• 2 ay önce

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Bizim bebeğimiz yeni doğdu, 6 aylık. Doğumdan beri hiç televizyon dahi açmadık ve ekrana maruz kalmasını istemiyoruz açıkçası.
00:13Kimi ekran yasağa koyuyor, kimi çocuğunu saatlerce ekran başında bırakıyor.
00:20Günlük çocuğun ekrana maruz kalma süresi 3-3,5 saat civarında oluyor genelde. O da yemeklerini yesin, daha çok yesin diye uğraşıyoruz.
00:29Uzmanlar ilk 24 ay ekransız hayat öneriyor. İki yaş sonrasındaysa dijital mecra sınırlı ve aralıklı kullanılmalı diyor.
00:38Mesela bir saati aşmasını istemeyiz. Bu bir saatinde tek seferde bir saat değil de örneğin 15-20 dakikalık periyotlara bölünmüş aralıklı zaman dilimlerinde olmasını isteriz.
00:49Cep telefonu, tablet, bilgisayar herkesin hayatında büyük yer kaplıyor. Çocuklar da dijital dünyayla daha bebekken tanışıyor.
01:00Oysa akılcı kullanılmayan medya çocukların hem ruhsal hem de fiziksel sağlığını olumsuz etkiliyor.
01:07Çocuklarda postür bozuklukları, kamburluk dediğimiz kifos, skolyoz gibi sorunlara yol açıyor. Çeşitli görme sorunlarıyla karşılaşıyoruz.
01:18Saldırganlık, öfke nübetleri, antisosyal davranışlar, okul başarısında düşme, dikkat ve konsantrasyonda güçlüklerle karşılaşabiliyoruz.
01:29Okul öncesi bir çocuk ekrana sık maruz kaldığında konuşma ve iletişim becerilerinde gecikme olabiliyor.
01:36Uzmanlar okul dönemindeki çocukların ekranı ebeveyn kontrolünde ve bilgi edinme için kullanması gerektiğini söylüyor.
01:44Beş yaş ve ergenlik arasındaki çocuklar medyayı ve interneti artık hem eğlence hem de bilgi edinmek, bağımsız öğrenme, ödevlerinde ya da okul performanslarındaki şeyler için de kullanabilirler.
01:58Beş yaş ve ergenlik arasındaki dönemde de mutlaka ailenin kontrolünü ve denetiminin olmasını isteriz.
02:07Çocuğumuzun elini alıp tableti yatağında oyun oynamasına izin vermiyoruz.
02:10Yatmadan önce de en az bir saat önce de ekran ışığından uzak kalmamız gerekiyor.
02:15Çocuk geç uyur, uykuya geç dalar, gece uyanmaları olur, uyku kalitesi etkilenir, hatta kabuslar görebilir.
02:23Dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ile karşılaşabiliyor çocuklar.
02:27Bağımlılık gelişebiliyor.

Önerilen