Karacahisar Kalesi'nde I. Murad döneminde ramazan ayı için bastırılmış bronz sikkeler bulundu

  • 3 dakika önce
Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin 1288 yılında fethettiği Eskişehir'deki Karacahisar Kalesi'nde yapılan kazıda, I. Murad'a ait ramazan ayı için özel basılmış bronz sikkeler bulu

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Geçmiş dönemlerde Karacahisar Kalesi'ndeki çalışmalarda ortaya çıkan bulgular
00:06kalenin 14. yüzyılda çok yoğun olarak kullanıldığını ortaya koymuştu.
00:14Fakat yazılı kaynaklardaki veriler çok sınırlı olduğu için biz kalenin tarihsel kronolojisini çok iyi bilmiyorduk.
00:23Bu anlamda bu arkeolojik veriler bize 7. yüzyıldan itibaren burada bir oluşum olduğunu söyledi.
00:31Son iki yıldaki bulgular aslında Roma döneminden itibaren burada bir sınırlı da olsa bir gözetleme kulesi niteliğinde belki de bir alan düşünülmesi gerektiğini söyledi.
00:42Fakat onunla ilgili arkeolojik verilerin mimariyle anlamlı yorumlanabileceği verileri şu ana kadar bulduğumuzu söylememiz doğru olmaz.
00:53Fakat ortaya çıkan sonuçlar bize bir tarihsel kronoloji sundu.
00:59Bu kronolojide de Bizans döneminde çok aktif olarak kullanıldığını bu kalenin özellikle 12. yüzyılda burada bir oluşum olduğunu ve bir yenilenme ve dönüşüm olduğunu söyledi.
01:12Biz beklediğimiz gibi Karacahisar Kalesi'nin Osmanlı tarihi açısından önemi çok büyük ama fakat onun öncesinde Bizans döneminde başlayan bir yerleşim Osmanlı'nın ilk fethi olması ve Söğüt domaniçten sonra Osmanlı iskiyanın ondan sonra bir kentte nasıl şekillendiğini göstermesi açısından zaten anlam yüklediğimiz bir yerleşimdi.
01:34Buradaki arkeolojik veriler de bizim için bu anlamda şu ana kadarki sonuçları itibariyle hem bu dönüşümü ortaya koydu hem de sadece kalenin değil aynı zamanda Eskişehir'in tarihine dair bilinmeyenlere de çok önemli ışık tuttuğunu söyleyebiliriz.
01:50Bulgu Orhan Gazi dönemine ait bir geçmiş yıllarda ondan sonra ortaya çıkan bir sikke bizim için bir referans oldu.
01:59Fakat sonrasında özellikle Birinci Murat döneminde çok yoğun bir hakimiyeti vardı kalenin çünkü inanılmaz yoğun bir arkeolojik bulgu var ve Fatih dönemine kadar bu devam ettiğini gördük.
02:11Fakat burada bizim için önemli olan şeylerden bir tanesi Osmanlı'nın bu erken döneminde o siyasal askeri ilişkiler bağlamında da tüm Batı Anadolu beyliklerinin neredeyse birer temsiliyeti kalede olduğunu gördük.
02:24Bu da ortak ilişkiler, ortak askeri hareketlilik, ekonomik ortaklıklar ya da hareketliliklerin önemli referansları olarak bizim için anlamlıydı.
02:35Bu bulgular içerisinde belki Birinci Murat'a ait Ramazan 790 sikkesi ön plana çıkabilir.
02:44Bununla ilgili yayını biz gerçekleştirdik, Beyleten Dergisi'nde yayınlandı.
02:49Bu çok önemli bir veri. Neden önemli bir veri? Çünkü Osmanlı sikkeleri içerisinde tek ay bildiren sikke bu grup ve bu kalede çok yoğun kullanılıyor.
02:59Bu da yaklaşık olarak 1388 yılına yani hicri 790 1388 yılına tekabül ediyor.
03:06Bu tarihlerde kale çok yoğun olduğunu biz görüyoruz ama neden bu sikke basıldı ve bir daha hiçbir zaman bir Osmanlı sikkesinde ay ismi geçmedi?
03:17Ramazan ayına dair bir ithaf mıydı bu yoksa o tarihte gerçekleşen bir tarihsel olaya dair bir vurgu muydu, bir temsil miydi?
03:25Onunla ilgili çok güzel bir analiz sundu bize.
03:28Geçen yılki numizmatik çalışmalarında yani kalede bulunan sikkelerin analizlerinde ondan sonra bir sikke İtalya'da basılan, Lukka'da basılan bir sikke,
03:391. Haçlı Seferi'ne katılan askerlere verilen bir sikke oldu. Dolayısıyla o savaşa katılmış birisinin tarafından buraya getirilme olasılığı yüksek olan bir sikke Karacahisar Kalesi'nde çıktı.
03:50Bundan dolayı da biz bunu Dorulayan Savaşı'nın tek kanıtı veya tek tanığı olarak anlamdırıyoruz ve bu bizim için önemli bir bulguydu.
04:01Bunun haricinde kalede daha evvelki yıllarda devam eden yaklaşık 4 yıl boyunca sürdürdüğümüz bu 45x15 metre ölçülerinde 6 metre yüksekliğinde büyük bir sarnıç ortaya çıktı tamamen açtık.
04:17Şimdi onun Röle ve Restitüsyon ve Restorasyon çalışmaları başlayacak yani proje çalışmaları başlayacak onu tamamladık.
04:25Bu ilki çalışmalarda bu sarnıcın sur duvarıyla olan ilişkisini ortaya çıkardık.
04:31Şimdi arkada görmüş olduğunuz alanda da Karacahisar'daki ikinci sarnıç bizim için sürpriz oldu bu yıl.
04:37Ondan sonra bir tonozlu örtülü olasılıkla 3 ya da 4 paye tarafından taşınan ondan sonra tonozlu örtülü bir sarnıcın varlığını gördük.
04:50Oradaki çalışmalarımız devam ediyor.

Önerilen