• 4 saat önce

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Sevgili izleyiciler, Cumhuriyet TV ekranlarına hoş geldiniz.
00:17MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Partisi'nin grup toplantısında konuşurken çok çarpıcı açıklamalar yaptı.
00:24Bahçeli yaptığı açıklamalar hem kamuoyunun gündemini hem de siyaset arenasının sularını oldukça ısıttı.
00:31Şimdi bu yapılan açıklamalara değineceğiz.
00:34Cumhuriyet Gazetesi Haber Müdürü Can Uğur konuğumuz hoş geldiniz.
00:38Merhaba, kolay gelsin.
00:40Teşekkürler. Şimdi sevgili Can Uğur, Bahçeli yaptığı açıklamada şayet tecrüde kaldırılırsa Abdullah Öcalan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelsin ve Dem Parti grup toplantısında konuşsun.
00:53Terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini açıklasın dedi.
00:56Bu cümle ağzından çıkar çıkmaz tabii çok yankı uyandırdı.
01:01Şimdi bu sözün söylenme amacı nedir? Sen nasıl değerlendiriyorsun durumu?
01:04Şimdi şöyle bir durum var.
01:06Bahçeli'nin yapmış olduğu açıklama sadece Devlet Bahçeli'nin perspektifiyle ya da sadece Devlet Bahçeli'nin basit bir çıkışı olarak yorumlanamaz.
01:17Biz de daha önceki programlarda da yayınlarımızda da haberlerimizde de bu durumun altını çizdik.
01:23Yani sonuç itibariyle burada bir tablo var ve bu tablonun bir parçası olarak da Devlet Bahçeli bir açıklama yapıyor.
01:30Öte taraftan yine işte bu Devlet Bahçeli'nin açıklamasına cevaben Dem Parti'den de çeşitli açıklamalar geldi.
01:37Şimdi bu açıklama aslında bakıldığı zaman kamuoyunda yapılan yorumlar da dikkate alındığında çeşitli şekillerde ya da çeşitli biçimlerde değerlendiriliyor.
01:49Ancak bu açıklamayı değerlendirirken tabii Türkiye'nin iç siyasetini ve Türkiye'nin dış siyasetini yani iç ve dış siyaseti birbirinden ayırarak ya da birbirinden izole ederek değerlendirmek hatalı bir bakış açısı olur ya da eğilim olur.
02:03Burada hem Türkiye'deki iç siyasetteki dengeler ve ortaya çıkan tablo hem de Türkiye'deki dış siyasetin ya da uluslararası dengelerin bugün geldiği noktadaki durumu birlikte analiz etmek ve diyerektik bir bağlamda ele almak gerekiyor.
02:18Şimdi bu ikisini yan yana değerlendirdiğimiz zaman tablo bize neyi söylüyor onu dile getirebilirim öncelikle.
02:24Birincisi iç siyasette sıkışan bir Cumhur İttifakı var.
02:29Özellikle işte yerel seçimler sonrasında birinciliği de kaybetmiş bir AKP var ve uzun yıllar sonra da artık siyasette yani oyun kurucu olma özelliğini ya da hegemon olma özelliğini yitirmiş ya da yitirmese bile eski gücünde olmayan yani aminane tabiri o eski halinden eser olmayan bir AKP'den bahsediyoruz.
02:51Şimdi öte taraftan MHP de yine buna benzer bir durumla karşı karşıya.
02:55Şimdi iç siyasetin böyle bir havası var atmosferi var bir de bunun yanında tabii yeni anayasa tartışmaları çok ciddi biçimli iç siyasetin gündemini meşgul eder durumda.
03:05Nedir bu yeni anayasa tartışmalarının arka planında?
03:09Bu yeni anayasa tartışmalarında da işte özellikle bizim yıllardır söylediğimiz ve her seferinde altını çizdiğimiz Türkiye'deki layık demokratik bir çağdaş bir cumhuriyetin, çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temelini teşkil eden ilk dört maddenin değiştirilemezliği, ilk üç madde ve işte onu koruyan dördüncü maddenin değiştirilemezliği durumu var.
03:28Ve buna karşı özellikle siyasal islamcı cenattan gelen işte bunların değiştirilebilirliği ve hani bunların da daha ileri yani bu dört maddeden daha ileri ya da daha demokratik daha insan haklarına dayalı ulusal ulus devlet ekselini daha da güçlendiren bir perspektif ya da paradigma değil de daha islamcı, etnikçi işte dini ve yapıların oluşumların, cemaatlerin bir anlamda anayasal güvence altına alındığı bir durum tablo söz konusu.
03:56Şimdi böyle bir anayasal süreç var. Bir de tabii ki de Erdoğan'ın zaten bir önceki seçimde de 14 Mayıs ve 28 Mayıs'ta tartışmalı olan adaylığı bağlamında tekrardan aday olma durumu gündemde aday olamayacağı yani yasalarla bir anlamda teşkil edilmiş olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın durumu var.
04:19Ve bu anayasa açmasını da CHP ve MHP'nin, özür dilerim AKP ve MHP'nin de bu anayasa açmasını kapatması ve Erdoğan'ın bir dönemde aday olmasının önünü açmak istemesi var.
04:31Şimdi bir de meselenin dış boyutu dikkate alındığı zaman Suriye'de sınırımızda işte terör örgütü PKK yakınlığıyla bilinen PYD güçleri tarafından kurulan bir orada yapılanma var, oluşturulan bir yapılanma var.
04:46Kürt siyasal hareketinde bu yapılanmayla ilgili deklar ettiği zaman zaman açıklamalarını dile getiriyoruz biz de.
04:54Bu açıklamalar ya da bu durum dikkate alındığında da orada yani Suriye'de Suriye'nin bir bölgesinde Suriye'nin güneyinde daha doğrusu işte kurulmak istenen bir yani daha doğrusu anayasa istenen bir yasal statü, uluslararası anlamda yasal statü istenen bir devlet bir yapılanma var.
05:14Tırnak içinde söylüyorum tabii bunu.
05:16Şimdi bunların hepsi şu anki bizim işte çıkış yani Devlet Bahçeli'nin bu çıkışının arka planını oluşturuyor.
05:24Bunları yan yana getirmediğimiz zaman alt alta düşünmediğimiz zaman bu açıklamaları bir anlamda dikkate almadığımız zaman meseleyi eksik okumuş oluruz.
05:34Bahçeli'nin bu çıkışı da bu tablonun bir yerine tekabül ediyor.
05:40Böyle bir tablo var ve Bahçeli bu tablodan hareketle böyle bir çıkış yaptı.
05:46Tabii ki de hani bunu tablonun netleşmesi detayları analizleri işte içeriklerinin ne olacağı falan ayrıca bir tartışılması gereken bir konu ama durum bu yani böyle bir tablo var böyle bir durum var.
05:58İşte kamuoyundaki tartışmalarda da sıkça görüyoruz.
06:02Birazdan işte sen sorduğun zaman belki oraya da değinebiliriz.
06:08Samimiyet, iyi niyet, kötü niyet ve benzeri gibi daha hani soyut ve müpem kavramlar üzerinden yapılan bir süreci yani adına ne dersek gelin bir süreci okunması bana kalırsa eksik bir okum olur.
06:21Siyasal bir okum olmaz, ideolojik bir okum olmaz ve beraberinde de siyasetin gündemini ıskalayan bir okum olur.
06:28Peki şimdi biz aslında iktidar kanadının bu konuya bakış açısını dün biraz anlamış olduk.
06:33Muhalefet süreci nasıl değerlendiriyor yani sürece bakış açısı nasıl?
06:38Şimdi ilk çözüm sürecine baktığımız zaman ilk çözüm sürecinde o çözüm sürecine ciddi düzeyde CHP'den karşı çıkan ona karşı tamamen hani kapıları kapatmış bir CHP'den bahsediyoruz.
06:52Bunu olumlu ya da olumsuz anlamda söylemiyorum. Bir analiz anlamında söylüyorum. Olguyu dile getirmek anlamında söylüyorum. Böyle bir CHP vardı.
06:59Şimdi Özgür Özel Yönetimindeki ve işte değişim sloganıyla daha çok CHP'nin başına gelen kadrolara baktığımızda bu meselenin çözülmesi gerektiğinin altı çiziliyor.
07:11Ama işte bizim bugünkü manşetimize baktığımızda da Erdoğan kokan yani Erdoğan'ın bir planı anlamında söylenen bir söz var bizim manşetimizde bugün.
07:23Ve biz manşetimizde bunu söylerken de şunun altını çiziyoruz.
07:27Yani bu çözüm süreci çıkışı Bahçeli'nin çıkışı Erdoğan'ın çıkışı öyle basit ya da işte iyi niyetli bir maalesef okuma yapmamıza el vermeyen bir durum.
07:37Selahattin Demirtaş'ın durumu, Osman Kavala'nın durumu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'nın durumu dikkate alındığında bu insanların hepsinin tutuklanması ya da gezi tutukluları dikkate alındığında çok iyi niyetli bir okuma yapmamızın önünü kapatan bir durum söz konusu.
07:56Muhalefet bunların altını çiziyor. Bana kalırsa da bunların altının çizilmesi gerekiyordu.
08:01Ancak muhalefet kanadında da şöyle bir durum var. Yani çözüm sürecinde burada bir hani sınav da söz konusu muhalefet açısından.
08:09Çözüm sürecinde muhalefet bir ana aktör mü olacak? Yani ana aktörden kastım desteklemek ya da karşı çıkmak anlamında değil.
08:17Süreçte sözünün söylediği zaman bu sürecin ya da işte bu tartışmanın taraflarının dikkatini cezbedebilecek ya da dikkatini çekebilecek bir noktada mı duracak?
08:31Yoksa herhangi bir noktada durup yani sabit bir noktada durup her adımı da bu sabit noktadan mı değerlendirecek?
08:41Buna bakmak gerekiyor. Benim gördüğüm işte Diyarbakır Gezesi'nin başlamasında yani dün başlayan Diyarbakır Gezesi ve onun öncesinde Selahattin Demirtaş'la yapılan,
08:52Selahattin Demirtaş'a yapılan ziyaret tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'a yapılan ziyaret dikkat alındığında ve geçen haftada burada konuştuğumuzda yine gündem özel programında
09:03Tuncer Bakırhan ve Tülay Etimoğulları'nın gazetecilere yaptığı açıklama esnasında Tuncer Bakırhan'ın altını çizdiği özgür özele teşekkür ediyoruz.
09:11Bu süreçte şu ana kadar hani bizim açımızdan iyi bir duruş sergiliyor sözleri dikkate alındığında CHP bu süreçte bir aktör olarak yer alıp
09:20yani meselenin bir anlamda daha demokratik bir tarafa çekilmesi ve MHP AKP cephesinin bu anlamda mesela bir arka planda kapalı kapılar ardında kendi çıkarları için bir süreç ortaya koymalarına da karşı çıkacaklar gibi duruyor.
09:40Bizim CHP'lilerle yaptığımız hani görüşmelerde de ya da işte daha basına kapalı yapılan konuşmalarımızda da CHP kanadı böyle bir durumu dile getirmiş durumda.
09:53Kürt meselesinin varlığının, Kürt meselesiyle ilgili yapılacak adımların işte samimi olması işte az evvel söylemiş olduğum gibi tabii samimiyetin içerinin içeriğinin doldurulması gerekiyor.
10:05Bu anlamda böyle bir şark koyayım ben buraya adımlarında desteklenebileceğini yani bunun önünde durmayacaklarını söylüyorlar.
10:12Muhalefetinde böyle bir durumu var.
10:14Tabii MHP cephesinin durumu başka bir sorunun konusu bence.
10:19Şimdi biz yayına başlamadan hemen önce Müsavvat Dervişoğlu grup toplantısında konuştu ve Bahçeli'nin 2007 yılında yaptığı dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'a urgan fırlatmıştı.
10:32Siz ben asamadım siz niye asamıyorsunuz demişti.
10:36Aynı göndermeyi yaptı.
10:38Şimdi Müsavvat Dervişoğlu'na ve İYİ Parti'ye şu yüzden geldim birazdan MHP seçmenini soracağım sana.
10:44Yani İYİ Parti cephesinde durumu nasıl değerlendiriliyor?
10:48İYİ Parti ve Zafer Partisi de buna dahil olmak üzere.
10:51Yani ülkücü camianın daha sık tercih ettiği ve taban itibariyle ülkücü,türkçü ne dersek diyelim adına camianın tercih ettiği partiler tabii bu anlamda
11:03Öcalan çıkışı PKK'nın lideri terör örgütü olan terör örgütünün lideri konumunda bulunan birinin meclise gelsin açıklama yapsın açıklaması.
11:17Ben Bahçeli'yi kastediyorum.
11:20Traumatik bir durum tabii sonuç itibariyle bakıldığında bu kolay hazmedilebilecek ya da işte stratejik bir hamle ya da oyun kurma gibi kavramlarla geçiştirilebilecek ya da analiz edilebilecek bir şey değil.
11:33Bunun altını çizmek lazım. İYİ Parti de bunu görüyor, Zafer Partisi de bunu görüyor.
11:37Bakın dün şeylere bakıldığında açıklamalara bakıldığında Erdoğan'dan bile önce tepkiyi kim verdi? Zafer Partisi verdi.
11:45Olumlu anlamda söylemiyorum, olumsuz anlamda söylemiyorum bunu.
11:48Bir orada sosyolojik bir yapı var yani orada bir zemin var sosyolojik bir zemin var ve bu sosyolojik zeminin dayandığı kültürel kodlar var, politik kodlar var ve bu politik kodlar kültürel kodlar
11:59çünkü Bahçeli'nin çıkışı dikkate alındığı zaman öyle kolay hazmedilebilecek ya da kolayca işte ya bu işte siyasal bir hamledir falan denebilecek bir şey değil.
12:08Kuşkusuz bunları bizim gördüğümüz kadar İYİ Parti cephesi de Zafer Partisi cephesi de görüyor.
12:13İYİ Parti'nin büyüme dönemine bakıldığında çok yani kurulduğu sürece bakıldığında da şuna dikkat edin.
12:20Ne zaman büyümüştü İYİ Parti? MHP içerisindeki olumsuz yani MHP içerisindeki lider tartışmaları yaşandığında ya da MHP'deki parti içi tartışmaların yükselmesiyle olmuştu.
12:33Yani MHP gibi kadro temelli partilerde ya da ideoloji yoğun partilerde siz ideolojik bir çıkış yaptığınız takdirde ve bütün hani hareketin şeyini ne derler ona
12:44kimliğini yaydığınız, kimliğini temsil ettiğini ifade ettiğiniz bir alanda tamamen hani ters yönde, zıt yönde ideolojik bir çıkış yaptığınız takdirde
12:57bunun tepede de tabanda da yansımalı olur ve bu yansımalarda hem tepedeki hem tabandaki yansımalarda sadece oy anlamında söylemiyorum bunu örgütsel anlamda da çok ciddi bir karşılık bulur.
13:10Şimdi şöyle yorumlar da var tabi ya işte Türk Sağı seçmeni ya da Türk Sağı'na yakın duran seçmen bu anlamda işte çok hani şey ya ne derler lidere biat esastır gibi yorumlar da yapılıyor ama ben bunun eksik olduğunu düşünüyorum açıkçası.
13:25Ki çok özür dilerim araya girdim burada ama dün bu açıklamaların ardından özellikle Bahçeli ve MHP'ye çok yoğun eleştiriler geldi.
13:33Sosyal Medya Platform X'de bir tek açtılar işte tam olarak sizin dediğinizi söylediler. Lidere biat hizmettir tarzında bir tek açıldı.
13:43İşte evet ama şöyle söyleyeyim ben sana şimdi bunu Erdem. Lidere biat esastır diye bir tek açılıyorsa demek ki böyle bir sorun var demektir.
13:51Yani şimdi durduk yere şöyle bir tek açılır mı? İşte Erdoğan'a biat esastır diye ortada hiçbir şey yoksa ya da hiçbir şey tartışılmıyorsa hiçbir konu bir sorun olarak tanımlanmıyorsa niye böyle bir tek açılsın?
14:06Şimdi böyle bir şeyin açılması demek böyle bir destek yapma ihtiyacının duyulması demek beraberinde neyi getiriyor? Şunu getiriyor. Demek ki böyle bir tartışma var. Böyle bir durum var.
14:17Bir de şimdi tabii ki de yani Türk Sağı dediğimiz şey de böyle homojen her yerde aynı tavrı sergileyen her yerde aynı duruşu sergileyen bir yapılanma değil.
14:27Burada kültürel kodlar var. Türkiye'nin belli coğrafi bölgelerindeki kültürel siyasal zeminler var. Siyasal yönelimler var. Arayışlar var. Buna dair bakışlar var. Tarihsel arka plan var.
14:41O nedenle bu kadar basit bir okuma yapmak bana kalırsa sığ kalıyor. Yani işte Türk Sağı biat esastır. Öyle midir? Öyledir tabii ki de ama şimdi siz Türkiye'nin 50 yıldır neredeyse sürdürdüğü bir savaşın karşısında yer alan terör diye adlandırdığımız
15:02o hani şeyin denklemin paradigmanın en tepesinde yer alan insanla ilgili gelsin Atatürk'ün açtığı mecliste Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı mecliste açıklama yapsın derseniz taban bunu böyle ha işte lider ebiyat esastır diye basit biçimde yorumlamaz. Yorumlamasına beklenemez.
15:20Buradan şunu demek istemiyorum işte buradan MHP dağılacak yeni bir partikuları falan bunu demiyorum ama bu kadar ideoloji yoğun partilerde ideolojik tartışmalar her zaman o parti açısından tehlikelidir. İdeoloji yoğun partilerin kadro esas temelli partilerin yani varlığını bil ideolojik çıkışa borçlu olan partilerde bir ideolojik çıkış yaparsanız ve bu ideolojik çıkışta sizin o güne kadar yaptığınızın zıttı yöndeyse bunun da kuşkusuz şeyleri çıkacaktır.
15:48Problemleri sorunları çıkacaktır. Bunu da görmek lazım.
16:18Erdoğan iktidarını uzatmak istiyor. Bahçeli de Erdoğan'ın sözcülüğünü yapıyor dedi yurttaş. Peki yurttaş nezdinde iktidarın bahsedilen planı ters tepebilir mi?
16:28Ben her zaman şunu söylüyorum. Katıldığımız televizyon programlarında da buradaki programlarımızda da her zaman şunu söylüyorum. Türkiye'de Türk halkı, Türkiye'de siyasetle ilgilenen belli bir zeka düzeni yani akli dengesi yerinde olan, akli melekeleri yerinde olan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, Türkiye'de siyasetle ilgilenen kesimler Türkiye'de özellikle bunu muhalefet açısından yorumladığımızda Türkiye'deki muhalefet partilerinden çok daha iyi analiz yapıyorlar.
16:57Türkiye'deki muhalefet partilerinden çok daha iyi süreç okuyorlar, yorumluyorlar. Yani süreçten kastım çözüm süreci değil. Genel bir gidişattan bahsediyorum. Burada da bu durum söz konusu. Bu söylediğim şeyi biraz da sağlaması olmuş vaziyette.
17:09Yani şimdi Erdoğan'ın bu daha hani suskunluğu diyelim ya da suskunluğu olmasa bile sonuç itibariyle bir ana aktör olarak ortaya çıkmayışı, bunu Bahçeli kanalıyla yapıyor olması, MHP kanalıyla yapıyor olması ve akabinde ortaya çıkan tablo, bunun yurttaşı tarafından görülmediği ya da taban tarafından görülmediğini düşünmek bir anlamda saflık olur açıkçası.
17:38Yani bunu muhtemelen kendileri de dahil olmak istiyor. Hem MHP CNN'den bahsediyorum hem de onun dışında siyasetin diğer aktörleri, İYİ Parti, Zafer Partisi hatta onun da dışında daha ana aktörler, ana muhalefet partisi.
17:50Burada da hepsi görülüyor. Bunlar görülüyor. Yurttaş burada bir anayasa tartışması olduğunu görüyor. Türkiye-Suriye sınırında yaşananları görüyor. Ekonomik krizi görüyor. İşte Erdoğan'la dahil tartışmasında atılacak adımları görüyor.
18:04Kimsenin aklıyla dalga geçmesin. 2013 sürecinde, 2009'da başlayan, 2013'e kadar devam eden, 2015'e kadar devam eden çözüm sürecinde atılan adımları görülüyor. O adımların arkasından gelen adımları görüyor.
18:21Daha da uzatmak pahasına söyleyeyim bunu. 14 Mayıs seçimleri öncesinde siz PKK'nın lider kadrosunu Kemal Kılıçdaroğlu'na yan yana getirip dip beyiklerle, montaj videolarla hazırlayıp, bunun arkasından güvenlikçi bir siyaset izlediğini söyleyip, teröre karşı olduğunu söyleyip, ondan sonra da 3 ay, 4 ay, 5 ay neyse bir yıl sonra da çıkıp da Öcalan gelsin burada konuşsun diyorsanız,
18:48bunun iyi niyetle alakalı olmadığını, bunun Türkiye'deki süren kült meselesini çözmeye yönelik bir şey olmadığını, hatta bunun PKK terörünü bitirmeye yönelik olmadığını herkes biliyor.
19:02Bunun kendileri dahil olmak üzere herkes biliyor. Yurttaşın bunu bilmediğini düşünmek ya da yurttaşın bunu anlamadığını düşünmek çok basit bir okum olur ya da şöyle söyleyeyim siyaset bilim açısından baktığında çok elit bir okum olur.
19:20Yani siyaseti sadece işte çok klasik bir şey vardır ya biraz uzattım ama farkındayım. Siyaseti böyle bir satranç tahtasına benzetip işte tepeden birileri geliyor onu değiştiriyor bunu yapıyor.
19:32İşte halk da orada işte ne derler ona pasif biçimde durup bir mesne biçiminde siyasette birilerinin oyun kurmasını bekliyor gibi bir durum söz konusu değil.
19:44Bu okuma çok eksik bir okumadır yanlış bir okumadır. Bu okumanın bir karşılığı yoktur. Ben hani böyle bir durum hiç kesinlikle yok demiyorum ama toplum şu an ne oluyorsa ne bitiyorsa sen nasıl görüyorsan ben nasıl görüyorsam toplum da bunların hepsini görüyor.
19:58Ve her şeyden önce Türkiye'deki ekonomik kriz ve anayasa tartışmaları Erdoğan'ın adaylığı sadece tek başına yeterli bir şey değil. Bak burada MHP kadrolarının ülkücü kadrolarının bürokrasinin çeşitli kanatlarında bürokrasinin çeşitli kanallarında bir statü arayışı da bu kavga yani bu söylemlerin bir şeyi arka planını oluşturuyor.
20:22Bunların hepsi görülüyor. Bunlar görünmüyor değil. Ankara'nın ortasında siz ülkücü camianın önüne gelen birisini ülkü ocakları eski genel başkanını öldürüp bunun üzerine ailesine saldırıyorsanız eğer bu işin arka planında ne oldu ve ondan sonra çıkıp burada mecliste gelsin PKK lideri konuşsun diyorsanız eğer burada bu işin çok iyi niyetli yapılmadığını bizim gördüğümüz kadar yurttaşlar da görüyor diye düşünüyorum ben.
20:49Şimdi son sorum çözüm süreci. Yani Türkiye yeni bir çözüm süreci görür mü?
20:55Yani görürse bile 2013'teki gibi olmaz bu süreç ama ben hala bu çözüm sürecinin bu anlamda çok erken konuşulmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Yani bu kadar basit bir şey olabileceğini düşünmüyorum.
21:11Bak az evvel söyleyeyim tekrar etmek bazında bir daha söyleyeyim. Sınırımızda yaşananlar, uluslararası denge, İsrail meselesi, ABD ile İsrail arasındaki ilişki, Doğu Akdeniz'deki enerji koridorları, Türkiye'nin durumu, Erdoğan'ın İsrail ile yapmış olduğu açıklamalar bize saldıracak türünden.
21:30Onun dışında Kürt Siyasal Hareketi'nin uzunca bir dönemdir, yaklaşık 3-4 yıldır altını çize çize, hem yasal kanadını hem yasa dışı kanadını altını çize çize dile getirdiği Kürt Ulusal Birliği tartışmaları, içerideki anayasa tartışmaları, Erdoğan'ın her şeye rağmen tekrardan lider olmak veya hatta liderliğini bir Azerbaycan ve benzeri model üzerinden atar.
21:59Yani Azerbaycan'daki şu an model üzerinden benzer bir biçimde ebedileştirme tırnak içinde ebedileştirme çalışmaları dikkate alındığında çözüm sürecinin öyle çok basit biçimde işte çıktık hadi gel konuş mecliste konuş bu iş bitsin olacak bir şey değil.
22:15Çok aktörlü bir denklemden bahsediyoruz. Matematikte temel bir kuraldır. Çok bilinmeyenli bir denklemi siz sadece bir bilinmeyenli üzerinden çözmeye çalışırsanız o denklemi çözemezsiniz. Çok bilinmeyenli denklemin çok bilinmeyenli faktörleri vardır.
22:33Bu faktörlerde siz 50 yıllık bir sorun dikkate alındığında böyle hemen bugünden yarına çözülebilecek bir şey değildir.
22:41Ben burada MHP ve AKP'nin ön almak için radikal bir şeyle karşı çıktığını ve Dem parti kanadının yani Kürt siyasal hareketinin bir anlamda burada altını boşaltmak ve kamuoyu önünde onları biraz daha sorumlu hale getirmek gibi bir hamle yapmaya çalışıyorum.
22:56Buna CHP de dahil. CHP'yi de böyle bir noktaya sürüklemeye çalışıyorlar. Ama öte taraftan baktığımızda 2013'ten bugüne gelen süre dikkate alındığında ya da 2009 daha doğrusu ortadaki o çözüm süreciyle ilgili olarak hem özel iştirisini vermiş hem de bundan sonra ne yapacağına dair de ciddi bir ajandası olan da bir Dem parti var.
23:20Ama sadece Dem parti değil onun dışında bu işin farklı aktörleri var. Bu farklı aktörlerin farklı farklı dile getirdiği ama bu konuya da çalışması gibi bir durum var.
23:30Bu arada ben hani şununla bir özel haber artık buradan izleyenler için söyleyeyim. Bugün Dem parti kaynaklarıyla yapmış olduğum konuşmalarda şöyle bir şeyden bahsettiler.
23:42Parşelme günü yani yarın sadece bu konu üzerinde Dem parti'nin saat 11 sularında bir açıklama gelecek. Orada belki bugün burada konuştuğumuz konuları ya da bugün kamuoyunun konuştuğu konuları biraz daha net biçimde köşelerinin tanımlanması biçiminde dinleyebiliriz, izleyebiliriz.
24:00Çünkü mesela anayasanın ilk dördüncü maddesi ya da diğer konular hakkında ne Dem parti'nin ne AKP'nin ne MHP'nin ne de CHP'nin ne söylediğini bilmiyoruz açıkçası. Yani burada ne istiyor mesela Dem parti kanadı ulus devlet meselesine nasıl bakacak böyle bir tartışma olsa anayasa tartışması oldu diyelim.
24:20Ya da ilk dört maddeye nasıl bakacak. Ya da işte geçen hafta bunu söylemiştim. Biz onu söylediğimizde dediler ki anayasayla çözüm süreci tartışmaları birlikte yapılabilecek şeyler değil. Bunlar farklı farklı değerlendirilmesi gereken konular ama hem Bahçeli'nin çıkışı hem de Bahçeli'nin akabinde Erdoğan'ın söylediklerine bakılırsa bu iki mesele iç içe geçirilip birlikte yürütülecekmiş gibi bir atmosfer sezinledik biz.
24:47Böyle bir tablo var karşımızda. Dediğim gibi çözüm süreci olur mu? Türkiye gibi bir ülkede siyaset adına çok önceden bir şey söylemek ya da hakem kesmek hata olur bir gazeteci açısından kendim adıma söyleyecek olursam ama ben bu kadar kolay olabileceğini düşünmüyorum.
25:02Daha önce yaşananlar bundan sonraki süreç ve 2009 ile 2024 Türkiye'si arasında da hem uluslararası aktörler açısından düşünüldüğünde de çok çok ciddi bir fark söz konusu.
25:18O dönemki AKP'nin hegemonik ve güçlü olmasıyla bu dönemki AKP artı MHP'nin bir anlamda oyun kurucu olma özelliğini yitirmesi de dahil olmak üzere birçok alanda farklılıklar söz konusu bence.
25:32Peki sevgili Cananur çok teşekkürler bugün vakit ayırdın konuğumuz oldu.
25:37Ben teşekkür ederim çok sağ olun iyi programlar.
25:40Teşekkürler.
25:42Evet sevgili Cumhuriyet TV izleyicileri haber müdürümüz benim de haber müdürüm olan gazetemizin haber müdürü Can Uğur konuğumuzdu.
25:50Bahçeli'nin açıklamasını konuştuk.
25:52Muhalefet partilerinin sürece nasıl baktığını konuştuk.
25:55Yurttaş nezdinde bu açıklamanın nasıl bir etki yarattığını konuştuk.
25:59Ve tabi bunun yanı sıra bir özel haberimiz de olduğu belirlendi.
26:04Yani yarın Dem parti saat 11'de sadece bu konuyla ilgili bir açıklama yapacak.
26:10Biz süreç devam ettikçe elimize yeni bilgiler geldikçe size aktarmaya devam edeceğiz.
26:15Ancak şimdilik burada noktalayalım başka bir programda görüşmek üzere.

Önerilen