• geçen yıl
Yangınlarla mücadelede aktif rol oynayan Kara Havacılık Komutanlığına bağlı kahraman pilotlar, döner kanat türünde yer alan helikopterle 7 gün 24 saat teyakkuz halinde.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Karavacılık komutanlığı bünyesinde yer alan hava araçları sabit kanatta döner kanat olmak üzere iki ayrılır.
00:10Bu hava araçlarından döner kanat türünde yer alan helikopterler yangınlara karşı aktif olarak kullanılmaktadır.
00:16Bu kapsamda envanterde bulunan CH-47 yük helikopteri, S-70 ve ASB-132 genel maksat helikopterleri hali hazırda yangınlarla mücadele kapsamında kullanılmaktadır.
00:28Yangın kovaları helikopterlerin harici yük kancalarına takılarak yangına müdahale esnasında kullanılan en önemli teçhizattır.
00:36Bu teçhizat ile göl veya deniz gibi su kaynağından su alınarak yangının olduğu bölgeye havadan atılmaktadır.
00:44Hava araçlarının kaldırma kapasitelerine bağlı olarak taşıyabilecekleri su miktarları da farklı olmaktadır.
00:50Örneğin CH-47 yük helikopterleri 7500 kg, S-70 ve ASB-132 helikopterleri ise 2500 kg su taşıma kapasitesi olan yangın kovalarına sahiptir.
01:01Hava araçlarının hem yangınla mücadele hem de diğer operasyonlarda kullanabilmesi için ihtiyaç duyduğu bakımların tamamı
01:09Kara Havacılık Komutanlığı bünyesindeki bakım tabur komutanlıklarında görevli konusunda uzman teknisyenler tarafından yapılmaktadır.
01:17Bakım personeli tüm gayretini sarf ederek yangınla mücadele görevlerinin aksamaması adına doğru bir planlama yapmaktadır.
01:24Bu sayede hava araçlarının bir kısmının bakımı devam ederken diğer kısmı ile yangınla mücadele görevleri kesintisi olarak devam edebilmektedir.
01:34Kara Havacılık Komutanlığı bünyesinde bulunan pilotlar hem Kara Havacılık Okul Komutanlığı'nda almış oldukları temel eğitim süreçlerinde
01:41hem de daha sonra katıldıkları birliklerindeki tekamül eğitim süreçlerinde yangına havadan müdahale konusunda periyodik olarak eğitimlere tabi tutulmaktadır.
01:51Söz konusu eğitimler gündüz acil durum uçuşu eğitimini içermektedir.
01:55Kara Havacılık Komutanlığı bünyesinde bulunan pilotlar hem Kara Havacılık Okul Komutanlığı'nda almış oldukları temel eğitim süreçlerinde
02:02hem de daha sonra katıldıkları birliklerindeki tekamül eğitim süreçlerinde yangına havadan müdahale konusunda periyodik olarak eğitimlere tabi tutulmaktadır.
02:12Müfredatı Kara Havacılık Okul Komutanlığı'nca oluşturulan nazari, gündüz ve acil durum uçuş ve yer eğitimlerini içeren eğitim programı kapsamında
02:21pilotlar eğitilmekte ve idam eğitimleri ile sertifikasyonları taze tutulmaktadır.
02:26Bu eğitimler sayesinde pilotlar karşılaşabilecek her türlü acil durumlara mücadele edilebilmekte ve faaliyetlerini icra ederken uçuş emniyetini aksatacak her türlü durumdan kaçınmaktadır.
02:38Kara havacı bir pilot günlük mesaisine uçuş öncesi yapacağı işleri planlamak üzere briefing ile başlar.
02:44Briefing'de o gün yapacağı görevler ve uçuşlarla ilgili konular görüşülür.
02:50Briefing sonrasında uçuşa olan personel uçuş hazırlıklarını yapıp hava aracı başında uçuş öncesi kontrollerini yapmak üzere uçuş ekibi ile buluşur.
02:58O gün yapılacak eğitim veya görevin konusuna göre uçuşunu icra eder.
03:03Yangınla mücadele kapsamında pilotlar nazari olarak 6 saatlik yer dersine tabi tutulur.
03:09Yer dersini tamamlayan personel harici yük ile uçuş eğitimi konusundan başlamak üzere toplamda 3 saat 15 dakika süren eğitim uçuşu icra eder.
03:18Tüm bu eğitimleri tamamlayan pilotlar yangınla mücadeleye hazır hale gelmektedir.

Önerilen