• geçen ay

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Parlamenter arkadaşlarımızla birlikte bazı arkadaşlarımız da şu anda genel kurul toplantısında kendi komisyon çalışmalarını takip ediyorlar.
00:08Kalabalık bir grupla Türkiye Büyük Millet Meclisi grubu olarak buradayız.
00:13Parlamentolar Arası Birlik platformunun 149. genel kurul toplantısı vesilesiyle buradayız.
00:21Yarın ve sonraki günlerde genel kurul devam edecek.
00:25Bugün de İSİPAP yani İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asemlesi toplantısını gerçekleştirdik.
00:32İslam ülkelerinden çok sayıda meclis başkanı ve meclislerini temsil eden heyetler buradaydı.
00:39Ve bugünkü bizim İSİPAP toplantısında önceki toplantısındaki temel konularımızın başında gelen husus
00:46genel kurula Cezayir ve Filistin tarafından verilen Filistin halkının davasının savunulması ve İsrail'in saldırganlarının durdurulması ile ilgili bir acil gündem talebi var.
00:59Bununla ilgili olarak da bugün yaptığımız toplantıda toplantıya katılan ülkeler ittifakla bu acil gündem talebinin genel kurulda ele alınmasını
01:08ve ümit ediyoruz ki oylanarak çoğunluk bulunarak burada bu kararın çıkartılması için gayret serf edecekler.
01:15Ayrıca hemen bu toplantıdan sonra bizim milletvekili arkadaşlarımızla, diğer ülkelerin katılımcı milletvekilleri arkadaşlarları da kendi gruplarıyla
01:24yani Asya'dan gelenler, Afrika'dan gelenler, farklı bölgelerden gelenler kendi bölgelerindeki diğer parlamenterlerle de temas haline geçerek
01:32önümüzdeki genel kurulda yarın ve öbür gün devam edecek genel kurulda bu kararın alınması için bütün gücümüzü ortaya koyacağız, seferber edeceğiz.
01:42Ümit ederim ki bu acil gündem tasarısı kabul edilir ve böylece Filistin'de yaşananların uluslararası gündeme daha rahat bir şekilde taşınılması
01:53ve İsrail hükümetinin durdurulmasıyla ilgili özellikle uluslararası adalet divanında alınan kararların ve Birleşmiş Milletler'in kararlarına uyması konusunda
02:04İsrail'e politik bir baskının yapılması mümkün olur. İlk gün oturumlarımız ve çalışmalarımız son derece verimli geçti ve tekraren ümitle söylüyorum ki
02:15genel kurulda da bunu gerçekleştirmek mümkün olsun. Ne yazık ki bir önceki genel kurulda benzer bir tasarı sadece 12 oy eksikliği dolayısıyla gündeme girmemiş.
02:26Bunu da hatırlattık ve ümit ederim bu toplantıda da yeterli sayıya ulaşılmış olur.
02:32Şimdi öncelikle bir kere daha söyleyeyim ben Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak bugüne kadar önümüzdeki anayasa süreçlerine ilişkin muhtevayla ilgili konuşmaktan bilerek hep kaçındım.
02:45Çünkü benim meclis başkanı olarak en temel görevim bu sürecin açık şeffaf ve herkesi işin içine katacak şekilde sürdürülebilmesidir.
02:55Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yasama yılında bütün siyasi partilerle temaslar gerçekleşti.
03:00Hiçbir siyasi parti kategorik olarak kapıyı kapatmadı.
03:03Tabii ki eleştirileri var. Demokrasinin güzelliği de burada.
03:06Herkes farklı fikirleri söyleyecek ama sonuçta bu partiler arasında eğer mecliste güzel bir konsensus ortaya çıkarsa bizim zihnimizden geçen çok büyük bir katılımla,
03:17çok büyük bir ortaklıkla parlamentoda dört yüzün çok üstünde bir oyla anayasa kabul edilsin.
03:25Bunun için çalışmaları sürdürüyoruz.
03:27Sadece meclisteki partiler de değil.
03:29Tabii bu meclisin bir özelliği var.
03:31Altı siyasi partinin grubu var.
03:33On dört siyasi parti de mecliste temsil ediliyor.
03:36Ama sadece partilerin görüşlerinin alındığı bir süreç değil.
03:39Bu süreçte hukuk fakültelerinin, yargı camiasının, sivil toplum kuruluşlarının kararı olan, kanaati olan, bu konuyla ilgili çalışması olan herkesin görüşlerinin açık bir şekilde tartışılabileceği bir platformu oluşturmaya çalışıyoruz.
03:55Sizin de ifade edildiği gibi, ettiğiniz gibi, meclisin açılmasından bir gün evvel yaptığım basın toplantısında ondan evvelki birçok görüşmemde, televizyon konuşmalarında da açıklıkla ifade ettim.
04:05İlk dört madde ile ilgili bir tartışma söz konusu değildir.
04:09Kaldı ki bu konuda da çok tetiz olmamız gerektiği bir süreçteyiz.
04:15Altını çizerek en az yedi sekiz kere söylediğimi ben hatırlıyorum.
04:19İlk dört madde hakkında tartışma yapılması, tartışmanın başlatılması aslında sürece zarar veren ve vakit kaybettiren bir gelişme olur.
04:29Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmamda sanki üçüncü madde ile ilgili bir mesele gündeme geliyormuş gibi bir yanlış algının oluşturulmaya çalışılması ise en hafif ifadesiyle bir algı meselesidir, algı yönetimidir.
04:44Kabul etmem mümkün değil, konuşmamın hiçbir yerinde üçüncü madde diye bir şey geçmemiştir.
04:49Ben şunu söylüyorum, usul esasa mukaddemdir.
04:52Yani anayasada hangi maddeleri yazacağınızdan daha ziyade anayasanın nasıl yapılacağı, demokratik şeffaf bir şekilde süreçlerin hangi yöntemlerle yönetileceği ve bu süreçte de anayasanın ruhuna, yapımına, diline ilişkin konuları ben şimdiye kadar konuştum.
05:11Üçüncü madde ile ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur.

Önerilen