görünen balıkların da bu bölgede olduğunu görüyoruz. Aslında bunlar biraz da yapay resif rolü oynuyor. Balıkçı buraya kolay kolay ağ atamıyor. Çünkü ağ attığında takılma riski var. Burada genelde amatör balıkçılık ya da olta balıkçılığıyla bir ortamdan balık alma durumu söz konusu.
01:05Akdeniz'den Demre ve Karadeniz'den Sürmeni ilçeleri pilot bölge olarak seçildi. Koruma alanlarıyla koruma alanı dışında kalan bölgelerde balık çeşitliliği ve boyları karşılaştırıldı. Karşılaştırılan doğal ve yapay kayalıkların balık çeşitliliğine olan etkileri gözlemlendi.
01:20Bu bölgelerde balıklara, küçük balıklara özellikle koruma alanı görevi görüyor ve kayalık bölgelerde bulunan balıkların bu ortamlarda ciddi miktarlarda sayılarının arttığını görebiliyoruz.
01:30İncelemede Karadeniz'de yapay kayalıkların balık çeşitliliğinin artmasına olumlu etkiler yarattığı tespit edildi. Karadeniz'den Akdeniz'e ulaşan istilacı türlerin koruma alanlarında daha fazla büyüyüp kontrolsüz çoğalmalarının yerli türleri tehdit ettiği ortaya kondu.
01:45Aslında bu canlıların sadece bir bölgeyi koruma alanı olarak belirleyip balıkçılığı kapatmak yeterli değil. Bu bölgelerde kontrollü olarak istilacı türlerin de ortamdan alınması gerekiyor. Çünkü bu balıkların da büyümesine fırsat vermiş oluyoruz.
01:57Bilim insanları dalışların yanı sıra sualtı kamera sistemine yapay zeka integrasyonu yapılarak dipte balık türlerinin otomatik tanımlanarak sayılmasını hedefliyor.

Önerilen