Prof. Dr. Yusuf Demir'den La Nina Uyarısı: Kurak Kış Tehlikesi

  • 2 hafta önce
Samsun OMÜ Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, La Nina etkisi nedeniyle bu kış yeterli kar yağışının olmayabileceği ve özellikle batı bölgelerinde kuraklık riski bulunduğunu açıkladı. Tarım ve su kaynaklarının korunması için toplumun ve yerel yönetimlerin hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Kış aylarında yeterli yağış alamama ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Bu duruma karşı tedbir almalıyız. Küresel sıcaklıkların artmasına neden olan 'El Nino' hava olayı sona ererken gezegeni serin tutan 'La Nina' hava koşulları etkili olmaya başlıyor. Bu kış döneminde La Nina etkisi ile istediğimiz kar yağışını alamayabiliriz" dedi.Güney Amerika'nın batı kıyısı boyunca Pasifik Okyanusu'nun yüzey sularının soğumasıyla oluşan 'La Nina'nın kış aylarını olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyen OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.

hbrlr1.com/cbttiifbkckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00İç Anadolu bölgesi, Ege bölgesi yine son bir yıllık yağış alanı toplamında ciddi anlamda yağışı düşük alan bölge.
00:08Şurada, şu Sarıver, şu bölgelerin tamamı uzun yıllık geçmiş değerlerden daha düşük yağış almış.
00:15Özellikle kış ayları için meteoroloji konusu, meteoroloji uzmanları, bu konuda çalışan uzmanlar ciddi uyarlar yapmaya başladılar.
00:31Ve enliyon etkisinin azalması, lanyon etkisinin devreye girmesiyle beraber kış aylarında yeniden böyle bir kışın etkisinin dağılımı,
00:43kışı yeterli ölçüde bu beklediğimiz, istediğimiz kar yağışını alamamak gibi sonuçla karşı karşıya kalabiliriz.
00:52Böyle bir riskin olduğu uzmanlar söylüyorlar.
00:55Dolayısıyla bizim bunlara karşı hem toplumsal olarak hazır olmamız lazım hem de yerel yönetimlerin hazır olması gerekiyor.
01:04Süreç uzun, süreç zorlu.
01:08Buradan bizi dinleyen, çok kıymetli dinleyenlerimize söyleyeceğimiz en önemli özellik her günümüzü, her anımızı doğru kullanmamız gerekiyor.
01:17Elimizdeki kaynaklarımızı, çevreyi, toprağı, suyu çok doğru kullanmamız gerekiyor.
01:21Özellikle suyu koruyarak geleceğe taşımak, koruyarak geleceğe doğru aktarmak çok önemli.
01:28Su kaynaklarımız maalesef giderek hidrolojik döngü içerisindeki etkisinin azaldığını,
01:35su kaynaklarımızın giderek hemen su rejiminindeki değişim, yağış rejiminin değişim sonucunda ülke içerisindeki dağılım ve değişimlerin önemli noktalara geldiğini görüyoruz.
01:47Bu nedenle de önümüzdeki süreçte bu tehlikeleri artarak yaşamamak için hepimizin önce bu konuda duyarlı, birleşti birer birey olmamız lazım.
01:58Toplumu bunu hazırlamamız lazım.
02:00Yerel yönetimlerin bu konuda gerekli birimleri kurarak gerekli tedbirleri alması lazım.
02:05Ve 2024 yılı sonbaharının yani önümüzdeki 3-4 ayın bu konuda bir hazırlık evresi olarak geçmesi gerektiğini düşünüyorum.
02:17Bütün birimlere, yerel yönetimlerimize, bu konudaki ulusal birimlerimize sürekli yaptığımız çağrıyı tekrarlamak istiyorum.
02:28Bu konuda duyarlı insanların sayısını artırmak, toplumu duyarlı hale getirmek ve herkesi doğaya, çevreye, suya, toprağa sahip çıkar hale getirmek problemin çözümünde ana temel noktamız olmalı.
02:43Ondan sonra kaynaklarımızı korumak ve geleceğe taşımak, insanlarımızı yetiştirdikten sonra daha kolay olacaktır.
02:50Daha kolay bu mücadeleyi yapacağımızı düşünüyorum.
02:53Bu konuda ne olur? Hepimiz gelin artık taşın altına elimizi değil gövdemizi koymaya hazır hale gelelim.

Önerilen