• geçen yıl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Yazın ve aslında sıcak havaların yerini aslında kışa ve soğuk havalara bırakmasıyla beraber mevsimsel bir geçiş yaşanmaktadır ve bu mevsimsel geçişin belirtileri olarak bizde en fazla psikolojik gördüğümüz düşük enerji, enerji kaybı, halsizlik, böyle herhangi bir odaklanmada zorluk, günlük aktivitelerde yavaşlama, ilgisizlik, iştah artışı ya da kapanışı, uyku azalması ya da uykunun artışı, uykudan uzaklaşması,
00:30uykunun artması gibi birçok belirti görüyoruz biz. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi aslında gün ışığının azalmasıyla alakalıdır.
00:38Yani melotenin ve serotonin hormonunun artık gitgide daha az salgılanmasından dolayı bizim hormonlarımız bundan etkilenir ve biz artık daha fazla uyku haline bürünebiliriz.
00:50Daha isteksiz, daha ilgi, odağımızın kaybolduğu rutinlerimizi geliştirebiliriz.
00:56Bu noktada biz nasıl bir tavsiyede bulunuyoruz? Diyoruz ki mevsimsel depresyon birçok insanda görülebilir, birçok kişide görülebilir ama unutmayın ki bunun geçici olduğunun altını çizelim.
01:08Yani bu mümkün olduğunca iki hafta, üç hafta sürecek bir depresyon belirtisi olabilir.
01:14Eğer bunun daha uzun halini görüyorsanız lütfen bir uzmana ya da bir doktora giderek bunun tedavisini almayı mutlaka ihmal etmeyin diyoruz öncelikle.
01:25Biz peki bunu kendi kendimizi aşabilmek için evde neler yapabiliriz ya da dışarıda sosyal hayatta neler yapabiliriz diye baktığımız zaman bir kere en önemli noktalardan bir tanesi kendimizi sosyal ve aktif tutabilmek.
01:38Yani rutinlerimizde mümkün olduğunca geri dönebiliyor olmak ve en önemlisi gün ışığından faydalanmak.
01:44Yani mümkün olduğunca güneşli alanlarda daha fazla durmak, gün ışığından daha da çok faydalanmak, düzenli egzersiz yapmak ve düzenli beslenmek, uyku saatimizi düzenli bir aralıkta tutabilmek aslında bizi daha da çok mutlu edecek ve keyfimizi o depresyona daha da az yakalanmamıza sebep olabilecek.
02:04Yine aynı şekilde duygu günlüğü tutulabilir. Bu çok bizim danışanlarımızda çok önerdiğimiz ve çok işe yarayan tekniklerden bir tanesidir.
02:11Duygu günlüğü dediğimiz şey aslında gün içerisinde hangi duyguda olduğumuzu bir deftere not etmektir.
02:18Yani bu gün sonunda da yapabileceğiniz bir şey olabilir. O anda yanınıza küçük bir defter bulundurup o deftere o anda da yazabilirsiniz.
02:25Önemli olan hangi duyguda olduğunuzu ve bu duyguyu neyin tetiklediğini yazıp daha sonra diğer duyguya geçmektir.
02:31Bunda fark edeceğiniz şey şu olacaktır ki bu duygular geçici. Yani bizler bir gökyüzüyüz duygularımız ise hava durumu.

Önerilen