Tuz Gölü'nün endemik türlerinden gen aktarımı yapılacak

  • 8 saat önce
Konya'da Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tuna Uysal'ın yürüttüğü proje ile Tuz Gölü'nün çevresindeki endemik bitki türlerinden alınacak genler, kuraklıkla mücadelede kullanılacak. Bu genler, kuraklık dönemlerinde de yetişebilecek buğday, çavdar, arpa, yonca ve benzeri bitkilere aktarılacak.

Category

🗞
Haberler
Döküm
01:52Proje kapsamı oldukça geniş, anatomik, kariyolojik, palinolojik ve moleküler karakterizasyonları içeriyor.
02:00Proje kapsamındaki ana hedeflerimizden bir tanesi tuzcul ortamda yayılış gösterebilme yetisine sahip bu bitkilerin genetik bazda, yani genom bazında karakterizasyonlarının yapılması.
02:18Tabi ki bu süreçte bu genom bazında genlerin nasıl işlediğini, zorlu şartlarda bitkilerin nasıl hayatta kaldığını ortaya koymak adına glukofitik diye ifade ettiğimiz yani normal kıraç alanlarda yayılış gösteren en yakın akraba türlerle hedef alınan genler açısından kıyaslanarak
02:41tuzcul ortamdaki dirençleri, direnç genlerini bu kıraç ortamda tatlı toprak yani glukofitik topraklarda yayılış gösteren türlere aktarabilmek hedeflenmekte.
02:54Tabi bu bizim ileriki çalışmalarımızın en önemli hedeflerinden bir tanesi.
03:01Bunun özellikle buğdaygiller familyasında yer alan tritikum buğday, tritikale, çavdar, arpa, yonca ve benzeri akraba türlere uyarlanması demek
03:19gelecek daha kıraç, daha kurak dünya topraklarında ziraatın sürdürülebilirliği açısından çok büyük önem taşımaktadır.
03:27Bizler bilim insanları olarak bunun önüne nasıl geçeriz, gelecek için nasıl şimdiden bir takım çözüm yolları bulabiliriz bunun üzerinde duruyoruz.
03:38Bu kapsamda da temel hedefimiz özellikle farklı tuz konsantrasyonlarında yaşayabilme kabiliyetinde olan türlerin genlerinin bu prosesi nasıl yerine getirdiğini tespit etmek
03:53ve buradan gelen bilgileri ise kıraçlaşan dünyadaki topraklara ve o topraklarda yayılış gösteren ekim dikim yapılan türlere aktarabilmek.
04:06Yani biz bunları eğer şimdiden tespit edersek gelecekte daha da çoraklaşacak, daha tuz miktarı artacak, besin miktarı azalacak, topraklarda yetişebilecek gen kaynaklarında ne yapmış oluyoruz tespit edebilmiş oluyoruz.
04:23Tuz Gölü içinde barındırdığı biyolojik çeşitlilik unsurlarıyla uzun yıllardır Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çeken bir alan.
04:37Buna dayanarak 2000 yılında Tuz Gölü'nün belirli bir kısmı özel çevre koruma statüsüne alındı.
04:46Daha sonra yine belirli alanlar farklı koruma statülerini de değerlendirdi.
04:55Üç farklı koruma statüsü şu anda Tuz Gölü'nde hakim durumda.
05:00Çünkü gerçekten sahip olduğu hem bitki çeşitliliği hem de hayvan çeşitliliği diğer dünyada yayılış gösteren veya dünyada bulunan Tuz Gölü'nden çok farklı bir özellikte.
05:16Özellikle çok sayıda endemik bitki türüne sahip olması bu açıdan önemini ortaya koyuyor.
05:23Kesinlikle bir laboratuvar diyebiliriz sadece bitki açısından değil farklı hayvan türleri açısından da oldukça zengin.

Önerilen